Vraag het de boerin

Discussion in 'De lounge' started by Keessie, Apr 4, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Maan14

    Maan14 Niet meer actief

    Wat een mooie foto's!!
     
  2. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Wat is het toch prachtig op het platteland!
     

    Attached Files:

    citroenrasp and Charmed72 like this.
  3. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Kraakheldere sloot naast onze boerderij.
     

    Attached Files:

    Charmed72 likes this.
  4. Prettykitty

    Prettykitty Fanatiek lid

    Dec 22, 2016
    4,773
    3,116
    113
    Female
    Wat een geweldig topic is dit.
    Ik volg het met veel plezier. De liefde voor de dames spat er vanaf! :D
     
  5. Keessie

    Keessie Actief lid

    Jul 8, 2014
    358
    406
    63
    Female
    Trotse melkvee boerin!
    Achterhoek
    Over soja

    Bron: Zinnige Onzin

    Aandacht.
    Daar draait het om.
    Deze week was het de WNF die meende aandacht, of sponsorgeld, tekort te komen.
    Nederland zou de tweede grootste importeur van soja zijn volgens een paginagroot artikel in de Volkskrant.
    Soja dat nodig is om het vee van de verdomde Nederlandse boeren te voeden zodat ze daar, getverderrie, echte melk of vlees, van kunnen produceren.
    Nu zijn dit soort, van subsidies en sponsorgeld, afhankelijke clubjes, bijzonder gek op aandacht.
    En door op iedere slak een hand vol soja te leggen, lukte ze dat ook dit keer weer.

    Nu even de feiten.
    China voert 73% van alle wereldwijd geproduceerde soja in.
    Nederland, met zijn tweede plek, "slechts" 3,9 %.
    De "echte" winnaar is dus wel duidelijk.
    Maar Nederland is een handelsland en een doorvoerland.
    Want van die 3,9% blijft maar 0,5% ( = 2 miljoen ton) hier echt achter. Die soja is bovendien een stuk duurzamer dan de soja die in veel andere landen wordt gebruikt. Alle soja die in Nederland voor diervoeders wordt gebruikt, is gecertificeerd en voldoet aan strenge duurzaamheidscriteria. Die trouwens ook zijn opgesteld in samenwerking met datzelfde WNF. Daarmee lopen we in Nederland voorop ten opzichte van de rest van de wereld.
    De rest van die ingevoerde soja gaat door verder Europa in.
    Onbewerkt of hier verwerkt/bewerkt.
    Die 0,5 % plaatst ons landje al heel wat lager op de lijst.

    Maar wat doen we met die soja?
    De eiwit- en vetrijke sojaboon kan als hele boon worden gebruikt in diervoer maar dat is niet gebruikelijk. Normaal wordt de boon gecrusht. Dit is een proces waarbij – nadat de hullen van de bonen zijn verwijderd – de olie van de rest van de boon wordt gescheiden. 1000 Kg sojabonen leveren ca 190 tot 200 liter sojaolie, zo’n 20 kg sojahullen, 790 kg sojaschroot en een klein beetje productieverlies.

    Aha!!
    Van elke 1000 kg sojaboon is maar bijna 20% geschikt voor menselijke consumptie.
    Onder andere voor in heel veel sauzen, zepen, levensmiddelen en vegetarische producten.
    Zo bestaat de veggeterriër, de vegetarische tegenhanger van de hot-dog voor 55% uit soja-eiwit en zit er ook nog palmvet in. (En heerlijke natriumalginaat, verwerkt Euchema-wier, calciumchloride, tapiocazetmeel, tarwegluten, natuurlijke aroma's, specerijen, kruiden, citrusvezel, psyliumvezel, rook, aardappeleiwit, voedingszuur: citroenszuur, kleurstof: ijzeroxide, verdikkingsmiddel, methulcellulose, zout, ijzer, vitamine B12.)
    De smaak moet toch ergens vandaan komen.

