Hallo allemaal, Wij overwegen het huis van mijn ouders te kopen, ze wonen in een oude maar hele ruime woning op een groot perceel (1200 vierkante meter) de woning heeft een oppervlakte van ruim 350 vierkante meter. Mijn ouders zijn beide 80 plus en krijgen thuiszorg. Nu willen we graag de woning spitsen zodat mijn ouders er kunnen blijven wonen. Heeft iemand hier ervaring mee en misschien tips? We willen bewust niet voor een gangaroo woning gaan maar er twee aparte huishoudens van maken. Op die manier houden ze namelijk het recht op thuiszorg. Er kan makkelijk een eigen voordeur gemaakt worden en een eigen afgesloten tuin. De bedoeling is dat wij de woning gaan kopen en verbouwen en dat mijn ouders een deel van ons gaan huren. Zijn hier mede forummers met ervaring?
Geen specifieke ervaring daar mee naar hoezo behouden ze dan hun recht op thuiszorg? Bedoel je schoonmaak hulp of verzorging hulp? Want als ze hulp nodig hebben krijgen ze die ook wanneer ze bij jullie in huis wonen. Wel mooi dat jullie dit willen doen!
Niet alleen voor de thuiszorg maar ook omwille van belastingen, toeslagen (AOW blijkt voor ouders en kinderen niet uit te maken) is het waarschijnlijk beter om geen voordeur te delen. Ik raad wel aan om je te laten voorlichten over het financiële plaatje en de benodigde contracten. Je mag bijvoorbeeld in de huur die je vraagt niet teveel afwijken van de gangbare huur voor dergelijke woningen, anders is het een gift van jou aan je ouders en dat kost veel belasting. Verder geen ervaring, maar mooi plan! Ik droom er ook weleens van om zoiets te kunnen doen in de toekomst met schoonouders, maar dan zullen wij degenen moeten zijn die het huis hebben.al zijn wij nu ivm werk in een uithoek beland waar ik hen niet permanent meekrijg. Als meer concreet plan voor de nabije toekomst hopen we een gasten-unit te kunnen maken, waar zij dan waarschijnlijk wel bij elkaar een aantal weken per jaar zullen zitten (afgewisseld met andere logés)
Als je een tweede voordeur aanbrengt op een perceel is dat niet meteen een tweede voordeur voor de gemeente. Ik heb kennissen gehad die hadden precies het omgekeerde, één huis met voor de gemeente twee adressen. Het eerste wat ik dus zou doen is een afspraak maken bij de gemeente om te vragen of het mogelijk is deze woning te splitsen in twee woningen.
Je moet dan ook echt een eigen huisnummer hebben. Of dat kan hangt van de gemeente af volgens mij. Ik zou eerst daar eens informeren. Je moet denk ik een vergunning aanvragen.
Ik zou ook eerst bij de gemeente gaan vragen wat de mogelijkheden zijn. En ook ben je van plan er zelf ook te gaan wonen of echt het andere deel te gaan verhuren? Ik denk zelf dat als je er zelf (nog) niet gaat wonen er nog meer haken en ogen bij komen kijken.
Bedankt voor de reactie, misschien heb je wel gelijk hoor. Ik begreep dat we dan als mantelzorgers worden gezien en dat gekort wordt op de zorg. Daarnaast heeft het inderdaad invloed op belastingen, inkomen etc. Dan wordt je volgens mij gezien als één gezin.
Bedankt voor de reacties, ik vind het zelf nog best spannend hoe het uit gaat pakken. We hebben ook best lang getwijfeld of we dit willen. Maar het is ergens ook een mooi idee, wij wonen in een dorp waar bijna geen huizen zijn. De ruimte is er en zo zou een plekje in een verzorgingshuis voorkomen kunnen worden. Financieel adviseur staat op de lijst, we willen juist niet te veel huur vragen dus dat zal wel goed komen. Gemeente is een goede tip, ik ga contact opnemen. Oorspronkelijk waren het ook twee woningen, dus er is zelfs nog een huisnummer over!
Binnen mijn familie is dit onlangs gebeurd, zij het dat 2 zoons (elk met eigen gezin) het huis van hun ouders hebben gekocht en hebben gesplitst. Om te beginnen was er een bestemmingsplan wijziging nodig omdat daar expliciet in stond dat woningen niet zonder meer gesplitst mochten worden. Duurde ongeveer 2 jaar. Vervolgens moesten ze een vergunning aanvragen voor de splitsing, inclusief aanvraag van een eigen ingang/oprit en huisnummer. De eigen oprit moest ook worden goedgekeurd door het waterschap meen ik, vanwege agrarisch gebied. De gemeente wilde bouwtekeningen zien van het plan van de splitsing om te checken dat het echt 2 zelfstandige woningen zouden worden. Daar waren veel eisen aan verbonden, uit het bouwbesluit, om het volwaardige woningen te maken. Daarbij moesten ze bij zowel de gemeente als de nutsbedrijven eigen aansluitingen aanvragen voor riool, gas/elektriciteit, internet etc. De gemeente moest daar volgens mij ook akkoord op geven en vervolgens moesten die dus ook daadwerkelijk opnieuw aangelegd worden naar de (gesplitste) woningen. Toen eindelijk alle vergunningen vinnen waren konden ze pas starten met het echte splitsen. edit: als het al 2 woningen waren met 2 huisnummers kan het eenvoudiger zijn. Mogelijk is het perceel zelfs nog gesplitst? Dat kan je zien op kadastralekaart.com. In dat geval scheelt het een hoop gedoe met vergunningen lijkt me.
