Zorg regelen schoonouders

Discussion in 'De lounge' started by Oilell, Apr 19, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    Oct 8, 2018
    3,224
    4,456
    113
    Female
    Hoi allemaal,

    Wellicht dat jullie tips, tricks en ervaringen hebben waar wij wat mee kunnen.

    Korte schets van de situatie:
    Het gezin van mijn man bestaat uit Pake (schoonvader) & Beppe (schoonmoeder). Samen hebben ze 1 kind gekregen, dat is mijn man. Beppe heeft uit een eerdere relatie nog 2 kinderen, de halfbroer en halfzus van mijn man. Die waren alletwee al (bijna) uit huis toen mijn man geboren werd.

    Nu zijn Pake en Beppe op leeftijd en Beppe heeft besloten dat er een gesprek plaats moet vinden over "wat doen we met Pake" als zij komt te overlijden. De vraag wat we met haar moeten als Pake overlijd is iets minder dringend. Bij dat gesprek zijn al haar kinderen uitgenodigd, niet alleen mijn man.

    De situatie met mijn schoonouders (met name schoonmoeder) is vrij precair, maar mocht mijn schoonmoeder overlijden zouden mijn man en ik de mantelzorg voor mijn schoonvader zonder aarzelen op ons nemen (voor schoonmoeder ligt dit anders, maar die heeft ook meer kinderen die dat graag op zich zouden nemen). Maar we denken dat er flink getouwtrek gaat komen met de halfzus van mijn man. Als zij de zorg op zich wil nemen, vinden wij dat geen probleem. Maar ik heb geen zin in allerlei gezeur en gedoe over wie beslissingen mag nemen en ruzie over genomen besluiten. En stiekem ook niet in de te verwachten verwijten die dan zullen komen, dat zij geen tijd heeft voor haar kinderen omdat ze voor zijn vader moet zorgen etc. Kortom, alle uitkomsten zijn wat ons betreft prima. Het moet alleen wel duidelijk zijn voor alle partijen wie wat gaat doen en wie waar over gaat.

    Dus, binnenkort een gesprek tussen broers, zussen en Beppe. Wie heeft tips over wat mijn man zeker moet bespreken? Welke vragen moet hij stellen? Wij hebben nul ervaring met dit soort dingen, dus geen idee waar we qua zorg bijvoorbeeld rekening mee moeten houden. Onze verwachting is dat Pake naar een verpleeghuis zal moeten, moeten we nu al zorgen voor een indicatie of is dat alleen te regelen als schoonmoeder er niet meer is? Zijn er plekken waar informatie te vinden is over dit soort vraagstukken? Kortom, tips, tricks en ervaring gezocht.
     
  2. bijnamoeder

    bijnamoeder Bekend lid

    May 26, 2013
    735
    522
    93
    Is een gesprek met een zorgmakelaar misschien goed? Vooraf voor jullie info of in een tweede gesprek met de familie?
     
    Vero0504 and Jessi79 like this.
  3. Amberxx

    Amberxx VIP lid

    Nov 6, 2013
    5,018
    5,227
    113
    Een levensloop testament! Dat is een nieuwe vorm waarin mensen worden aangewezen die tal van beslissingen mogen nemen als iemand dat zelf niet meer kan.

    Ik ken een situatie waarbij 1 partner in een tehuis zit. Maar de partner mag zonder zijn toestemming (die hij geestelijk niet meer kan geven) niet eens besluiten om gezamenlijke rekeningen op te zeggen, zijn auto of hun gezamenlijke huis te verkopen. Daar moet een dure advocaat en rechtszaak over volgen. Zelfs een verklaring van de arts van het tehuis helpt niet. Heel erg moeilijk.

    Dit moet je regelen via een notaris. Die kan jullie alle informatie geven.

    Met zo'n testament zal eerst de andere partner alle bevoegdheden krijgen. En daarnaast kan je andere personen (bijvoorbeeld familie) aanwijzen. Ook voor het nemen van medische beslissingen, alle financiën en tal van andere zaken.
     
    Gewooniemand likes this.
  4. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,358
    30,649
    113
    Female
    Ouderenverpleegkundige laten komen. Die kunnen inschatten wat iemand nog wel/niet kan. (Gaan ze nu voor mijn schoonouders doen, die beiden erg achteruit gaan)

    En zeker ook indicatie laten vaststellen. Niet alleen als Beppe er niet meer is. Zij zou ook bijvoorbeeld van de trap kunnen vallen en in het ziekenhuis komen. Dan kan ze ook niet voor Pake zorgen en moet er direct iets geregeld kunnen worden.

    Goed dat jullie er samen voor gaan zitten nog voordat er directe noodzaak is. En ook goed hoe je erin staat.
     
