Welke rijst?

Discussie in 'De lounge' gestart door Neskio, 14 mrt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    5 mrt 2017
    3.309
    2.677
    113
    Vrouw
    NB
    Welke rijst gebruiken jullie en waarom? En daarnaast hoe bereiden jullie het? Ik hou er niet van als de rijst korrelig blijft , dat zal deels ook wel liggen aan de kwaliteit van de rijst die je koopt. Ik heb laatst een filmpje gezien dat je 2 vingers meer water in de pan moet doen dan de rijst en dan helemaal laten inkoken en niet afgieten oid. Is dat zo of is dat alleen voor bepaalde soorten rijst?
    (Even los van risotto natuurlijk).
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.264
    25.721
    113
    #2 Adje, 14 mrt 2021
    Laatst bewerkt: 14 mrt 2021
    Ik gebruik vooral witte rijst en basmati rijst. En die bereid ik volgens de droogkook methode. Voorheen gewoon in een pan met een vingerkootje aan water boven de rijst.
    Maar tegenwoordig doe ik dat in de crockpot express met een verhouding van 1 deel rijst op 1,5 deel water.
    En ik was de rijst eerst even.

    Als je rijst afgiet gooi je in principe ook wat van de smaak weg. En ik voeg ook regelmatig wat smaakmakers aan de rijst toe tijdens het koken. (Gember, knoflook, sereh, djeroek poeroet, kokosmelk, etc.)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  3. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.148
    3.392
    113
    Vrouw
    Zilvervlies rijst van nasi.
    Witte rijst is niet gezond.
    Geen speciale bereidingswijze.
    Gaat hier door de nasi of bij de chili sin carne dus altijd iets saus achtigs erbij.
     
  4. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Basmati rijst of witte rijst. Dit doen we in een rijstkoker, dan krijg je mooie plak rijst :) Ben zelf ook wel fan van zilvervliesrijst, maar dat krijg ik er niet in hier (man/schoonfamilie is Chinees).
     
    Neskio vindt dit leuk.
  5. Neskio

    Neskio Fanatiek lid

    5 mrt 2017
    3.309
    2.677
    113
    Vrouw
    NB
    Ik heb ook wel eens zitten denken aan een rijstkoker ja. Maarja ik heb al zoveel apparaten en niet zoveel plek ik mijn keuken :rolleyes:
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  6. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Ja neemt wel weer plek in natuurlijk. Hier was geen koker niet echt een optie haha. Die kregen we gewoon. Wel een ideaal ding hoor. De hoeveelheid is altijd goed, de rijst zelf ook en je kan hem aanzetten en hoeft er niet naar om te kijken.
     
    Neskio vindt dit leuk.
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Jasmijnrijst of basmatirijst maar het vaakst jasmijn.
    Verschillende bereidingswijzen: absorbtiemethode, in de oven (eigenlijk hetzelfde als de absorbtiemethode dus met afgepaste hoeveelheid vocht) of gestoomd. Basmatirijst vinden wij gestoomd niet lekker, dus dat doe ik alleen met jasmijnrijst.

    "Gewoon" koken en afgieten doe ik nooit.
     
    Adje en Neskio vinden dit leuk.
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Oh daarom deed ik mijn rijstkoker juist weg :roflmao: Bah vind dat echt niet lekker, dat plakkerige. :oops: Ik maak rijst het liefst op de midden-oosterse (= gekookt maar zo droog mogelijk) of Tunesische manier (=gestoomd).