Als je in 1 huis woont worden ze iig niet gekort op zorg. Ik kom in de wijkverpleging op diverse adressen waar bijv kinderen nog inwonend zijn. Nu zelfs een adres dar moeder bij dochter in huis woont. Krijgt gewoon zorg. Enigste zorg die ze kunnen korten is huishoudelijke zorg omdat jij dan ook gebruik maakt van het huis. Dan verwachten ze dus dat jij dat dan ook gewoon schoonmaakt. Ik heb hier een zoon en moeder die in 1 huis wonen. Wel met 2 voordeuren en een gedeelde gang. In de gang zitten zowel de deuren naar de moeder als naar de zoon. Huishoudelijke hulp mag alleen het gedeelte schoonmaken waar moeder gebruik van maakt. Ik heb ook een mevrouw gehad waarvan de woning opgedeeld was. Was de oude woning van mw en de kinderen hebben het gekocht en kwamen erbij wonen. Ieder had een eigen voordeur en huisnummer. In de gang zat een deur die naar toegang gaf tot de andere woning. Ieder had zo z'n eigen deel en privacy en dochter kon zo een paar keer per dag bij moeder gaan kijken, eten brengen enz.
Is dat niet per gemeente verschillend? De moeder van een vriendin van mij moest een zware operatie ondergaan waar toch nog een maand nazorg voor nodig was. Heeft nog behoorlijk wat moeite gekost om hiervoor de wijkverpleegkundige te laten komen, want dochter was toch thuis. Pas nadat was aangetoond dat dit niet met verplichte aanwezigheid ivm studie te combineren was, is de zorg toegekend.
De meeste hypotheekverstrekkers geven geen hypotheek af voor een woning die je gaat verhuren. En als ze het wel doen heb je in ieder geval geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bedenk dus goed hoe je eea wil gaan financieren en informeer naar de mogelijkheden.
Zal wel niet per gemeente zijn maar per organisatie ben ik bang. Bij onze organisatie is het geen probleem, als je een goede onderbouwing hebt waarvoor de zorg nodig is dan kan dit gewoon.
Dat onderste heb ik geen verstand van naar dat andere wel ( verpleegkundige in de wijk) en die zorg kan ondanks jij daar in huis woont geleverd worden net als hier boven door damay word gezegd.
De vraag is ook of je de woning wil splitsen en daarmee dus het bestemmingsplan wijzigen of enkel dubbel bewoonbaar maken. Een wijziging in het bestemmingsplan kan via de korte route door een aanvulling voor 1 woning op het huidige bestemmingsplan of je kunt via de lange route echt het huis definitief laten splitsen als de gemeente dit zou willen. Dan laat je alles uiteindelijk ook door het kadaster splitsen. Je kan ook kijken of je het huis alleen administratief kunt splitsen en er een a nummer op kunt krijgen. Dus bijvoorbeeld nr. 1a. Verder wijzig je dan niks definitiefs. Maar omdat beide huishoudens dan in het gba een eigen inschrijfadres hebben, is thuiszorg dan ook geen probleem meer. Vervelende is wel dan je ook dan geen 2 meters hebt voor elektra e.d. dus ik zou deze constructie niet aanraden. Maar van oudsher is dit veel gedaan. Niet veel gemeentes staan hier nu nog open voor..
Bedankt voor je reactie, ik denk dat dit inderdaad het verschil maakt binnen de verhalen en reacties. Vanmorgen contact gehad met de gemeente en als er al een vergunning aangevraagd moet worden dan alleen een omgevingsvergunning. Ik heb me laten vertellen dat dit ongeveer 8 weken duurt. Dat valt dus reuze mee, het scheelt dat het niet om een monument gaat. Ik denk dat het dan neerkomt op dubbel bewoonbaar maken. Een echte kadastrale splitsing is eigenijk niet nodig en zonde van tijd en energie. Mijn ouders zullen niet meer 50 jaar naast ons leven (wonen) Wel is er een verbouwingvergunning nodig wegens de brandveiligheid heb ik me laten vertellen. Het worden dus niet twee gelijkwaardige woningen, wij kopen en onderhouden de woning en mijn ouders zouden daar een ruimte in krijgen met eigen voordeur. Geen oprit etc, riolering, watertoevoer en dergelijke ligt er allemaal al. De ruimte wordt nu ook gebruikt. @LisbethSalander waarom denk je dat er geen hypotheek wordt afgegeven en hypotheekrente aftrekbaar? Wij hebben al een oriënterend gesprek gehad bij onze huidige hypotheekverstrekker en dit leek geen enkel probleem. Ze hebben zelfs nog informatie opgestuurd over diverse manieren van (zorg) woningen. Hypotheekrenteaftrek is gewoon meegenomen in de maandlasten... Ik neem je reactie graag mee, dat geeft mij weer input en extra vragen richting de hypotheekverstrekker.