Drietalig opvoeden

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Tilly08, 6 feb 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Hi,

    Ik ben benieuwd naar jullie aanpak met drietalig opvoeden. Ik ken mensen om mij heen die succesvol drietalig zijn opgevoed waarbij de ouders allebei hun eigen taal spreken en er dan Nederlands op school wordt geleerd (de OPEL methode die altijd aangeraden wordt als je naar voorbeelden zoekt).

    Bij ons is het echter zo dat ik Nederlands spreek, mijn man Spaans en wij samen Engels. Hoewel wij beiden probleemloos Engels spreken heeft geen van ons beiden een Engels/Amerikaans accent. Aangezien wij beiden elkaars taal niet voldoende spreken is het leren van Engels wel echt van belang, dus alleen Spaans en Nederlands (OPEL) is geen optie.

    Mijn man is wil nu het liefst alleen Engels gaan spreken en Nederlands dan op kdv/school geleerd wordt. Hij is bang dat er anders zowel gebrekkig Spaans als Engels geleerd gaat worden. Zelf wil ik ook Nederlands meegeven, en ik zou het wel jammer vinden als er niet met mijn man zijn kant van de familie gecommuniceerd kan worden.

    Zitten er meer meiden in dezelfde situatie? Hoe pakken jullie dit aan?
     
  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.197
    113
    Hi, yes, wij zitten in hetzelfde schuitje. Ik heb nu geen tijd om uitgebreid te reageren maar ik ga er vanavond even voor zitten :)
     
    Tilly08 vindt dit leuk.
  3. Muisje458

    Muisje458 Niet meer actief

    Bij ons wordt na ook 3talig opgevoed. Nederlands, Frans en Arabisch.

    Als ik alleen met haar ben spreek in Nederlands, als mijn man met haar alleen is Arabisch en als we onder ons 3en zijn praten we Frans.

    Qua brabbelen heeft ze wel wat achterstand gehad maar is het nu goed aan het inhalen. Waarschijnlijk dat het een beetje veel voor haar was. Begrijpen doet ze wel super goed in de 3talen.
     
    Tilly08 vindt dit leuk.
  4. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Bedankt voor je reactie! Heb je het gevoel dat ze zich specifiek sterker ontwikkeld of juist achterloopt in een van de talen? Welke taal wordt er gesproken in het land waar jullie wonen als ik het mag vragen?

    Ik zie inderdaad vaak bij de tweetalige kindjes in mijn omgeving dat ze langer onduidelijk blijven brabbelen maar dat het later wel bijtrekt. Ik ben wel benieuwd of dit bij 3 talen ook bijtrekt of dat zoals mijn man bang voor is de minderheidstaal (dus niet gesproken met z'n allen of op school) dan zo goed als weg valt.
     
  5. Muisje458

    Muisje458 Niet meer actief

    Ik ben België de streek rond Brussel dus sowieso Nederlands en Frans is hier noodzakelijk. Zijn ook de 2talen die ze het meeste hoort en best begrijpt. Arabisch begrijpt ze minder maar toch beter dan mezelf. Als ze met de schoonfamilie Whatsapp't begrijpt ze voldoende.

    Ze had een kleine blocage maar sinds een maand begint ze woordjes te zeggen en is ze helemaal aan het openbloeien.
     
  6. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.197
    113
    Sorry, ik had gisteren geen tijd om te reageren. Poging 2 :)

    Wij wonen in Frankrijk. Ik spreek Nederlands tegen de kinderen, vriend spreekt Frans (en beetje Vietnamees) tegen de kinderen. Tegen elkaar spreken we een combinatie van Engels en Frans.
    De kinderen leren actief Nederlands en Frans, waarbij Frans hun moedertaal is en Nederlands hun tweede taal. Engels is een passieve taal. We spreken nooit Engels tegen de kinderen.

    Ons doel is wel om uiteindelijk alleen Frans/NL te spreken thuis want Engels erbij is soms wel verwarrend. Onze 3jarige herkend Engels ook als zijnde een andere taal en ik zie dat hij het soms vervelend vind als we Engels spreken.

    Nu hebben wij een extra hobbel want onze 3 jarige heeft autisme en daarbij een grote spraaktaalachterstand. Dat staat los van het aantal laten dat hij aangeboden krijgt trouwens.
    Onze jongste is nog een baby (11 maanden).
    Ervaring met later spreken door meertaligheid heb ik dus niet in die zin. ik ken wel kinderen die 2 of 3 talig worden opgevoed. Sommige beginnen gewoon op tijd en ontwikkelen prima, anderen beginnen iets later met praten maar verstaan wel goed.