    Paardenbloem likes this.
  5. Mien30

    Mien30 Fanatiek lid

    Jul 6, 2015
    1,714
    468
    83
    Female
    Heeft je schoonvader nu al zorg nodig? Een indicatie aanvragen kan altijd (of je hem op dit moment al krijgt is 2).
    Testament is ook wel makkelijk. Neem hier dan wel in op of er één aangewezen kind mag beslissen of dat er van allemaal toestemming nodig is. En tot wanneer mag moeder beslissen?
     
    Vero0504 likes this.
  6. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    Sep 12, 2016
    2,654
    2,100
    113
    Is je schoonvader dement of heeft hij een andere hersen aandoening waardoor hij zelf niet kan/mag beslissen?
    Ik vind het wat gek om over iemand te praten in de vorm van wat doen we ermee als diegene wellicht dat zelf heel goed weet.
     
    Paardenbloem and Syane like this.
  7. Syane

    Syane VIP lid

    Aug 21, 2013
    12,238
    11,816
    113
    Ik vermoed dat het juridisch nog wel eens zo kan zijn dat alleen het (juridisch) volle kind (jouw man dus) besluiten mag nemen over zijn vader als zijn moeder er niet meer is. Want officieel zijn er geen bloedbanden met de andere kinderen.
    Mijn advies is om dit gesprek vooral oriënterend te doen. En te gaan bekijken wat je allemaal moet uitzoeken voor je überhaupt stappen kunt zetten. Een van de uit te zoeken onderwerpen is dus feitelijk weten hoe het juridisch zit. En dan naar beide kanten toe. Ook wat betreft moeder.
    Het is goed om alvast na te denken over mogelijke toekomstscenario’s. En uit te zoeken hoe eea in elkaar steekt en wat er geregeld moet worden om het goed voor elkaar te hebben als er met een van de ouders iets gebeurd. Bijv ziekte, dementie, overlijden, etc.
    Er zijn veel instanties die hier meer over kunnen zeggen. Je zou de afdeling WMO van je gemeente kunnen vragen wie er veel weet van dit soort zaken.
     
    Iertje81 likes this.
  8. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    Jul 31, 2013
    5,678
    2,001
    113
    Female
    Mijn schoonouders hebben een levensloop testament laten opstellen pas. Vooraf ook aan de kinderen gevraagd hoe zij het eventueel zagen. Mijn schoonzus is bevoegd tot het nemen van beslissingen.
    Ze hebben dit gedaan omdat ze nu nog mee kunnen denken en beslissingen ze vinden het fijn dat ze dit voor ons konden doen.

    Zo hebben ze bijvoorbeeld ook al hun begrafenissen grotendeels uitgeschreven, bepaalde spullen in huis zijn al 'vergeven' enz.
     
    Syane likes this.
  9. Panda1

    Panda1 Bekend lid

    Feb 28, 2013
    841
    117
    43
    Overijssel
    Een indicatie op voorhand aanvragen is geen optie. Streker nog het uitgangspunt is zo lang mogelijk thuis. Tenzij....

    Thuiszorg nodig? Dit voor bijvoorbeeld wassen/kleden. Welke organisatie?
    Alarmering? Wie wordt er dan gebeld? Een professionele instantie of de mantelzorg. De instantie moet wel toegang hebben tot de woning.

    Stel beppe/pake komt in aanmerking voor een indicatie (CIZ). Welke instelling moet het dan gaan worden? Eventueel vast een kijkje nemen?
    Of iemand in aanmerking komt kun je deels vooraf checken op: https://www.ciz.nl/wlz-check

    Soms kun je ook een appartement huren zonder zorg, dan ben je vast "binnen".

    Wie van de mantelzorgers zal 1e aanspreekpunt zijn en gaan coördineren?Als meerdere dat gaan doen loop je kans dat het langs elkaar gaat.
     
  10. Ditjedatje

    Ditjedatje Actief lid

    Feb 2, 2015
    138
    43
    28
    Mocht er sprake zijn cognitieve problematiek, danwel dementieel beeld, is het goed om een casemanager dementie (vanuit de Thuiszorg) te betrekken. Dit is mijn functie en als casemanager help je juist ook bij dit soort zaken.
     
    Syane likes this.
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,943
    14,994
    113
    Wij zijn mantelzorgers en na t traject van mn vader weet ik in elk geval dat ik met mn moeder ga zitten en die afspraken, hoe wat dan als ga maken.

    Uitvaart voorbereiden, zorgen voor foto's en adressenbestanden, welke muziek ze mooi vindt.

    Wat voor zorg wil ze wel, wil ze nog beademd worden, levensverlengend handelen of alleen comfortabel maken etc.

    Ze is nu nog goed, maar er zijn ook voor haar, net als mij mitsen en maren. Een zorgunit past hier niet in de tuin, dat is net een veredelde postzegel. Bij mn broer past dat wel makkelijk.

    Financieel ben ik gemachtigd voor bankzaken, dat is gelijk geregeld na het overlijden omdat de rekeningen toch omgegooid moesten worden. Ik kan betalingen voor haar doen met een eigen pas en code. Financieel daarover verantwoording kan ik daarvoor afleggen, ook tzt want dat is niet zo ingewikkeld.

