Op de school van mijn kinderen zijn ze vorig jaar overgestapt van Cito naar Iep. In verband met Corona en school sluiting is de test van vorig schooljaar in oktober van dit schooljaar afgenomen. Afgelopen maand hebben ze een toets van dit jaar gemaakt. Kan iemand hier aangeven hoeveel Iep toetsen normaal per schooljaar worden afgenomen? Uiteraard heb ik gegoogeld en kwam ik op twee versies per schooljaar. Betekent dit dat er twee Iep toetsen per leerjaar worden gehouden (net als bij Cito) of betekent het woord ‘versie’ wat anders in deze context? Dinsdag hebben wij al 10-minuten gesprek en ik wil graag goed voorbereid zijn en heb dus geen tijd meer om het aan school te vragen.
geen antwoord op je vraag. Hier zijn ze ook overgestapt op iep . De toets van januarie is hier in maart geweest. Maar het is weer even wennen, het 'lezen' van de uitslag. Dochter was met rekenen doorgetoetst - daar stond ook iets van versie 2. Maar ik heb daar eigenlijk niet verder naar gevraagd. Ze is wel vaker doorgetoetst. Dus in die zin vond ik het niet zo interessant. Ben benieuwd of iemand meer weet... ik weet ook niet hoe lang dit al bestaat...
Hier is er cito en iep. De cito werd gewoon zoals in andere jaren afgenomen in januari (hier ging groep 8 tijdens de 2e sluiting 2 uur per dag naar school) en de iep wordt gebruikt als groep 8 eindtoets in April. Maar nu heb ik het dus puur over groep 8. De iep wordt hier in andere leerjaren niet afgenomen, daar is het gewoon in januari en juni de cito (alleen dit schooljaar in januari niet)
Bij mijn zoon was ook versie 2 getoetst en ik vroeg me dus af wat dat inhield. Hebben ze versie 1 dan overgeslagen? En zo ja, wat zou daar de reden van kunnen zijn geweest? In oktober hebben ze versie 1 van groep 6 getoetst en nu dus versie 2 van groep 7. Voor mijn gevoel heel onlogisch.
Hoe is het niveau van je kind? Als ze heel goed scoren op de ene toets, krijgen ze de andere ook nog. Dat is hier tenminste wel. Dan krijgen ze een iets moeilijkere. In principe schijnt iep wat meer op niveau te zijn. De kinderen die normaal de cito erg moeilijk vonden- konden nu bij iep ook goede scores halen zeg maar - voor hun gevoel. Dochter gaf echter aan dat ze liever op papier werkte . Dus dat ze nog doorgetoetst werd vond ze ook niet zo leuk. Uit de toets kwam nu naar voren dat ze 10 maanden voorlag op de leerstof vertelde de juf. Maar dat waren gegevens die de juf dan kreeg - extra ten opzichte van wat wij konden zien zeg maar. zouden ze bij jullie misschien in oktober een basis hebben willen leggen omdat ze gingen starten met iep? Want als ik het nu goed begrijp is iep officieel ook alleen in januari en mei/juni - dus dan zou die eerste een soort basislijn hebben gegeven in IEP cijfers? allemaal maar giswerk hoor..
https://handleiding.toets.nl/33-toetsen-klaarzetten-1370 Volgens mij zijn er dus ‘gewoon’ twee versies die hetzelfde meten.
Dank je wel! Ik had wel op de website gekeken, maar had deze tekst niet gelezen. Het is me nu duidelijk. @Athina, de toetsen die hij nu gemaakt heeft, waren hoger niveau dan de vorige. Scores zijn naar beneden gegaan. Zoon vind digitale toetsen ook niet fijn, maakt ze liever op papier. Hij was in de veronderstelling dat hij ze heel goed gemaakt had, maar dat viel tegen. Heeft nu 61 voor rekenen, terwijl vorige keer 63. Bij de Cito had hij altijd hoge I. Taal daarentegen staat op 78 terwijl bij Cito (en op rapport) dit altijd iets minder is. verrassende uitslag zeg maar.
IEP heeft net als Cito, twee toetsmomenten per jaar. Ik weet van scholen die een Pilot gedaan hebben met IEP lvs dat IEP een soort nulmeting doet op het moment dat je het invoert. Zodat je ook een groei kunt zien bij het eerste officiele meetmoment. Mogelijk is dat bij jullie het geval geweest.
Bij IEP staan de toetsperiodes trouwens niet vast zoals bij Cito. Cito wordt standaard afgenomen in januari en juni, bij IEP kun je als school hier zelf een keuze in maken en er dus ook voor kiezen om bijvoorbeeld in november en maart de toetsen af te nemen.