Welke rijst gebruiken jullie en waarom? En daarnaast hoe bereiden jullie het? Ik hou er niet van als de rijst korrelig blijft , dat zal deels ook wel liggen aan de kwaliteit van de rijst die je koopt. Ik heb laatst een filmpje gezien dat je 2 vingers meer water in de pan moet doen dan de rijst en dan helemaal laten inkoken en niet afgieten oid. Is dat zo of is dat alleen voor bepaalde soorten rijst? (Even los van risotto natuurlijk).
Ik gebruik vooral witte rijst en basmati rijst. En die bereid ik volgens de droogkook methode. Voorheen gewoon in een pan met een vingerkootje aan water boven de rijst. Maar tegenwoordig doe ik dat in de crockpot express met een verhouding van 1 deel rijst op 1,5 deel water. En ik was de rijst eerst even. Als je rijst afgiet gooi je in principe ook wat van de smaak weg. En ik voeg ook regelmatig wat smaakmakers aan de rijst toe tijdens het koken. (Gember, knoflook, sereh, djeroek poeroet, kokosmelk, etc.)
Zilvervlies rijst van nasi. Witte rijst is niet gezond. Geen speciale bereidingswijze. Gaat hier door de nasi of bij de chili sin carne dus altijd iets saus achtigs erbij.
Basmati rijst of witte rijst. Dit doen we in een rijstkoker, dan krijg je mooie plak rijst Ben zelf ook wel fan van zilvervliesrijst, maar dat krijg ik er niet in hier (man/schoonfamilie is Chinees).
Ik heb ook wel eens zitten denken aan een rijstkoker ja. Maarja ik heb al zoveel apparaten en niet zoveel plek ik mijn keuken
Ja neemt wel weer plek in natuurlijk. Hier was geen koker niet echt een optie haha. Die kregen we gewoon. Wel een ideaal ding hoor. De hoeveelheid is altijd goed, de rijst zelf ook en je kan hem aanzetten en hoeft er niet naar om te kijken.
Jasmijnrijst of basmatirijst maar het vaakst jasmijn. Verschillende bereidingswijzen: absorbtiemethode, in de oven (eigenlijk hetzelfde als de absorbtiemethode dus met afgepaste hoeveelheid vocht) of gestoomd. Basmatirijst vinden wij gestoomd niet lekker, dus dat doe ik alleen met jasmijnrijst. "Gewoon" koken en afgieten doe ik nooit.
Oh daarom deed ik mijn rijstkoker juist weg Bah vind dat echt niet lekker, dat plakkerige. Ik maak rijst het liefst op de midden-oosterse (= gekookt maar zo droog mogelijk) of Tunesische manier (=gestoomd). @Iertje81 had jij trouwens nog commentaar
Meestal gebruik ik pandan rijst of basmati rijst. Vooral pandan omdat deze lekker zacht is. Zilvervliesrijst vind ik vaak te hard. Ik kook de rijst 10 minuten en daarna giet ik hem af en laat hem met een afgesloten deksel 10 minuten rusten. Daarna even omscheppen en eten maar
Wij kopen altijd Turkse rijst en arpa şehriye. Zet de waterkoker aan. Doe dan een beetje boter of olie in de pan en dan 2 eetlepels arpa şehriye erin. Beetje bruin bakken en een kop Turkse rijst erbij met een kippenbouillonblokje of verse bouillon en roeren. Dan 2 koppen met gekookt water erbij weer roeren zodat het bouillonblokje opgelost is. Dan het vuur zachter, deksel erop en na 15/20 min is de rijst klaar (tussendoor niet roeren).
Hier altijd surinaamse rijst. Dat kun je zowel plakkerig als droog koken. Droog zonder deksel op de pan en iets meer water. Plakkerig met deksel op pan en afgemeten water Ik koop het per 5 kilo, we eten vaak rijst ipv aardappelen.
Ja dat is ook lekker! Maar dat krijg ik er hier niet in haha. Nu eten we echt weinig rijst, vooral als de schoonfamilie hier eet haha.
Wij kopen altijd een grote zak (20kg) basmatirijst van het merk Akash bij de toko. Koken volgens de droogkookmethode: Per persoon 1 schep rijst (zo'n maatschepje van 100ml). Water in de waterkoker koken en per schep rijst 2 scheppen kokend water toevoegen. Dan kookt het dus bijna direct. Zodra het kookt, 1x goed doorroeren en dan op het laatste 'vuur'. Wij koken elektrisch, en het gaat dan op stand 1. Deksel op de pan. Na 18 minuten is de rijst perfect. Alleen nog even losroeren met een vork.
Ik lust geen rijst Ja nagel me maar aan de schandpaal Nee serieus: ik vind het echt niet lekker, behalve (en dan maak ik echt 1 uitzondering) de rijst van Ghandhi. Dat is een Indiaas restaurant in Haarlem. Daar eet ik steevast Indiaas. Ik had hen ook als cateraar op m’n bruiloft. En áls ik het daar eet (of afhaal) dan nog mondjesmaat
Alle rijst behalve sushi rijst. Gebruik ik 1 senseo kop rijst met 1.5-2 senseo kopjes water. Eerst water aan de kook, scheutje zonnebloem olie (Gewassen) rijst erbij, aan de kook brengen, deksel erop en op laag vuur tot het droog kookt. Altijd goede rijst..
Ik lust geen gekookte aardappelen als Hollander. Vind het echt smerig. Puree, of opgebakken prima maar gekookt blegh.