Dochtertje v 29 mnd praat niet en begrijpt geen taal

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Saartje123, 20 jun 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Saartje123

    Saartje123 Fanatiek lid

    7 mei 2009
    2.395
    35
    48
    Vrouw
    Moeder ♡
    Brabant
    Hallo mama's!

    Mijn dochtertje van 29mnd praat nog steeds niet (helemaal niet) en het lijkt niet of ze begrijpt wat wij zeggen. Het enige wat ze op dit moment begrijpt is nee, kom en doei met gebaren erbij. Wijzen doet ze ook niet en lijkt het helaas ook niet echt te begrijpen wanneer wij dat doen.

    Ze heeft onlangs de diagnose autisme gekregen en is al sinds ze 1,5 is in behandeling bij de logopediste. Maar omdat ze heel erg schuw en gesloten is naar volwasenen lijkt het allemaal niet te helpen. Ik begin mij zorgen te maken dat ze nooit zal kunnen praten. Hoe ouder ze word, hoe gefrustreerder ze lijkt dat ze zichzelf niet begrijpbaar kan maken.

    Zijn er hier mamas die de hetzelfde hebben meegemaakt?

    ps. Ze is doorverwezen naar een orthopedisch dagcentrum, maar de wachttyden zijn overdreven lang!
     
  2. Saartje123

    Saartje123 Fanatiek lid

    7 mei 2009
    2.395
    35
    48
    Vrouw
    Moeder ♡
    Brabant
    Ze brabbelt wel de hele dag door en kan allerlei klanken en geluiden maken. Ze kan bv wel mama en papa na zeggen, maar begrijpt de woordjes niet. Dit kan ze al een lange tijd, maar het vordert niet. Het blijft al maanden op hetzelfde niveau qua taal em begrip.
     
  3. rossi1

    rossi1 Actief lid

    9 okt 2012
    246
    154
    43
    Allereerst, jeetje wat lastig en moeilijk!

    Ik ben er privé niet bekend mee, maar wat ik weet vanuit mijn werk is dat de taalontwikkeling bij kinderen met autisme moeilijker kan gaan. Dit zou te maken hebben met een vorm van miscommunicatie. Normaal ontstaat spreken doordat ouders reageren op een kind wanneer het iets zegt, dit motiveert om verder te gaan. Bij autisme kan het zijn dat het kind de reactie niet herkent of kan 'lezen'. Hierdoor stopt de ontwikkeling. Dit is mij in ieder geval vertelt door een orthopedagoog bij navraag waarom een cliënt van mij stopte met praten, zij kon maar 3 woorden dat wel, maar is op een gegeven moment gestopt. Het hangt natuurlijk af van de vorm van autisme. Maar omdat ze ook frustratie laat zien omdat ze zich niet begrepen voelt lijkt het mij daardoor te komen.
    Heeft je dochter alleen autisme of mogelijk ook een taalontwikkelings stoornis of ontwikkelingsachterstand?

    Is het misschien mogelijk om naast de logopedist een zelfstandige orthopedagoog of autisme specialiteiten in te schakelen die ambulante hulp bieden?
     
  4. Saartje123

    Saartje123 Fanatiek lid

    7 mei 2009
    2.395
    35
    48
    Vrouw
    Moeder ♡
    Brabant
    Hoi rossi1.

    Bedankt voor jouw uitgebreide antwoord en tips. Ik ga morgen gelijk kijken wat mogelijk is in onze regio.

    Ze heeft naast autisme ook een ontwikkelingsachterstand van 9mnd. We weten niet of ze een TOS heeft. We waren eigenlijk aan het traject begonnen om dat te diagnoseren zodat ze bij Kentalis op de peutergroep mocht. Maar de orthopedagoog en anderen zagen heel duidelijk dat het autisme haar eigenlijk belemmert in haar ontwikkeling.

    Het lijkt of ze nog helemaal geen interesse heeft in de taal of weet wat ze ermee kan doen. We weten eigenlijk ook niet zo goed wat ze wel of niet begrijpt qua taal omdat ze het niet laat zien. Ze heeft nu 3x logopedie in een week. Maar na maanden lijkt het nog niet erop of het wat vordert.
     
  5. rossi1

    rossi1 Actief lid

    9 okt 2012
    246
    154
    43
    Misschien heb je al wat aan onderstaande tip;
    Wat ik op mijn werk veel gebruikte (werk in de gehandicaptenzorg) zijn verwijzers en pictogrammen/foto's. Misschien dat je daar wat mee kan. Heb je het idee dat ze dingen aan elkaar koppelt of situaties herkent? Dan kan dat helpen in de communicatie. Verwijzers zijn heel natuurlijk vaak, bijvoorbeeld een bord laten zien als je gaat eten en een washand bij douchen. Dan weet ze wat er gaat gebeuren. Op den duur kan je die ook inzetten als je denkt dat zij iets duidelijk wil maken. In combinatie met het benoemen zou ze dat Misschien kunnen oppakken en taal kunnen ontwikkelen, of in ieder geval kunnen begrijpen. Het inzetten van verwijzers gaat wel staps gewijs, eerst zo dicht mogelijk bij de situatie en als ze dat begrijpt dan steeds verder weg.

