En hoever ga je daarin dan? Of vind je het wel oké als de niet gevaccineerde zorgverlener plaats maakt voor de verkouden wel gevaccineerde zorgverlener? Wat zijn je grenzen? Heb je een a4tje bij je met wensen? Covid vaccin, verkoudheden, zieke gezinsleden, griepvaccin, enz… voor een heel kwetsbaar iemand kan namelijk alles de druppel zijn.
Dit. En aanvullend om te voorkomen dat de indruk nu is ontstaan dat zorgmedewerkers hun cliënten en/of patiënten informatie moeten verstrekken over hun eigen medische gegevens (het Coronavaccin in dit geval) en/of per definitie verwijtbaar zijn als je zorg verleent zonder te vermelden dat je niet gevaccineerd bent: dat is feitelijk onjuist. Bronnen: IGJ & een advocatenkantoor.
Er staat letterlijk "wie goede en veilige zorg wil leveren zou voor de vaccinatie moeten kiezen". Zorgmedewerkers worden daarom als eerste opgeroepen. Dat zegt mij al wat over iemand die daar niet voor kiest... Ook staat er dat patiënten daar gewoon om mogen vragen (werkgevers niet). Je hoeft niet te antwoorden. Maar de patiënt weet natuurlijk wel genoeg als jij geen antwoord wilt geven. Verder staat er dat je in overleg moet gaan met de patiënt over de behandeling. Ik zeg overigens niet dat je verwijtbaar bent (althans daarover zijn nog geen rechtszaken gevoerd dus in de praktijk weet je dat nog niet). Maar dat zou in de toekomst zeker kunnen veranderen. In dit topic is al een voorbeeld voorbij gekomen van een zorgverlener door wiens toedoen iemand is besmet en overleden. Dat zal in de toekomst vast vaker voorkomen. Bedenk ook eens de vervelende situatie die kan ontstaan als je als instelling of verzorger tegenover boze nabestaanden of patiënten komt te staan (die wellicht in hun verdriet niet even aardig en redelijk zijn). Dat zou voor alle partijen vreselijk zijn. Ook voor de verzorgde zelf. Een patiënt mag ernaar vragen of het in zijn dossier laten zetten. Het is aan de zorgverlener hoe daarmee wordt omgegaan (zorg weigeren, andere collega inzetten etc). Ik kan namelijk niet voorstellen dat je iemand gaat verzorgen die daar vooraf duidelijk bezwaar tegen maakt ("ik wil alleen gevaccineerden zorgverleners" en dan doen of je niets gehoord hebt ofzo). Een geïnformeerd patiënt kan bijvoorbeeld ook overwegen elders zorg te vragen. Er zijn bijvoorbeeld al fysiotherapeuten of verloskundigen die aangeven gevaccineerd personeel te hebben. Ik denk wel dat het in een groot ziekenhuis een stuk lastiger is.
Zo jammer dat je geen antwoord geeft op mijn vraag waar je de grens dan legt? Of is alleen een corona vaccin heilig en onschendbaar aan het bed van een kwetsbare?
Hoewel ik groot fan ben van vaccineren, zeker voor gezondheidszorg personeel, vraag ik me af of vragen naar vaccinatie niet ook veel schijnveiligheid creëert. Op grote schaal zorgt een hoge vaccinatiegraad voor minder verspreiding, maar op individueel niveau is dat moeilijker te stellen. Ik werk in de zorg en vanochtend was het voornaamste intranet bericht juist dat iedereen wordt opgeroepen zich nog steeds aan de voorschriften te houden omdat je ondanks vaccinatie nog steeds besmet kunt raken en dan ook besmettelijk bent. Het voornaamste wat je dus zou willen van zorgpersoneel is dat ze goed de voorschriften opvolgen en zich bij klachten laten testen. En als we denken dat we veilig zijn omdat de ander gevaccineerd is en je weet verder niets over diens leven en dus risico's, dan is dat echt schijnveiligheid.
En wat maakt het eigenlijk uit. Als niet gevaccineerde zorgmedewerker, in de breedste zin van het woord (verpleegkundige, verzorgende, leerkracht, pm'er, fysiotherapeut, verloskundige en noem allemaal maar op) kun je er simpelweg voor kiezen alleen nog voor een werkgever te werken die hier dus niks om geeft en niks mee doet. Dat is het enige voordeel van een zorgberoep met dit kabinet: ze staan werkelijk overal te springen om je. Ik wens alle werkgevers heel erg veel succes met het vinden van genoeg personeel die daar wel iets mee doen Patiënten die erom vragen gewoon simpelweg zorg weigeren. Dan piepen ze wel anders.
Ik ben absoluut voor en en. Een vaccinatie moet er niet voor zorgen dat je andere voorzorgsmaatregelen niet meer hoeft te nemen. Dus natuurlijk ook handen wassen, thuis blijven bij klachten en afstand houden (hoewel dat vaak niet gaat in de zorg). Mensen moeten daar ook allert op blijven (of worden gemaakt door zo'n bericht).
De grens is voor iedere patiënt anders. Iedereen maakt daarin zijn eigen afweging afhankelijk van de situatie en natuurlijk de ziekte. Ik kan mij voorstellen dat iemand met een gebroken been er anders instaat dan iemand met een kankerbehandeling. Waar het om gaat is dat je als verzorgende open en eerlijk bent in je handelen. En dat ee patiënt een geïnformeerde beslissing kan maken. Verder moet personeel zich natuurlijk aan de gestelde richtlijnen houden (bijvoorbeeld beschermde kleding, handen wassen, testen of thuis blijven etc). Een vaccinatie moet niet betekenen dat de rest maar wordt losgelaten.
Zou ik dan trouwens ook mogen weigeren naar bepaalde adressen te gaan, als clienten mij mogen weigeren, mag ik hen dan ook weigeren?? Ik moet als zorgverlener nl wel onbeschermd (of wacht die mondkapjes zijn idd echt mega goede bescherming) zorg leveren aan een cliënt die snotverkouden is, alles onder hoest en proest. Maar niet getest hoeft van de ha, want mw heeft gewoon een kou’tje gevat . Of mag ik dan gewoon zeggen nou mw je zoekt het maar uit, deze week word je niet geholpen?
Juist, was dat de reden om de zoredewerkers als eerst op te roepen? Of waren ze vooral bang voor wat extra (verplichte) ziekmeldingen waardoor er nog meer tekort kwam aan personeel in de ziekenhuizen? Overigens ‘als eerste’ dat valt ook met een korreltje zout te nemen, wij als wijkverzorging/verpleging kwam pas eeuwen later weer aan bod, vervolgens mochten we een afspraak maken voor AZ en werd juist toen besloten er niet meer mee verder te gaan, ach ach wat hadden ze een haast ‘om die zorgmedewerkers als eerst te vaccineren’ .
Je had het over kwetsbare, niet iemand met een gebroken been. Als jij dan liever een verkouden gevaccineerde zorgmedewerker aan je bed hebt, vraag ik me echt af hoe serieus je alles neemt.
Zorgpersoneel moet gewoon werken met klachten en in afwachting van de test met een ffp2 masker, maar thuis blijven is er niet bij.
Tsjah ik heb de eerste al gehoord die hun baan opzeggen als vaccineren verplicht wordt. Ben benieuwd hoeveel personeel erover blijft
Maar Nederland heeft helemaal geen traditie van verplicht vaccineren. Heel veel landen hebben hier verplichtingen voor, in Griekenland mag je niet naar school als je geen waterpokken vaccinatie hebt gehad, hier mag je met waterpokken gewoon naar het kdv als je je niet te beroerd voelt. Dus ik zie dat voor deze vaccinatie echt niet komen in Nederland. In landen waar dit nu wel wordt gesteld is de verplichting tot vaccinatie al veel meer aanwezig. En heel eerlijk, ik ben heel blij met de vaccinatie, ik heb staan juichen toen ik eerder terecht kon, maar als er een vaccinatie plicht komt tegen corona terwijl we kinderen niet eens standaard een rs-vaccinatie aanbieden, dan ga ikzelf nog wel de straten op. We zijn in Nederland veel te terughoudend in vaccinatie beschikbaar maken bij hele reëele risico's, dan kunnen we dit niet verplichten.
Die ken ik ook. En vanavond heeft Frankrijk aangekondigd dat (in navolging van andere Europese landen) vaccinatie vanaf 15 september verplicht wordt voor het zorgpersoneel. Anders mag je je beroep niet meer uitoefenen en krijg je niet betaald. Ik denk dat het gros wel zal moeten.
Maak je maar niet ongerust, tenzij de wet wordt aangepast kan dit niet in Nederland. Daarnaast is er al een gigantisch personeelstekort in de zorg, met een verplichte vaccinatie houden ze helemaal geen personeel meer over. Overigens heeft mijn werkgever (zorg) al gezegd dat ze niemand verplichten en zelfs niet willen weten welke personeelsleden er wel of niet gevaccineerd zijn. Zij willen namelijk al het personeel gelijk behandelen. Daar kunnen een hoop mensen tegenwoordig nog een voorbeeld aannemen.