leerkrachten bashen gebeurt al veel langer hier op het forum, niet alleen in dit topic. Altijd dat gezeik dat ze te lang vakantie hebben enzo.... lees toch eens! Want dat is helemaal niet zo. Toen leerkrachten eindelijk wat van zich lieten horen dmv de staking om het onderwijs voor onze!! Kinderen beter te maken werd hier ook flink op afgegeven. Stop daar nou eens mee! Dat slaat nergens op! Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen de scholensluiting of opening, het kan mij niet veel uitmaken, hoewel ik bang ben dat dit te vroeg gebeurd.
Mee eens dat er altijd gezeurd wordt over de lange vakantie. Omdat de kinderen vakantie hebben, wil niet zeggen dat docenten evenlang vakantie hebben. Er zijn beroepen waar men veel meer vakantiedagen heeft, maar omdat men deze dagen grotendeels zelf kan plannen, hebben andere mensen hier geen zicht op. Als docent ben ik gestopt met het verdedigen van mijn beroep. Mensen projecten met name hun eigen ongenoegen op anderen. Docenten hebben passie en liefde voor de kinderen en het vak, helaas hoor je hier weinig over.
Maar is dit ook niet een beetje zelf gecreëerd? Om heel eerlijk te zijn hoor ik over geen ander beroep dan het onderwijs zo veel klachten.
Buiten spelen is toch geen taak van school? Dat is een taak van de ouders! Jij bent verantwoordelijk voor je eigen kind. School is verantwoordelijk voor zijn scholing en een stukje sociale ontwikkeling, niet om ze twee uur per dag buiten te laten spelen. Mijn dochter redt dat makkelijk dat gemiddelde van 2 uur per dag. Ze sport ook 3x per week buiten (hockey) en speelt zaterdag en zondag buiten met de buurtkinderen. Sommige ouders vinden dat school wel verantwoordelijk is voor veel randzaken.
Ik ben heel gelukkig met mijn vakanties! 12 weken per jaar, heerlijk! Ik heb het goeie beroep gekozen Anderen zijn gewoon jaloers op onze welverdiende (we maken nl zelf extra uren hiervoor en vergeet niet kerst, nieuwjaar, Hemelvaart en andere dagen die in onze vakanties vallen, maar die andere mensen ook hebben). En, nee!, ik werk niet in mijn vakanties, maar beginnend docenten moeten dat wel anders redden ze het niet. Op onze school beginnen we nooit een week eerder in de zomervakantie, maar de meeste scholen starten inderdaad de laatste week al.
Ik zeg toch ook niet dat school daar alleen verantwoordelijk voor is, maar dat het een gedeelde verantwoording is. En er zijn ook lessen die prima buiten kunnen. Daarnaast kunnen we toch niet van kinderen verwachten dat ze van half 9 tot 2 uur bijna continu ‘aan’ staan en hebben ze toch ook tijd nodig om hun energie kwijt te kunnen en even te ontladen?
Dit inderdaad. Ik werk zelf niet in het onderwijs maar ik weet wel dat er de laatste jaren heel veel is veranderd. En natuurlijk voor een groot deel in positieve zin. Maar er zijn voor leekrachten naast 'gewoon' les geven wel velen taken bij gekomen. Alles moet geregistreerd worden. Waardoor er dus ook langer doorgewerkt moet worden. En niet alleen in het onderwijs maar bv ook in de kinderopvang. Mijn oudste ging 10 jaar geleden naar de peuterspeelzaal en er werd vooral gespeeld . Nu heet het officieel al geen peuterspeelzaal meer maar peutergroep. Mijn kind van 3 heeft een mentor en er wordt regelmatig getest of kinderen bepaalde dingen al kunnen. En ik zeg trouwens niet dat dit slechter is dan vroeger want daar heb ik geen kijk op. Maar het geeft gewoon wel meer werk. Ik hoor om me heen ook geen leerkrachten klagen. Al spreek je ze ook niet altijd. Wat ik persoonlijk alleen wel heel irritant vind is dat sommige leraren bij dit fijne nieuws roepen: 'Ja hoor wij mogen weer proefkonijnen zijn!' Maar juist die reacties hoor je in de media. De andere zelden. Trouwens ik zie onder reacties op social media ook al ouders roepen dat hun kinderen nu weer proefkonijnen mogen zijn. Dus ja het is gewoon nooit goed
Ook geen gedeelde verantwoordelijkheid. Energie kunnen ze kwijt tijdens de gymles en het speelkwartier. Tussendoor hebben ze techniek, knutselen, tekenen en kijken ze jeugdjournaal of klokhuis. Kinderen staan niet heel de dag aan, maar ze zitten wel op school. Echt spelen doen ze na school. In hun eigen tijd. (Groep 1, 2 en meestal 3 na).
Nou daarin verschillen we dan van mening en ik geef ook altijd ouders dubbele leefregels (voor myopie) mee. Een voor thuis en een voor school.
Totaal 30 minuten is idd wel erg weinig. Maar bij ons komt het samen met kleine pauzes zeker tot 45 minuten tot een uur. Rest kan ook thuis.
Ik ben voor de kinderen blij dat school weer open gaat. Weer structuur en spelenderwijs leren en verder komen. Ik vind het ook wel spannend. Opa en oma bijvoorbeeld durven de kinlderen niet meer te knuffelen of op te passen of op visite vanwege de contacten die ze er dan allemaal bijkrijgen. Dat vind ik wel weer sneu! Zowel voor de kinderen die opa en oma missen, als voor opa en oma die zo'n angst hebben daarvoor.
Lijkt me erg logisch dat een kind zijn/haar bril op doet op school, maar ook dat is niet de verantwoordelijkheid van de school!? Maar als het kind thuis is gaat de juf dat ook niet controleren, of wel?
Helaas is dat niet helemaal waar. De behandelingen gaat idd door, maar lopen vaak ernstige verstaging op, wat de patiënt niet ten goede komt. Deze Corona-crisis kent heel veel secundaire doden. Denk dat dat zwaar onderschat wordt.
Klopt. Sterker nog: als er een kind komt dat medicatie nodig heeft gedurende de dag, is school nergens toe verplicht. Ouders kunnen vragen toe te dienen (met de benodigde papieren) en scholen doen dit vaak wel. Maar een school mag dit ook weigeren en laten ouders het zelf toedienen aan het kind. Juist omdat dje verantwoordelijkheid bij ouders ligt. Maargoed. Dat was even offtopic
Maar het gaat mij om de verantwoordelijkheid van de school... de school is niet verantwoordelijk voor de oogjes van een kind. Met bril of zonder bril, met -sterkte of zonder -sterkte, met schermtijd of zonder schermtijd. De school is niet verantwoordelijk voor allerlei randzaken. Ook niet voor een medische toestand van een kind. Sterker nog: als school mag je zelfs niets meer doen aan of met de medische toestand van een kind. Daar zijn leerkrachten niet voor opgeleid. Zij zijn opgeleid om les te geven, te leren schrijven en rekenen, tekenen, knutselen, kleine dingen met motoriek en pedagogiek. Ze hoeven de kinderen niet op te voeden. Dat staat nergens in de taakomschrijving van leraren.
Eens. Vind dat er steeds meer bij leraren wordt gelegd wat gewoon door ouders zou moeten worden gedaan. Kleuters die nog niet zindelijk zijn waar de juf dan voor moet zorgen, kinderen die zich niet normaal kunnen gedragen in een groep waar een juf dan maar tijd en begrip voor moet opbrengen. Denk je maar eens in hoe moe wij al zijn na het geven van een kinderfeestje met 8 of 10 kids en denk dan aan een juf die 25 kids moet lesgeven, ieder op zijn eigen niveau of aandachtspunt moet begeleiden. Pietje moet wel op tijd gaan plassen hoor, keesje moet minstens 2 boterhammen eten, ansje moet 2x medicijnen krijgen, freekje moet steeds aangespoord worden om te werken, liesje moet niet naast miesje zitten want dan wordt ze afgeleid, enz enz. Ik ben al kapot als ik aan zo'n dag denk!