Vegetariers kunnen beter tegen corona

Discussie in 'Gezondheid algemeen' gestart door TanjaK, 24 jun 2021.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    #21 citroenrasp, 26 jun 2021
    Laatst bewerkt: 26 jun 2021
    Grappig dat je het over "jullie"/Turken en Marokkanen hebt nu. Ik ben namelijk gewoon een Nederlander met een volledig Nederlandse familie. En ja, die kunnen blijkbaar soms óók ongezond eten.

    Overigens herken ik wel veel van wat @TanjaK zegt van waar ik woon. Bepaalde culturen staan er in Nederland om bekend heel veel suiker te nuttigen, maar al met al denk ik dat het zo'n beetje op hetzelfde neerkomt. Als ze iets van gebak eten is het weliswaar zoeter, maar zo eten ze weer niks bij de koffie/thee, kennen ze niet het concept toetje, drinken komt gewoon uit de kraan, broodbeleg is olijfolie. En dat scheelt natuurlijk ook weer veel suiker. Chips wordt trouwens ook alleen in mini zakjes verkocht en ijsjes alleen per stuk.

    Overigens eten mensen hier ook niet erg veel vlees. Ik ken iig niemand die dagelijks vlees eet.
     
    LSL, Loufoque, Lisa280887 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Habibati

    Habibati Niet meer actief

    Ga je toch moeten tegenspreken. Ja het suikerfeest is echt een aanslag op het lichaam. Maar verder eten wij bijna geen zoet in de familie. We eten veel maar buiten de thee en de dadels is al de rest hartig. Ontbijt is hier vaak stokbrood met een smeerkaas, middageten warm als dessert een stuk fruit, 4uurtje is stokbrood met olijfolie, smeerkaas en olijven ens avonds eten we weer warm gevolgd met een stuk fruit. De heel zoete gebakken is echt enkel als er iemand op bezoek komt dat al lange tijd niet meer gezien is en dit zijn echt enkele stukjes tussen heel veel droge gebakken.
     
  3. Habibati

    Habibati Niet meer actief

    Bij mijn schoonfamilie in Marokko is er dus dagelijks vlees. Maar vaak eten we 's middags de rest op. 1 2dagen ruilen w het vlees voor vis maar groenten is echt een bijgerecht.
     
  4. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.187
    113
    Ach ik geef de moed op, het gaat weer uit zijn verband getrokken worden.
     
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    In Marokko eten ze vaak ook 3x per dag geloof ik. De meeste mensen hier 2x (is mijn man ook mee opgevoed). Het kan dat ik gewoon net de "verkeerde" mensen ken natuurlijk. De lokale gerechten hier verschillen wel heel erg van de Marokkaanse dus wellicht speelt dat ook nog mee.
     
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Niet met elkaar eens zijn is iets anders dan uit z'n verband rukken. :)

    Het kan toch ook gewoon dat jouw en mijn ervaring geen afspiegeling is van de werkelijkheid? Dat heeft niks met uit z'n verband rukken te maken. Misschien heb jij toevallig een Turkse collega die veel en zoet snoept, zo heb ik een Hollandse neef die vegetariër is en gemakkelijk 3 pakken roze koeken (wel weer de variant zonder karmijnzuur...) in één keer wegwerkt en "geen groente lust". Dat wil niet zeggen dat de gemiddelde Nederlander zo is, maar ik merk toch wel dat er op zo'n manier flink wordt gegeneraliseerd.
     
    Baloei, Maslov en TanjaK vinden dit leuk.
  7. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    Ik eet heel weinig vlees ( alleen kip) en vis. Ben 18 juni positief getest en nog steeds ziek. Zit nu aan de puffers en had gezonde longen. Kan nog geen trap lopen zonder compleet buiten adem te zijn. Ook barstende koppijn waarschijnlijk zoals het er nu naar uit ziet houdt ik er longcovid aan over. Wat het is, geen idee. Krijg over 2wk hercontrole en hopen dat beter gaat.

    Man is vegan. Heeft antibiotica nodig gehad en ook nog steeds laat van longen door longonstekking. Hij teste 6 juni positief. Wel weer aan het werk maar nog steeds niet de oude

    Zoon 12 is vlees eter, heeft astma en type 1 diabetes. 18 juni positief getest maar geen klachten. Gewoon niks

    Dochter is net als mijn..eet soms vlees. Is ook nog niet de oude. Heel erg moe. Geur nog steeds weg en pijn op de borst en bovenrug. Haar longen worden binnen kort gecontroleerd gelijk wnr ik op controle moet. Vooral omdat ze zo moe is. Nog geen puffers of antibiotica nodig gehad . Sinds vrijdag ook weer naar school. Geen besmettelijk klachten meer .
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  8. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Ik heb wel op leuk geklikt, maar eigenlijk is je verhaal in droevig. Zoveel ellende na corona. Hopelijk wordt het voor jullie toch langzamerhand beter.
     