    @Iertje81 had jij trouwens nog commentaar :roflmao::roflmao:
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  9. Bezige bij

    Bezige bij Fanatiek lid

    6 mrt 2016
    1.948
    1.710
    113
    Vrouw
    Meestal gebruik ik pandan rijst of basmati rijst.
    Vooral pandan omdat deze lekker zacht is. Zilvervliesrijst vind ik vaak te hard.
    Ik kook de rijst 10 minuten en daarna giet ik hem af en laat hem met een afgesloten deksel 10 minuten rusten. Daarna even omscheppen en eten maar
     
  10. Celika

    Celika Fanatiek lid

    15 jul 2013
    1.893
    381
    83
    Vrouw
    Dicht bij de zee
    Wij kopen altijd Turkse rijst en arpa şehriye.
    Zet de waterkoker aan.
    Doe dan een beetje boter of olie in de pan en dan 2 eetlepels arpa şehriye erin.
    Beetje bruin bakken en een kop Turkse rijst erbij met een kippenbouillonblokje of verse bouillon en roeren.
    Dan 2 koppen met gekookt water erbij weer roeren zodat het bouillonblokje opgelost is.
    Dan het vuur zachter, deksel erop en na 15/20 min is de rijst klaar (tussendoor niet roeren).
     
    Esila en Neskio vinden dit leuk.
  11. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Hier altijd surinaamse rijst. Dat kun je zowel plakkerig als droog koken. Droog zonder deksel op de pan en iets meer water. Plakkerig met deksel op pan en afgemeten water
    Ik koop het per 5 kilo, we eten vaak rijst ipv aardappelen.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  12. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.314
    4.385
    113
    Vrouw
    Ja dat is ook lekker! Maar dat krijg ik er hier niet in haha. Nu eten we echt weinig rijst, vooral als de schoonfamilie hier eet haha.
     
  13. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.301
    2.091
    113
    Vrouw
    Wij kopen altijd een grote zak (20kg) basmatirijst van het merk Akash bij de toko. Koken volgens de droogkookmethode:
    Per persoon 1 schep rijst (zo'n maatschepje van 100ml). Water in de waterkoker koken en per schep rijst 2 scheppen kokend water toevoegen. Dan kookt het dus bijna direct. Zodra het kookt, 1x goed doorroeren en dan op het laatste 'vuur'. Wij koken elektrisch, en het gaat dan op stand 1. Deksel op de pan. Na 18 minuten is de rijst perfect. Alleen nog even losroeren met een vork.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  14. Peetje83

    Peetje83 Fanatiek lid

    29 jun 2011
    4.049
    2.553
    113
    Limburg
    Ik gebruik pandanrijst of basmatirijst, koken volgens de droogkookmethode.
     
  15. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Surinaamse rijst vind ik ook erg lekker!
     
  16. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.947
    33.614
    113
    Ik lust geen rijst :|
    Ja nagel me maar aan de schandpaal
    Nee serieus: ik vind het echt niet lekker, behalve (en dan maak ik echt 1 uitzondering) de rijst van Ghandhi. Dat is een Indiaas restaurant in Haarlem. Daar eet ik steevast Indiaas. Ik had hen ook als cateraar op m’n bruiloft.
    En áls ik het daar eet (of afhaal) dan nog mondjesmaat :$
     
    GossipGirlxoxo, Neskio en citroenrasp vinden dit leuk.
  17. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    10.147
    9.747
    113
    Vrouw
    Alle rijst behalve sushi rijst.

    Gebruik ik 1 senseo kop rijst met 1.5-2 senseo kopjes water. Eerst water aan de kook, scheutje zonnebloem olie
    (Gewassen) rijst erbij, aan de kook brengen, deksel erop en op laag vuur tot het droog kookt. Altijd goede rijst..
     
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Oh ja da's wel heel apart dan, een Indiase die geen rijst lust :roflmao::roflmao:
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  19. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.947
    33.614
    113
    Ik ben gewoon een Bounty hè :roflmao:
     
    GossipGirlxoxo en citroenrasp vinden dit leuk.
  20. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    10.147
    9.747
    113
    Vrouw
    Ik lust geen gekookte aardappelen als Hollander. Vind het echt smerig. Puree, of opgebakken prima maar gekookt blegh.
     
    GossipGirlxoxo en Neskio vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina