Mijn zoon van 10 (adhd, ass asperger,ptss, epilepsie) zit op regulier onderwijs. Hij kreeg nooit veel begeleiding of dergelijke. Maar dit jaar is het echt een ramp. Zijn punten zijn sinds hij medikinet slikt weer geweldig als voorheen. Van 2en en 3en naar 9en en 10en. Maar sociaal emotioneel gezien heeft hij het moeilijk. Hij voelt zich anders, krijgt geen ruimte van de leraar als hij overprikkeld is en afspraken worden niet nageleefd. Hij voelt zich eigenlijk best eenzaam. En eenmaal thuis is het vaker explosie door alle prikkels. Nu twijfel ik erg over het sbo, ondanks dat hij goed mee kan. Omdat ik hem wil graag lekker in zijn vel wil zien. En niet helemaal overprikkeld. School wil niet meewerken, nee hij kan het goed genoeg op regulier. Iemand tips
Wat naar dat school niet mee wil werken . Ik vind jouw redenen, als moeder van twee dochters met ASS, hele goede redenen om daar wel voor te kiezen. Onze dochters zijn beide pas op de reguliere middelbare vastgelopen. Eerst ging de ene naar het VSO omdat het echt niet meer ging en toen de andere ook vastliep hebben wij aangegeven dat we niet gaan lopen tobben met haar en ook direct de overstap wilde maken. Bij haar wilde school eigenlijk investeren in opbouw op hun eigen school, ze 'gunde' haar het regulier zo. Wij gunnen haar juist een veilige plek waar ze zichzelf kan zijn en mensen haar wel kunnen 'zien'. Ze zagen namelijk niet wat wij zagen, ook omdat wij dit thuis vooral zagen. Op school was ze rustig en gaf niks aan. Uiteindelijk hebben wij bij een MDO met meerdere mensen o.a. van het samenwerkingsverband en een leerplichtambtenaar, omdat wij volhield, het voor elkaar gekregen. Nu zit ze sinds een paar maanden op t VSO en zien ze ook wat wij zien! Ze zit daar veel beter op haar plek, de druk is vele malen minder, er wordt naar haar gekeken om wie ze is en niet gedwongen mee te moeten in de meute. Ik zou dus gesprekken aan blijven vragen en goed beargumenteren dat zij niet alles zien. Evt via professionals zoals een psycholoog die met jullie mee kan denken en een advies kan uitbrengen?
Wat fijn dat het nu met dochter goed gaat!! Ja er vallen steeds meer puzzelstukjes. Door zijn epilepsie heeft een slechter kort geheugen als lang. En dan weet hij het antwoord ver weg ergens maar komt niet direct erop. Zijn punten zijn heel goed, ook Door dat ik ben blijven aandringen dat hij adhd had. Zijn ptss zorgt voor sommige paniek in bepaalde situaties.
Hebben ze geen ondersteuningsteam? Wat zegt de interne begeleider? Mocht dit nou niet werken zou ik contact opnemen met de gemeente, die hebben ook ervaringen. Weet alleen niet of je via de huisarts moet gaan (aangezien ze op school niet echt mee werken)
Nee ondersteuningsteam is er niet. Ze opperen alleen ergotherapie nu dat ze weten dat ik wil kijken voor een andere school. Maar naar zijn emoties wordt niet gekeken. Als hij bv even uit de klas zou willen voor te ontprikkelen, mag dat niet. Thuis volgt dan de ontploffing
Erg jammer dat jullie niet serieus genomen worden. Hoe is het contact met de ib'er ? Ik zou dan toch echt via de huisarts raad vragen. Bellen, de situatie voorleggen en die weet vast wel wie je van de gemeente moet hebben.
Dat contact was eigenlijk altijd heel goed maar ze houdt nu erg met de leraar, hoewel de leraar totaal geen inzicht heeft. Met al zijn " beperkingen " . Ik wordt door hem gezien als de onwetende alleenstaande mama. Terwijl nu wel blijkt met zijn diagnose dat ik gelijk had. Zou team jeugd hier ook over gaan, dan schrijf ik die aan wat over zoon gaat. Lief dat je mee denkt
Misschien eens kijken op de website van je gemeente, kijken hoe het daar staat. Omdat nu alles onder een eigen gemeente valt. Als je het daar niet kan vinden zal de huisartsassistent het vast ook weten. Geen probleem, ik kan me voorstellen dat je even geen raad weet en als je niemand hebt om mee te sparren is dit een mooie plek. Wel jammer dat de school niet echt helpt.
Zeker goed om het gemeenteteam jeugd er bij te betrekken. Helaas werkt het vaak zo dat als een instantie er bij betrokken is er wel van alles kan op een school. Want ik lees eigenlijk dat hij wel best op zijn plek zit op het regulier onderwijs. Alleen dat er wat dingen aangepast moeten worden zodat het voor hem persoonlijk fijner wordt en hij veel minder prikkels krijgt. Heeft school al gekeken naar de juiste/beste zitplaats in de klas (qua plek maar ook qua groepje)? Weken ze eventueel met geluidsdempers koptelefoon tijdens het zelfstandig werken? Of mag hij apart werken? Zomaar een aantal opties die voor een hoop verbetering kunnen zorgen. Is er een hgpd? Dat is een speciaal plan voor jouw kind hoe hem te ondersteunen. In principe zou elk kind met wat meer ondersteuningsbehoefte dat moeten hebben.
Er wordt veel beloofd maar niks gedaan. Zelfs de 5 minuten op de gang om te ontprikkelen krijgt hij niet van zijn meester. Ze zien veel dingen niet en hij houdt zich daar in. Om niet nog anders te lijken dan hij al is, zegt hij met zijn woorden
Betrek zowel de interne maar daarnaast ook de externe schoolondersteuner erbij. De ib er is een directe collega en daardoor soms minder meewerkend. Die wil haar collega's niet afvallen. Je kunt ook contact zoeken met het sociale wijkteam en dan de jeugdconsulent. Hij heeft al voldoende diagnoses dus er is duidelijk wat hij heeft. Een plan van aanpak hoe school daarmee omgaat. En behandeling voor jouw zoon hoe hij met school en de samenleving omgaat kan daarbij helpen.
En hebben ze wat ze beloofd hebben in een plan opgeschreven? Want dat is wel belangrijk. Dat is eigenlijk ook wel de normale werkwijze. En dat je dan samen dat plan evalueert. Dat zou ik dus voorstellen aan school. Het plan van aanpak op papier. Vaak is dat een hgpd. En dat dan samen evalueren. Met de ib-er er bij. Eventueel met iemand van de gemeente er bij.
volgens mij heet dat (hier) een OPP. Mijn zoon heeft tot halverwege groep 5 op het reguliere gezeten (asperger) , hier een meewerkende school die er echt van alles aan deed om het voor hem zo aangenaam mogelijk te maken. Maar op een gegeven moment zat hij alleen nog maar op de gang te werken met een stagiaire omdat het in de klas geen doen meer was (30 kinderen, 1 met syndroom van Down, 3 met ass, 2 adhd en 1 met een stofwisselingsziekte) . Eind november verklaarden ze zich handels onbekwaam en na de kerstvakantie zat hij op so (cluster 4), maar dat was met 2 partijen (en wij) die heel goed samenwerkte, een samenwerkingsverband die bereid was hun vergadering na voren te trekken (zou eigenlijk na de kerstvakantie zijn) en een ib en ab-er die de druk opvoerden en een leerkracht die mee ging na het so om hem persoonlijk over te dragen. Welke wegen je moet bewandelen om het voor elkaar te krijgen wanneer school er niet achter staat weet ik niet, ik weet wel dat het zeer zeker de moeite waard is om hiervoor te vechten.
Ik zou zeker de het sociaal kernteam van de gemeente erbij betrekken en het samenwerkingsverband. Er moet een duidelijk OPP komen met een handelingsplan gericht op jouw kind. Helaas is overplaatsing naar S(B) O alleen pas mogelijk als de reguliere school alles op alles heeft gedaan om jouw kind te ondersteunen en daarbij aangeven handelingsverlegen te zijn. Pas ook erg goed op met wat je zegt in gesprekken en welke documenten je deelt. Heel lullig maar alles kan tegen je (of je kind) gebruikt worden. De eerste stap is nu om meerdere partijen aan tafel te krijgen voor een handelingsplan
Mag ik eens vragen, wat voor dingen en documenten moet je dan niet delen met school? Bij ons speelt ook het een en ander maar op dit moment lijkt het me goed voor ons om openheid van zaken te geven. Maar ik zou het wel fijn vinden om te weten waar mijn kind op benadeeld kan worden...? Sterkte nog met jullie situatie trouwens, las er over in een ander topic. Ik hoop dat je zoon de kans krijgt die hij gewoon verdient en waar hij recht op heeft.
Ze hebben hier zoon zijn diagnose verklaring. Ik heb de ib'er gesproken. Ze kwam weer met ergotherapie waarop ik zei dat hij daar de problemen niet heeft. Hij heeft het met de overprikkeling, sociaal emotioneel begrip, langere tijd soms nodig om het antwoord te moeten geven. Daarop zei ze dat het misschien wel misschien tijd wordt om een ambulante begeleider in te schakelen. Heb haar gezegd dat dit veel belangrijker zal zijn. Heb gezegd dat hij thuis soms tot ontploffing komt, tot zelfs hoofd tegen deur bonken. En dat ik dit niet prettig vind, dat dit door zijn overprikkeling op school gebeurt. Nu iig afwachten dan. Schooljaar is bijna om
Schooljaar duurt nog bijna 4 maanden; die zou ik juìst gebruiken om alles in orde te maken, aan te vragen en op te starten! Dan kan hij volgend schooljaar hopelijk goed starten. Niet meer afwachten, maar vragen wanneer je meer informatie ed kunt verwachten en wanneer het eea in gang wordt gezet.
19 april zitten we met 8 mensen voor een rto, ib'er, leraar, ggz, lwoe (epilepsie) zijn thuisbegeleidster, zijn begeleidster bij clubje, gemeente en ik. Aan haar reactie daarstraks te merken , heeft ze het al die tijd zwaar onderschat. Telkens hiervoor werd gezegd, tja corona erg moeilijk. Moeilijk vind ik dat je nu niet de school in kunt kopen en bij ib'er in kunt stappen. Ik gun mijn zoon gewoon een gelukkige schooltijd. Net als mijn dochter die met andere problemen ziet.