    Belastingaangiften doe ik al jaren voor dr, ook daar geen issue. Bespaar je wel de ellende, als iemand nog oude jaren moet doen en die persoon is nu nog in leven en het gaat wel slecht, doe ze nu nog ff.

    Zij gaat naar een aanleunflat, appartement wat zorg kan krijgen op locatie en wat geschikt is voor rollators etc. momenteel is ze nog niet zo ver, maar ze heeft wel een inschrijving om woonjaren op te bouwen bijv.
     
  12. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    Oct 8, 2018
    3,224
    4,456
    113
    Female
    De woordkeus ''wat doen we er mee'' is ook zeker niet die van mij, er wordt meer over mijn schoonvader dan met mijn schoonvader gesproken (ook als hij er naast zit). Levert regelmatig pijnlijke momenten op en er iets van zeggen maakt het elke keer erger. Zoals ik al zij is de relatie met mijn schoonmoeder vrij fragiel.

    Mijn schoonvader heeft een ernstig herseninfarct gehad waardoor hij zowel fysiek als mentaal beperkt is in zijn kunnen. Het lijkt soms wat weg te hebben van dementie, maar de artsen geven aan dat het echt het infarct is geweest. Zo weet hij niet of hij al ontbeten heeft en vergeet hij regelmatig dat er een pan op het vuur staat. Zijn rechter arm is niet goed te gebruiken, waardoor mijn schoonmoeder onder andere helpt met aankleden. Hij heeft inmiddels 3 infarcten gehad en het wordt er niet beter op. Mijn schoonmoeder is de 75 gepasseerd en mijn schoonvader is ruim 10 jaar ouder, dus de vraag 'wat als' wordt wel steeds relevanter. Maar de manier waarop... Ik ben blij dat ik er niet bij hoef te zitten.
     
    Gewooniemand and Manolito like this.
  13. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    Oct 8, 2018
    3,224
    4,456
    113
    Female
    Dank allemaal voor de reacties! We zijn er ontzettend blij mee en gaan eens even rondspeuren:thumup: Niet leuk om mee bezig te moeten zijn, maar liever aan de voorkant goed geregeld dan achteraf gedoe.
     
    Gewooniemand and Syane like this.
  14. Elizah

    Elizah Niet meer actief

    Mijn schoonouders hebben ook een casemanager.
    Zo fijn! Ik wist helemaal niet dat t bestond. Maar ze helpt bij veel regeldingen. Weet ook precies de weg bij instanties en de gemeente.
    Echt onmisbaar.
    Ik weet alleen niet of je een casemanager kunt krijgen zonder indicatie.
     
    Syane likes this.
  15. Elizah

    Elizah Niet meer actief

    Zou het geen vasculaire dementie kunnen zijn?
    Dat heeft mijn schoonvader ook. Begon ook met een infarct. Doorgestuurd naar een geriatrisch arts en die stelde de diagnose. Wij twijfelden ook eerst.
     
    Vero0504 and Manolito like this.
  16. Relax

    Relax Fanatiek lid

    Sep 26, 2009
    1,865
    2,057
    113
    Female
    Levenstestament is al genoemd zie ik, maar dat is echt een aanrader! Zonder dat mag je als kinderen niets als de persoon in kwestie (& partner) nog leeft.
     
    Amberxx likes this.
  17. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    Mar 10, 2009
    4,319
    238
    63
    Nu een indicatie aanvragen terwijl er nog geen gebruik gemaakt wordt van zorg en ook nog niet de bedoeling is, heeft weinig zin. Bij een indicatie moet je een keus maken, welk pakket en zorgaanbieder.
    Een cliëntondersteuner van stichting MEE kan hierin adviseren en ondersteunen en als er geen MEE in de buurt is, kan je informeren bij de gemeente voor een cliëntondersteuner.
     
  18. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    Mar 10, 2009
    4,319
    238
    63
    Een casemanager wordt meestal ingezet via de huisarts of geriater en dan moet er sprake zijn van een dementieel beeld.
    Hier is geen sprake van een dementieel beelsld, maar van NAH (niet aangeboren hersenletsel).
    Veel huisartsenpraktijken hebben een POH ouderzorg in huis. Dit is eventueel ook in te zetten.
     
  19. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    Mar 10, 2009
    4,319
    238
    63
    In dit soort situaties kan er via de WMO respijtzorg aangevraagd worden. Respijtzorg kan maximaal 6 weken en in die tussentijd kan er een CIZ aangevraagd worden. Er kan dan meestal ook een spoedindicatie aangevraagd worden.
     
  20. Syane

    Syane VIP lid

    Aug 21, 2013
    12,238
    11,816
    113
    Hier bij NAH toch echt wel een casemanager dementie. Het kan dus wel. Misschien per regio anders?
     

Share This Page