Nadelen vrije school: ervaring?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door bunchy, 6 nov 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief

    De artistieke types hebben wij op onze school ook. Die zien er echt anders uit dan de ouders bij de vrije school en nu bij de antroposofische peutergroep die nu in dat lokaal zitten.
    Maar dat kan zeker per school of stad verschillen.
    Hier aan school haal je de vrije school ouders er direct uit. En de rest van de ouders zijn ook niet allemaal modepopjes.
     
    GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
  2. Wellesnietes

    Wellesnietes Niet meer actief

    Ik heb mij erin verdiept maar het sprak ons niet aan. Ik vind dat kinderen (en mensen) toch een bepaalde manier van structuur en dagplanning nodig hebben (zo zit onze maatschappij natuurlijk ook in elkaar) Op de vrije school vond ik dat dit te veel werd losgelaten, miste ik begeleiding en ook de mensen die ik sprak met ervaring waren niet allemaal onverdeeld enthousiast. Vaak bij de kleuters nog wel maar naarmate ze ouder werden liepen ze vaak tegen problemen aan (kinderen die zich verveelden; kinderen met achterstanden etc) maar goed dat is puur wat er in mijn omgeving gebeurde. Ik denk der het bij jezelf en je kind moet passen.


    Wij hebben gekozen voor Daltononderwijs. Heel tevreden mee!
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  3. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Er is ook nog iets tussen een modepopje zijn en 'uiterlijk boeit niet' he ;)

    Dat iemand de mode niet zo interessant vindt, betekent niet dat ze geen enkele vorm van smaak hebben, al is het misschien niet de jouwe.

    Als je echt antroposofische lui hebt gezien, dan hebben die meer oog voor de duurzaamheid van hun kleren, het materiaal en waarschijnlijk de kleur. Ik ben in het Goetheanum in Basel geweest, soort hoofdkwartier van de antroposofie, en daar liepen de mensen allemaal in verzachte primaire en secundaire kleuren rond. Los om het lijf, dingen van wolvilt (past bij de hang naar ambacht). De antroposofie kent een heel typisch kleurpalet. Speelgoed, krijtjes, leesboeken, alles wordt zoveel mogelijk in die tinten gemaakt:

    [​IMG]
     
  4. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Als ik kijk naar ouders van de kinderen hier in de buurt op de vrije school klopt het voor allen inderdaad op het stukje over hoogolgeleid na. Het zijn bepaalde types. Durf het bijna niet te zeggen maar je ziet eigenlijk al aan de aanblik van de voortuin/voorgevel/huis. Dat is ook bij bijna allemaal hetzelfde beeld. Net als de kleding van de kinderen. :oops:
     
  5. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    4.008
    3.857
    113
    Jawel hoor. Natuurlijk zijn er binnen de antroposofie ook stromingen die daar anders over denken tegenwoordig, maar Steiner, de grondlegger, was zeker niet voor samen slapen, en zo lang mogelijk borstvoeding geven. Borstvoeding max tot een maand of 9, en Ria Blom is ook overtuigd antroposofisch.. met haar laten huilen methodes.

    Het idee van antroposofie is juist dat je kind zo vroeg mogelijk onafhankelijk is van jou als ouder. Borstvoeding stopt je tussen 6-9 maanden en zelfstandig slapen is belangrijk.

    De meeste antroposofische CB zeggen bij baby's rond de 8/9 maanden ook , nu stoppen met bv. Anders maak je je kind teveel afhankelijk van jou, terwijl het zijn eigen ik moet ontwikkelen.

    Een stroming die naast de antroposofie is ontstaan, (weet niet precies hoe) is natuurlijk en onvoorwaardelijk ouderschap, in die levensovertuiging gelooft men in het kindvolgend zijn, lang borstvoeding geven, samen slapen, niet straffen en belonen, werken met natuurlijke concequenties.

    Alleen omdat beidde stromingen afwijken van 'standaard' worden ze vaak over 1 kan gescheerd. Maar ja, beetje als fruit. Een appel en peer zijn beidde fruit maar beidde anders.

    Wel helaas hoor. Want zelfs binnen in die stromingen zie je verwarring. Zo was een mama die ik ken , die natuurlijk ouderschap volgt ook in het idee dat een antroposofisch kdv dat ook deed, zij hielden de Ria Blom methode aan bij slapen, wat geheel volgens de antroposofie is. Mama boos, had zich gewoon niet verdiept in Steiner/antroposofie.
     
