Waar lees je dat van donderdag? Ik lees alleen maar dat van Dissel al lang zegt dat kinderen geen grotere rol spelen bij de verspreiding maar dat het over de hele linie hetzelfde is. Ook in Engeland is dit al onderzocht. In Lansingerland zijn ook al lang de eerste uitslagen bekend. Maar waarschijnlijk komen daar niet genoeg positieve testen met de mutatie uit.
Wat ik begrepen heb van de uitspraken van Van Dissel, is dat deze nieuwe variant ongeveer 1,5 keer besmettelijker is, dan de variant die al in Nederland rondwaart. En dat lijkt voor alle leeftijdsgroepen hetzelfde te zijn. Ik geloof dat kinderen eerst op een besmettelijkheid van 6% zaten en dan nu op 9%. En ook bij andere leeftijdsgroepen lijkt het dus 1,5 keer zo snel te verspreiden. Het is dus niet zo dat de kinderen specifiek veel besmettelijker zijn. Zo wordt het soms wel een beetje gebracht, alsof het alleen om de kinderen zou gaan. Maar dat geldt gewoon voor iedereen die deze variant oploopt. De besmettelijkheid van kinderen is kleiner dan van volwassenen. En dat blijft dus zo. Maar de besmettelijkheid is wel toegenomen. De kans om besmet te worden door een kind, was nooit 0. Die kans was klein en blijft klein, maar is wel toegenomen. De vraag is: welke kans op besmetting is nog acceptabel? En daar is niet één antwoord op te geven; dat is voor iedereen anders. En welke maatregelen om de besmettelijkheid terug te dringen, vinden we acceptabel? Afstand tussen kinderen en volwassenen buiten het gezin? Afstand tussen kinderen onderling? Mondkapjes? "Social distance" en mondkapjes liggen al behoorlijk gevoelig als het om volwassenen gaat. Bij kinderen nog veel meer. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over welke risico's we durven te nemen. En ook hoe ver we willen gaan om risico's te verlagen naar een niveau dat voor meer mensen acceptabel is. Daar gaan we het nooit over eens worden. Maar aan het OMT de ondankbare taak om toch te proberen daar een advies over te geven. En aan het kabinet de rotklus om daar uiteindelijk een beslissing over te nemen.
En hier ben ik het niet mee eens want wat het OMT doet is adviseren dat het gezien de onduidelijkheid beter is om scholen dicht te houden. Maar ze kunnen zich beter richten op hoe scholen weer veilig open kunnen. Daar zijn zoveel manieren op te verzinnen. Van de week waren er in het journaal al meerdere opties besproken. Ik heb het idee dat Gommer en Kuipers bv een beetje een machtspositie innemen in het OMT. Het wordt tijd dat er meer mensen opstaan voor de sociale, psychische en economische aspecten in het OMT. En nog steeds komen er vluchten uit het VK NL binnen en ook uit andere landen waar nu weer andere mutaties zijn. Waarom wachten ze tot dat problemen gaat geven? En hetzelfde heb ik met thuisbezoek en een avondklok. Waarom kan dit in andere landen prima en is dat hier een probleem? Scholen sluiten dat zou een probleem moeten zijn, gek genoeg denkt zowel het OMT als het kabinet daar anders over.
Mooie column.... https://www.parool.nl/columns-opinie/stoppen-met-klagen-als-je-het-eigenlijk-goed-hebt~b379a538/
Het OMT kijkt idd alleen vanuit epidemiologisch oogpunt en dan klinkt een lockdown tot de zomer natuurlijk geweldig.
Jaap van Dissel is de voorzitter, dus die zie en hoor je natuurlijk meer dan de andere leden. Kuipers zit niet in het OMT, dus hoe heeft hij er een machtspositie?
Daarbij zit er ook een kinderarts in het OMT, zat van de week nog bij OP1 ivm de scholen onder anderen.
Ik vind het jaar nog te kort om daar al een heel duidelijk beeld van te hebben en vooral in de brugklas. Hier moeten ze ook wel boekverslagen en presentaties online doen. Ze hebben krap drie maanden erop zitten,
Nou ben ik niet met je eens. Hier zijn ze half augustus begonnen en zit echt serieus de helft er zo goed als op. Waarom zou je in de brugklas nu nog niks kunnen zeggen? Mijn zoon heeft voor elk vak al minimaal 4 toetsen gehad, heeft de helft van zijn boeken al uitgewerkt.
Nee is er ook niet, maar wel als je het hebt over hele klassen doubleren. Zijn laagste rapportcijfer is een 8, dus zou nergens op gebaseerd zijn.
Ben ik het qua gevoel mee eens. Bovendien kun je zowel drank als bloemen gewoon bij de supermarkt kopen. Maar m'n verstand zegt dat die zaken open mogen blijven om zo juist meer verspreiding van personen te creëren. Zijn er normaal op dit tijdstip 20 klanten in de supermarkt, 1 klant in de bloemenzaak en 2 bij de slijter zijn (even hypothetisch), zullen dat anders 23 klanten in de supermarkt worden. Dat zijn dus bovenop die 20 al aanwezige klanten, nog eens 3 personen extra in één ruimte. Wat dat betreft denk ik niet eens zo'n gek idee om slijterijen en bloemenzaken open te houden. Aan de andere kant: meer winkels open is ook meer verplaatsing van mensen. En laat nou juist dàt hetgene zijn waarom ze de scholen hebben dichtgegooid Dus ja, enerzijds denk ik het te kunnen begrijpen, anderzijds vind ik het krom. Ik vermoed weer puur een economisch belang.... (edit: wat ik snap, maar m'n gevoel dus niet altijd rechtvaardig vind..)
Haha dat lijkt me dan duidelijk We gaan het allemaal maar afwachten. Ik hoop vooral dat ze straks weer eens echt naar school kunnen
Mijn zoon is van begin november. Hij zat dus nog maar 3 maanden op school toen in het voorjaar de scholen sloten. Toch is hij overgegaan naar groep 2. Nu in groep 2 gaat het ook gewoon heel goed. Nu speelt hij het liefst de hele dag. Maar schoolwerkjes vind hij ook leuk. Ik ga er echt vanuit dat hij volgend jaar naar groep 3 kan. Als jouw zoon thuis gewoon werkjes doet hoef je denk ik jezelf echt nog geen zorgen te maken.
Klopt. Mijn oudste zit op de universiteit. Sinds maart zit zij al thuis, maar ze is gewoon bij met haar studie. Alle toetsen online gehad en gehaald.
Die manier van toetsen staat op de universiteit ook ter discussie. Maar nog los daarvan: als ik het goed begrepen heb, moet je voor zulke toetsen bepaalde software installeren. Dat kun je van universitaire studenten wel vragen. Die zouden daarvoor voldoende computervaardig moeten zijn. En beschikken over eigen apparatuur. Voor basisschoolleerlingen geldt dat allebei niet.
Nee dat klopt. Ik weet eigenlijke ik niet of mijn dochter extra software ervoor heeft moeten installeren. Bij start van de toets moet ze haar laptop helemaal ronddraaien, zodat haar hele werkomgeving gefilmd wordt. Tijdens de toets wordt haar camera gebruikt om te zien of ze niet te lang wegkijkt van het scherm. Want dat zou een moment van spieken kunnen zijn.