    Dus inderdaad.
    Van die 20% van de sojaboon die te consumeren is gaat een gedeelte naar onze millieubewuste veggie-vrienden.
    Al moet ik wel eerlijk zeggen dat er ook een gedeelte van de soja-olie wordt gebruik in veevoer.
    Maar daar zijn die veggie-vrienden en hun sponsorgeldkloppers dan weer niet eerlijk in.
    De 80% voor de mens onverteerbare sojaschroot wordt door hun gewoon ook soja genoemd. Waardoor het in hun verhalen ook lijkt alsof dit sojaschroot ook geschikt is voor de mens.
    Waardoor het weer lijkt alsof onze veehouderij inderdaad meer dan 85% van de soja gebruikt.
    Misschien moeten we eens gaan wisselen.
    Mogen hun die 80% niet voor de mens te verteren sojaschroot oppeuzelen.
    Dat is pas vegetarisch!!!

    Als mens verbruiken we bijna net zoveel menselijk consumeerbare soja als onze landbouwhuisdieren.
    In ons voedsel, verzorgingsmiddelen of als bio-brandstof.
    Alleen maken onze boeren van overgebleven restproduct ook nog zeer waardevol ECHT voedsel.
    Zonder een hele shit-load aan bewerkingen en toevoegingen!!
    Ze waarderen de 80% "rotzooi" op en houden zo die 20% echte soja-olie betaalbaar.
    Een bedankje van de veggie's zou hier meer op zijn plek zijn.

    Aandacht hebben ze inderdaad gekregen.
    Pagina's vol over onze koeien die het Amazonegebied zogenaamd leeg zouden vreten.
    Maar kijk iets beter rond, zoekt naar de echte feiten, en oordeel zelf.
    En zeg me dan welk voedsel,
    nu het "eerlijkst" is......
     
  6. Petra82

    Petra82 Fanatiek lid

    Jul 10, 2008
    1,619
    1,332
    113
    Westland
  7. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Toch blijf ik me afvragen...hoe komt het dat deze hele informatie niet het nieuws haalt maar alleen de halve informatie die elke keer negatief uitpakt voor de boeren?
     
  8. Keessie

    Keessie Actief lid

    Jul 8, 2014
    358
    406
    63
    Female
    Trotse melkvee boerin!
    Achterhoek
    omdat het lekker makkelijk is om de boeren de schuld te geven. Framing & Shaming . Wij krijgen tegenwoordig toch overal de schuld van?
     
  9. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    Aug 14, 2020
    1,301
    2,091
    113
    Female

    Het artikel dat je deelde over soja komt nou niet bepaald van een onafhankelijke bron en het artikel staat vol met aannames en verwijten richting vegetariërs. Alsof vegetariër zijn gelijk staat aan het consumeren van alle soja dat voor mensen geschikt is. Er worden allerlei producten van gemaakt , ook voor de niet-vegetariërs. Je kunt op heel veel manieren een vegetarisch dieet invullen.
    Daarnaast kan ik nergens op de website terug vinden waar deze cijfers vandaag komen, een bronvermelding ontbreekt.
    Dit is wel heel gemakkelijk de vegetariër de schuld geven. Als je zelf niet wilt dat er geschamed wordt, doe het dan zelf ook niet. De toon die gezet wordt in het artikel zorgt voor alleen maar meer polarisatie.

    Ik ben vegetariër voornamelijk uit milieuoverwegingen en omdat ik niet wil dat een dier enkel leeft om in dienst te staan van mij als mens. Hoe goed dat leven misschien ook is.

    Natuurlijk hebben we boeren nodig voor ons voedsel. Maar akkerbouw is nou eenmaal een stuk effectienter dan veeteelt en daarmee minder belastend voor het milieu.

    Ik geef daarbij niet de boeren de schuld. Een individuele boer doet wat hij kan en ik vertrouw er echt op dat boeren zo goed mogelijk hun best doen om voor het welzijn van hun dieren te zorgen. In vind het systeem waarin opschaling steeds nodig was/is niet goed. Dat ligt denk ik meer bij de overheid en de overconsumptie van mensen. En systeemverandering en verandering in de mindset van consumenten is volgens mij wel nodig.

    Ik begrijp dat er veel frustratie zit bij boeren, maar een artikel als deze lijkt mij niet de oplossing.
     
