Nee dit lijkt me niet oke ook. Ik heb wel altijd teamsport gedaan en bij volwassenen was het bij training wel als je te laat was dat je mocht opdrukken enzo. Maar als het niet ging ging het niet en was het goed zo. (Helemaal) niet trainen leidde wel tot minder speeltijd in de wedstrijd eventueel, of eerder de sjaak om extra te keepen.
Ik vind dit echt niet normaal. Mijn kind ging hier echt nooit meer naartoe als ik dit hoorde. Ik snap wel dat je zoon er als een berg tegenop ziet ernaartoe te gaan. Als je als trainer moet straffen, ben je niet geschikt voor de “baan”. Volgens mij draait sport om sportiviteit en motiveren op een positieve manier. Straffen wanneer iemand te laat komt, vind ik ook ontzettend kinderachtig. Zelfs als docent doe ik dat niet. Helemaal niet bij jonge kinderen, die verantwoordelijk ligt nog niet bij hen. Pesten of agressief gedrag is onacceptabel en moet bestraft worden, maar of dat met extra push ups gebeurd betwijfel ik. Daar horen ouders bij betrokken te worden.
Ontzettend bedankt voor al jullie eerlijke reacties. Ik ben dus gelukkig niet de enige die hier een raar gevoel bij heeft.
Wow, ik vind het eigenlijk sowieso niet normaal, maar bij de leeftijd van 7 jaar absoluut niet normaal. Plezier en enthousiasme moet voorop staan en niet wie het meeste scoort of het hardste kan rennen. Onze jongens handballen en daar is het plezier het belangrijkste op de jonge leeftijden. Pas als ze ouder zijn gaat sterkte wel meespelen bij de teamindeling, maar straffen gebeurt niet. Iedereen is gelijk als hij zijn best maar doet
tja- ik vind de reacties best heftig; het woord 'straf' misschien ook. Want ik zie het ook bij onze kinderen (korfbal) wel en bij ons vroeger met voetbal ook. 4 groepjes kinderen, allemaal een eigen korf. Als één groepje er als eerste 5 ballen in heeft liggen, moeten de andere groepjes 1 of 2 rondjes rennen. En dan hupsakee, dóór en gaan ze nog een keer. Bij voetbal net zo, einde training; allemaal de bal op de 16 - en één voor één schieten. Wie miste rende nog een rondje. En soms een uitdaging naar de keeper, voor iedere doorgelaten bal een keer opdrukken of sit ups. Maar beiden dingen waren een soort team gevoel gewoon - je was zelden alleen, ook uitdagend en ondertussen werd er nog wat aan je conditie gedaan. Dus het 'wie mist rent een rondje' vind ik niet echt straffen ofzo. Uitdagend en ondertussen word je conditie er ook niet slechter van. Het hangt er natuurlijk wél vanaf op welke toon en hoe uitputtend etc het voor de kinderen is. Hoe haalbaar is de oefening? Van rondjes rennen leer je uiteindelijk niet beter gooien of schieten. Maar als het een focus dingetje en/of motivatie dingetje is; dan doen veel kinderen wel beter hun best als er iets tegenover staat.
Ik vind dat “missen is extra rondje” al belachelijk. Het enige wat je hiermee zegt is dat het kind niet goed genoeg is voor de activiteit. En soms is dat zo, jammer dan. Volgens mij zou een trainer focus moeten leggen op de specialiteit van een individu. De een is beter is scoren, de ander lange afstanden, de ander korte afstanden.
Maar om iets goed te doen, moet je oefenen. En soms is oefenen saai. De ene trainer is er beter in dan de ander om het minder saai te laten zijn misschien. Tja, so be it... maar als je er met je pet naar gooit omdat je een onderdeel niet leuk vind- en als je dan béter je best doet omdat je anders een rondje moet rennen (en dan blijkt dat je het misschien toch wel kan? omdat je beter oplet of uitvoert wat de trainer je verteld) dan is dat naar mijn idee echt niet verkeerd.
