Cyste van 8,8cm in eierstok, 10 weken zwanger.

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Zoe1989, 7 apr 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zoe1989

    Zoe1989 Nieuw lid

    7 apr 2021
    1
    0
    1
    Vrouw
    Hoi iedereen,

    Op het moment ben ik 10 weken zwanger. Bij 7 weken heb ik m’n eerste echo gehad, deze mocht iets eerder omdat ik eind vorig jaar een miskraam heb gehad. Op de eerste echo zag de verloskundige dat 1 eierstok iets vergroot was, er is toen niet gemeten hoe groot precies. Bij m’n tweede echo bij 9 weken heeft de verloskundige weer naar m’n eierstok gekeken en toen vertelde zij mij dat het gaat om een cyste van 5,5cm groot in m'n eierstok. Het kindje ziet er supergoed uit trouwens, zo blij mee!

    Ik werd doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis, hier ben ik vandaag geweest. De cyste was nu 8,8cm. Ruim 3cm gegroeid in 5 dagen. Hier ben ik best wel van geschrokken. Het gaat om een multiloculaire cyste, er zit 1 grote cyste waar nog 3 kleinere cystes in zitten. Om de cyste zat een gebied met bloed en op de cyste waren schimmen te zien. Dat betekend dat er geen vocht in zit, maar iets anders. Er is een vervolgafspraak gemaakt, over twee weken, en dan gaan ze de cyste opnieuw opmeten. Ook moest ik bloed laten prikken, waardoor ze iets meer kunnen achterhalen wat voor soort cyste het is, de uitslag krijg ik ook over twee weken.

    Ik voel de cyste ook zitten, voornamelijk in de avond en in de nacht voel ik een hele scherpe steek in m’n buik en weet ik niet hoe ik moet liggen.

    De gynaecoloog zei dat als de cyste veel groter wordt, hij verwijderd moet worden. Dit zal dan na 16 weken gebeuren. Ik vind dit best wel spannend omdat ik zwanger ben, maar ze zei dat het niet gevaarlijk is voor de baby.

    De gynaecoloog zei dat een multiloculaire cyste niet vaak voorkomt bij een zwangerschap, maar dat de cyste er misschien al langer zat en door de hormonen is gaan groeien. Er is ook een kans dat als het verder groeit dat de cyste te zwaar wordt en daardoor gaat draaien, toch wel heel spannend.

    Heeft iemand iets soortgelijks meegemaakt? En is de cyste verwijderd of laten zitten? Of hebben jullie verder nog tips? Kan ik zelf iets doen of moet ik rustig aan doen bijvoorbeeld?

    Ben benieuwd naar jullie verhalen! Liefs, Zoe.
     
  2. Mya

    Mya Fanatiek lid

    12 apr 2012
    2.602
    2.172
    113
    Ik heb er geen ervaring mee, maar wat heftig om dat te hebben tijdens je zwangerschap, hoop dat t mee valt voor je. Sterkte!
     
  3. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    646
    378
    63
    Ik had iets soortgelijks.
    Tijdens de zwangerschap van mijn oudste zoon kreeg ik buikpijn rechtsonder in de buik. Ook steken en vooral met opstaan en bewegen. En ik voelde een bult op de plek van de pijn. 1 dag heb ik vreselijk afgezien van de pijn. Daarna werd het minder maar nog steeds wel aanwezig.
    Bij mij bleek het een vleesboom aan de buitenkant van de baarmoeder te zijn van 5 cm. Ook waarschijnlijk onder invloed van hormonen gaan groeien want ik wist niet dat ik die had. Bij mij bleef de afmeting hetzelfde. Ik was al 23 weken zwanger toen ik erachter kwam. De hele erge pijn is niet meer terug gekomen. Maar ik kreeg wel het dringende advies heel rustig aan te doen. Veel zitten. Ik kreeg ook harde buiken d oor de pijn. En de baby groeide niet genoeg. Ik mocht wel werken, maar moest dagelijks eerder stoppen. Werkte als onderwijsassistent. Dus ik kwam toen aan net voor de school begon en ging weg zodra de school uitging. Vergaderingen e.d. woonde ik ook niet meer bij.

    Na de zwangerschap geen last meer gehad. En bij de volgende 2 zwangerschappen ook niet.
    Als hij pijnlijk was gebleven had hij na de zwangerschap verwijderd zullen worden maar daar waren ze heel terughoudend in gezien mijn kinderwens. Gelukkig was het ook niet nodig..
     
