Mijn jongste draakje van bijna 8 is een heel nieuwsgierig, leergierig en slim jongetje. Maar in bijna elk (algemeen) gesprek dat we met elkaar voeren, zit altijd wel een woord waarvan hij niet (helemaal) snapt wat het betekent. Soms moeten we dat echt 6 keer herkauwen of proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen. Zijn er nog meer kinderen van deze leeftijd die dit hebben? Bij mijn oudste van 10 herken ik dit helemaal niet, ook niet toen hij nog jonger was.
Misschien is je jongste wel nieuwsgieriger dan de oudste en vroeg je oudste niet naar de betekenis als hij een woord niet kende. Dat je oudste er niet naar vroeg en de jongste nu wel zegt dus niets. Is het een probleem, begrijpt hij daardoor het gesprek niet? Zo ja, dan zou ik er wat mee doen. Veel voorlezen bijvoorbeeld om de woondenschat te vergroten.
Hebben jullie dan hele intellectuele gesprekken met hem? Het kan inderdaad ook dat hij graag alles goed wil begrijpen en de oudste daar minder interesse in had.
Hier herken ik het alleen bij de oudste als ze leest. Dan voornamelijk woorden die wij dan niet gebruiken en ze zich dan afvraagt wat het is (holt van hollen bv laatst). We hoeven het niet heel vaak uit te leggen (als we rent zeggen dan is dat voldoende..).
Ja dat vraag ik me dan ook af. Onze 8 jarige begrijpt sommige betekenissen ook weleens niet maar lijkt me niet meer dan normaal
Het ene kind kan nieuwsgieriger zijn of meer interesse in taal dan het andere. Als je andere kind geen vragen heeft gesteld dan lag zijn interesse misschien ergens anders. Kan allemaal op die leeftijd Denk ik.. althans ik heb 3 kinderen en die ontwikkelen echt op een eigen manier, dat valt niet aan een meetlat vast te leggen. Maar het gaat er vooral om Denk ik dat als jij twijfelt, dan kan je dat eens toetsen bij een logopedist. Mijn middelste (6) loopt daar ivm werk geheugen vergroten. Dus woordenschat actief uitbreiden en uitleggen, omdat zijn brein daar blijkbaar harder voor moet werken om iets te snappen in de juiste context.
Mijn oudste had duidelijk een woordenschat die minder dan gemiddeld was. Maar ze vraagt altijd wel naar de betekenis van de woorden. Ze is verder 'slim' genoeg - havo/vwo brugklas. Alleen woorden die een ander kind allang wist - of ongeveer wist - had zij geen benul van. In groep 7/8 gaf de juf wel aan dat ze het altijd durfde te vragen, de betekenis van het woord wat ze niet begreep, ook gewoon in de kring. Als extra doel heeft ze er die laatste 2 jaar op de basisschool wel aan gewerkt. De juf gaf lijstjes met woorden die ze dan ging opzoeken en dat leek wel te helpen. Ze vond en vind het ook niet erg - en vraagt nog steeds of zoekt het nog steeds op. Ze leest overigens redelijk wat, tot veel. Het is dat ze vrij kritisch is in de boeken die ze leest. Maar daar lag het dus ook niet aan. De jongste komt juist met moeilijkere, niet dagelijkse woorden thuis. Wel vaker dat we elkaar aankijken 'wát zegt ze nou?' terwijl zij het heel gewoon vind zeg maar . Nog even over de oudste trouwens; dat is wél een dromer... dus ik geloof ook best dat ze woorden gewoon niet opgepikt heeft in de loop van de jaren die een ander wel oppikt .
Ben ook wel benieuwd om wat voor woorden dat gaat. Die van ons vraagt ook regelmatig om woorden maar daarom heeft hij juist een zeer grote woordenschat. Het waarom en wat is dat zijn zinnetjes die we al jaren hebben