Welke rijst?

Discussie in 'De lounge' gestart door Neskio, 14 mrt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.072
    5.826
    113
    Vrouw
    Hahaha dankje! Mn hersenen hebben last van hormonen denk ik:roflmao: en nu denk ik: oh dom, ik had gewoon kunnen googelen:o::roflmao:
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  2. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.264
    6.789
    113
    Basmatirijst in de rijstkoker.
     
  3. Glitterhartje

    Glitterhartje Fanatiek lid

    30 jan 2021
    2.380
    1.917
    113
    Wij gebruiken altijd turkse rijst..
    Beetje liefst roomboter in een pan, en als je wilt kan je nog iets erin doen, weet ff niet hoe het heet maar tis bruin, dan de rijst erbij dat ie net goed onder water staat even goed laten koken en door roeren dan vuur uit, en verder laten door garen!
    Wel eerst de rijst wassen, heb het zo geleerd van mn lieve schoonmama en zout kan je altijd nog na smaak toevoegen
     
  4. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.336
    1.819
    113
    Vrouw
    Ik kookte altijd zilvervliesrijst omdat dat gezonder is qua vezels en minder bewerking maar ben er achter dat er veel meer arsenicum in bruine rijst zou zitten dus nu over op de lekkere basmati en pandan 1 kopje rijst 2 kopjes water, kookt droog dan.
    De vezels haal ik wel uit mn brood etc ;)
     
    Neskio vindt dit leuk.
  5. Minoesje

    Minoesje Niet meer actief

    Wij vinden de rijst van pit pit erg lekker!
    Weet ff de soort niet uit mijn hoofd maar iig degene die korter moeten koken, iig de jasmijn. Proeven echt verschil met supermarkt rijst.
     
  6. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.168
    1.332
    113
    Ik neem bijna altijd Turkse rijstä. Even de korrels opbakken in een beetje olie. Ik houd altijd 1 deel rijst is 1+1 deel water/bouillon Dus als ik 2 glazen rijst heb neem ik 3 glazen water. Zout erbij en dan zonder deksel tot kook brengen. Daarna deksel er op en op een laag vuurtje een minuut of 15 garen. Daarna in een ander pannetje een goed stuk roomboter smelten tot dat het lekker begint te ruiken en dan de boter over de rijst (die al gelucht heeft) heen kiepen.

    Basmati of jasmijn rijst maak ik ook tussendoor. Maar daar gebruik ik alleen een beetje olie voor en wat minder water omdat we dat vaak met een rijke curry eten.
     
  7. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    #47 GossipGirlxoxo, 15 mrt 2021
    Laatst bewerkt door een moderator: 15 mrt 2021
    Ik gebruik basmatirijst en soms witte rijst en kook het dmv water in de pan tot vingerkoot hoogte en dan droog laten koken op een laag "vuur" (kook op inductie dus lage stand haha).
     
    Neskio vindt dit leuk.
  8. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    #48 GossipGirlxoxo, 15 mrt 2021
    Laatst bewerkt door een moderator: 15 mrt 2021
    Helemaal met je eens, plakkerige rijst bleh! Ik houd van zo droog mogelijk. Bij plakkerige rijst denk ik meteen aan rijst van mijn moeder, die gebruikt van die builtjes tover rijst :|

    Wat is de absorptie methode om rijst te bereiden?
     
    Neskio en citroenrasp vinden dit leuk.
  9. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Geen flauw idee wat het is maar het klinkt lekker!
     
  10. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Klinkt lekker maar ik volg je niet meer vanaf na het afgieten. Op welke bodem doe je olie? Nieuwe pan? En waar prik je gaatjes in? En wat is de reden van de theedoek om de deksel?
     
  11. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Hetzelfde als wat ze hier in dit topic de droogkook-methode noemen, alleen kende ik het dus als absorbtiemethode, maar het komt op hetzelfde neer.

    Ik bak eerst wat vogeltongetjes aan in boter (dat is dus rijstvormige vermicelli), of gewone vermicelli. Dan de rijst (die ik heb gewassen/geweekt en enigszins heb laten uitlekken/drogen in een vergiet) erbij en ook een beetje aanbakken. Daarna doe ik het (koude) water erbij en ik gebruik eigenlijk altijd ook bouillon, dat maakt het veel smaakvoller. Geen blokjes trouwens (hoewel dat ook gewoon kan), maar m'n zelfgemaakte geconcentreerde bouillon uit de vriezer. (Dat vries ik in per 1/4 glas, dus moet daar qua vocht dan wel even rekening mee houden.) Dan zodra het kookt deksel erop en zo langzaam mogelijk laten garen. Liefst met sudderplaatje eronder. Na precies een kwartier is alle vocht verdampt op deze manier, dan nog zo'n half uur laten staan (kan ook wat minder waarschijnlijk).

    Een theedoek om de deksel deed ik eerst ook, maar nu ik andere pannen heb niet meer omdat het deksel er op die manier niet meer goed op past. En eerlijk gezegd heb ik geen verschil gemerkt qua eindresultaat. (De reden van theedoek over de deksel is zodat er geen extra vocht ontsnapt o.i.d)
     
    GossipGirlxoxo en Mapje vinden dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Dat zijn vogeltongetjes, rijstvormige vermicelli.
    In NL vaak te koop in Turkse winkels.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  13. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Dank je, ik ga eens bij de Turkse supermarkt kijken en dat proberen. Dus al die tijd als jij schreef over de absorptie methode en ik me afvroeg hoe je dat allemaal deed kookten we de rijst hetzelfde :roflmao:
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  14. Celika

    Celika Fanatiek lid

    15 jul 2013
    1.893
    381
    83
    Vrouw
    Dicht bij de zee
    arpa şehriye is een soort pasta van tarwegries.
    Zie foto
     

    Bijgevoegde bestanden:

    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  15. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.194
    113
    Wij eten altijd Thaise rijst (geparfumeerd). Koken in de rijstkoker. Niet te droog, niet te nat, niet te plakkerig, maar wel plakkerig genoeg om te kunnen eten met stokjes.
     
  16. Chillin

    Chillin VIP lid

    22 mrt 2007
    68.528
    899
    113
    Zorgprofessional.
    Belgische grens.
    Ik meng altijd de pandan en basmati en altijd in de rijstkoker.
     
  17. Marsepein

    Marsepein Fanatiek lid

    31 mei 2019
    1.412
    1.253
    113
    Vrouw
    Altijd zilvervliesrijst en ik houd van droge rijst dus ik kook het graag tot ik droge losse korrels krijgt. Lukt me enkel met de zilvervliesrijst van de Lidl, andere merken mislukken hier standaard en vind ik niet lekker.

    eerst wassen (deed ik vroeger nooit trouwens was dit niet gewend van huis uit).
    Daarna beetje opbakken in olie soms wel soms niet, ligt eraan of ik het maak naast een Surinaams gerecht of op een gezonde manier.
    Vingerkootje kokend water erbij, zonder deksel laten koken tot het opgedroogd is en dan kan ik het zo opdienen zonder af te gieten.
     
  18. Mimus

    Mimus Fanatiek lid

    26 okt 2015
    2.267
    2.464
    113
    Hier altijd basmati rijst en dan in water koken en daarna afgieten en dan doe ik er een scheutje sesam olie door en dan laat ik het met de deksel op de pan nog even na stomen.
     

Deel Deze Pagina