Tja, dat is een ruim een begrip natuurlijk. Handen aan bed zijn onmisbaar, maar een poli spreekuur zou best af te bellen zijn, maar of dat nu gebeurt...
Het gaat dus juist om mensen in risicogroepen of met huisgenoten in risicogroepen die nu nog wel werken. Maar je wil blijkbaar alleen maar negatieve dingen over leraren zien en roepen.
Ik had het dan ook over risicogroepen he... Misschien beter lezen? Welke leraren die niet tot een risicogroep behoren (of nv een huisgenoot hebben behorende tot een risicogroep) gaan nu níet werken dan? Daar is totaal geen sprake van, je rekent leerkrachten iets asn dat niet aan de orde is.
Nee hoor, maar ik vraag me oprecht af wat er voor de leraren in risicogroepen verandert als er (meer) verkouden kinderen naar school komen. Je kunt immers ook besmettelijk zijn zonder klachten. Kinderen ook. Je kunt als leraar ook in de supermarkt besmet worden of bij wijze van bij de huisarts of bij je moeder waar je voor zorgt, weet ik veel waar. En een verkoudheid kun je ook overal oplopen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor leraren. De echte risicogroepen gingen al niet aan het werk, mag ik hopen. Uit voorzorg niet naar je werk gaan, zou alleen in heel uitzonderlijke situaties moeten worden toegestaan. Het wordt tijd dat kinderen weer gewoon naar school kunnen en ouders aan het werk.
Super goed nieuws.Eerst was dat tot en met 6 en zaten we goed maar daarna veranderde ze dat naar groep 1 en 2 en niet afhankelijk van leeftijd. Sinds dit weekend heeft hij een snotneus dus al lang blij dat hij gewoon naar school kan. Zijn humeur wordt niet beter als hij geen schoolwerk heeft hahaha
Dat geldt toch net zo goed voor mensen die in de supermarkt, zorg enz werken. Die zijn ook mantelzorger, hebben kwetsbare huisgenoten enz.
Ik denk dat ze bedoeld dat elke keer wanneer er iets voor leerkrachten verandert het ineens een groot risico of probleem is terwijl veel beroepsgroepen al die tijd al dat risico lopen. En nee dat gebeurd niet enkel door de pers. Dat komt vaak ook vanuit de beroepsgroep zelf, door de bond enz.
Daar zijn de sloot-spring argumenten weer. Maar ook voor de risicogevallen in die andere beroepsgroepen gelden nu al uitzonderingen. Dus misschien moet ik de vraag omdraaien: Waarom zouden risicogroepen in het onderwijs nìet om vrijstelling mogen vragen en in andere beroepen wel? Overigens lijkt het me logisch dat als er ergens iets veranderd dat het dan nieuws is. Die die hetzelfde blijven, halen doorgaans de voorpagina niet. Er wordt nu ook volop geklaagd door de horeca. Terwijl kermisexploitanten al maanden 0 inkomstrn hebben. Plaatsen die horecamensen zichzelf dan nu in een uizonderingspositie? Of is het logisch dat hun zorgen over de gewijzigde regels nu weer nieuwswaardig zijn, terwijl je de afgelopen dagen géén voorpaginaberichten hebt gezien over de kermis.
Maar dat is totaal niet hoe het wordt verwoord. De grootste reactie is blijdschap want dít is juist wat veel scholen graag wilden, ipv kinderen met snotneus naar huis sturen. En dan is er een kleine groep die zorgen heeft - terecht, die zorgen leven bij alle mensen uit risicogroepen of met huisgenoten in een risicogroep. That’s it. Heeft niks te maken met leraren die zich weer zien als ‘klasse apart’ en weet ik veel wat.