    Is Engels jullie moedertaal?
    Als Engels niet jullie moedertaal is, dan zeker niet jullie kind Engelstalig opvoeden. Het is geen probleem als ze Engels hoort, maar tegen haar ‘moeten’ jullie je eigen taal spreken.
    Ik denk dat jullie focus moet liggen op elkaars taal leren. Het is belangrijk dat je weet wat je partner zegt en andersom. Of als je kind straks iets tegen je zegt in het Spaans dat je dan correct kan reageren in het Nederlands. Ik denk dat dat beter is dan je kind een 3e taal te laten spreken welke niet jullie moedertaal is.
    Meertaligheid is zo’n rijkdom, je krijgt niet alleen een taal mee maar ook een stukje cultuur. Jullie kind is half Spaans dus heel belangrijk voor haar identiteit om ook de taal te leren. Ze zal jullie later echt dankbaar zijn als jullie doorzetten.

    Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat het verwarrend is voor haar of dat het haar taalontwikkeling in de war schopt. Kleine kinderen kunnen met gemak 2 of 3 talen aan, maar die talen moeten wel moedertalen zijn. Taal is namelijk zoveel meer dan woordjes, het zit vol met emotie, karakter en cultuur.. zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind :)
     
    Roos12, conejita, Tilly08 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Anna2406

    Anna2406 Actief lid

    15 dec 2020
    271
    472
    63
    Vrouw
    Interessant! Mijn man en ik verwachten momenteel ons eerste kleine wondertje en we willen de kleine ook tweetalig opvoeden. Ik Nederlands en mijn man Koerdisch. Wij spreken half Engels en half Nederlands tegen elkaar, want mijn man is onze taal nog aan het leren ook.
    Ik heb inderdaad veel gelezen over de OPEL manier, uit jullie ervaringen te lezen dus ook echt de beste manier. Verder iemand nog tips?
     
  8. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Consequent zijn! Ieder zijn moedertaal tegen je baby en Engels met elkaar. Mijn kleindochter, brabbelt woordjes (1,5jr) in de twee talen die de ouders tegen haar spreken, maar verstaat ook uitstekend wat de ouders tegen elkaar zeggen in het Engels, hoewel ze daar alleen "Thank you" en "Bye" in zegt.
    De taal van het land waar ze woont is het sterkste aanwezig, waarschijnlijk omdat ze ook een paar dagen naar het KDV gaat en een van de ouders die met haar spreekt.
    Als b.v. mijn dochter vraagt of ze "nog meer" wil, antwoord ze in de andere taal. Ze maakt kleine zinnetjes in beide talen en gebruikt veel woordjes, hoewel je soms wel goed moet luisteren wat het is en ze ook nog een aardig aantal eigen woordjes heeft. Alles wat met eten en drinken te maken heeft gaat in de taal van de moeder. Alles wat met "plaatsen" (beneden, boven, erop, buiten,, daar, hier) in de taal van de vader. Bij andere dingen hangt het ervan af met wie ze praat. "Rood" is een ander woord bij de vader dan bij de moeder.

    Wat ik gezien heb van kinderen die drietalig zijn opgevoed is dat ze inderdaad een tijdje de woordjes kiezen uit elke taal die ze het fijnste vinden (meestal uit de twee moedertalen) maar later (4 jaar?) heel goed in beide talen kunnen praten en ook precies weten tegen wie ze wat moeten zeggen. De derde taal is soms een beetje een stiefkind, maar soms gaan ze ook "opeens" die taal spreken, als ze die horen.

    Het is heel belangrijk om je moedertaal met je kind te spreken, omdat je daarin meer kunt overbrengen op een kind. Bijna niemand heeft een zo sterke beheersing van een tweede taal dat je die kunt vergelijken met de taal die je als kind geleerd hebt, zelfs al woon je jaren in een ander land.
     
  9. Tilly08

    Tilly08 Lid

    1 mrt 2019
    95
    48
    18
    Dank jullie voor de reacties! Het is fijn om van meer mensen te horen hoe ze het aanpakken en hoe dat vervolgens resultaat heeft.
     
