@tupp bedankt voor je uitleg. Ik begrijp dat je waarde hecht aan je pauze, en als pleinwacht niet geregeld kan worden lijkt het mij ook niet fijn. Helemaal als je dan in een hoekje gedrukt wordt door Corona. Onze school werkt net als mijn oude basisschool, iedereen blijft over maar gaan tot kwart over 3 naar school. Van mij mag dat 5 gelijke dagen worden, en puur voor mijzelf ook, dan kan ik flexibeler zijn met mijn eigen werk.
De redenering is dat kinderen op school in hun eigen 'bubbel' zitten, in hun eigen klas dus. Als ik het de afgelopen week goed heb begrepen uit de geruchten en fantasieën die ik om me heen hoorde, is het de bedoeling om ook kinderen te gaan testen en te betrekken bij BCO. Dan moet je er dus voor zorgen dat ze met een beperkt aantal anderen in aanraking komen. Als je 1 of 2 corona-patiënten in één klas hebt, blijft die klas thuis. Voor de andere klassen is er niks aan de hand, want die zijn met niemand van de 'besmette' klas in aanraking geweest. (Behalve broers en zussen dan... maar dat wordt blijkbaar over het hoofd gezien door de plannenmakers.) Als je kinderen naar de BSO laat gaan, komen ze weer met kinderen uit andere klassen in aanraking. En zouden dus bij een besmetting niet alleen de klas, maar ook de andere BSO kinderen en eventueel hun klasgenootjes in quarantaine moeten. In de praktijk is dat dus de hele school. En ik denk dat iets anders meespeelt: de scholen gingen in december in eerste instantie dicht om ouders thuis te houden. Dat blijkt de schade die het aanricht aan kinderen niet waard te zijn. Dus de scholen weer open. Maar een kind kan, als ze op school weer gewoon contact hebben met leeftijdsgenootjes, de BSO best missen zonder schade op te lopen. Dus het dicht houden van de BSO's zal wellicht ook bedacht zijn om ouders toch zo veel mogelijk thuis te laten werken. En laten we eerlijk zijn: dat thuiswerken wordt voor veel ouders ook al een stuk makkelijker als de kinderen een paar uur naar school gaan.
Hier hebben we al een aantal jaren een continurooster. Maar is er wel een soort rustmoment tijdens de lunchpauze. Bij mijn zoontje in de klas gaat het stoplicht op rood. Kinderen moeten rustig zijn en mogen alleen fluisteren. Bij de oudste staat er een film op terwijl ze eten. Maar je kan het inderdaad niet vergelijken met een echte pauze waarin je even geen juf bent, je staat wel aan en je hebt toch de kinderen om je heen. Voor de kinderen zelf weet ik niet wat fijner is. Dat zal helemaal aan het kind liggen. Ik hoor vaak dat op school eten veel rustiger verloopt dan naar huis, snel eten en weer naar school.
Juist! Nu kunnen ze paar uur rustig doorwerken.... ze zeggen het niet hardop maar is ook echt wel een reden dat de bso dicht blijft.....
Dat weet ik zo net nog niet.... daar komen ws ook kids samen van diverse scholen.... net als de bso...
Peuterspeelzaal is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar die gaan nog niet baar school. Zelfde als een kdv voor kinderen van 0 tot 4.
https://m.gva.be/cnt/dmf20210128_97396803 Dit stemt mij toch niet gerust als de scholen echt weer openen.
Hier hebben we voor het tweede jaar een continue rooster en ik ben er wel tevreden over. Nadeel vind ik wel dat ze al om 14.30 uit school zijn. Had van mij wel een half uurtje later mogen zijn. Soms mis ik het tussendoor thuis komen wel een beetje maar anderzijds is het haasten ook verleden tijd. De overblijf wordt door de BSO gedaan dus geen overblijfmoeders of vaders meer. Het verloopt voor zover ik weet erg goed en de kinderen doen het er goed op.
op rtlnieuws.nl zag ik dit staan: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5211761/basisscholen-en-kinderopvang-over-een-week-weer-open Ik ben er nog niet helemaal gerust op hoor.
heel erg offtopic, maar ik vraag me dan toch af hoe scholen dit kunnen financieren. Overblijven bij een BSO-organisatie kost al gauw € 2,50 per kind per keer. Dat is een gigantische kostenpost. Een schooljaar duurt 40 weken, keer 4 dagen per week overblijven à € 2,50 voor, op onze school, zo'n 250 kinderen. Dan hebben we het over een ton hè. Volgens mij is ons totale budget iets meer dan een miljoen. Met op het moment een tekort van ruim 50.000 euro....
Dit klinkt inderdaad niet heel bemoedigend. Maar hé, dat is België. Volgens mij kijkt ons OMT daar toch niet naar.
Waarom? Blijkbaar is de meerderheid dus wel voor een opening. Er zullen zeker leden tegen zijn maar de meeste zien geen reden om scholen langer dicht te houden.
Ben benieuwd hoe ze bij ons op school het allemaal gaan vormgeven. Ze werken bij ons in units en hebben daardoor vaker wisselingen van lokalen en groepssamenstelling. Ze hebben gecombineerde groepen als stamgroepen en daarnaast verschillende instructie groepen op het niveau van de kinderen. Dat zal dadelijk voorlopig niet meer mogelijk zijn met de bubbels.
Nee inderdaad, triest eigenlijk. Hier denken ze steeds weer opnieuw het wiel te moeten uitvinden... Dit besluit is gewoon op basis van druk, ik geloof er niks van dat dit is op basis van "zekerheid en veiligheid" dat laatste in elk geval zeker niet.
Maar dit betalen scholen toch niet? Hier betaal je als ouder 70 euro per jaar voor het continurooster. Dit staat los van de vrijwillige vergoeding die we ook nog ieder jaar betalen.
Uhm, dat mag niet. Een school mag geen geld vragen voor het overblijven tijdens een continurooster. Althans, vragen mag wel. Maar dan moet wel duidelijk zijn dat dit vrijwillig is. En dat kinderen ook zonder het betalen van dit bedrag, gewoon op school eten. Kijk, dat zijn dus scholen die zeggen dat ze het continurooster goed hebben geregeld... maar dat is dus wel door ouders voor te liegen.