Lust je wel kwark? Voordeel van kwark is dat het bomvol eiwitten zit en sneller vol zit. Ik stop daar muesli bij. In de middag eet ik ook vaak muesli anders 2 boterhammen. Tussendoor volkoren crackers. Daar stop ik dan wel weer hagelslag op omdat ik dan geen koekje pak. Betreft broodbeleg zit er ook heel veel verschil in hoeveel calorieën er in zitten, zo zit er in jam minder dan in pasta. Meer drinken helpt hier ook, op een gegeven moment had ik alleen maar honger, kon er alles in stoppen. Op internet gezocht en bleek dat ik echt veel te weinig dronk en alles van het padje was. Betreft drinken drink ik koffie, thee en soms wat zero voor de afwisseling. In plaats van grote zakken chips nemen we kleine zakje zodat je niet een zak weg eet. Ik hou alles bij met een app. Zo ben je bewust van wat je naar binnen gooit. Als tussendoortjes kun je ook extra groente eten want daar zit nauwelijks wat in, bijvoorbeeld komkommer en tomaatjes Moet wel bekennen dat het door stress nu voor geen ene meter gaat. Ja de calorieën die gaan goed maar dat is weer niet de bedoeling.
Ik heb ooit de tip gekregen bij een food challenge, haal in de supermarkt alleen producten uit de "buitenste ring" en dus niet uit de paden. Daar vindt je de pakjes/zakjes, liga's en allerlei producten bomvol met suiker en toevoegingen. Geen vla/kwark met smaakjes maar bijvoorbeeld je kwark op smaak maken met kanaal, wat appel erdoor en het is echt prima te eten, gezond en het vult ook goed! Uiteindelijk is het echt geen hogere wiskunde, afvallen is minder eten dan je behoefte.
Mijn man heeft het afval programma ruggengraat gevolgd. Dat hielp enorm. Hij mocht gewoon normaal blijven eten. Zelfs chips en bier mocht hij. Alleen moest hij vooral keuzes maken. En natuurlijk 2x in de week sporten erbij doen.
Inzage krijgen in wat je eet. Dus alles eerlijk bijhouden in een voedingstracker. je onderhoud berekenen en daar 2/300 calorieën onder gaan zitten. Elke dag lopen/sporten/bewegen. En het boek ‘Eet taart krijg een sixpack’ lezen. Geeft je inzage dat het niet uit maakt wat je eet om af te vallen.
Ik ben 50 kilo afgevallen met Sonja Bakker en je hebt gelijk dat het weinig is. Maar wat ik deed, was wat vaker wat rauwkost tussendoor eten of een appel/druiven/peer. Daarbij at ik ook alleen maar koolhydraat arm brood en ipv 2, nam ik er 3. ‘s Avonds at ik naast het eten wat van haar ‘mocht’, altijd een bakje sla ernaast en kocht ik vaak ipv gewone- volkorenpasta. Als je echt honger hebt (en dat had ik de eerste maand), dan nam ik iets tussendoor met weinig koolhydraten. Zoals die appel bijvoorbeeld. Na 2 appels heb je echt geen honger meer. Soms, na het avondeten, dan sneed ik weleens een appel in partjes, druppelde er wat citroensap op en strooide er wat kaneel over. Even in de oven en je hebt best een verantwoord tussendoortje. Als ik het alleen met haar boeken had gedaan, had ik het nooit volgehouden!
Dat denk ik ook. Hoor vaak tips van volkoren etc maar uiteindelijk heb je daar weinig aan als je nog veel te veel eet. Ik ben ooit 15 kg afgevallen in korte periode omdat ik alleen wit brood en witte pasta at (en nee niet door eetstoornis hoor "gewoon" een voedselvergiftiging waardoor ik niks anders dan dat binnenhield). Volgens dergelijke theorieën had ik dus juist moeten aankomen.
Hier pas mn dagelijkse eten in een calorieënteller ingevoerd en ik kreeg dagelijks soms 1000 calorieën te weinig binnen Maar hoe weet je dat je teveel cortisol hebt? Via bloedonderzoek?
Mijn ervaring is dat je door volkoren producten veel meer en langer verzadigd bent en daardoor minder eet in hoeveelheden
Probeer dan eens gewone kwark of griekse yogurt met een scheutje 0% siroop erdoor. Of bijvoorbeeld een beetje kaneel. De vruchten yoghurt bevatten over het algemeen flink suiker
Maar dat is natuurlijk iets anders. Want of je met trek ook daadwerkelijk iets doet, verschilt per persoon (Ik eet bv 2x per dag, heb in de tijd dat ik "vast" wel trek, maar doe daar niks mee op water drinken na dan). Ik bedoelde meer: wanneer je van een wit product evenveel eet als van een volkorenproduct, dan maakt dat verder niet iets uit voor je gewicht. Zelf heb ik trouwens nooit gemerkt dat ik langer vol zit van volkorenproducten, met uitzondering van havermout. Maar ik las eens dat dat kan bij sommige mensen.
Ik loop hiervoor bij een (hbo) diëtiste om betere keuzes te maken. Je krijgt 3 uur vergoed vanuit basisverzekering. Ik vind het verhelderend (Ik hoef er maar 3 a 4 kilo af, maar voelde mij echt diep ongelukkig omdat er geen gram af ging)
Aan vruchtenyoghurt wordt ook veel suiker toegevoegd. Dan beter gewone yoghurt en daar zelf fruit doorheen gooien. Die van optimel zit vaak zoetstof in. Dus als je suiker/zoet wil ontwennen is dat geen optie.
Je kunt eventueel de hulp inschakelen van een diëtiste. Vanuit de basisverzekering worden 3 consulten vergoed.
Nu ben ik wel benieuwd wat dat advies dan inhoudt, als het niet de "standaard" tips zijn zoals die in dit topic gegeven worden?
Oh nooit van gehoord. En wat was de aanleiding dat die afgenomen werd? Ik had klachten die ik aan hoge cortisol weet maar de huisarts gaf aan dat dit niet getest kon worden
Van mei tot september 13 kg afgevallen door calorieën te tellen. Ik gebruikte hiervoor de app van Yazio en recepten van project gezond. Ik at 1400 calorieën per dag. Inmiddels kan ik weer normaal eten en blijf op gewicht, maar normaal eten is dan niet weer veel snoepen, maar gewoon fruit en normaal eten.
Voordeel is dat je heel gericht advies krijgt passend bij jouw situatie waarmee het al geen standaard tips zijn en het beter toe te passen is én stok achter de deur want je ziet de dietist vaker. Ze zette gelijk streep door het doel als afvallen, want als ik af zou vallen is mooi maar doel is gezonder eten voor de rest van je leven en ook in combi met gezin: ik wil niet dat mijn kinderen bewust zijn dat mama anders eet. Geen bloemkoolrijst, nee gewoon zilvervliesrijst. Ik nam bakje saaie kwark met muesli (zonder suiker, de saaie) en dacht dat het een betere keuze was dan 2 broodjes. Maar ik wist niet dat ik maar 2 afgestreken eetlepels erop mocht doen bv (ik deed al 3). En ik schepte meer spaghetti op dan saus, maar beter is meer saus en minder spaghetti. Dat ik wortelen zowat onbeperkt mag snacken en dat ik bovendien meer gezonde vetten eten maar dat 2 kleine handjes (ik heb kinderhanden haha) ongezouten nootjes alweer teveel is qua calorien en ik maar 1 handje dagelijks pak. En de lijst met groen, oranje en rood qua keuzes vind ik ook fijn. Groen wat je het beste kunt eten, oranje minder goede keuze en rood liever niet. Daarin staan bv ook zoetbeleg voor brood verdeeld over 3 kleuren. Dus niet gelijk streep door zoet broodbeleg. Vruchtenhagel is dan oranje, melkchocoladehagel rood. Groen is dan de minder zoete jam. Zo ook voor vlees op brood allemaal onderverdeeld en zo heel veel voedselgroepen en drinken. En vooral dat ik in mijn geval ook echt prima om 1 or 2 keer per week veel rood te eten omdat we pizza of patat halen, zak chips oid opentrekken.