Bijna 20 maanden en nog niet los staan en lopen. Wie herkent dit ook?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Eikeboompje, 25 okt 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eikeboompje

    Eikeboompje Bekend lid

    7 sep 2017
    813
    489
    63
    Vrouw
    Onze dochter is bijna 20 maanden en staat nog niet los en loopt ook nog niet los. Lopen doet ze sowieso weinig, kruipen is haar specialiteit! ;)

    Onze dochter krijgt fysio, komende week 3e afspraak. Lijkt dat ze door haar voetjes zakt en heel erg naar binnen. Daarbij viel het ons van de week op dat ze achter haar loopwagen liep alsof ze mank was. Heel gek loopje.

    Ik ben benieuwd wie nog meer een late loper heeft of had? Was er sprake van een fysiek probleem?zo ja wat voor?
     
  2. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    646
    378
    63
    Misschien niet helemaal vergelijkbaar, maar onze dochter liep pas met 19 maanden. En dan nog heel wankel en voorzichtig. (Los staan deed ze eigenlijk niet voordat ze ging lopen) Ook inderdaad beetje doorgezakte voetjes. Nu is ze 4 jaar en valt ze nog steeds vaak en heeft ze kinderfysio voor haar motoriek en evenwicht. Ze is slechthorend en heeft ook wat moeite met het zien. Dus dat zou het deels kunnen verklaren.

    Een nichtje liep pas net na haar 2e verjaardag. En is nu bijna 4 en nog steeds vreselijk houterig in bewegen. Maar die heeft niks onderliggends.

    Sommige kinderen doen het gewoon in hun eigen tempo en zijn gewoon lekker laat.

    Goed dat je al kinderfysio hebt!
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  3. elsie89

    elsie89 Fanatiek lid

    27 sep 2014
    3.583
    1.204
    113
    randstad
    Op zich zijn er meer kinderen die laat lopen en 24 maanden is de grens die cb stelt als normaal. Maar veel meer als fysio kun je niet doen en die heb je al dus ik zou even afwachten hoe het gaat als die wat vaker is geweest en evt aan hem of haar vragen wat hij/zij ervan denkt
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  4. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Geen ervaring met het later gaan lopen, maar wel een kind wat lange tijd stil stond in de ontwikkeling en plots als een trein vooruit ging.
    24 maanden is de norm dus ze heeft nog even, maar goed dat je al hulp hebt ingeroepen van de fysiotherapeut.
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  5. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    De naar binnen zakkenrollers voetjes klinken voor mij als hyper mobiel. Zijn al hij gewrichten zo soepel?
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  6. ManonBB

    ManonBB Actief lid

    27 mei 2019
    287
    186
    43
    Vrouw
    Mijn neefje liep ook pas toen hij bijna 2 jaar was. Toen hij naar school ging viel het op dat hij niet mee kwam met bijvoorbeeld tik-spelletjes, want hij kon niet rennen, ook niet springen, etc.

    Hij blijkt flink hypermobiel te zijn en een lage spierspanning en kracht te hebben. Daarvoor krijgt hij ook fysiotherapie.

    Jullie zijn al bij een kinderfysio, dus als er iets dergelijks speelt dan neem ik aan dat die fysio dat wel op zal vallen.

    Laat je niet gek maken door motorisch snellere kindjes in je omgeving hoor, ieder zijn/haar eigen tempo, op een enkeling na die echt iets blijkt te "hebben" zal je over een paar jaar merken dat het verschil gewoon weer verdwijnt. En misschien blijft ze geen motorisch wonder, we hoeven niet allemaal topsporter te worden he ;)
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  7. Eikeboompje

    Eikeboompje Bekend lid

    7 sep 2017
    813
    489
    63
    Vrouw
    Bedankt allemaal voor de reacties! Fijn om ervaringen te lezen van anderen.

    Fysio denkt dat er mogelijk sprake is van hypermobiliteit. Nog niet getest, omdat ze eerst onze dochter paar keer wilde zien en haar eerst kennis wilde laten maken met haar. Eind november staat weer een afspraak gepland en dan afhankelijk van haar ontwikkeling zullen er steuntje worden aangemeten.
     
  8. paula1984

    paula1984 Niet meer actief

    Wil me nergens mee bemoeien...maar steuntjes aanmeten omdat? eerst weten wat en waarom en of er wel iets is.
    Bij hypermobiel en hypotoon is her niet altijd wenselijk om steun te geven omdat het de spier ontwikkeling kan belemmeren en dat dan ook weer averechts werkt. Andersom ook soms kan er geen spierkracht opgebouwd worden zonder hulp.
    Zomaar aanmeten van iets zonder oorzaak is mi niet slim van de fysiotherapeut onder het mom we zien wel.
    Test voor hypermobiel is makkelijk en zo gedaan. Hypotoon heb je een andere specialist voor nodig om te zien of dat ook speelt.
     
