Deel je lekkere recepten

Discussion in 'De lounge' started by aYh4L8, Oct 23, 2020.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zulema

    Zulema Fanatiek lid

    Aug 8, 2019
    1,670
    1,136
    113
    Female
  2. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    Sep 3, 2019
    13,938
    19,110
    113
    Female
    Hier dus ook zo.
    Zelfs een mini beetje verpest het hele gerecht.
     
    Neskio and Emsy like this.
  3. Mim89

    Mim89 VIP lid

    Jan 29, 2019
    10,479
    8,986
    113
    Female
    Net op haar site gekeken en nu al 3 recepten opgeslagen haha. Thnx voor het delen!
     
    Zulema likes this.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,659
    22,108
    113
    Vandaag maak ik roz djerbi (djerbische rijst) dus gelijk maar een receptje: (voor 4-5 personen)

    Halve kg jasmijnrijst (géén basmatirijst!)
    Een grote bos peterselie (van de Turkse/Marokkaanse winkel, die van AH zijn veel te klein)
    Specerijen
    Tomatenpuree (bij voorkeur Turkse)
    Ui en knoflook
    Sambal of harissa
    Groenten naar keuze

    Gemarineerde kip of ander vlees

    Marinier de kip naar wens (liefst kip met bot, maar filet kan ook, al geeft dat wel minder smaak aan het gerecht) en zet in de koelkast.

    Week de rijst voor zo'n 3 uur in ruim helder water (daarvoor moet je het zo'n 5x omspoelen). Giet de rijst af in een zeef en laat uitlekken. Stoom nu de rijst voor een half uur. Ondertussen snijd je de peterselie, ui en groenten. Deze keer gebruikte ik wortel en witte kool, maar het kan eigenlijk van alles zijn. Zodra de rijst is afgekoeld stort je het in een (hittebestendige) bak en wanneer het enigszins is afgekoeld meng je de fijngesneden groenten erdoor.
    Verder 2-3 grote eetlepels tomatenpuree (Die van de Turkse winkel vond ik altijd wat lekkerder, maar gewone kan ook), paar teentjes geperste knoflook of knoflookpuree, flinke scheut (olijf)olie, zout, kurkuma en gemengde specerijen.

    (De specerijen in Tunesische gerechten zijn nogal specifiek, en volgens mij niet kant en klaar te koop in NL. Maar je kan ook half garam massala en half 5 spice poeder gebruiken, dan komt het echt in de buurt.) Verder nog harissa (te koop in tubes in de Marokkaanse winkel), en anders gewoon sambal. Of hete peperpoeder; iig iets om het heet te maken.

    Vul de stoompan nu met de helft van het rijstmengsel. Daarna de kip. Daarna de rest van de rijst.
    (Andere vleessoort gebruiken kan uiteraard ook, of het vegetarisch laten. Traditioneel wordt het ook vaak met vis bereid.)
    Laat het nu weer stomen, ditmaal een uur. En dan is het klaar.
    Om het helemaal af te maken grill je er nog wat jalapeños bij. :D

    Straks ga ik nog een foto maken. @Adje, nu heb je een goed excuus om die stoompan te kopen hè? :roflmao:
     
    Claprose, Adje and Zulema like this.
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,659
    22,108
    113
    Bij deze nog een foto. 20201027_162908.jpg
     
  6. Zulema

    Zulema Fanatiek lid

    Aug 8, 2019
    1,670
    1,136
    113
    Female
    Ja er ging een wereld voor me open, zo divers en echt tot nu toe elk recept lukt.
     
    Mim89 likes this.
  7. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,306
    25,770
    113
    Ik heb inmiddels een stoominzet voor op een pan. Weet alleen niet of die hoog genoeg is voor dit gerecht. Klinkt wel heerlijk trouwens!
    Misschien dat ik dat een keer in mijn crockpot probeer met de stoomfunctie. Maar dan moet ik even uitvogelen hoe lang.
     
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,659
    22,108
    113
    Ik heb zo'n stoominzet van Ikea, heb ik ook vandaag gebruikt. Bij een dubbele hoeveelheid gebruik ik m'n couscousier want die is groter.
     
    Adje likes this.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,306
    25,770
    113
    Oh dan moet het lukken. Ik heb dezelfde :D
     
    citroenrasp likes this.
  10. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    Jun 18, 2006
    3,930
    933
    113
    En de kip laten marineren?
     
    Adje likes this.
  11. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,306
    25,770
    113
    Ja, dat kan natuurlijk ook. Had ik nog niet eens aan gedacht :roflmao::oops:
     
  12. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    Jun 18, 2006
    3,930
    933
    113
    Dacht al dat ik nu iets heel geks zou zeggen omdat je dat niet genoemd had haha. Maar ik marineer wel heel vaak als ik de slowcooker niet gebruik of die al in gebruik is voor iets anders.
     
    Adje likes this.
  13. Ukje2014

    Ukje2014 Lid

    Sep 23, 2013
    98
    5
    8
    Heerlijk dames, bedankt voor het delen van jullie recepten!
     
  14. Vitamientjuh

    Vitamientjuh Fanatiek lid

    Dec 3, 2011
    3,069
    1,124
    113
    Female
    Hebben ze daar geen koriander? Je kan het anders zelf kweken toch?
    Edit ik lees net verder en dat ben je dus van plan haha.
     
    citroenrasp likes this.
  15. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    Jun 22, 2018
    3,695
    4,231
    113
    Female
    Weet iemand een lekker recept voor een suikervrije cake?
     
  16. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik probeer soms verschillende recepten uit voor een gerecht. Wil dit weekend weer pulled pork maken. Alle andere keren met procureur gedaan, maar nu lees ik ook regelmatig schouderkarbonade, wat gebruiken jullie het liefst?
     
  17. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,562
    14,140
    113
    Female
    Wij hebben vorige week, of de week ervoor, voor het eerst schouderkarbonade gebruikt in plaats van procureur. Nooit meer!
    Doe mij maar gewoon procureur, toch een stuk zachter en smaakvoller.
     
    tuc likes this.
  18. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,306
    25,770
    113
    Ik gebruik meestal hamlappen. Daar kan ik makkelijker aan komen dan aan een stuk procureur, en het smaakt prima.
     
    tuc, Cin85 and Neuzeke like this.
  19. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,562
    14,140
    113
    Female
    Oh dat zou ik ook een keer kunnen proberen, is een stuk goedkoper dan procureur.
     
    Adje likes this.
  20. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,306
    25,770
    113
    Ja, ook dat. En het is niet zo vet. Ik weet wel dat vet juist smaak geeft, maar vetstukjes in mijn (stoof)vlees vind ik niet echt lekker.
     

Share This Page