Kunnen jullie hem samen met school uitdagen om gerichte uitdagende projecten op te pakken? Waarbij hij zich echt moet verdiepen in een onderwerp (dus ook uitdaging om veel te lezen), dit moet vertalen naar een eigen mening, een werkstukje en ten slotte een presentatie die hij dan aan de klas geeft? Mijn zoon heeft over de jaren heen tig van dit soort projecten gemaakt, als onderdeel van zijn pluswerk. Het is dan geen pluswerk als 'meer van hetzelfde', maar juist hele andere onderwerpen die niet in de klas worden behandeld. Het geeft uitdaging, vraagt moeite en inzet en biedt ook kans om te werken aan het zelfvertrouwen omdat ze de uitkomsten ook presenteren en dus een kwartier 'les kunnen geven' aan de klas.
Hier mocht hij in groep 5 gaan tekenen of knutselen als hij klaar was. Kreeg dagelijks tekeningen en knutselwerken mee. Nou ja, dat was dan nog wat en daar kun je enigszins zelf je creativiteit in kwijt, al leek het me nog niet de oplossing, maar beter dan groep 6. Daar kreeg hij extra werk, vaak saai werk, als hij eerder klaar was, dus hij zei niets meer tegen de juf als hij alles af had (vaak al op dinsdagmiddag of donderdagochtend, op woensdag ging hij naar de plusklas van het samenwerkingsverband). Hij kreeg wel pluswerk, maar daar bleef het bij. Kortom, die externe plusklas was wel het minimale waar hij wat aan had.
Vorig jaar was het bij ons kinderen uit groep 6,7 en 8 die er voor in aanmerking konden komen. Dus gemiddeld 5 kinderen per groep gekozen uit 3 scholen. Gelukkig zat onze dochter er toen bij, en ze komen alleen in aanmerking als een leraar ze "opgeeft". Dit jaar hebben ze het uitgebreid (was toch wel veel belangstelling voor) naar een groep van 15 kinderen uit groep 5 en 6 en een groep van 15 kinderen uit groep 7 en 8. Wederom zat mijn dochter er gelukkig weer bij en dit keer ook 3 andere klasgenoten. Dit is dan 1 middag in de week (en eigenlijk de enige middag waar ze echt met plezier naar toe gaat) zelf zou ze graag willen dat het omgekeerd is dus de hele week in de plusgroep en dan 1 middag per week meedraaien in de gewone klas. Zegt genoeg denk ik. Maar hier zijn we er bijna, dit jaar goed en leuk doorkomen en dan naar de middelbare in de hoop dat ze daar wat meer op haar plek zit.
Hier mocht mijn dochter dan gaan puzzelen, leraar had extra puzzels van zijn vader meegenomen voor haar. Dit jaar zit ze dus met meerdere klasgenoten in de plusklas en vind de leraar het goed dat ze, wanneer ze klaar zijn, verder gaan met vakken van de plus klas (spaans, filosofie of een opdracht die ze hadden om b.v iets uit te denken en te maken)
Ik lees veel over plus klassen maar dat hebben we zo ver ik weet niet in de buurt. Hoor school er niet over en misschien hadden we dat bij het laatste gesprek moeten vragen. Misschien is hij ook nog te jong. Inmiddels is hij begonnen met klokkijken en dat gaat in eens rap. En dan hebben we ook nog eens een klok met Romeinse cijfers en de oven heeft een digitale tijd dus gelijk een stuk uitdaging hahaha Hoe is het in jullie vakantie gegaan? Ik merk nog steeds dat het de eerste dagen knudde is, zo tegendraads, boos en gruwelijk irritant. De laatste dagen ging juist super, beter luisteren, gezellig dingen willen doen maar ook zelfstandig spelen. Ik had verwacht dat vandaag de dag echt te lang zou duren maar was echt gezellig, veel geholpen. Vandaag stockeren klaar gemaakt, kon hij niet helpen omdat de leren echt heel hard zijn maar stond er bij en deed de leren dan maar in de slowcooker net als de kaneel en het water. Daarna samen een appeltaart gemaakt en die was heerlijk! Smiddags met zijn 3en dungeons and dragons gespeeld voor 1.5 uur! Aangezien ik er geen verstand van heb weet ik niet precies hoe het heet. We speelde met een dungeons master en wij moesten luisteren naar het verhaal en bedenken wat we moesten gaan doen, aan de hand van dat waren er acties. Was zo super leuk!
