Hier net een mailtje gekregen dat de school van m'n dochter toch opengaat op 4 januari! Is speciaal onderwijs en neem aan dat het voor alle sbo scholen geldt.
Mee eens, een school kan niet zelf gaan bepalen dat er 2 ouders een vitaal beroep moet hebben om in aanmerking te komen. Waarschijnlijk een noodgreep van de school omdat ze merkten dat er meer aanloop is? Het lijkt me sowieso verdomd lastig om te besluiten wie wel/niet in aanmerking komt. Voor een deel van de functies is het natuurlijk heel duidelijk: verpleging, politie, etc. en de kinderen waarbij de thuissituatie meespeelt zijn vaak ook goed in beeld. Maar er is dus een groot grijs gebied. En daar ontstaat de discussie (en frustratie bij sommige ouders).
Volgens mij hoeft die discussie er niet te zijn hoor. De overheid heeft een waterdichte lijst met welke functies en bedrijven een vitaal beroep zijn. Werkgevers weten zelf ook of ze op de lijst staan of niet... De werkgevers van mij en mijn man staan er niet op, dat hebben ze ook zelf aan alle werknemers gecommuniceerd. Dus als het alleen maar gaat om beroepen dan is er geen grijs gebied. Ik denk dat dat grijze gebied met name zit bij de “kwetsbare kinderen”. Kijk dat veel mensen het er niet mee eens zijn met die vitale beroepen, dat is wat anders...
Eens. Wat ik hierin dan mis is dat men hierin de samenwerking met andere scholen, kinderopvang, gemeente opzoekt om een oplossing te zoeken. Ipv eigen regels te gaan maken. Als je samenwerkt kan je het probleem beter tackelen. Ook kijken naar hoe een ander het oplost kan helpen. En ook naar je eigen systeem kijken. Er zijn zoveel manieren om dit thuisonderwijs en de noodopvang vorm te geven. Beide moet dan in balans zijn zodat je beide voldoende kan doen.
Ik denk dat daar echt wel naar gekeken wordt hoor. Scholen etc zijn overvallen door de lockdown. Hier wonen we in een gebied waar scholen, bso’s en kdv’s al enorme capaciteitsproblemen hadden ivm personeel wat door coronaklachten thuis in isolatie of quarantaine moest. Dus personele bezetting was al een probleem. Nu is het probleem alleen maar groter door de enorme toestroom voor de noodopvang. Ik denk deels te verklaren door de hoge uitval vanwege coronaklachten (en mensen die nu meer werken en dus meer uren gaan maken en hun kinderen moeten onderbrengen). Dan snap ik het wel dat er op dit moment per situatie gekeken wordt wie er wel en niet terecht kan. Totdat er een goede oplossing is hoe dit vorm te geven (want ik geloof ook dat dat op meerdere manieren kan). Hoe vervelend ook.
Ik hoop het. Reacties die ik veel lees zijn toch vrij rigide gedachtengangen die heel stellig worden gebracht. In de eerste lockdown was mijn eigen werkgerelateerde ervaring ook zo. En bij diverse scholen in de regio helaas. Dus ik hoop het maar ben wel sceptisch.
Mijn dochter is 3,5 en die kan zich nog wel een beetje zelf bezig houden. Mijn zoon is 7,5 en heeft ASS. Hij kan zich niet bezig houden en kan ook niet zelf aan het werk blijven bij het thuisonderwijs. Hij snapt ook niet dat ik stilte momenten nodig heb in mijn werk helaas.
Natuurlijk probeer ik wat op te vangen met opa's en oma's. Dat zit me alleen echt niet lekker omdat het allemaal risico groepen zijn. Mja.
Woon je in achterhoek? ik kan/wil ze prima op mijn vrije dagen opvangen (werk nu 12 jaar in de jeugdzorg dus bekend met veel diagnoses ) Ik begrijp dat juist in deze situatie het nog lastiger is om je werk gedaan te krijgen. Is er een speciaal iets waar hij veel interesse in heeft? Bijvoorbeeld natuur, bouwen, muziek enz?
Door al deze problemen is het natuurlijk belachelijk dat de scholen dicht moesten. Als ze nu eens wat gaan doen aan dat verplicht thuiswerken. Meldpunt inrichten bijv.
En heel eerlijk...volgens mij werkt de scholensluiting nog steeds van geen meter. Ik moest vanochtend iets op kantoor ophalen en ik vond het echt bizar druk op de snelweg. Een wereld van verschil met de eerste lockdown.
Dat is niet wat ANWB zegt he. ANWB: rustig op de weg, lijkt op eerste lockdown Hoewel veel mensen vanmiddag beginnen aan de kerstvakantie, verwacht de ANWB niet dat de wegen vollopen. De ANWB ziet dat de wegen sinds de lockdown van deze week rustig zijn, ook rondom drukke punten bij Rotterdam en Den Haag. "Het begint steeds meer te lijken op de eerste lockdown". Scholieren zitten sinds woensdag thuis vanwege de strenge lockdown. Voor een deel betekende dat een vervroegde kerstvakantie, anderen kregen online les. Veel ouders beginnen nu ook aan hun vakantie, maar ondanks hotelboekingen en afgehuurde huisjes verwacht de ANWB geen vakantiedrukte. "Eerder leverde bezoek aan winkelcentra 's middags nog drukte op, maar dat is nu helemaal weg natuurlijk", zegt een woordvoerder. "Er ontstaat nu eigenlijk alleen file door een ongeluk of pechgeval."
Dat is lief van je! Nee ik woon in provincie NB. Zijn hyperfocus nu is Minecraft op de tablet (heel origineel haha). Ik denk niet dat je me kan helpen. Ik kan alleen hopen dat de scholensluiting snel voorbij is.
Wij kregen vanmorgen een mail dat de noodopvang helemaal vol zit en dat kinderen die gisteren na 15.00 zijn aangemeld toch niet meer kunnen komen tot 18 januari.
Blijkbaar wel. Gelukkig heb ik het zelf niet nodig maar ik denk dat er wel ouders in de problemen komen zo
Onderstaande regel biedt nogal wat ruimte, vind ik zelf: 'Onmisbare facilitaire of ondersteunende functies (denk aan schoonmaak, beveiliging, toezicht, ICT) ten behoeve van een van bovenstaande cruciale beroepsgroepen.' Mijn werkgever (ziekenhuis) vindt dat iedere medewerker een vitale functie heeft en ik snap dat ze vinden: je werkt of in de directe patiëntenzorg of je ondersteunt het primaire proces, en anders lever je geen toegevoegde waarde aan de patiëntenzorg en ben je dus overbodig . En toch, als ik kijk naar mijn eigen functie, komt de patiëntenzorg niet in gevaar als mijn werk niet wordt uitgevoerd (met vakanties/ziekte blijft mijn werk ook liggen). Dus ik vind zelf mijn functie niet vitaal. Man werkt bij een ICT bedrijf dat basisscholen als klanten heeft. Zij ondersteunen dus ook een cruciale beroepsgroep, een heel aantal mensen zijn daar hard nodig om voor scholen het thuisonderwijs mogelijk te maken (en dan heb je weer collega's die deze collega's ondersteunen...). Of denk ik te ingewikkeld? Als we de noodopvang nodig zouden hebben en het zou worden afgewezen, zou man gewoon gaan chanteren dat hij de stabiele ICT voorzieningen die nodig zijn om thuisonderwijs aan te bieden nu niet meer kan garanderen
Hier wel een max maar bereiken ze nooit.... maar hier doen de onderwijsassistenten het Andere leraren moeten online les geven.
Ik snap dat de regel voor meerdere uitleg vatbaar is, maar dat er lijsten van “cruciale werkgevers” opgesteld zijn door het ministerie en dat alle werkgevers die twijfelen dat kunnen raadplegen. Ik doe zelf ict voor zorgverzekeraars... die daarmee maandelijks miljoenen uitkeren aan ziekenhuizen, dat voelt voor mij ook heel cruciaal maar dat is het toch blijkbaar echt niet.
Volgens mij klopt dat niet. Ik zou dan contact zoeken met de gemeente als ik het nodig had en het niet kreeg.