Onze dochter van 7 is nooit een geweldige slaper geweest maar de laatste weken gaat het echt de verkeerde kant op. We hebben een duidelijk ritueel dat al jaren hetzelfde is: na het eten nog even een-op-een iets doen zoals kleuren oid en invullen van Slaapklets, om 19.15 uur naar boven, badkamer/pyjama aan. In bed lees ik haar nog een boekje voor en dan ga ik. We hebben de afspraak dat ik dan altijd nog even kom kijken, meestal doe ik dat na een kwartier ofzo. Ze vind slapengaan in haar eentje lastig dus dat teruggaan blijf ik zo lang doen als nodig. Ik geef haar nog een aai over de bol of fluister alleen nog even door de kier van de deur weltrusten, ga dus geen gesprekken aan. Voorheen moest ik 1, soms 2 keer terugkomen en dan sliep ze. Maar nu ben ik vaak tot 22 uur bezig...Het lukt haar gewoon niet, zegt ze dan. Soms komt ze er ook uit, wil ze nog een kus, je kent het wel. Wij zijn dan streng en lopen met haar mee terug en leggen haar weer in bed. Maar slapen, ho maar. Onze avonden gaan er op deze manier aan maar erger: ik merk gewoon dat ze te weinig rust krijgt. Ze wordt op zich makkelijk wakker in de ochtend (altijd rond 6.30 uur) maar gedurende de dag wordt ze prikkelbaarder. We zitten in een traject met haar omdat we thuis enorm veel strijd met haar ervaarden, en daaruit is gebleken dat ze HB en hooggevoelig is. We krijgen dus hulp maar dit slapen is een nieuw probleem. Ik lees goede dingen over Validspert en Sleepz, maar ben toch huiverig om dit zo maar te gaan gebruiken. Ik heb de huisarts gebeld maar daar kunnen we pas volgende week vrijdag terecht. Wat kan ik nu nog doen om haar, maar ook onszelf, te helpen?
Hoe gaat het als je haar een stuk later naar bed doet? Ik vind kwart over 7 best vroeg namelijk, zeker als ze altijd al zo weinig slaapt. Wakker liggen omdat je nog niet moe genoeg bent werkt niet mee om in slaap te vallen. Hier een bijna 5 jarige die ook altijd al weinig slaapt. Daar ga ik rond kwart voor 8 weg, en dan mag hij nog even op z’n kamer spelen. Hij kruipt dan zelf z’n bed in. Als ik hem ‘dwing’ in bed te blijven, blijft hij eruit komen en wakker tot 9 uur. Als hij zelf mag, kruipt hij er meestal uiterlijk rond kwart over 8 in en gaat dan slapen. En zeker nu de laatste twee weken met weinig uitdaging in de dag, is hij een stuk minder moe.
Ik vind het ook erg vroeg idd. Nu heeft mijn dochter haar slaap hard nodig, en ligt zij er wel altijd 19.45 in uiterlijk (zij is 9). Maar de derde isb5, ligt er om 19.45 in, gaat dan nog even spelen (daar komt hij van tot rust), om 20.15 gaan wij naar hem toe om te zeggen dat hij in bed moet gaan en doen het grote licht uit. Dan gaat de cd aan en ligt hij nog tot 20.45 uur te luisteren meestal en valt vanzelf in slaap. Soms zet ik de cd speler uit als ik het te laat vind worden (dus na 20.45 uur),meestal valt hij tijdens het verhaaltje in slaap. Dus ik zou zeker eens proberen om haar later naar bed te doen. Of juist een poosje op haar kamer laten spelen, of een verhaaltjes cd aan ofzo.
hier was in die tijd de afspraak dat als ze om 20.00 uur nog niet sliep (en dus bleek dat ze niet kon slapen) , dat ze dan een kindermeditatie mocht doen (via insight timer) . Dat hielp vaak toch wel. Ik weet niet hoe vaak je terug blijft gaan? maar na 2x een kwartier zou ik de tijd wat gaan verlengen. 20 minuten, 30 minuten als max. Verder vonden ze het hier soms prettig om in ons bed in slaap te vallen bij periodes dat ze niet konden slapen. Prima voor ons. Als wij naar bed gingen, legde we ze terug en sliepen verder. Dat was/is in fases. De oudste heeft het ook nog af en toe. (met soms dus; ja jammer, je zus ligt al in ons bed )
19.15 uur naar boven betekent concreet dat ze vaak pas rond 20.00 uur goed en wel kan gaan slapen: we nemen de tijd voor het avondritueel Overigens heb ik al geprobeerd haar later naar bed te doen; rond 20.30. Geen verschil.
Dat bij ons in bed leggen hebben we ook geprobeerd maar ook daar valt ze niet in slaap..daarbij slaapt ze super licht en is haar overleggen in haar eigen bed echt geen optie.
Heb je al gevraagd waarom het niet lukt? Is ze bv nog druk in haar hoofd, is ze niet moe? Of kan ze niet lekker liggen? Te warm, te koud? Misschien kan ze door alle indrukken haar slaap niet vatten en zou je daar nog iets mee kunnen doen.
Zeker, al tig keer..Ze zegt dat haar niets dwars zit. Dit is wel een dingetje bij haar: praten. Dat vind ze moeilijk. Ze ziet en voelt heel veel volgens mij maar kan dat niet goed verwoorden. Een van de redenen waarom we ook hulp krijgen met / voor haar. We nemen de dag altijd nog even door en vullen samen Slaapklets in, zodat ze op die manier de dag af kan sluiten.
Ja kan ik me wel iets bij voorstellen, om onder woorden te brengen hoe de wereld haar overweldigt, en misschien niet eens bewust van zijn. Misschien helpt het haar om voor het slapen te douchen, dat ze een moment neemt om alles van die dag van zich af te spoelen het doucheputje in. Als je dat bewust doet, help je haar te aarden. Hierdoor kan ze zich mogelijk makkelijker overgeven aan haar slaap. Zo zijn er nog meer oefeningen om te aarden natuurlijk, zou je zoiets aan het slaapritueel kunnen toevoegen? Fijn dat jullie in ieder geval al hulp krijgen!
Lastig, dat word idd wel heel laat slapen en dan te vroeg wakker voor wat ze nodig heeft... Zou je met de huisarts geen bel afspraak kunnen maken? Volgende week vrijdag is wel heel ver weg Wij hebben een functie dat we de huisarts een privé bericht kunnen sturen, zelf heb ik daar momenteel een goede ervaring mee, misschien dat nog een optie om eerder contact te leggen met de huisarts? Verder voor nu zou ik idd ook eens kijken voor zo'n kinder meditatie cd.. ik zou de 15 minuten ook wat langer tussen laten zitten.. en is proberen wat ze zelf zou kunnen verzinnen wat zou kunnen werken? Lastig hoor, succes!
Hier slapen ze meestal ook pas tegen 22.00u, oudste vaak nog (veel) later. Jongste ging met 7 om 20.00u naar bed, inmiddels is dat 20.30u. De oudste proberen we rond 21.00u naar boven te laten gaan en dan tussen 21.30u en 22.00u het licht uit. Maar dan slapen ze natuurlijk niet meteen. Kennelijk gewoon later rust in hun hoofd of moe oid. Je doet er zo weinig aan. Af en toe geven we ze wel eens een melatonine pilletje, bij de jongste werkt dat goed, bij de oudste amper.