  4. Yaisa

    Yaisa Fanatiek lid

    31 jul 2013
    1.202
    1.246
    113
    Ik heb tijdens de zwangerschap van de middelste een cyste gehad. Deze werd ontdekt omdat ik bloedverlies had, maar dit kwam door een hematoom en had niets met de cyste te maken, die werd eigenlijk per toeval ontdekt met de echo die ik kreeg voor het bloedverlies (ivm eerdere miskraam). De cyste bleek iets van 5x5 cm te zijn. Er is toen nog overleg geweest met de gynaecoloog, maar de afmetingen vielen net binnen de marges. Met 8 weken kreeg ik weer een echo, afmetingen bleven vrijwel gelijk en met de termijnecho was de cyste verdwenen.

    ik moest wel aan de bel trekken bij plotselinge (hevige) pijn in de zij aan de kant van de cyste, omdat dan door het gewicht en de grootte de eierstokken in de verdrukking kunnen raken.

    Omdat ik ook nog een hematoom had heb ik er voor gekozen om zoveel mogelijk rust te houden. Wel werken, maar niet tillen, niet te veel staan, geen sex, niet in bad enz. Dit voelde voor mij gewoon prettiger, alsof ik dan toch nog iets eraan kon doen.

    Ik hoop voor je dat de cyste niet groter wordt of liever nog, verdwijnt. Ik kan me voorstellen dat een operatie aan je eierstokken heel spannend is tijdens een zwangerschap.
     
  5. vlinderCN

    vlinderCN Fanatiek lid

    21 mei 2018
    4.841
    1.675
    113
    Vrouw
    Ik had hetzelfde bij zwangerschap van mijn dochter. Had telkens pijn in buik/aan eierstok maar ze zagen niks op de echo behalve het vruchtje. Met 11 wk termijn echo en die vrouw zag het direct: een cyste van 8x6 met meerdere kamers zoals bij jou, meteen door naar ziekenhuis, heel team erop. Beleid werd toen afwachten, opvolgen met echo's elke 2 weken en alleen als de eierstok zou gaan roteren en dit zou dan veel pijn geven dan zouden ze ingrijpen en opereren.
    De cyste werd niet groter maar baby steeds groter, uiteindelijk heeft ze deze platgedrukt, rond 24wk was het niet meer te zien. Na de bevalling zagen ze nog wel een flubber ervan :| helaas is, volgens mij daardoor, die eierstok wel verkleefd geraakt wat maandelijks pijn geeft bij eisprong.
     
  6. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Hier ervaring.

    In 2015 een pseudocyste verwijderd uit de holtecan douglas die veel klachten gaf (en nog steeds geeft). Tijdens de zwangerschap van onze tweede had ik ook twee cysten, eentje van 5,3 cm en eentje van 7,6 cm. De kleinere is zelf geklapt maar de tweede bleef zitten en groeien. De pijnklachten kwamen rond 12 weken opzetten en werden steeds erger. De eierstok kantelde en de cyste kwam onder de baarmoeder te zitten.

    Ik ben met 17+6 weken geopereerd. Vreselijk spannend, vond ook de gynaecologe die de operatie uitvoerde. Maar echt met de beste zorg! Uitgebreide controle en echo voor de operatie en zodra ik wakker was kwam de Doppler erbij. De dag erna ook weer een echo gehad en de kleine meid had er weinig last van gehad.

    Ze hebben de cyste destijds lek geprikt en helaas heeft deze zich in deze zwangerschap weer in ere hersteld. Wederom veel pijn ervan. Echter issie dit keer kleiner en groeit niet. Ik mocht voor een operatie kiezen maar durfde het niet weer aan, ondanks dat alles goed verlopen was. Neem de pijn nu voor lief en kijk uit naar de uitgerekende de datum!
     
  7. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.779
    2.677
    113
    Noord-Holland
    Ik had een cyste met een miskraam. Hij was groot, deed ook veel pijn met zitten, staan, lopen. Het zkh zei dat, omdat de zwsch weg was, de cyste zelf wel zou slinken. Ik had pech: hij knapte en al het vocht is de buikholte ingestroomd met als resultaat verklevingen en het verwijderen van mn eileiders. Geen aanrader zeg maar.

    Mijn advies zou zijn wees alert op pijn van rotatie en vraag om nog een aantal keer een echo tot hij weg is. Als ie groeit, lijkt verwijderen de beste optie ook ivm pijn.
     

Deel Deze Pagina