  6. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    4.008
    3.857
    113
    Dat klopt ook wel, wat natuurlijk staat hoog in het vaandel, er zal dus veel met natuurlijke materialen en aarde tinten kleuren worden gewerkt, zoals @Maslov hierboven al aangeeft.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  7. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    De buurtgenoten hier met kinderen op de vrije school (4 gezinnen) zijn juist types lang borstvoeding, als in peuter op het speelplein een slokje uit de borst geven bij dorst of verdriet, kinderen lang dragen in doek tegen zich aan en van 2 weet ik het lang samen slapen.
     
  8. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    4.008
    3.857
    113
    Ja kan. Maar dat is niet antroposofisch. Maar ja, op de katholieke basisschool van mijn zoon zitten ook islamitische kinderen, en die hebben het ook gewoon naar hun zin.
     
    Kolibrie2, Lafelife, Maslov en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Maakt me wel nieuwsgierig, doen ze op vrije scholen ook aan cito toetsen? Is dat een verplicht iets voor scholen? En zo nee op basis waarvan komt het advies voor de middelbare school tot stand? En zijn er ook vrije middelbare scholen? Als dat niet zo is is het niet lastig schakelen voor deze kinderen na de basisschool? Niet persé vragen aan jou @Maslov maar vragen die in mij opkomen nav jouw bericht.
     
  10. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    6 aug 2016
    2.768
    2.184
    113
    Mijn dochter ging naar een antroposofische psz en dat vond ik echt geweldig. Mijn dochter is snel overprikkeld en de juf hield daar echt rekening mee, wat een rust heerste daar.
    Met veel enthousiasme besloten haar dus ook in groep 1 op de vrije school te doen. Dat beviel dus totaal niet. Grote, drukke klas (30) kinderen, weinig structuur en regelmaat. Dochter was na één dag compleet van streek en wilde niet meer terug. Nu zit ze op een kleine dorpsschool waar ze het veel beter doet. Ik ben opzich niet tegen vrije scholen en vindt dat het ook veel positieve punten heeft maar voor mijn dochter werkt het niet.
     
  11. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    We hebben voor mijn dochter voor een beetje een middenweg gekozen. Zij is een dame en een sterke persoonlijkheid en heeft gewoon sturing en structuur nodig. Als ze het nut er niet van inziet, of er domweg geen zin in heeft of haar faalangst neemt de overhand dan doet ze het ook niet. En dat hadden we dit voorjaar weer "fijn" mogen ervaren met de thuis scholing .

    Wij hebben gekozen voor Emilia Reggio onderwijs. Daarin is zelfontwikkeling belangrijk, werken met creatieve ateliers en thema's. Onderzoeksvragen worden zelf geformuleerd en (met wat begeleiding) wordt ook zelf naar het antwoord gezocht. Nadruk op cultuur en samenleving, samenwerken, je naaste helpen. Zo helpen de groepen 7 en 8 vaak bij de onderbouw met voorlezen, uitleg of rekenen. Maar ook in de combi waar mijn dochter zit helpen ze de andere (lagere) groep in de klas. Starten al vroeg met Engels.

    En goed plus programma (dit was erg belangrijk voor ons) die werken met meer filosofische vragen en opdrachten ipv rijtjes leren.

    Maar... In een redelijk reguliere school setting. Omdat ze die structuur nodig heeft. Montessorischool hebben we overwogen maar juist die "vrijheid" is niet goed voor mijn dochter. Vrije school staat in de kinderschoenen hier volgens mij maar dat is niet mijn levensovertuiging
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  12. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    4.008
    3.857
    113
    Cito doen naar mijn weten de meeste omdat dat verplicht is vanuit overheid, maar niet bij de kleuters en je hebt ook vrije middelbare scholen , maar niet zoveel.

    Vroeger zijn de vrije scholen dus ontstaan zonder staatssteun en dan hebben ze die regels ook niet, dat heet nu democratisch onderwijs. Dus er is wel weerstand tegen, nog vanuit het idee dat ze los van de staat draaide.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    #53 GossipGirlxoxo, 7 nov 2020
    Laatst bewerkt door een moderator: 7 nov 2020
    Klopt qua kleding wat @Maslov omschrijft inderdaad. Kinderkleding veel ruimvallend duurzaam van natuurlijke materialen in de aarde en natuur tinten. Bijvoorbeeld ook vanaf maart tm oktober degelijke bruine lederen sandalen en op de koudere dagen wollen sokken eronder.
    Qua voortuin en gevel veel beplanting en onkruid (stukje natuur hoog in het vaandel) en het schilderwerk op de kozijnen en de deuren juist de kleuren uit het pallet wat @Maslov liet zien.
     