De laatste weken als in sinds er geen school meer is? Want dan is ze misschien minder moe omdat ze de inspanning van school niet heeft. Mocht dat zo zijn dan zou ik proberen haar overdag meer uit te dagen fysiek en evt ook mentaal als ze dat nodig heeft dan slaapt ze misschien weer makkelijker in. Als het voor de sluiting ook al was dan heb ik even geen tips voor je
Wat vervelend! Voor een deel wel herkenbaar. Heeft ook altijd weinig slaap nodig gehad. (Sliep de dochter van een vriendin 13 uur en die van ons net 11 uur) Ook hb en hij slaapt slecht wanneer - er een ontwikkeling plaats vind - te weinig uitdaging - zorgen (gaat slecht op school) Wat mag ze nu doen wanneer ze wakker is? Bij ins mocht hij eerst spelen maar daar werden wij weer wakker van en toen hij kon lezen deed hij dat smorgens. Sinds hij is gaan lezen is hij later wakker. Niet het gevoel dat hij wat mist. Zodra hij mij hoort staat hij ook gelijk aan. Hoe gaat het op school? Heeft ze vriendjes, krijgt ze voldoende uitdaging? Heeft ze nog iets in haar vrije tijd waar uitdaging in zit? Bij ons was dat eerst zwemmen (inmiddels a,b en c diploma) en judo maar dat zal nog even duren. Nu zijn we ook meer uitdagende spellen gaan spelen en daar heeft hij veel lol aan en dat geeft ook gelijk wat uitdaging. Als we trouwens nog een stuk zijn gaan wandelen of fietsen gaat het ook beter. Bij ons moet er ook meer beweging zitten in de dag om beter of langer te slapen.
Lastig zeg. Moet zeggen dat onze 7-jarige ook meer een avondmens is. Ligt er hier niet in voor 20.00 uur: heeft totaal geen zin. Ik word vaak ook nog 1 of 2 keer geroepen, dan kletsen we nog even kort. En als het slapen echt niet lukt dan mag hij met een zaklamp nog even een boekje lezen in bed. Onze zoon vertelt ook weinig en wat dat betreft weet hij mij wel te bespelen, want als hij eenmaal op bed ligt, dan komen de verhalen ineens los. Dan heb ik daar dus ook wel aandacht voor, maar niet oneindig. Vaak zeg ik gewoon dat ik ook ga slapen/moe ben. Dus dan moet het echt stil worden. En ik denk altijd maar: van in bed liggen, rusten ze ook.
Hier ook een meid van 7 die het liefste nooit naar bed gaat Wij hebben een wekkertje/klok voor haar gekocht. En van ons mag ze dan nog altijd spelen tot de wijzer op de ?? staat. Meestal mag ze na het naar bed gaan ritueel, nog zo'n 20/30 minuutjes spelen. Zij heeft dat echt nodig om af te schakelen en nog even tot rust te komen. Moet zeggen dat dit erg goed werkt. Moeite waard om te proberen. Heb erg lang gezocht naar een fijne duidelijke analoge klok voor een meisje, uiteindelijk deze gekocht en zeer tevreden. https://www.amazon.nl/gp/product/B07CB4L1Q7/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
Misschien is de regenboogtrap (breinmeditatie) iets voor haar? Via Google kun je meer info vinden. En ik denk dat we niet moeten vergeten hoeveel indruk dit jaar en zeker in de maand december het op onze kinderen heeft. Zeker wanneer ze hooggevoelig zijn maakt alles extra indruk, het is veel om te verwerken op deze jonge leeftijd.
Wij gebruiken ook de Regenboogtrap en de Piekerballon (kindermeditatie) Onze dochter (net 9) is ook vreselijk gevoelig en zit erg in haar hoofd. Ze slaapt de laatste tijd (vanaf september denk ik) ook nooit meer voor 22 uur. 's ochtends is ze niet wakker te krijgen. Als baby heeft ze ook een slaapstoornis gehad, dus ik denk ook dat ze er gevoelig voor is. Toen werd gezegd, vast ritueel en duidelijkheid. We vullen regelmatig het smoeltjesschrift in, maar eerlijk, het helpt niet veel. Ze komt ook vaak nog bij ons liggen als wij gaan slapen (22.30-23 uur). Lezen vindt ze niet leuk. Ik weet ook niet zo goed wat hier aan te doen. De enige optie die ik nog heb is geen tv een uur voordat ze naar bed gaat. Voor meer tips lees ik dus even mee.