Ik denk eerder dat leraren gewoon al jaren onder een vergrootglas liggen door alle stakingen tot voor kort en mensen nu elke keer denken: heb je hen weer. Heeft die groep nou weer wat? Het is gewoon een beroepsgroep die veel in het nieuws is de laatste jaren. Anders dan de horeca en zorg. Niet dat ik dat denk hoor
Dit vind ik eerlijk gezegd wel te ver gaan. Als iedere mantelzorger nu thuis blijft, krijgen we in de maatschappij een groot probleem. Niet alleen binnen het onderwijs. Ik snap haar zorgen, maar ik vraag me wel af of dit een reële gedachtegang is. Wat wel lastig is, is dat leerkrachten nu sneller een verkoudheid oppikken en dan thuis moeten blijven. Hier moet natuurlijk wel een oplossing voor gevonden worden. Misschien vergelijkbaar met ziekenhuizen? Bij verkoudheidsklachten testen, gewoon gaan werken, en wanneer je geen afstand kunt houden een mondkapje op. Bij ernstigere hoestklachten en/of koorts wel thuisblijven (en testen natuurlijk).
Dat verwoord je heel netjes. Ik ben iets minder subtiel: ik denk dat het niet reëel is om te verwachten dat je werkgever daarvoor opdraait. Plus dat die persoon ook haar klanten/leerlingen/patiënten/cliënten/collega's benadeelt (in dit geval leerlingen en hun ouders) vanwege die niet reële gedachtengang. Zoiets inderdaad. Lijkt me heel logisch en ook werkbaar.
Gelukkig kunnen de leerkrachten wel snel getest worden. Wil ik voor onze beroepsgroep ook wel zien, aangezien wij nog veel meer met snot geconfronteerd worden.
Ik kan in elk geval voor mijzelf spreken dat het bij mij totaal niet meespeelt. Als er iemand opkwam voor leerkrachten en begrip heeft mbt de stakingen, dan ben ik het wel. Maar met Corona vind ik een groot gedeelte echt gezeur.
Gelukkig is de grootste groep blij. En misschien vatte jij de post anders op, maar dit is iig wat ik eruit haalde.
Ik hoop ook echt dat hier een oplossing voor komt want mijn eerste verkoudheid (nouja, alleen keelpijn) is alweer begonnen en dinsdag moet ik weer voor de klas. Scheelt al dat morgen de voorrang in gaat met testen. Ik hang al de hele ochtend aan de lijn en ik kom er niet doorheen namelijk...
Haha. Ik bedoel het ook netjes. Ik snap de zorgen namelijk echt. Deze situatie is voor leerkrachten weer nieuw. De zorgen waren er bij ons (ziekenhuis) ook in het begin. Maar inmiddels werken wij al een half jaar op deze manier en zijn de zorgen ook echt wel minder. Misschien kunnen leerkrachten daar wat van opsteken (en dat bedoel ik positief hè).
Misschien moet je de leerkrachten bij wie deze zorgen spelen dan ook even de tijd te geven om hieraan te wennen, in plaats van èxact dezelfde gevoelens die blijkbaar een half jaar geleden in jouw beroepsgroep speelden, nu ineens als irreëel te bestempelen. En nogmaals: er wordt (door de grootste groep leerkrachten) absoluut niet geklaagd over het feit dat kinderen met een snotneus naar school mogen. Kijk naar de ledenpeilingen van o.a. CNV. De meerderheid van de leraren wilde de scholen weer open, hele groepen etc. Ook het 'snotneus besluit' is echt door het merendeel met vreugde ontvangen. Het gaat er alleen om dat het voor de mensen waarbij zorgen leven EN de directies, fijner was geweest als er even een week tussen had gezeten. Dus er wordt niet gezegd dat deze regel niet goed is, alleen dat een beetje meer tijd prettigere was geweest. Dan kun de directie eerst in kaart brengen om wie het gaat, welke zorgen er zijn, wat er nodig is om mensen aan het werk te houden OF om ze te vervangen als dat niet mogelijk is. Plus kunnen de mensen die het betreft en die, in overleg met de ARBO-arts, niet meer voor de groep gaan nog even afronden, afscheid nemen, overdragen en zich voorbereiden op de vervangende werkzaamheden. Dat lukt gewoon niet in één weekend. Ik snap niet hoe mensen hier ineens "klagende leraren" van maken die niet zouden willen werken. Integendeel! Geen enkele leraar vind het leuk om niet voor de klas te kunnen. En als het dan niet anders kan, is het erg heftig om op vrijdagavond iets te horen te krijgen dat meteen op maandag ingaat. Of, zoals bij de scholensluiting, dat je op zondag te horen krijgt dat de boel op maandag dicht gaat.