Wij zijn een mbo met een paar duizend studenten en medewerkers, maar dat zijn wel overwegend volwassenen. Dat zal misschien het verschil maken.
Hier wel een hele grote school hoor, 2300 leerlingen geloof ik. Inmiddels minimaal 5 besmettingen, waarvan 3 in vwo 4. Die brief is van ruim een week geleden.
Hier maakte het uit of het kind met klachten nog op school was geweest of niet. Bij de oudste in de klas weken terug twee positief geteste kinderen, maar die waren zodra ze klachten kregen thuis gebleven, dus had geen gevolgen verder voor de andere kinderen. Maar bij andere scholen (VO) waren er kinderen positief getest en toen ging de hele klas in quarantaine.
Dat klopt, de ggd heeft veel te weinig personeel en dat is ook nergens te krijgen. Voor het bco (bron contact onderzoek) van 1 besmette persoon ben je gemiddeld 8 uur bezig. Dus dat is de werkdag van 1 personeel. Check even het aantal nieuwe besmettingen van de afgelopen dagen en je begrijpt dat het onbegonnen werk is.
Klopt maar waarschijnlijk zitten er nu mensen dus onterecht niet in quarantaine omdat ze ervan uit gaan dat ze wel gebeld worden door de GGD en die dus niet gebeld zijn geworden.
Dat denk ik inderdaad ook. Alhoewel er ook wel regelmatig in de media is genoemd dat mensen zelf hun contacten moeten nabellen, maar ook dat doet natuurlijk lang niet iedereen.
Was het maar waar.... er is gewoon helemaal geen les. Waar iedereen zich tijdens de lockdown druk maakte over achterstanden hoor ik daar nu niks meer over. Ik vind dat leerkrachten die thuis in afwachting van een test zijn prima online les kunnen geven. Afgelopen week heeft dochter maar 6 uurtjes les gehad over de hele week en zo gaat dat al het hele jaar
Mensen die positief hebben getest krijgen toch van de GGD-GHOR instructies voor het bellen van hun contacten?
Wij kregen een mail van school. Als je niet gebeld werd door de GGD moest je gewoon naar school komen.
Heel gek, want het is volgens mij niet te doen voor GGD om iedereen te bellen. Een zijstapje: opschalen wordt steeds moeilijker omdat ze heel lastig aan personeel kunnen komen. Het is niet alsof de overheid een blik van duizenden bereidwillige medewerkers uit de hoge hoed kan toveren. Al zou ik het persoonlijk bijna verplicht stellen voor bijv mensen in de ww om deels hier in te springen. Weet niet of iedere ggd-medewerker op dit moment een zorgachtergrond moet hebben. Er zijn tig mensen die prima het "call-center" deel op zouden kunnen pakken.
Dat zal ook per opleiding/school verschillen. Mijn oudste krijgt nog wel les op het mbo, de ene week digitaal en de andere week op locatie. En ze loopt ook 2 dgn in de week stage.
Twee weken terug ben ik gebeld door de GGD ivm vermoeden nauw contact. Toen zei hij over de telefoon dat ze inderdaad alleen nauw contact nabellen omdat ze simpelweg de man kracht niet hebben om iedereen te bellen. Ik bleek geen nauw contact dus het advies was mijzelf 10 dagen goed in de gaten houden.
Misschien moeten ze dan wat meer betalen dan 10 euro bruto waarbij je flexibel inzetbaar moet zijn ook in de weekenden en in de avonden.
Ik vind van wel als je daarnaast dus ook nog flexibel inzetbaar moet zijn plus avonden en weekenden. Daarnaast is er ook nog zoiets als vraag en aanbod. Als je mensen nodig hebt en je vindt ze niet dan zal je meer moeten betalen om ze te lokken.
Wel als je bedenkt dat mensen een zorg achtergrond moeten hebben. Overigens hoef je niet flexibel te zijn hoor, als jij alleen op maandag en woensdag overdag wil werken, dan houden ze daar gewoon rekening mee.