Als je het zo uitlegt, snap ik dat. Maar ik betwijfel of kinderen van 7 jaar dat echt snappen, op die manier. Ik denk dat de nadruk gewoon moet liggen op sporten met plezier en respect hebben voor elkaar. Voor de rest van je team in je uppie moeten opdrukken, terwijl het je zelfs ontgaan is of je niet goed begrijpt waarom eigenlijk precies, vind ik niet ok.
nee dat is niet normaal bij een teamsport. Ik gaf vechtsport aan kinderen en volwassenen, kinderen stonden met een houten trainingswapen. Dat ligt wel iets anders ivm veiligheid. Plus er was gerichte pesterij gaande, mijn voorganger vond dat iets minder kwalijk, helaas. Eerste les die ik gaf (ik nam die groep over) voorafgaand legde ik de regels uit, waarom en de consequenties bij overtreding. Ouders heb ik uitgenodigd aanwezig te zijn bij de lessen dus die hoorden de regels ook. Degene die er niet waren kregen een briefje mee voor thuis met daar in de regels, waarom, het programma en de uitnodiging eens te komen kijken en dat er koffie en thee was geregeld voor ze. Degene die gingen klieren mochten het wapen weer inleveren en ongewapend verder meedoen totdat ze van mening waren dat ze de verantwoording wel weer aan konden en aan konden geven waarom. Pesten daarentegen, dan kon je WEL rondjes gaan lopen door de gymzaal. Kennelijk heb je dan energie te veel. Die straf is welgeteld 2 lessen uitgedeeld aan 1 mannetje. De eerste les was zn vader er niet bij, de tweede les wel. Na afloop van de tweede les heeft zoon uitgelegd aan zn vader hoe of wat (anders deed ik t ) in mijn bijzijn. Toen begreep zn vader de hele situatie. Besproken met andere kind en diens moeder en sindsdien was t afgelopen. Na een tijdje konden ze ook gewoon goed met elkaar overweg en lol hebben met elkaar. Maar voor het niet halen van punten oid. Welnee, denk dat ze er zelf meer de balen over hadden dan ik. Het is een sport, geen strafkamp en ik heb ook geen intentie om ze tot world champions op te leiden, zéker niet op die leeftijd.
Ik weet niet hoor... nu klinkt het net alsof het kind extra rondjes moet rennen omdat de trainer niks beters weet te verzinnen. Als het puur om houding/klieren/niet luisteren gaat dan kan ik me er iets bij voorstellen. Maar je hebt nu eenmaal ook de wat meer “onhandige” kinderen die wat langer de tijd nodig hebben om iets te leren en ik krijg er echt een naar gevoel bij om die op deze manier te behandelen. Ik was ook zo’n onhandig kind vroeger en ik zou echt huilend thuisgekomen zijn als ik strafrondjes had moeten rennen als ik een bal miste. Puur die misser was al straf genoeg voor mij. Mijn man traint ook een team van 7 jarigen en die zou dit nooit zo doen in ieder geval.
Dit herken ik. Zo ging het bij ons tijdens sommige trainingen ook. Het begon denk ik wel pas als we al wat ouder waren, dat weet ik niet meer precies, maar ik heb er zeker geen negatief gevoel aan overgehouden. Integendeel. Het verschil met TS is misschien dat het bij ons (bijna) altijd groepjes waren die onderling ‘streden’. Je werd dus niet als enige ‘gestraft’, maar met je volledige groepje (gestraft bewust tussen haakjes gezet aangezien het niet als een straf aanvoelde). Dit type van trainingen waren eigenlijk de leukste trainingen. De onderlinge ‘strijd’ zorgde voor een extra spelcomponent en ook voor extra teamgevoel binnen je groepje. Het maakte het eigenlijk net leuker. De éne keer moest jouw groepje lopen, de keer daarop een (of meerdere) ander groepje(s), enzovoort. Het was dus zelden op individuele basis. En als dit toch eens het geval was, dan was het inderdaad bij een type proeven waarbij je sowieso niet de enige was die ‘eraan hing’. Ik denk dat dus héél veel afhangt van de insteek van de trainer, van de context. Als ik het verhaal en de reacties van TS lees, krijg ik het gevoel dat het er op de training van haar zoon misschien toch iets beladener aan toegaat dan bij ons destijds het geval was...
Wat ontzettend demotiverend. Als ze echt lopen te klieren is het wat anders, maar de dingen uit de OP vind ik bizar.
Bij judo krijgen ze straf als ze door de meester heen praten, lopen te klieren of geen respect tonen voor de tegenstander ( wat met judo juist belangrijk is en waardoor het ook veiliger wordt). Buikspieren, extra rondje lopen e d. Maar een worp nog niet goed doen of een wedstrijdje verliezen. Echt niet.
Nee vind het niet normaal als je kind nou bv loopt te treiteren etc vind ik het een ander verhaal Maar nee ik vind dit voor 7 jarigen niet oké Zou verhaal halen en aangeven dat m'n kind het niet leuk vind en er mee gaat stoppen Het moet wel leuk blijven