Ja, met een grote regenbui zit 'ie eigenlijk altijd ook weer behoorlijk vol. En in de zomer regent het vaak in 1x heel hard ipv een paar kleine buitjes. Dus als het 1x per maand even goed regent kunnen wij er met z'n drieën een week of 5/6 tegen aan. Ik denk dat het kosten technisch niet perse heel interessant is, het was voor ons vooral een moraal/etnische keus denk ik. Drinkwater is natuurlijk niet heel duur, dus qua investering is zonnepanelen oid is veel sneller terug verdient. Onze waterrekening is met iets meer dan een tientje gedaald per maand. Dus dan zou je ruim 20 jaar bezig zijn om 't terug te verdienen, tov 7 jaar voor zonnepanelen.
Fijn dat die wet er komt. Ja is tweedehands echt nodig? Als je zorgt dat het goed terecht komt op het moment dat het nog goed is maar overbodig dan is dat ook niet zo'n probleem toch? Ik vul mijn fietskar telkens met leuke dingen die voor ons overbodig zijn en die breng ik naar de kleding/speelgoedbank. Ik heb in het begin veel tweedehands gekocht, maar daar zo vaak gehad dat er veel rotzooi tussen zat dat ik daar niet meer aan wil beginnen. Ik heb het later nog een keer geprobeerd en toen kon ik de helft weggooien omdat er een vlek door de halve tas zat. Zodra ik makkelijker alleen op stap kan gaan dan ga ik wel kijken of ik bij winkeltjes als de kringloop nog wat leuks kan vinden. Maar pakketten zal ik niet snel meer kopen.
Ik trek 'm dan graag ook breder, niet per se zero waste. Maar vooral: doe wel alles wat je kunt (en nog oké bij voelt, ieder z'n ding), want als iedereen dat zou doen, helpt het toch. Bepaalde dingen helpen meer dan andere dingen, maar als bijv vliegen net zo "slecht" is als een jaar vlees eten, dan is het fantastisch als je beide niet doet maar het helpt dus al de helft als je één van beide niet doet Wij doen weinig echt heel extreem, maar wel veel zeg maar "deels". We hebben een auto (wonen in een dorp zonder OV...), maar fietsen en lopen veel. We hebben al jaren niet gevlogen, maar ik heb dat wel gedaan en zal in de toekomst ook nog wel eens vliegen denk ik. We kopen veel uit NL/Europa (zoals duurzaam houten speelgoed, maar ook groente en fruit), maar we eten wel bananen en hebben Aziatische elektronische apparatuur. We gebruiken wasbare luiers & maandverband, maar ook een plastic elektrische tandenborstel ipv een bamboe tandenborstel. Keuzes keuzes... Alles goed willen doen, is ook bijna geen leven volgens mij. Je verbruikt altijd iets van de wereld! Dus ja, je best doen is al heel goed vind ik.
Wij proberen ook wel het en der wat te verduurzamen . Wij hebben 1 auto uit de verzekering gehaald en 1 wordt maar weinig in gereden. Helemaal zonder willen we niet. Als het heel slecht weer is wil ik bv niet 10 km naar mijn werk fietsen. Soms doe ik dit toch omdat de keus dan is of mijn man en zoon nat of ik . Wij hebben 5 kinderen maar ons verbruik ligt lager dan dat van het gemiddelde gezin met 2 kinderen. Verder willen we nog zonnepanelen. Maar dat is niet persé duurzaam geloof ik. Ivm de productie en uiteindelijke vernietiging van de panelen. Maar dat kan inmiddels veranderd zijn. Ik hou vooral niet van verspilling. Eerst nadenken of we spullen echt nodig hebben. En liever kleding die lang meegaat. En doorschuiven naar het volgende kind of neefje/nichtje. We hebben drie kippen, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk met de eieren Ik heb nooit kunstvoeding hoeven kopen en heb wasbaar geluierd. En ik heb vorig jaar een hele fijne wasmachine gekocht. Die is echt een stuk zuiniger in gebruik van water stroom en zeep. En een warmtepomp zou ooit mooi zijn.
Waarom niet? Dit gezin zal met 3 kinderen echt wel milieubewuster zijn dan menig koppel zonder kind. En als deze kinderen deze normen en waarden overnemen is hun ecologische voetafdruk nog altijd kleiner dam veel mensen die helemaal niet milieu bewust leven. Hier zijn wij op dit moment een gezin van 5 en hopen nog 1 kind te mogen krijgen. Wij eten geen dierlijke producten (dit is absoluut de nr. 1 vervuiling vooral vlees). Vliegen doen wij zelden. Gelukkig zijn ze hier bewust mee bezig dat er over x aantal jaren veel minder uitstoot is. En dat korte afstanden niet meer gevlogen wordt. Wij hebben nu een huis gekocht waar wij eigen bronwater hebben, geen gas, en er komen zonnepanelen. Daarnaast willen wij daar een groentetuin verbouwen. Ook is alles op fietsafstand (school van de kinderen, de stad ondanks dat wij daar in de natuur gaan wonen) en hoeven wij amper de auto te gebruiken. Wij hebben nu een diesel wat zuiniger is ook qua uitstoot dan een benzine auto. Zodra het kan gaan wij meteen over op een elektrische auto. Aangezien wij 'zoveel mogelijk off the grid' gaan wonen dus niet afhankelijk zijn van gas, water, licht leveranciers bespaart ons dat enorm in kosten maar vooral milieuvriendelijk. Op de meeste schoenen na zoveel mogelijk 2e hands kleding. Bij een volgende baby wil ik wasbare luiers gaan gebruiken. Aangezien ik 3 jongens heb is kleding doorgeven wanneer het nog heel goed is altijd handig. Daarnaast was ik met Seepje. Hiervan heb ik ook de handzeep. Afwasmiddel van Klok. En allesreiniger dat in ieder geval ecologisch is. Shampoo (CG proof) en douchegel ook. Zijn ook vegan, zoveel mogelijk natuurlijk. En zo kan ik wel doorgaan. Wanneer mijn kinderen dit zo doorgeven worden anderen ook bewuster van het leven. Oftewel de groep mensen word dan groter wat beter is voor ecologische voetafdruk dan de groep mensen die halsstarrig vast blijven houden aan hun principes en stukje vlees omdat ze het maar onzin vinden om iets aan het milieu te doen. En rekening maar dat deze groep zeer groot is.
Wij proberen zo duurzaam mogelijk te leven, maar het moet wel haalbaar zijn voor ons. Zelf wasmiddelen maken en zo zie ik persoonlijk niet zitten. Wat doen we wel? Verpakkingsvrij kopen. Ik woon in een vrij grote stad in België en hier zijn best wel al wat verpakkingsvrije winkels. Auto enkel gebruiken voor afstanden verder dan 5 km of voor grote boodschappen 1X per 2 weken. geen vliegreizen dochter is vegetarisch, wij beperken vlees geen internetaankopen bij grote zaken (Bol, zalando, ali,...), wel lokaal (nu met corona wel nodig). Dit is ook uit ethische overwegingen. Eco was-, poets- en verzorgingsproducten sorteren afval weinig eten weggooien (donderdag is 'tapasavond' met restjes) afval sorteren .... Ik moet zeggen dat duurzaam leven vaak ook duur(der) leven is. Maar dan ga je vanzelf consuminderen, dus ook dat is mooi meegenomen voor het milieu! Als iedereen bewust z'n steentje bijdraagt, bereik je al heel veel.
Die reacties liggen denk ik wel echt aan de omgeving. Hier is het juist erg normaal dat kleding wordt gerepareerd of doorgegeven. Kinderen zijn vaak ook trots wanneer ze iets van vriendinnetjes, oudere broers of zussen (eventueel van vriendjes) of iets ge- of vermaakt hebben gekregen. Ook groenten en fruit uit eigen tuin vinden de kinderen vrij normaal. We wonen dan ook wel in een klein dorp waar 90% een grote tuin heeft en een boer met zijn koeien in het midden van het dorp woont.
Ik herken het ook niet hoor dat er 'neergekeken' wordt op repareren/vermaken. Ik woon in een middelgrote stad (in België) en hier net veel jonge gezinnen die zeer bewust duurzaam willen leven: kledingruilbeurzen, repaircafé (voor huishoudtoestel, tuinmachines, maar ook voor kinderkleding), deel van de tuinen gezamenlijk maken en maar één trampoline kopen met 4 gezinnen, .... Er is zelfs een app waarmee mensen kunnen aangeven dat ze bijvoorbeeld nog spaghettisaus over hebben voor 2 personen, dan kan je die ophalen als je die dag laat moest werken of zo of voor de dag erna. Eén buurman met een grote garage stelt die ter beschikking van de buurt. Daarin staan tuinstoelen, partytenten, groot tuinmateriaal, ook borden, glazen, bestek, ... Voor een kleine bijdrage kan je het daar zetten en kan je in ruil ook spullen lenen. Als wij een tuinfeest geven, moeten we dus geen extra spullen kopen, maar gaan we het daar 'lenen'. Of als we een boom moeten omzagen, moeten we zelf geen materiaal kopen of huren. Nu onze buren hun bakfiets minder gebruiken staat die daar ook, veel gezinnen maken er graag gebruik van. De gepensioneerde buurman heeft er zijn werk mee, maar het is ook een heel sociaal gebeuren. Dus duurzaam leven is voor ons ook een beetje sociaal leven.
Fijn dat dat daar heel normaal is. Ik denk dat het in de klassen van mijn jongens nog niet zo speelt. Ik krijg nog steeds een protest van hun als er een nieuwe stapel broeken ligt. Ik heb een lade vol patches en dan mogen ze die zelf uitkiezen als het weer nodig is. Zodra de broek af is zijn ze er heel blij mee en dragen zij die liever dan een nieuwe broek. Maar ik zie verder geen andere kinderen daarmee oid. Volwassenen zie ik er soms wel naar staren. En ik heb een aantal reacties gehad waaruit ik kon opmaken dat er gedacht werd dat ik ze uit armoede repareer. Terwijl ik gewoon graag zuinig ben op wat we hebben. Marktplaats is hier ook veel kaler en slechter lopend dan ik in mijn oude plaats gewend was.
@veroniQue86 Heel knap dat jullie zo leven. Menig gezin kan daar een hoop van leren. alles wat wij als mensen nodig hebben kost wel degelijk iets van de natuur. Je zonnepanelen worden ergens gemaakt en hierheen getransporteerd, ze zullen over tijd minder energie gaan opleveren en weer vervangen moeten worden. Het koper uit de electromoter, de lithium in de batterijen, (en aluminium/staal/plastic) in je toekomstige elektrische auto wordt uit de grond gehaald en verwerkt. Seepje is ook een product wat In een fabriek gemaakt is en getransporteerd wordt. En onze kinderen zullen ook niet op licht, lucht en water leven. Maar ook producten nodig hebben. Ik ben het helemaal met je eens dat het beter is om kinderen zo op te voeden zoals jij doet. Met een zo klein mogelijke “footprint”. Maar je hebt wel extra mensen die ook weer extra producten nodig hebben gemaakt. En prima dat jij hierin een andere visie hebt, ik snap je beredenering ook. En het geeft me wel een nieuwe kijk. Want idd je hebt hopelijk op deze manier wel een groep met milieu bewustere mensen!
Ik begrijp je punt absoluut ook met grote gezinnen Hier wilde ik alleen aangeven dat je met een groot gezin zelfs een kleinere voetafdruk kunt hebben dan 1 persoon of een koppel. Het is echt hoe mensen er naar leven. Daarnaast is het idd ook zo dat Seepje etc.. ook uit fabrieken komt. Echter realistisch gezien zullen wij nooit zonder producten gaan leven dat ofwel niet in een fabriek gemaakt is ofwel ingevoerd vanuit een andere land (hoe graag ik dit ook zie). Zoals de zonnepanelen. Het klopt dat ze na tich jaren uiteindelijk langzaam opraken alleen dan spreken wij hier over jaaaaren. Dan heb ik liever dat dat eenmalig uit de fabriek komt dan gebonden zijn aan een stroomleverancier. Het blijft hoe dan ook beter voor het milieu. Zo proberen wij elke stap dat wij kunnen doen er aan mee te doen. Elk beetje dat iemand doet is weer meegenomen
Klein beginnen en stapje voor stapje iets erbij wanneer je aan de voorgaande stap gewend bent? Niet te veel tegelijkertijd willen veranderen. Afgezien van je wasmiddel vraag, stel ik mezelf dezelfde vragen. Ik woon echter in een piepklein dorpje waar in de wijde omgeving geen verpakkingsvrije winkels zijn en de bioboer stinkend duur is. Ik gebruik zelf amper dierlijke producten/geen vlees, maar de rest van het gezin eet regelmatig vlees en dagelijks zuivel. Ik erger me enorm aan alle plastic verpakkingen (en vooral de dubbele, plastic zak in een kartonnen doos bijvoorbeeld) en zou daarom heel graag meer zelfvoorzienend willen zijn. We hebben een fruitboomgaard en een grote moestuin. Maarja, mijn vriezer staat wel energie te vreten. Ik heb een deel van de oogst daarom ingemaakt/geweckt, wat uiteraard ook weer gas/stroom heeft gekost. Het is vaak kiezen tussen twee kwaden. Mijn jongste draagt wasbare luiers (de middelste heeft ze parttime gedragen), maar aangezien hij nog geen vaste ontlasting heeft spoel ik de luiers voor in een emmer water. Ik vraag me inderdaad wel af of het nou echt milieubewuster is dan wegwerp. Qua afval scheelt het in ieder geval! Zelf gebruik ik ook wasbare producten, maar ik ben qua verzorgingsproducten nog niet overgestapt omdat ik een vrij grote voorraad heb die eerst op moet. Overstappen wil ik wel graag, maar wil geen shampoobars van een of andere webshop die ze zelf via AliExpress bestelt. Daarin heb ik nog e.e.a. uit te zoeken. We hebben 21 zonnepanelen op het dak liggen maar qua stroomverbruik kan er best wat verbeterd worden. Misschien wat laks geworden omdat we ruim voldoende opwekken. Ons huis hebben we volledig zelf gebouwd met de hoogste isolatieklasse die toen beschikbaar was. Het is ingericht met meubels van marktplaats, we kopen vrijwel nooit nieuwe dingen. Kleding maak ik deels zelf en ik repareer kapotte knieën ook met lapjes, monsters, borduursels. De kinderen vinden het geweldig en worden er niet op aangekeken. Klasgenootjes vinden het juist gaaf. En wat andere ouders vinden maakt me eigenlijk niks uit. Ik ben nog op zoek naar een goede verantwoorde webwinkel die landelijk (of in de noordelijke provincies) bezorgt, maar de uitstoot van die busjes is ook weer discutabel. Dat is het nadeel van buitenaf wonen helaas. Ik rijd zelf 60km per dag in mijn grote diesel om de kinderen heen en weer te chauffeuren naar en van school. Dichterbij was geen optie ivm passend onderwijs. Staat wel tegenover dat we nooit vliegen en geen verre reizen maken (vakanties thuis). Er kan veel beter, uiteraard, maar volgens mij doe ik het nog niet eens zo slecht. Alle kleine beetjes helpen toch?
Beste tip ever; kijk in je vuilnisbak en maak een top 3 met producten die je gemakkelijk kan vervangen. heb je daar een alternatief voor, dan maak je weer een top 3. Vervang niks wat nog prima werkt in het kader van duurzaamheid. Dat is ook niet duurzaam
Denk dat zij evengoed minder verbruiken als Hendrik en Marie-Louise die in een grachtenpand in Amsterdam wonen, beide een grote slurpend auto hebben en elke maand een vliegreis maken. En dan hebben ze geen kinderen. Onze oude overburen hebben 6 kinderen en leven echt ontzettend zuinig/milieubewust.
en van die 6 kinderen van die buren kunnen er ook 6 uiteindelijk marie-louise en hendrik aan de gracht worden. Is die kans groot misschien niet. Maar je hebt wel 6 mensen die allemaal weer producten en materiaal nodig zullen hebben. Natuurlijk is het goed dat ze deze kinderen zo bewust mogelijk opvoeden. Maar je weet niet wat ze later zullen gaan doen, toch?! Terwijl als marielousie en hendrik of die buren kinderloos blijven houdt het bij hun dood op met hun verbruik en consumptie en zal dit niet doorgaan naar de volgende generatie, want die is er niet.
bezorgt picnic bij jullie? Zij bezorgen met elektrische autootjes. Ze hebben ook beel lokale en biologische producten.