  9. Eikeboompje

    Eikeboompje Bekend lid

    7 sep 2017
    813
    489
    63
    Vrouw
    Steuntje aanmeten om ondersteuning te geven aan haar hielbeen. Ze zakt door namelijk. De fysio doet het niet zomaar, volgt haar ontwikkeling. Haar reden is om juist spierkracht op te laten bouwen met het steuntje als hulpmiddel voor het laatste zetje om wel zelfstandig te kunnen lopen. Ik hoop dat het over een maand toch niet nodig blijkt te zijn! Van het weekend klom ze ineens de trap op, dus dit gaan we motiveren om spierkracht in haar benen op te bouwen. Advies van de fysio om hier mee aan de slag te gaan. Net als het blijven motiveren om achter de loopwagen te lopen, maar dat vindt ze gewoon niet zo leuk....
     
  10. dame82

    dame82 Fanatiek lid

    29 sep 2014
    2.660
    957
    113
    Hier hetzelfde...lopen bleef maar uit en daarom met 21 maanden naar de fysio om te kijken of er iets fysieks aan de hand was. Ze bleek ook hypermobiel, maar hoefde verder niet behandeld te worden. Volgens de fysio duurde het langer voordat ze sterkere spieren zou krijgen en dus zou gaan lopen. Als tip van de fysio hier veel op blote voeten laten staan/aan handen meelopen, letterlijk haar voeten laten voelen.Twee weken na de afspraak ging ze opeens vanuit zichzelf staan en vlak daarna lopen. Nu rent ze het huis rond ;)
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  11. Eikeboompje

    Eikeboompje Bekend lid

    7 sep 2017
    813
    489
    63
    Vrouw
    Dank je voor je bericht. Fijn die herkenning! Sinds september is fysio betrokken. Hoop dat ze nu voor de volgende afspraak het ineens door heeft.

    Liep zij ook soms alsof ze mank was?
     
  12. dame82

    dame82 Fanatiek lid

    29 sep 2014
    2.660
    957
    113
    Ik herinner me dat zij soms wat sleepte met een been achter het loopwagentje. Ze liep in ieder geval niet netjes voor mijn gevoel. De fysio gaf aan dat ze dat slepen deed om een voet aan de grond te houden voor de stabiliteit en veilig gevoel voor haar.
    Het lopen liet maar op zich wachten, maar opeens was het daar. Hopelijk bij jullie meisje ook als de spieren wat sterker zijn. Lekker veel trap laten klimmen. Het gaat vast goedkomen.
     
  13. suuz09

    suuz09 Bekend lid

    14 jan 2009
    712
    272
    63
    Mijn middelste is hypermobiel en hypotoon. Toen hij 12 maanden was, kon hij alleen nog maar rollen. Daarna ging het hard, tijgeren, kruipen en hij liep met 16 maanden. Alle motorische mijlpalen laat of niet behaald.

    Mijn jongste liep met 20 maanden, daarvoor ook niet losstaan of iets. Ze is voorzichtig en loopt nog steeds wankel en benen erg wijd. Ook in het begin zijwaarts. Ze is nu bijna 22 maanden en nog steeds loopt ze niet soepel, ze loopt nu wel buiten en vindt het vallen minder erg.
    Ik vermoed bij haar combinatie van karakter maar ook wat soepele spieren.
     
  14. JosjeM

    JosjeM VIP lid

    4 jun 2017
    10.711
    9.360
    113
    Vrouw
    Ik haak hier even op in, ik ben “blij” dit te lezen. Mijn dochtertje is bijna 10 maanden en doet eigenlijk ook niets anders dan een beetje rollen en soms proberen vooruit te komen zonder succes. Ik zie kindjes van dezelfde leeftijd of zelfs jonger haar al voorbij gaan in de mijlpalen. Wat mij soms erg onzeker maakt.

    De kinderfysio is sinds ze 6 weken was al betrokken bij haar, vanwege motorische onrust en veel huilen. Met elke grof motorische mijlpaal tot nu toe is ze vrij laat. De fijne motoriek daarentegen loopt ze wel weer voor. A.s. dinsdag is de fysio er weer en ben ik benieuwd wat ze er van vindt.. de vorige keer ging ze er vanuit dat ze wel zou tijgeren of kruipen, maar dat is dus niet het geval.
     
  15. Eikeboompje

    Eikeboompje Bekend lid

    7 sep 2017
    813
    489
    63
    Vrouw
    We worden doorverwezen naar de kinderarts. Er lijkt toch iets niet goed te zitten in haar heupen, benen en voeten.
     
  16. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    646
    378
    63
    Vervelend voor jullie, maar wel beter dat er naar gekeken gaat worden!!
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.
  17. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.509
    497
    83
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Onze jongste ging met 21 maanden "ineens" vrij staan en liep 2 weken later volledig los. Daarvoor liep ze hooguit langs de tafel, maar daar was het wel mee gezegd. Kruipen deed ze ook pas toen ze anderhalf was ofzo.... ik noemde haar wel eens lui in die ontwikkelingen. Ze was wel heel vlot in andere dingen. Daarom maakten wij ons daarover geen zorgen.

    Fijn dat er verder naar wordt gekeken en ik hoop dat er snel duidelijkheid is.
     
    Eikeboompje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina