In België gaat het als volgt: politie die patrouilleert spreekt mensen die op straat zijn tijdens de avondklok aan, waarom ze op straat/op de weg zijn. Je moet kunnen aantonen dat je daar effectief moet zijn. Bv. Mijn broer is vrachtwagenchauffeur en vertrekt soms voor 5u, hij is (nog maar 2 keer) gecontroleerd toen hij dus voor het einde van de avondklok op straat was (te voet naar zijn vrachtwagen), politie volgde hem tot vrachtwagen en toen had hij voldoende bewijs . Ook werkgevers kunnen zo'n attest afleveren bv. voor mensen die late/vroege diensten werken. Maar mede hierdoor is er bij ons een avondklok van 00 tot 05u, de mensen die dan werken tot 22u en om 6u beginnen hebben geen redenen om op straat te zijn tussen deze tijden. Dus die handhaving is doenbaar. Er wordt gecontroleerd maar niet zo vaak, maar het feit dat de meeste mensen wel de wetgeving naleven denk ik dat het wel werkt. Inderdaad net hetzelfde als alcohol en rijden...
De avondklok in Vlaanderen is meer een nachtklok van 24u tot 05u (ook met de feestdagen) Dit is al van toepassing sinds oktober. Daardoor heb je geen uitzonderingen nodig. Paarden eten geven, honden uitlaten of wandelen kan allemaal perfect voor middernacht. Ik heb nu toevallig kunnen zien hoe een controle in zijn werk ging en dat was een beetje zoals een alcohol controle. Politie stelde zich op en iedereen die voorbijkwam werd gecontroleerd. Op tv zag ik dat ze bijvoorbeeld in stad patrouilleren en mensen aanspreken en indien nodig bekeuren. Die bekeuring bedraagt 250 euro. Door de avondklok en de gesloten horeca in de uitgaansbuurt en minder verkeer heeft politie wel degelijk tijd en ruimte om dit goed te controleren (dit komt van een vriend van mijn man deze uitspraken, niet van mijzelf).
Op zich eens maar mijn punt was enerzijds: hoe gaat dat praktisch in zijn werk en kom met een goed onderbouwde beargumentering en anderzijds: alles wordt nu tegelijk er in gegooid, hoe weten we nu wat daadwerkelijk werkt en wat niet, zodat we dat wellicht kunnen afbouwen?
De avondklok vind ik dan misschien nog wel discutabel, maar neem aan dat wel duidelijk is dat minder bezoek en meer thuiswerken helpt toch? Het enige wat op korte termijn versoepeld moet worden is openen scholen. Geef dat 3 weken en we zien hoe we ervoor staan. Dan zijn we ook wat verder in het vaccinatieproces. En meer richting voorjaar. En dan niet vanalles in 1x open, maar dan bv sporten weer oppakken en dan weer even afwachten. Juist niet te snel allemaal willen nu.
Tja, je kan ook niet nog een half jaar zo verder. Als de cijfers dalen, zal er op den duur wel iets versoepeld moeten worden. Je kan dan niet zeggen: we doen niks.
https://www.ad.nl/politiek/omt-berekening-een-op-tien-heeft-nu-britse-coronavariant-maatregelen-tot-de-lente~ad2e785e/ Maatregelen gaan dus nog wel een poos duren. Er wordt wel expliciet gezegd dat ze er van uit gaan dat de basisscholen 8 februari wel weer open kunnen. Dat besluit valt 2 februari. Er wordt blijkbaar wel degelijk gekeken naar extra onderwijstijd en inkorten van vakanties... Dit is in ieder geval een advies voor de lange termijn.
Ik zeg niet dat dat moet maar als je niet weet welke maatregel (welk) effect heeft, is dat ook lastig..
Ze hebben wel een beetje zicht in waar de besmettingen zich plaats vinden. Nu in 35 van de gevallen bv door bezoek thuis. En werk kwam op plaats 2. Dus dat beperken helpt zeker. Ik kan me niet voorstellen dat bv winkels enorme bronnen zijn. Maar dan moeten ze wel een max aantal erin laten, en wat mij betreft is dat minder dan tot de sluiting nog mocht, want ik vond het soms best druk in winkels. Ik kwam er daardoor al een hele tijd niet meer voordat ze dicht gingen.
Hierin mis ik perspectief. Er wordt zo vaak gezegd dat ze geen perspectief kunnen bieden. Nee klopt, we weten niet wanneer corona de deur uit is. Maar ze kunnen toch wel zeggen wat er moet gebeuren (x aantal besmettingen, opnames, enz) om die en die versoepelingen weer te overwegen? Soort omgekeerde routekaart. Mensen hebben een houvast nodig. Nu weet niemand waar die aan toe is en dan kan ik het me steeds beter voorstellen dat mensen het maar voor zichzelf gaan invullen. En dat wil je niet. Dan verlies je als overheid de grip.
Basisscholen en kinderopvangcentra zouden wel vanaf 8 februari open kunnen als het onderzoek in Lansingerland bevestigt dat kinderen vergelijkbare - en dus niet grotere - risico's lopen door de nieuwe variant, zoals eerste onderzoek al suggereert. Dit wel fijn om te lezen! Maar weet je wat zo f... up is? Dan krijg je weer hoop he. En die hoop is al zo vaak de grond in geboord, dat ik telkens weer zit te janken. Ik vind het zo moeilijk om die hoop niet meer te hebben. Want het houd je wel overeind.
Ja en dan? Blijven de scholen tot dan dicht? Blijven alle maatregelen zoals nu, dus ook winkels dicht? Wanneer wordt dat punt bereikt?
Dat hoop ik natuurlijk ook maar ja... Dat ze over coronaverlof en verlenging van onderwijstijd beginnen, heeft aan dat het helemaal nog niet zeker is.
Bij 10 ic opnames en 40 ziekenhuisopnames per dag (dacht ik) wordt er versoepeld. Scholen zeggen ze op 2 feb naar te kijken.
Klopt. Dat is ook klote! Ik had dat met de vorige lockdown heel erg. Nu heb ik een knop om kunnen zetten en ben ik voor mijn doen heel berustend geworden. En dat helpt echt. Het is zoals het is, daar doen we het mee en we kijken hoe we die situatie het beste kunnen laten zijn. Man heeft wel nog veel stress maar begint het nu ook te leren. Geniet nu ook meer van de wandeluitstapjes met zoon. We hebben nog een heel (of half) leven voor ons voor alle andere dingen in het leven, nu is het even zoals het is. Het brengt rust in je hoofd en dat is erg prettig. Had van mezelf trouwens nooit verwacht dat ik deze mindset kon hebben hoor...