Over 2 weken hebben wij een gesprek over F. met de leerkracht. Tot nu toe probeert school hem uit te dagen en te kijken met extern advies wat ze hem kunnen aanbieden (nu 4 jaar, groep 1 en een voorsprong van ongeveer 2 jaar). Hij gaat met veel plezier naar school, thuis kan hij erg boos/gefrustreerd zijn. Wat is volgens jullie belangrijk om te weten/vragen/zeggen tijdens het gesprek? Eerder heeft school heel voorzichtig het versnellen naar groep 3 genoemd. Wat adviseren jullie ons om bespreekbaar te maken?
@JChris jouw zoon is even oud als mijn middelste (maart). Ik blijf het zelf ook wel lastig vinden wat ik het beste kan vragen en of sturen gewenst is. Wat ik op dit moment heel belangrijk vind is het gedrag van mijn zoon, niet alleen naar de juffen maar ook naar zijn klasgenoten. Als dat erg goed gaat weet ik niet of ik versnellen wel zo nodig vind. Ik zou dan denk ik willen weten in hoeverre het mogelijk is om toch nog te versnellen gedurende het jaar als de keuze daar niet op gevallen is tijdens de klassenwissel. Ik heb een tijdje gehoopt dat wat uitdaging op school zou zorgen voor meer rust thuis. Maar hij gaat nu graag naar school en ondertussen blijft het thuis een uitdaging om de frustraties milder te maken. Toch denk ik dat het aan mij is om daarmee bezig te blijven, zolang hij het naar zijn zin heeft op school. Wat wil jij graag van de school? ps nu moet ik wel toegeven dat mijn beide zoons een juf hebben waar ik vertrouwen in heb. Daar probeer ik nu eigenlijk ook wel een beetje op te rusten door (hopelijk) niet teveel vragen te stellen. Ze hebben tot nu toe telkens twee juffen. En ik kies telkens ook doelbewust voor de juf waar ik (soms intuïtief) het meeste vertrouwen in heb.
@owly Fijn dat het uiteindelijk een fijne vakantie geworden is. Ik moet toegeven dat het hier eigenlijk geen fijne vakantie was. Ik had zorgen om mijn gezondheid en daardoor kon ik niet de uitdaging bieden die ik normaliter gebruik om de boel wat soepeler te laten verlopen. Daarbij nog een flinke ruzie binnen de familie. Het liep gewoon allemaal niet. Ik heb nog contact gehad met de juf van mijn oudste. Hij is heel perfectionistisch en als iets niet 100% goed gaat dan is het in zijn ogen al fout gelopen. Na een hoop boos gedrag van hem kwam eruit dat hij zich ontzettend dom voelt. Hij denkt dat hij de op één na domste van zijn klas is. Mijn hart brak, niet omdat slim zijn geweldig is maar, omdat zijn zelfbeeld niet klopt met de realiteit en omdat hij torenhoge eisen stelt aan zichzelf. Het helpt ook niet echt dat zijn broertje hem op bijna elk vlak voorbij rent (al jaren). Zijn lieve juf, die gewoon door gaat in de vakantie, vertelde dat hij het heel goed doet. Het zit in zijn hoofd en hij gaat uitdaging krijgen op zijn sterke punten om te leren dat je juist kan leren als je het accepteert dat iets niet perfect hoeft te gaan. Ik herken zoveel van mezelf in hem. Ik hoop dat we hem kunnen helpen om hiermee om te gaan voordat het kunnen maken van fouten hem teveel in zijn greep gaat houden.