  10. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Inderdaad, ik ben het met je eens dat het artikel ook juist dat doet wat we nou niet moeten willen, nml wijzen naar een ander om de schuld te geven.
    Dat had ik me niet zo gerealiseerd en wil ik bij deze afstand van nemen.

    wat betreft de juistheid van de info: ik kan niet alle info gelijk hard maken maar heel veel is gewoon naar onderzoek terug te leiden. De kop: Nederlandse koeien eten de Amazone leeg klopt niet en dit is gewoon vast gesteld. Dat weet de Volkskrant ook best maar ze kiezen er dus bewust voor om een heel klein gedeelte van info te delen en die zo te presenteren dat het een bepaalde richting op leidt. Mijn vraag blijft dus staan: waarom?

    nederland is een handelsland. Wij importeren mega veel, we liggen nou eenmaal aan zee, hebben goede havens en een handelsgeest. Zo ook met soja. Ja, we importeren veel maar het allergrootste gedeelte gaat dus door. Zo ook bv met alle producten die we halen uit China. Heeft er al eens een kop gestaan dat de Nederlanders China verwoesten door onze import? https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/03/nederlandse-goederenimport-uit-china-ruim-39-miljard-euro

    Slecht een klein gedeelte van de soja, vaak ook restproducten, gaat naar vee.
    In ons geval: onze koeien eten ons gras en onze mais. Wij voeren helemaal geen soja.
    Ons land is niet geschikt voor verbouw van gewassen, en al helemaal niet voor soja bv. Dus onze koeien maken van gras, wat hier wel perfect groeit, een product wat niemand anders kan maken van gras. Ik zie niet wat daar mis mee is.
    iedereen heeft eiwitten, ijzer, calcium, enz enz nodig. Dat kun je voor een groot deel halen uit de zuivel die we maken van het gras wat nergens anders geschikt voor is.
    Je kunt het ook halen door import van soja, avocado’s ed maar zoals bekend zitten ook daar nadelen aan. We kunnen die producten gewoon niet zelf verbouwen, hoewel ze wel onderzoeken daarmee doen. Tot nu toe echt nog niet succesvol.

    De schuldvraag over dat de natuur last heeft van ons ligt bij ons allemaal: we zijn met teveel mensen en we zijn gewend aan teveel luxe. Net zag ik Kassa waarin door de presentatrice werd gezegd dat “ we snakken naar vakanties naar de zon”. Ook een stel wat ging trouwen in Italië en dus met 35 mensen die kant op vloog. Dan valt toch mijn mond open: hoezo?? Is de zorg om het milieu dan toch niet zo groot? Of alleen beperkt richting de boeren? En zo ja, waarom??

    Ook zelf ben ik schuldig: waarom hebben mijn kinderen eigenlijk een electrische tandenborstel ipv een gewone? Een elektrische zal veel meer vervuilend zijn om te maken, te vervoeren, gebruikt energie, komt uiteindelijk weer als afval ergens terecht...enz enz. Dit is maar gewoon een voorbeeldje: we zijn gewend aan onze luxe levensstandaard, en dat is een aanslag op het milieu.

    maar veranderen is nog niet zo makkelijk. Want juist die handel, productie enz zorgt ook voor onze hoge levensstandaard: dat houdt onze economie draaiende.

    maar mijn vraag blijft staan: waarom zulke eenzijdige berichtgeving en informatie??
     
  11. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
  12. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Voor wie er meer over wil weten: https://www.eo.nl/programmas/randland

    over de enorm bizarre manier waarop het nu gaat.
    Het boerenbedrijf, die al enorm sterk met de natuur boert, maar meer dan 100 luxe vakantiewoningen is geen probleem...
     
    Gewooniemand likes this.
  13. Keessie

    Keessie Actief lid

    Jul 8, 2014
    358
    406
    63
    Female
    Trotse melkvee boerin!
    Achterhoek
    oh sorry.