  9. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Dit is echt zo'n gekke reactie op een wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn gewoon duidelijk. En er is gecorrigeerd voor allerlei andere zaken. Dus ja uit dit onderzoek blijkt dus dat je met een plantaardig dieet een grotere kans hebt om corona minder ziek door te komen. Dat betekent niet dat vleeseters altijd heel ziek worden en dat planteneters altijd milde symptomen hebben. En ze weten idd niet wat het mechanisme is wat er achter zit. Maar het betekent wel dat je niet kan zeggen dat het niets zegt omdat jij niet zo ziek was.
     
    Baloei, Saartje33, rocketscience en 2 anderen vinden dit leuk.
  10. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.264
    25.719
    113
    Het verandert voor mij niks. Ik ga er geen vlees minder om eten. Een gezonde en gevarieerde leefstijl vind ik best belangrijk, maar daarbij zeker zo belangrijk vind ik het kunnen genieten van eten en niet alles te hoeven overdenken.
    Bij beide aspecten hoort voor mij ook vlees en vis.
     
  11. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Omdat ik niet geniet van vlees, is voor mij heel makelijk om te doen, omdat ik er toch geen behoefte aan heb. Als er uit een onderzoek zou komen dat juist groentes niet goed zijn of dat yoghurt niet meer mag, zou het een echt probleem zijn.

    Verder geniet ik juist van gezond eten en eet ook vaak gewoon gekookte linzen oid en zou niet meer terug willen naar mijn eetgewoontes van 10 jaar geleden.

    Als iemand zin en tijd heeft om het hele onderzoek te lezen:
    https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272
     
    Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  12. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.898
    3.931
    113
    Nou ik vind dit een gekke reactie op een gewone reactie.
    In het artikel zelf staat al dat er vele factoren zijn die bepalen hoe ziek je wordt van corona. Dus het is totaal zinloos om één factor er uit te halen en die voor jezelf te veranderen zonder dat je weet welke factoren bij jou van invloed zijn.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Dan weten de onderzoekers kennelijk niet eens wat vegetarisme inhoudt. (Of jij niet, dat kan ook.)
     
  14. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.264
    25.719
    113
    Dan staan we er gewoon anders in. Ik maak bij het genieten van eten dus totaal geen onderscheid tussen gezond en ongezond. Ik vind iets lekker of niet. Ik eet zo weinig mogelijk dingen die ik niet of zelfs minder lekker vind (heel soms kom ik daar niet onderuit natuurlijk).
    Het enige is dat als iets ongezond is, ik het met mate eet, terwijl ik van gezonde voeding natuurlijk meer kan eten. Maar de genietfactor zit voor mij toch echt in de smaak en niet in het gezonde aspect.
    Dus voor een mogelijk mildere covid, ga ik mijn eetgewoontes niet aanpassen, want dan zou ik mijn hele levenstijl moeten aanpassen.
     
  15. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Ja, ik weet dat het niet puur een plantaardig dieet is :rolleyes:
     
  16. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Ik heb het helemaal niet gehad over dingen veranderen op basis van dit onderzoek. Ik vind het alleen heel raar om als reactie op een wetenschappelijk onderzoek te zeggen: bij mij werkt het niet zo, dus het is onzin. Zo'n onderzoek wordt niet zo maar gepubliceerd. En in het onderzoek wordt gecorrigeerd voor een aantal factoren waardoor ze de bijdrage van een vegetarisch etc dieet konden bepalen.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  17. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.898
    3.931
    113
    Dat zeg ik niet, misschien moet je wat beter lezen. Ik zeg dat het geen reden is om nu ineens vegetarisch te worden, das heel wat anders. Daar ging dit topic over.
     
  18. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Dat veroordeel ik ook echt niet hoor. En als het wel zo over gekomen is dan mijn excuses ervoor. Iedereen beslist voor zichzelf wat belangrijk is en hoe hij het beste kan leven. Genieten is daar zeker een onderdeel van.
     
    Adje vindt dit leuk.
  19. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik ken de bron van het onderzoek niet. Het staat nu op msn.com, maar het lijkt me niet dat daar de beste wetenschappelijke publicaties op gepubliceerd worden.

    Als het onderzoek echt goed is uitgevoerd en het in een goed wetenschappelijk blad gepubliceerd is, dan levert het waardevolle informatie op. Want het is nog steeds onduidelijk waarom de een wel ziek wordt en de ander niet. Maar stel dat het waar is, dan is het nog de moeite waard om na te gaan hoe het dan komt.
     
    citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
  20. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Het staat in BMJ, een medisch vakblad. Het is "peer reviewed" wat voor onderzoeken altijd een goed teken is en betekent dat andere onderzoekers met min of meer dezelfde vakkennis het gelezen hebben en gecorrigeerd, voordat het goedgekeurd werd voor publicatie.

    N.a.v. dit onderzoek was er een interview op TV hier, waarbij gezegd werd dat het in alle waarschijnlijkheid te maken had met een ontstekingsmechanisme dat in werking gezet wordt door de consumptie van (vooral rood en bewerkt) vlees, waardoor je minder weerstand zou hebben tegen (o.a.) Covid.
    Maar aangezien ik daar midden in viel heb ik niet gehoord of dat ook degelijk onderzocht is, of dat het alleen de mening was van de betreffende arts.
     

Deel Deze Pagina