Wat enorm naar dat het zo'n nare vakantie was. Gaat het met je gezondheid nu iets beter? Onze knul denkt ook dat hij dom is en zegt dat hij een niksnut is. Kinderen schelden hem ook uit op school. Werk is te makkelijk en als het wat moeilijk lijkt begint hij er niet aan. De eerste dagen was een verschrikking maar toch blij dat we weg konden. Net voor de vakantie besloot de anwb dat naast onze zomervaktie reis onze reis van de herfstvakantie niet door mocht gaan. Last minute nog wat gevonden maar had er 3 dagen migraine van. Wat een fijne juf hebben jullie! Super dat ze zo kan helpen. Hoe ligt hij verder in de groep?
Als ik dat zo lees mist hij wel wat dingen. De frustratie komt er thuis uit dus dat zou ik wel echt aangeven bij school. Betreft versnelling is dat heel goed mogelijk maar wat gaan ze dan doen? Versnellen alleen is geen optie. Die van ons is versneld naar gr 3 gegaan en was nog steeds niet gelukkig. Zijn werkhoyding beroerd en mocht daarom geen zon boekje waardoor hij niks meer deed. Pluswerk was extra werk bovenop het andere dus werkte hij heeeeel langzaam want dan had hij geen extra werk. Dus vandaar wat gaan ze dan doen? Krijgt hij een eigen leerlijn of zal dat bestaan uit extra boekjes? Hoe gaat hij het leren leren, leren. Hoe is de begeleiding? 1 keer in de week met de ib'er mee. Groepje kinderen die samenwerken? Wie begeleid dat? Dingen waar wij enorm tegenaan lopen. Dus misschien handig om alvast een beeld te krijgen hoe ze dat willen doen?
Naar is niet echt het goede woord, maar het had gezelliger kunnen zijn. Er was wat gezien op een echo. Daar hebben ze even verder naar gekeken. Gelukkig was de uitslag daarvan goed. Wat lastig dat jouw zoon zo over zichzelf denkt. Heeft hij een vriendje waar hij een gelijke in kan vinden? Jullie zijn een paar dagen op vakantie geweest? Mijn zoon heeft het over een paar kinderen waar hij het mee kan vinden. Binnenkort heeft hij zijn verjaardagsfeestje. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.
Ik zou eigenlijk graag willen dat ze serieuzer gaan bekijken wat goed voor hem is en wat ze met hem kunnen. Het lijkt mij niet dat hij 2 jaar ‘stil’ moet staan in cognitieve ontwikkeling.. Ik ben tevreden over zijn juf, ze doet wat mogelijk is maar geeft ook eerlijk aan dat ze het gewoon niet weet wat hem aan te bieden. Ik hou van eerlijkheid. Ik vermoed dat zijn woede thuis voortkomt uit iets op school. En dat zijn niet de klasgenoten, juf of het spelen, want dat vindt hij erg leuk.
Ja je zegt goede dingen, bedankt. Op dit moment heeft hij 1x in de week in een groepje begeleiding buiten de klas van een vrijwilliger. Daarnaast ook 1x in de klas met de juf het pluswerk. Fijne motoriek wordt aan gesleuteld zal ik maar zeggen. Vorige gesprek gaf de juf aan niet te weten wat ze hem moet aanbieden en wilde een externe laten observeren. Geen flauw idee wat daar nu de status van is. Ook de leerkracht van groep 3 zou ze betrekken ‘zodat hij niet alles al weet als hij naar groep 3 komt’. Dat laatste klinkt in mijn ogen wat vreemd. Mijn gevoel zegt: groep 3 gaat hij qua concentratie nog niet redden. Groep 2 blijven is voor mij zeker een optie, hij heeft het naar zijn zin op school. Er moet dan wel iets met het cognitieve stuk gedaan worden, want hij leunt nu gigantisch achterover.