    Ik hoop dat je iets bij jou in de regio kan vinden. Misschien kan ik je op weg helpen? Waar in de buurt woon je, mag ook via een pb als je dat liever hebt.
     
  6. wolkje1994

    wolkje1994 Fanatiek lid

    12 aug 2013
    4.143
    5.992
    113
    Wat lastig voor je dochter en jullie zeg! Dit is mijn werkgebied. Wat voor deze kinderen heel goed kan helpen is ondersteunende gebarentaal! Doet echt wonderen. Ook een lange weg soms om te leren, maat het is vaak beter te doen. Uiteindelijk stimuleert het ook het praten bij een kind. Ook wordt leespraat steeds vaker ingezet, juist zo jong. Een kind koppelt dan de klanken aan het woord. Een soort ezelsbruggetje is het woord dan wat ze zien. Lees je maar eens in:)
     
  7. Lovely123

    Lovely123 Fanatiek lid

    28 nov 2013
    1.249
    228
    63
    Leiden
    Ondersteunende gebarentaal inderdaad.
    Mijn middelste dochter (3,5) praat ook niet, ook begrijpt zij niet alles wat we zeggen, maar dat begint wel steeds meer te komen.
    Ze heeft een ontwikkelingsachterstand van 1,5/2 jaar.
     
  8. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Wat een lastige situatie! Ik werk met volwassenen met autisme en doe er veel diagnostiek naar. Je geeft aan dat ze een ontwikkelingsachterstand heeft en ze nu op 9 maanden functioneert. Gezien haar ontwikkelingsleeftijd (daar kun je dus beter naar kijken) is het heel normaal dat ze nog niet praat. Meestal zie je bij autisme vooral dat de taal ontwikkeling (en heel veel andere gebieden) vertraagd op gang komt, dus dat ze uiteindelijk wel gaan praten, alleen veel later. Het is niet heel ongewoon dat ze nog niet praat op deze leeftijd. Wat hierboven genoemd wordt: gebarentaal en pictogrammen helpen om de ontwikkeling te bevorderen.
     
  9. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.148
    3.392
    113
    Vrouw
    Cursus kindgebaren doen

    Je hebt ook lotte en max

    Blijf communiceren en alles zeggen/benoemen. Ik heb met een wat ouder meisje gewerkt autisme en verstandelijke beperking. Na een jaar kon ze zeggen: auw, eten, drinken, wc, blauw, groen, rood, geel, slapen, bad. Met ondersteunende gebaren. De moeder snapte eerst niet waarom ik zoveel praatte, die had ook zoiets van ze begrijpt en ze zegt niks. Ik zei herhalrn, herhalen, herhalen en blijven praten. En zie resultaat! :)
     
    owly vindt dit leuk.
  10. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.224
    28.192
    113
    hi,
    toen ik je eerste alinea las dacht ik direct: die heeft autisme :D

    ik begrijp je zorgen helemaal! Mijn zoon is ook gediagnosticeerd met autisme en heeft ook een grote taalontwikkelingsachterstand. Hij is net 4 jaar geworden en begint eindelijk een beetje met praten. Het gaat heel langzaam en nog steeds begrijpt hij er vaak geen bal van. Moet zeggen dat het hem 90% van de tijd ook niet lijkt te interesseren wat er gezegd wordt.
    Gebaren begrijpt hij ook niet. Wijzen gaat nu aardig (hij begrijpt het nog niet in elke context), zwaaien snapt hij nog steeds niets van.

    Zijn taakontwikkelimg is met 3 jaar op gang gekomen. Tot die tijd zei hij niets behalve cijfers en het alfabet (ook geen papa, mama, nee of ja)
    In het afgelopen jaar zijn daar veel woordjes bijgekomen maar pas sinds kort dat hij ze in communicatie begint te gebruiken. Hij begrijpt nog steeds niet echt dat een woord gebruikt kan worden om iets voor elkaar te krijgen. Ik ben soms hoopvol dat hij zal gaan praten, maar net zo vaak ben ik ontzettend bang dat ik nooit een gesprekje met hem zal kunnen houden.

    Met autisme weet je gewoon niet wat je gaat krijgen. Elk kind is anders en ontwikkelt zich zo anders. Dat is heel speciaal maar soms ook erg zorgwekkend

    De enige tip die ik je kan geven is blijven praten, blijven voorlezen, en gebruik makkelijke taal. Liefst 1 woord. Blijf zoveel mogelijk weg bij abstracte woorden als ‘dankjewel’ en lange zinnen.
    Probeer taal zoveel mogelijk toe te passen waar je dochters interesses liggen, je hebt veruit de grootste kans dat er op dat gebied het eerst woordjes gaan komen.

    Mijn zoon heeft geen TOS, bij hem komt het vanuit autisme.
     
  11. Saartje123

    Saartje123 Fanatiek lid

    7 mei 2009
    2.395
    35
    48
    Vrouw
    Moeder ♡
    Brabant
    Bedankt voor jullie tips! Heeel bruikbaar allemaal! ♥️
     

Deel Deze Pagina