Nederlands en Engels, en Duits / Frans / Italiaans op begrijpend enz niveau. Frans zit nu ook wel verbetering in, luister veel naar Franstalige radio (Wallonië), helpt goed (en luister veel Franse muziek). @Kwek @citroenrasp mijn kinderen gaan in Vlaanderen naar school maar ook daar leren ze pas Engels in het middelbaar... dus laat staan hoe bedroevend het in Wallonië op school moet zijn inderdaad.
Nederlands, Engels en Noors vloeiend. Nederlands is mijn moedertaal. Engels zoals iedereen door school en tv etc., en Voor Noors heb ik privéles gehad voordat ik met mijn man naar Noorwegen vertrok. We wonen hier nu bijna 7 jaar. Ik kan Deens goed lezen, want dat is bijna hetzelfde als het Noors, maar heb grote moeite om het te verstaan. Zweeds kan ik lezen en verstaan, maar niet spreken. Ik kan me redelijk goed redden in het Frans (geleerd op school), Spaans, Italiaans en Hebreeuws. Dat was allemaal zelfstudie. En voor Spaans en Italiaans heb ik uiteindelijk een cursus in Spanje en Italië gedaan. Ik ging vroeger vaak naar de synagoge, en dan leer je heel snel de letters meelezen. Ik heb geprobeerd Modern Standaard Arabisch te leren, maar dat vind ik dus echt heel moeilijk. Nu ben ik bezig met Russisch. Speel YouTubefilmpjes af in de auto op de Bluetooth (kijk uiteraard niet naar het scherm). Ik zeg dan wel de woorden na. En heb audiobestanden van een zelfstudiecursus op mn telefoon staan. Boek heb ik thuis. Ik vind talen leren echt het leukste wat er is. Maar heb er op dit moment minder energie en tijd voor dan toen ik nog geen kinderen had.
Ik spreek Engels en Duits vloeiend en kan een biertje bestellen in 9 talen Ik leer nu Spaans via Duolingo, echt een aanrader (en gratis)
Nederlands Engels, Duits goed. Turks wel weiniger dan vroeger, getrouwd geweest met een Turkse man en ook van dan altijd Turkse tv op te hebben staan. Frans ben ik best veel van vergeten.
Je verwacht dat toch niet van een ontwikkeld Europees land... Tenminste, ik niet. Vroeger kregen we vanaf groep 7 Engelse les op school (ik ben van '87), volgens mij beginnen de meeste scholen er tegenwoordig veel vroeger mee, er zijn zelfs scholen waar ze er in groep 1 al mee beginnen. Mijn oudste krijgt vanaf dit jaar Engelse les (vergelijkbaar met groep 7 in NL), het stelt nog niet zoveel voor en Frans vinden ze overduidelijk belangrijker, maar toch.
Nederlands, Engels, gebarentaal. Och jag tala en lite Svenska. Ben een aantal jaar geleden een cursus Zweeds begonnen toen ik geen werk had. Kan het een en ander lezen en begrijpen, maar verstaan is heel wat anders.
Helemaal mee eens! Hier trouwens van bouwjaar '85 en ik kreeg voor het eerst engels in groep 8. Onze oudste die nu in groep 1 zit krijgt idd. ook al engelse les (en moest zelfs tot 10 leren tellen in het Japans laatst maar dat is een ander verhaal ).
Het "moet" hier in Nederland vanaf groep 7 volgens mij, maar zowel zoon en dochter hebben misschien 3x een les Engels gehad al die tijd. Vind het ondermaats en zoon had ook echt een achterstand op de middelbare school in vergelijking met de rest (maar ja, weer zo'n irritatiepunt van onze basisschool). Hier geen Engels op de basisschool trouwens (83). Spreek wel vloeiend Engels, heb ook nog voor een Amerikaans bedrijf gewerkt, dus vind het niet onoverkomelijk, maar in een land waar zelfs sommige hbo opleiding volledig in het Engels zijn, vind ik dat je er zo vroeg mogelijk mee moet beginnen.
Denk dat het erg per school verschilt. Mijn zus (ook '83) heeft ook wel vanaf groep 7 Engels geleerd. Mijn oude basisschool geeft Engelse lessen vanaf groep 1, de basisschool waar kinderen van een vriendin naartoe gaan pas vanaf groep 7.
Fries, Nederlands, Engels en Duits vloeiend. Frans is (zeer) goed. Heb een jaar in Frankrijk gewoond waardoor de taalontwikkeling ontzettend snel gaat. Jammer genoeg doe ik er veel te weinig mee, dus veel is wel weggezakt. Plattduutsk versta ik en praat het mondjesmaat. Heeft veel gelijkenis met Fries waardoor het makkelijker gaat. Duits heb ik "maar" 2 jaar gehad op school, daarna "onderhouden" via mijn weekendbaantje (veel Duitse toeristen) en sinds 12 jaar wonen we in Duitsland.... daarna is het, net als in Frankrijk, ontzettend snel ontwikkeld. Ik ben van '74 maar ook ik kreeg al op de basisschool Engelse les. Volgens mij vanaf groep 7.
Mijn oma kon ook goed Engels. Niet op school geleerd denk ik, ze was van 1910. Van Canadese soldaten tijdens de oorlog geleerd waarmee ze de rest van haar leven contact heeft gehouden.
Ik spreek Nederland en Engels vloeiend, Duits redelijk en Indonesisch een klein beetje. Ben nu van plan Frans te leren vanwege schoonfamilie. Iemand hier ervaring met die Babbel app? Schijnt een goed hulpmiddel te zijn voor het leren van een taal.