o ik kan me hier toch zo boos om maken!! mijn kinderen hebben er weinig last van, dus het is echt geen eigenbelang. Maar er zijn ZO veel kinderen, tieners en twintigers die hier ZWAAR onder gebukt gaan, en zowel sociaal-emotioneel als financieel de rekening moeten betalen voor deze grenzeloze keuzes die in de politiek/zorg worden gemaakt.
Maar bij hulp uit de jeugdwet is het wel ook dat gemeentes dingen inkopen, ik weet niet of dat op kan raken, ik weet wel dat als een gemeente de juiste hulp niet heeft ingekocht, het erg lastig geregeld kan worden. Is bij mijn dochter best wel een gedoe. Een aantal jaren geleden ging dat nog veel makkelijker (toen mijn zoon nog onder de jeugdwet viel). Maar ik kan me ook niet zo goed voorstellen dat er een max zit aan jeugdpsychiatrie, dat hoef je ook niet eerst bij de gemeente aan te vragen normaal gesproken, maar de jeugdpsychiatrische kliniek declareert dat achteraf.
De gemeente hier koopt van te voren de psychologische jeugdhulp in bij een organisatie, en die organisatie verdeeld de kinderen dan weer onder de juiste hulpverleners. Geen idee wat deze organisatie precies doet, want het is al jaren 1 grote ramp. Mensen worden gewoon niet of pas na 9 maanden teruggebeld. Klagen heeft geen zin, niet als ouder zijnde maar ook niet als professional zijnde. Het is hier voor ieder 1 groot vraagteken hoe deze organisatie ook dit jaar weer de zegen van de gemeente heeft gekregen, want er waren ook andere organisaties in de race. Ondertussen heb ik het vermoeden dat er misschien wel iemand van de gemeente een persoonlijk belang heeft ofzo bij deze organisatie.
Zeer bijzonder. Ik zou echt klachten indienen. Denk zelfs dat als je een rechtszaak aanspant je in je gelijk wordt gesteld. Wachtlijst kan. Maar in januari het budget al op dat kan echt niet.
Elke gemeente moet hulp inkopen waarmee alle problematiek va jeugdigen geholpen kan worden. Ze zijn dat verplicht vanuit de jeugdwet.
Ik heb binnenkort eerst een stevig gesprek met de directeur van deze organisatie. Als daar niets uitkomt dan ga ik met de desbetreffende wethouder praten en desnoods met de burgemeester. (Altijd handig om in een dorp te wonen waar je mensen kent ).
Ook wel weer een erg boute uitspraak dit. Het is én én niet óf óf. En die jeugdhulp hoort er gewoon te zijn!
Idd. Het liep blijkbaar voor corona al mis. Wie was toen belangrijker? Of is het de werking die gewoon niet goed is?
En wat als die 75 plusser je vader of moeder is? Ik denk dat je het niet zo zwart wit moet zien, dat het leven van 1 van de 2 belangrijker is. Ze moeten toch ergens een keuze in maken. Wat die keuze dan zou moeten zijn vind ik een hele lastige en ik ben blij dat ik die niet hoef te maken.
Heel veel mensen blijven maar roepen dat alles voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Maar is acute schaarste, dat is een feit. Dus de vraag is nu, gaan we keuzes maken??? De vraag is straks, hoe gaan we en/en realiseren en financieren. Onze politiek maakt geen keuzes, kost teveel stemmen. Liever dat grijze midden van helemaal niks. Schiet nog eens niemand mee op ook.
Dat is zo, maar wie bepaalt welke hulp passend is? Er was namelijk best een andere passende oplossing voor mijn dochter, echter was die en duurder en was ze daar eigenlijk niet echt aan toe, dus zonde van het geld. Toch was het een heel lastig verhaal om de best passende zorg ingekocht te krijgen (wel gelukt trouwens, niet dat ze er nu gebruik van kan maken, maar goed, dat ligt aan corona ).
Maar als ze er niet aan toe was dan was het toch niet de best passende zorg? De indicaties worden door de toegang van de gemeente verstrekt. Als die jeugdhulpverlener een indicatie afgeeft voor wat echt passend is dan moet de gemeente die betalen. Het moet dan wel een gecontracteerde aanbieder zijn. En binnen de kaders uit de nadere regels vallen.
Dit is wel een bijzonder verhaal, zo verloopt de financiering niet in Nederland en iedere gemeente heeft zich aan de jeugdwet te houden. Wel kan het zo zijn dat er idd zoals Mamavanlieverd beschrijft gekozen moet worden voor een andere aanbieder omdat daar wel een contract mee afgesloten is en met de aanbieder van keuze niet. Niet altijd wenselijk maar zo werkt het wel.
De hulp die wij het meest passend vonden en zelf hadden gevonden, is bij een grote zorginstelling, waar de gemeente wel een contract mee heeft. Echter heeft alles weer een eigen productcode en niet elke productcode was ingekocht. Het ligt er natuurlijk ook aan om wat voor hulp het gaat. Sommige hulp gaat via een verwijs van een arts (naar een psychiater bijvoorbeeld) en dan moet de gemeente inderdaad gewoon betalen. Maar sommige hulp, zoals speciale opvang (begeleiding groep), dat bepaalt de gemeente zelf of dat geindiceerd is (misschien is dat wat je bedoelt, maar dat werkt weer anders bij elke gemeente hoe ze dat invullen, met wijkteams of jeugdconsulenten bijvoorbeeld). En daar ging het om bij mijn dochter. De gemeente/jeugdconsulent kwam zelf met een optie, die misschien op termijn wel een goede optie is, maar waar iedereen het over eens was dat ze daar misschien wat jong voor was, dus zouden we zelf ergens gaan kijken, maar toen kwam dus het probleem van de productcode om de hoek kijken. En het is nu niet zo dat er erg veel geschikte keuzes zijn voor mijn dochter, wat we hebben gevonden, was al een maatwerkoplossing en is gelukkig alsnog (tijdelijk) ingekocht door de gemeente. Ik ben overigens wel tevreden over onze gemeente, mijn zoon heeft nog best lang in de jeugdwet gezeten voordat hij de overstap naar de wlz gemaakt heeft. Ik heb wel gemerkt dat toen bij mijn zoon veel makkelijker maatwerk mogelijk was, inmiddels moeten ze zich aan veel meer regels houden.
Mag ik vragen wat voor werk jij doet? Soms uit je reacties lijkt het alsof je korte lijntjes hebt met personen die het omt adviseren enzo
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5211384/scholen-quarantaine-rivm Ik las dit artikel over nieuwe richtlijnen van het rivm voor basisonderwijs en k kinderopvang. Er is meteen al weer een hoop verwarring over. Ik weet even niet wat ik er van moet vinden.
Dat klopt, ik heb vanuit mijn werk inderdaad een hoop korte lijntjes. Ik zet hier liever niet neer wat voor werk ik doe, maar je mag gerust een pb sturen.