Zoals een aantal voorgangers al schreef, ga naar een hypotheek adviseur en laat je goed informeren. Kijk niet naar het hoogste wat je kan lenen maar ook of je het bruto maandbedrag kan betalen. Verwacht je veranderingen: Kindje op komst of wil je in de toekomst minder gaan werken etc. houd hier dan ook rekening mee. Als je een bod plaatst op een huis, geef dan altijd aan dat dit onder voorbehoud is van het rondkrijgen van de hypotheek en afhankelijk is van de uitkomst van een bouwkundige keuring. Laat die keuring ook doen! Het is heeeeel vervelend als je achteraf een probleem ontdekt en de kosten voor reparatie op jou komen (Spreek uit ervaring). Er werd gevraagd naar welke verzekeringen: Een overlijdensrisicoverzekering is zeer zeker aan te raden (en waarschijnlijk ook verplicht voor de hypotheek). Daarnaast moet je rekening ermee houden dat je naast de inboedelverzekering ook een opstalverzekering moet afsluiten. (Inboedel dekt alles in het huis, opstal dekt het huis zelf.) Eenmalig zul je extra kosten moeten maken voor het afsluiten van de hypotheek en het hypotheekadvies, overdrachtsbelasting, evt aankoopmakelaar, bouwkundige keuring, taxatie en de notaris. Evt moet je ook nog een testament of samenlevingscontract als je niet gehuwd bent. Kosten voor de hypotheek zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Daarnaast heb je nog wat eigen geld nodig om het huis naar je eigen smaak te maken en evt. een verhuisbedrijf. Het is dus goed om een potje van 15 tot 20.000 euro achter de hand te hebben.
Overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht, voor hypotheken zonder nhg niet meer sinds 2018 en met nhg sinds dit jaar. Maar ik ben het met je eens dat het meestal wel verstandig is. Opstalverzekering is wel verplicht uiteraard.
Wij hebben ons huis gekocht in 2016, mijn kennis komt uit die tijd . Wij hoefden maar 50% van de hypotheek te dekken met de verzekering, maar hebben voor 100% gekozen. Het maandbedrag stelt niet veel voor en stel dat een van ons alleen achter blijft met de kinderen dan heb je in ieder geval geen zorgen over de hypotheek.
Wij hebben alles via Finzie gedaan hele fijne samenwerking. Ligt er ook een beetje aan wie je treft uiteraard maar de meneer in onze regio was echt verschrikkelijk lief. Heel eerlijk en meedenkend in zijn advies. Met kopen is geduld denk ik erg belangrijk. Laat je goed informeren en heb vooral geen haast als haast niet heel erg nodig is. Wij hebben een huis gekocht voor 15.000 onder de vraagprijs de taxatie is hier gebaseerd op een aantal aanpassingen vanuit het aangevraagde bouwdepot en dat is zo goed uitgevallen allemaal dat voor ons de eigen inleg echt nihil was denk aan nog geen 6000 euro. Hadden wij een week eerder toch doorgegaan met een ander huis omdat we stiekem toch wel wat haast kregen hadden wij qua eigen geld richting de 15.000 gegaan.
In 2017 was die verpanding ook nog verplicht. Hier woning op 1 naam gekocht en de verplichte orv voor de minimale dekking aan de hypotheek verpand. Later hebben we nog twee losse polissen afgesloten. Vonden we toch wel een prettig idee.
Bedankt voor je antwoord! Geduld moeten we zeker hebben, helemaal als we hier willen blijven. Dus denk dat we de komende 3-5 jaar nog wel hier zullen zitten voordat er hier een leuke woning te koop komt binnen ons budget. Ik zie nu ook pas dat als je een huis koopt en wilt verhuren je 8% betaald, dat is wel prettig want hier worden dus heel veel huizen opgekocht en verhuurd aan werklui vanuit polen. En dit zijn net de huizen die wij leuk vinden.
inmiddels is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor starters EN doorstromers er helemaal afgaat tm 35 jaar. Hier mag eenmalig gebruik van worden gemaakt. Dat scheelt voor ons op een huis al 5500 euro eigen geld, zo fijn!!
Super, maar volgens mij is het nog wel steeds een wetsvoorstel. Het is nog niet definitief aangenomen toch? Ik hoop iig dat het er door gaat komen.
Als het niet perse nu hoeft dan zou ik persoonlijk wachten met een huis kopen. Verschillende banken verwachten dat de huizenprijzen in de komende twee jaar gaan Dalen als gevolg van de coronacrisis
Nee hoor, het is er al doorheen. Het staat overal op internet, en mijn hypotheekadviseur vertelde me dit ook.
Het staat idd overal op internet, maar het blijkt toch nog steeds een wetsvoorstel te zijn. Blijkbaar zijn er dusdanige bezwaren vanuit de Raad van State gekomen omdat het lastig uitvoerbaar blijkt. Verzoek ligt er nu om het voorstel aan te passen. Nu ben ik zelf geen hypotheekadviseur, maar wel werkzaam voor een tussenpersoon en onze adviseurs doen daar zeker nog geen toezeggingen over. Onderstaande vond ik nog op internet, heel veel informatie en heb ook nog niet alles gelezen; https://rechtennieuws.nl/63731/raad-van-state-wijst-wetsvoorstel-differentiatie-overdrachtsbelasting/
https://www.vanbruggen.nl/actueel/nieuws/2020/september/0-overdrachtsbelasting-voor-doorstromer-jonger-dan-35-jaar https://www.hypotheekrente.nl/ook-geen-overdrachtsbelasting-voor-doorstromers/ Toch staat het internet er vol mee. Dan weet ik het ook idd niet en wachten we maar af
Dat vind ik dus ook het verwarrende. Waarschijnlijk komt het er ook allemaal wel doorheen. Ik hoop het iig. Scheelt een hoop voor starters. En aangezien mijn oude woning binnenkort de verkoop in gaat, wil ik voor de eventuele koper best wachten met passeren tot in 2021.
ik had ook ergens gelezen dat ze dit doen om verwarring te voorkomen, en dus iedereen tot 35 jaar er eenmalig gebruik van kan maken. Ongeacht starters of doorstromers. Wij gaan volgend jaar ook kijken voor een koopwoning en we gaan het vanzelf zien. De meeste zullen inderdaad willen wachten met passeren na 1 jan 2021.