  10. conejita

    conejita Fanatiek lid

    14 jul 2013
    3.311
    248
    63
    Vrouw
    customer service
    Spanje
    #10 conejita, 7 feb 2021
    Laatst bewerkt: 7 feb 2021
    Hoi!
    Onze kinderen krijgen met 4 talen te maken. Mijn man spreekt Spaans met de kinderen, ik Nederlands, onderling spreken we Engels en Spaans, en op school en op de opvang wordt Catalaans gesproken (lokale, officiële taal). We hebben veel internationale vrienden met wie we Engels (en Spaans) spreken. We wonen in Barcelona.
    Mijn zoontje is net 5 en hij begon laat met praten (met 2.5 jr slechts 2 a 3 woordjes) en had vorig jaar een behoorlijke achterstand. Hij was 't beste in 't Nederlands. Nu is Spaans en Nederlands gelijk (mede door inzet van zijn vader). Engels heeft hij opgepikt van zijn beste vriendinnetje en via tekenfilms. Hij begrijpt nu alles wat we zeggen in 't Engels (jammer ;)) en kan behoorlijk uit de voeten in 't Engels ook. Hij begint nu ook Catalaans te praten, woordjes maar ook zinnen.
    Dochtertje is pas 22 mnd. Zegt woordjes in 't Spaans en Nederlands.
    Meer in 't Nederlands omdat ik meer thuis ben.
    We lopen voor mijn zoontje bij een logopediste ivm stotteren en ze is ontzettend tevreden over zijn vooruitgang en ook de juf van school zegt dat hij 't erg goed doet.
    Heel bijzonder om je kind zoveel talen te horen spreken :)
    Soms denk ik wel eens, ach arm kind, als hij een nieuw woord leert en we meteen 3 vertalingen erbij vertellen :roflmao: maar hij is leergierig (ook al is hij verbaal niet heel sterk) en ik merk nooit dat het hem teveel is of zo.
    Is het niet het "beste" om je moedertaal met je kind te spreken, dus de vader Spaans, jij Nederlands? Engels deden wij hier met bepaalde boekjes, tekenfilms, liedjes (en dus dat vriendinnetje, dat was mazzel). Boekjes vertaalde ik dan. Legde ik 't uit in 't Nederlands, en dan op 't laatst alleen nog maar in 't Engels lezen. Ik denk dat, als je kind een beetje talig is, hij het vanzelf oppikt. Beetje bij beetje.
    Waarom denkt je man dat je kind gebrekkig Spaans zal leren? En ev gebrekkig Engels? Kijk, het Engels zal missch langzamer gaan dan het Nl of het Sp, als jullie één taal, één ouder gaan doen. Maar goed leren kan ze het heus wel denk ik. In het Nlse onderwijs wordt toch ook goed Engels gegeven? En je kunt wel in de weer met boekjes, liedjes en tekenfilms. En ze hoort 't van jullie.
    Het lijkt mij belangrijk om ook gewoon goed Spaans te kunnen. Engels komt vanzelf, zou ik denken...
     
    Teacher86 vindt dit leuk.
  11. Marre1985

    Marre1985 Bekend lid

    1 mei 2017
    588
    500
    93
    Vrouw


    Ik had laatst deze presentatie gekeken over het meertalig opvoeden van kinderen, erg interessant! Zij zegt oa dat het heel belangrijk is dat je de taal die je je kind wilt leren, goed spreekt, maar dat het niet per se je eigen moedertaal moet zijn. Maar dat je je af moet vragen: als ik deze taal spreek, kan ik dan echt alles zeggen tegen mijn kind wat ik zou willen, zonder dat ik moet zoeken naar de woorden of niet weet hoe ik me uit moet drukken?

    Wij doen OPEL (ik , vriend Zweeds, wonen in Zweden). Onze zoon is net drie en praat nog super onduidelijk. Hij is wat dat betreft wel echt langzamer dan de meeste van zijn leeftijdsgenootjes. Het gaat nu wel steeds beter en ik maak me er geen zorgen over. Hij kan zonder problemen tussen de talen wisselen en spreekt allebei ongeveer even goed. Wel mixt hij het soms door elkaar, zo gebruikt hij bepaalde woorden alleen in het Zweeds en sommige alleen in het NL. Hij gaat 5 dagen per week naar kdv dus ik ben best (positief) verbaasd dat het Nederlands ook zo goed gaat.
     

Deel Deze Pagina