Wat fijn dat de uitslag goed was, wat een stress!!! Fijn dat hij toch wat kinderen om zich heen heeft, hopelijk heeft hij een super feestje! Onze zoon heeft 1 " vriendje" maar die plaagt hem dus die zakt in zijn geloofwaardigheid. Er zijn geen gelijke en ze pesten hem. Met volle moed naar school, boos teleurgesteld en verdrietig weer naar huis. Dat betreft zou het misschien niet slecht zijn als de scholen weer dicht gaan. Niet dat het toen een pretje was maar beter dan dit. We waren een paar dagen in een huisje bij het bos. Lekker veel wandelen. Ook nog een geocach kunnen doen. We hadden spelletjes mee en dungeons and dragons viel in goede aarde. ( old school zonder bord en figuurtjes)
Daar vind ik ook wel echt een gebrek in het school systeem zitten. Kinderen 'mogen' niet vooruit rennen, maar ze moeten wel de volle tijd op school zitten. Elke school die het weer anders aan pakt. Kunnen ze niet gewoon landelijk met een oplossing komen... Die plus klassen komen ook pas laat.
Zou hij dan niet liever naar een school willen met gelijken? Iets van Leonardo onderwijs oid? (ik weet niet wat er tegenwoordig allemaal is) Lijkt me heel moeilijk voor een kind om elke dag geconfronteerd te worden met dat je anders bent, en er niet bij hoort Hoe gaat het met jullie gezinscoach?
Het is de verandering, zodra er een vakantie begint heeft hij daar een aantal dagen voor nodig. Nieuwe dingen zijn leuk maar tegelijk ook eng. Een ander ritme kan maar dan moet hij even wennen. Dingen aanpassen en veranderen is geen probleem als he het uitlegt. Bijvoorbeeld de zomervakantie kon niet door gaan en legde we dat uit. Vond hij niet leuk maar begreep het wel. Net als dat de ANWB besloot om alle vakantie van de herfst te annuleren. Last minuten nog wat gevonden maar dat was stress en dat voelt hij. Had ook 3 dagen enorme hoofdpijn.
De gezinscoach is fantastisch! Die kan goed luisteren en krijgt meer voor elkaar dan de school in 1.5 jaar tijd. Ze heeft goede suggesties en ze zijn er inderdaad nog niet over uit of de lesstof wat hij krijgt wel afdoende is. Er komt nog een hulp in school maar die mag de school niet in. Dus dat ligt stil. Betreft iq zou hij wel naar een Leonardo school mogen. We hadden eerst alleen gelijkgestemde is dat handig, zo zit de wereld ook niet in elkaar maar als je ziet hoe het in de klas is wil je dit ook niet. Ik geloof ook niet dat de school het ziet als pesten, maar plagen en uitdagen.
@owly: Er zijn natuurlijk ook nog allerlei tussenoplossingen. Mijn jongste dochter zit niet op hb-onderwijs, maar haar school heeft wel 'veel in huis' op dit gebied en trekt daardoor ook een bepaalde doelgroep aan. In haar (relatief kleine) klas zitten bv. meerdere kinderen die versneld zijn. Daarnaast heeft een deel van de kinderen extra uitdaging in de klas en een stuk of 6 kinderen (waaronder 4 van de versnelde kinderen) krijgen ook buiten de klas van alles aangeboden. Dit geeft, voor ons, een goede mix tussen 'ontwikkelingsgelijken' en 'de maatschappij'. Qua vriendschappen maakt het voor mijn dochter niet zoveel uit, die zoekt de kinderen met wie ze aansluiting heeft (en dat kunnen allerlei redenen zijn, deels zijn dat kinderen die qua ontwikkeling gelijk lopen, deels kinderen met op andere gebieden dezelfde interesses - doordat het beide mogelijk is, gaat het prima).