  14. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Dat is helemaal waar wat je zegt.
     
    Wellesnietes en 2jongensmama vinden dit leuk.
  15. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Ik weet dat er particuliere Vrije Scholen zijn die uit principe niet meedoen met de Cito. Omdat de Vrije School (wanneer ze wel staatssteun ontvangt) als bijzonder onderwijs kwalificeert, kan ik me voorstellen dat er andere regels gelden omtrent de Cito, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Daarvoor weet ik er te weinig vanaf.

    Ik heb me er tijdens mijn studie wel in verdiept (daarom ook mijn bezoek aan het Goetheanum), maar vooral vanwege de inhoud.

    Voor de duidelijkheid: ik ben geen antroposoof :roflmao: Vond het destijds interessant, maar naar enige verdieping vond ik het erg onvrij en deed het me zelfs sektarisch aan.
     
    cowgirl80, GossipGirlxoxo en 2jongensmama vinden dit leuk.
  16. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Had hier nog nooit van gehoord maar klinkt erg fijn!
    Starten ze tegenwoordig niet overal vroeg met Engels? Op de basischool (regulier openbaar) van dochter beginnen ze hier namelijk in groep 1 mee en dit deden ze 8 jaar geleden ook al toen zoon in groep 1 zat.
     
  17. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Omdat ik je "ken" wist ik al dat je geen antroposoof was. En na je eerste omschrijving over het stukje creativiteit (wat dus absoluut niet creatief is) had ik al door dat dit onderwijs je ook niet zo aanspreekt als zeer creatief persoon ;)
     
    Maslov vindt dit leuk.
  18. disaro

    disaro Fanatiek lid

    18 aug 2014
    2.036
    251
    83
    Dit klopt en herken ik ook en de vrije school vind ik helemaal niet streng maar juist zo lief voor de kinderen. Veel structuur en regelmaat. Mijn dochter kan minder goed leren maar komt tot nu toe nog prima goed mee en heeft het nog steeds naar haar zin. Bij ons komen er allerlei soorten ouders, ook van allerlei soorten afkomst en dat maakt het juist erg leuk.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  19. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Dat was hier juist het misverstand; de vrijeschool (in onze stad) is veel meer gericht op klassikaal onderwijs dan de montessori waar mijn kinderen nu op zitten. Op de vrijeschool zitten ze 2 aan 2 in rijtjes in het lokaal, neuzen naar het krijtbord en allemaal luisteren naar de juf/meester.

    Wij zijn om verschillende redenen afgehaakt; er werd door de directrice gezegd dat pesten nooit plaatsvond op school, dat vond ik nogal stellig en na wat rondvragen bleken diverse kinderen van school te zijn gehaald juist vanwege pesten - en totaal geen hulp daarbij vanuit school. Daarnaast kwamen wij er met een peuter die al kon lezen - met het idee dat er voor dat soort kinderen ook juist plek is op de vrijeschool. Niets was minder waar; ze was te jong, lezen deden ze pas vanaf groep 3, geen uitzondering. Wij kregen het advies haar daarin actief af te remmen, ook al had ze het zichzelf grotendeels aangeleerd.

    En vervolgens kreeg ik ook vanuit ouders die waren overgestapt te horen dat ze erg dogmatisch waren in de leer van Rudolf Steiner - wat Steiner stelde werd voor waar aangenomen, als een soort religie. Dat bleek uit de rondleiding helemaal niet, maar uit ervaringen van ouders verschilde dat erg per leerkracht en was de meerderheid dus zeer dogmatisch.

    Maar heel belangrijk; íedere school is anders, de ene vrijeschool is totaaaal anders dan die een stad verderop. De ene montessori is klassikaler dan de andere OBS, en weer een andere school doet het totaal anders. Dus bezoek verschillende scholen, stel vragen tijdens een rondleiding en praat met ouders over hun ervaringen!
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Cito is niet verplicht, een leerlingvolgsysteem wel.
     
    2jongensmama vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina