Het is dus heel plaats-afhankelijk want ik kreeg juist een mail van school en opvang dat er tot nu toe weinig aanvragen voor noodopvang binnen komen en dat mensen op het hart gedrukt wordt echt gebruik te maken van deze optie. Nu scheelt het dat hier geen onderwijskrachten de opvang verzorgen op school, maar een poule van docenten.
Vind ik persoonlijk ook logisch eigenlijk. Normaliter moet je het ook zelf opvangen en er werd toch ook wel behoorlijk misbruik van gemaakt hoor ( althans is mijn ervaring ) Nu ooo bij een aantal ouders waarvan ik denk.. hmm. Volgens mij klopt dit niet, maar goed. Wat doe je eraan.
Heb al gehoord dat bij ons op school er weinig meer aanvragen zijn dan in het voorjaar, dus het hoeft niet overal zo te zijn gelukkig. Voor dochter niet zo gezellig, die zat net alleen op de vso, en vandaag met 3en op de noodopvang en bso. Gelukkig wel met een klasgenootje/vriendinnetje. Op onze school heeft nog geen enkele leerkracht of bso medewerker Corona gehad, en een handjevol kinderen maar die thuisbleven wegens ouder die het had. Daarom ook extra zuur dat de scholen dicht zijn.
Is toch logisch dat je geen bso kan afnemen nu als je dat normaal ook niet doet? Dat is hier ook zo hoor, en was in voorjaar ook.
Oh dat zou kunnen, wij hebben een bso contract met vakantie uren. Anders zou ik standaard in de schoolvakanties een probleem hebben aangezien ik maar 5 weken vakantie per jaar heb van mijn werk.
Dat mensen niet meer onnodig naar kantoor gaan is bijna niet te handhaven. Dat scholen verplicht moeten sluiten is wel te handhaven. Ik denk dat er mede daarom voor deze maatregel gekozen is.
In het voorjaar waren eer max 20 kinderen op een school van 700 leerlingen die op de noodopvang zaten. Lijkt me niet dat er toen grootschalig misbruik is gemaakt van de regeling. Mijn kinderen zaten er ook. De eerste dag waren ze alleen. Fantastisch vonden ze het! Pannenkoeken bakken, verstoppertje spelen inde hele school enz. De week erna werd het iets voller. Onderwijsassistenten en vakleerkrachten werden ingezet. Zij zorgden voor wat begeleiding. Niet optimaal, maar goed, het was even niet anders. Nu gaan ze weer, vanaf 4 januari. Mijn zoon heeft er zin in! Gewoon even gekke dingen doen en met kinderen spelen die je normaal niet ziet. Maar ze gaan wel minder. Mijn werk is nu gelukkig niet meer zo druk als toen. Bij mij man is het ook beter geregeld nu. Maar mijn jongste heeft veel begeleiding nodig. Heeft op school veel RT. De aandacht die hij nodig heeft, kunnen wij niet onder onze reguliere werktijden bieden. Ons werk moet grotendeels onder kantooruren gebeuren. Ik heb een vitaal beroep. En ik werk thuis. Ik ben in het voorjaar minstens 10 uur per dag corona-gerelateerd aan de bak geweest. Mijn man werkte deels thuis / deels buitenshuis. Bij hem in het begin geen regeling dat hij redelijkerwijs zijn uren moest maken, maar als het niet lukte, dan was er bijzonder verlof. Het was daarom onredelijk om hem de kinderen te laten opvangen en in de vroege/late uren + weekend zijn uren te laten maken. Daar vonden toen heel wat mensen wat van: ik moet dat ook, je kunt thuiswerken en kinderen combineren en blablabla. Die dachten dat ik thuis zat met een kopje thee en dat de kinderen lekker op de opvang zaten. Echt belachelijk. Ik ben me al vrij snel niet meer gaan verantwoorden. Dat geeft niet aan dat anderen ook in een penibele situatie zitten. Bijv beiden buitenshuis werken in een niet-kritisch beroep. Maar wat ik in de eerste golf niet gezien heb bij anderen, is dat werkgevers wat empathie vertoonden. Nee, het was alles nemen en niets geven, hooguit de mogelijkheid om buiten kantoortijden te werken.
Ik vind dat de noodopvang er alleen moet zijn voor diegene die een vitaal beroep hebben én niet thuis kunnen werken. Heb je een vitaal beroep, maar werk je gewoon thuis, dan heb je het gewoon net zo zwaar als alle andere ouders die thuis moeten werken en onderwijs moeten geven.
Ik heb vandaag mijn zoon naar de (nood)opvang gebracht, het was er wel drukker dan in het voorjaar zeiden ze, maar ze hadden maar 1 babygroep in plaats van 3, dus het viel echt wel mee.
Maar het criterium is toch niet of je het zwaar hebt of niet? Laat me een voorbeeld geven: de rechtspraak is aangemerkt als vitaal. Moet dus doorgang vinden. Dat gebeurt ook, maar voor een heel deel digitaal. Rechter en/of griffier nemen regelmatig vanuit huis deel aan een (deels) digitale zitting. Een publieke taak Hoe zie jij dat voor je als die rechter of griffier tijdens de zitting ook voor zijn/haar 2,5 jarige zoontje moet zorgen? Edit: het is in zo’n geval ook geen optie om te zeggen ik doe mijn werk in de avond of het weekend. De zittingen zijn gewoon tijdens kantoortijden. Een ander voorbeeld. Een medewerker van de meldkamer bij de politie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/598190722/meldkamer-in-rotterdam-experimenteert-met-thuiswerken
En de mensen die geen vitaal beroep hebben en beide niet thuis kunnen werken? Ik vind dat de schifting verdeeld had moeten worden tussen wel of niet thuis kunnen werken. Maar sowieso vind ik de sluiting van de scholen en opvang echt veel te ver gaan want ook thuiswerken met kinderen is in veel gevallen gewoon niet te doen.
Ja maar als de andere partner thuis is, kan die mss overnemen? Daar gaat het volgens mij om. Dat het niet wil zeggen omdat er 1tje in de vitale sector werkt dat het onmogelijk is uw kinderen thuis te houden. Zelf als je er alle 2 in werkt, kan je nog zien of je noodopvang nodig hebt. Het wil niet automatisch zeggen dat het onmogelijk is om te werken met uw kinderen in huis omdat je een vitaal beroep hebt. Zoals @GossipGirlxoxo ook zei, zijzelf kreeg een mail ivm opvang. Terwijl ze thuisblijf moeder is. Noodopvang is en blijft nood opvang. En dat is voor mij dus 1st alles proberen om het zonder te doen. Maar dat ziet iedereen mss anders?
Ik denk dat er veel mensen zijn die daar geen zin meer in hebben om het 'te proberen', gezien de ervaringen van het voorjaar.
We hebben het inderdaad van het voorjaar geprobeerd, viel best wel tegen en nu is het bij ons beide een stuk drukker op het werk en werk ik meer uren.
Sorry, maar op mij komen de negatieve reacties in dit topic steeds meer over als de kift...Ik lijd dus dan jij ook. Iedereen heeft het zwaar nu, ook ik, ook al gaan mijn kinderen deels naar de noodopvang. Jij kunt niet achter iemands voordeur kijken en niet oordelen wat die ander dan maar zou kunnen dragen in jouw optiek.
Toen was de opvang ook s nachts open, nu niet. Mogelijk omdat de druk op de zorg nu minder hoog is dan toen?
Bij ons staat er gewoon dit Het uitgangspunt van de noodopvang is, dat ouders in een cruciale beroepsgroep kunnen blijven werken. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (BSO en kinderdagverblijf). Het is geen harde eis, dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken. Duidelijk toch. Bovendien kun je ook als je thuis in een lastige situatie zit aanvragen voor de noodopvang. Zo kon ik in het voorjaar na mn bevalling gebruik maken voor een aantal dagen dat er plaats was om mij te ontlasten, omdat door de lockdown de achtervang die ik had niet meer mogelijk was. Dat ging gewoon in overleg met de opvang. Nu is er net voor de lockdown al een groot deel van de groepen moeten sluiten wegens corona dus gaan ze de noodopvang ook proberen op te vangen op een andere locatie.