    Telt dit wel dan als serieuze bron van de WUR.

    https://www.resource-online.nl/index.php/2021/04/23/the-facts-veehouders-zorgen-niet-voor-ontbossing-in-brazilie/?fbclid=IwAR1Dp4vC5i81W3ZcgEby6BWJ2olJFotSq2jPJUpJcuV6yRk2Iq56KwBWmMk
     
  14. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113

    Attached Files:

  15. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Dit duo staat nu in het strohok: moeder en zoon.
    Moeder is de op drie na oudste koe uit onze stal, ruim 12 jaar oud. Ze heeft bijna 100.000 liter melk gegeven. Dat is echt knap, een topprestatie.

    Het kalfje is een mengelmoesje aan rassen, gewoon zwart-bonte koe maar ook rood-bont en ‘vleesvee’ genen.
    Helaas is moeder oud en haar heup is een probleem. Opstaan, lopen, alles gaat moeizaam. Het is net als bij mensen, een versleten heup. Helaas bij een koe niets aan te doen dus zal ze binnenkort onze boerderij verlaten en geslacht gaan worden. Dat vinden we zelf ook echt balen, maar het kan niet anders. Ze krijgt nu ook echt pijn eraan dus dat is ook niet dier-waardig.
    Voor nu verblijven ze nog even gezellig samen in dit hok.
    Op de ene foto zie je dat de koe wordt gemolken door een verrijdbare melkmachine, speciaal voor koeien in dit strohok. Zij gaat dus ook helemaal niet meer de stal in, dat wordt echt moeizaam voor haar dus willen we haar besparen. Opstaan en lopen in dit hok is nog te doen.
    Het kalf blijft ook niet bij ons, we kunnen helaas niets met stierenkalfjes. Deze gaat binnenkort dus naar een kalverhouder.

    onze koeien worden gemiddeld wat ouder dan bij heel veel bedrijven, we willen ze graag zo lang mogelijk houden en willen ze niet behandelen als “wegwerpartikelen”. Dat betekent wel vaak extra werk en ook wel soms extra kosten, denk aan dierenarts en medicatie. Ook willen we niet het “maximale” uit de koe halen, klinkt misschien een beetje gek maar een koe die op de toppen van zijn kunnen moet presteren wordt meestal niet zo oud. Dus af en toe wat rust en niet teveel focussen op zoveel mogelijk melk eruit halen. Dan worden ze vaak net wat sterker, robuuster en dus ook gemiddeld een stukje ouder.
     

    Attached Files:

    nicole18, Maan14 and Gewooniemand like this.
  16. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    Sep 3, 2019
    13,672
    18,747
    113
    Female
    Mooi kleurtje.
    Leuk topic trouwens.
     
  17. zwaaistaart

    zwaaistaart Fanatiek lid

    Jan 23, 2011
    2,441
    1,030
    113
    Female
    @jannanas waarom zit moederkoe aan een touw vast?
    En mooi topic zo!
     
  18. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Om te voorkomen dat ze naar de andere kant van het hok loopt tijdens het melken. Maar eigenlijk is het voor de vorm want als ze echt weg wil en flink rukt neemt ze gewoon het hele hek mee....
     
  19. meintje

    meintje Fanatiek lid

    Jul 9, 2008
    2,610
    928
    113
    Hebben jullie van zo'n sterke oude koe dan ook vaak een dochter aangehouden? Om een lijn voort te zetten of/en het in stand houden van bepaalde eigenschappen?
    Ik heb weinig verstand van melkvee, wel van paarden. Dus vandaar de vraag.
     
  20. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113

    Goede vraag! En dat klopt inderdaad, juist van de “goede” koeien krijg je vaak goede kalveren. Maar er zit een heel fokbeleid achter, elke keer kijkt mijn op welke eigenschappen ( dus de mindere punten) hij moet sturen bij het insemineren. Om een maar zo sterk en robuuste mogelijk koppel te krijgen. Vergelijkbaar met hoe het bij paarden ook werkt volgens mij.
    Hij vindt dat trouwens het allerleukste, het nadenken over het fokprogramma. We hebben dan ook hele goede koeien...:thumup:
     
    Marihi, Gewooniemand and meintje like this.

Share This Page