18 jaar en jeugdzorg houdt op

Discussie in 'De lounge' gestart door Chechi, 23 jul 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Dag allemaal,

    Ik ben benieuwd of mensen ervaring hebben met de volgende situatie en of dit zomaar kan.

    Mijn halfbroertje van 17 wordt 2 augustus 18 jaar. Hij woont binnen een kamertraining organisatie omdat het bij zijn pleegouders niet meer ging (hij is uit huis geplaatst). Nu heeft de instelling waar hij woont aangegeven dat ze hem 13 augustus eruit gaan zetten, omdat hij toch wel zijn eigen dingen doet en weinig leerdoelen heeft.

    Kan dit zomaar? In mijn ogen kun je toch niet poef een maand van te voren zeggen dat iemand weg moet en op straat komt te staan? Daar moet iemand toch in begeleid worden? Al is het zoeken naar een eigen kamer?

    Wat zijn zijn rechten en hun plichten? Ik welk zelf als GZ-psycholoog en bij ons heb je zorgplicht. Bestaat zoiets ook voor zulke instellingen?
     
  2. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    @Iertje81 of @Syane kunnen denk ik wel antwoord geven.

    Ik zie aan zus haar pleegdochter die pas 18 is geworden dat de begeleiding van haar zorginstelling volledig gestopt is. Ze heeft een bedrag gekregen dat in al die 13 jaar dat ze er onder viel voor haar gespaard hebben en daarmee was het klaar. Ze wil nu graag op haarzelf gaan wonen en volgens mij helpt de gemeente wel mee met zoeken wat ik van zus begreep.
     
    Iertje81, Ysabella en Chechi vinden dit leuk.
  3. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.611
    3.859
    113
    Ik heb dat vaker gehoord dat het op de 18e verjaardag stopt. Ik vind dat echt heel bizar hoor. Vaak zijn ze dan nog helemaal niet 'klaar' met behandeling oid.
     
    Zeebra, Ysabella en Chechi vinden dit leuk.
  4. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Ik hoop dat dat hier ook gaat gebeuren. Ik vind het zo onwerkelijk, een 18 jarige (met een rugzak ook) opeens op straat zetten. Hoe zien ze dat voor zich in vredesnaam...
     
  5. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Nee precies.. m’n broertje is alles behalve volwassen. Hij is in therapie en doet eindelijk voor het eerst in jaren zijn best om er wat van te maken en dan gebeurd dit.
    Eigenlijk had hij er dus beter een zooitje van kunnen maken en veel leerdoelen hebben, dan mag hij “blijven”.
     
    linnim vindt dit leuk.
  6. YaelStone

    YaelStone Fanatiek lid

    5 aug 2019
    2.287
    4.154
    113
    Mijn man is ambulant begeleider en zegt dat het niet gebruikelijk is om iemand zo maar op straat te zetten. Is hij er geplaatst met een jeugdindicatie? Die wordt op je 18e omgezet in een volwassenindicatie, en als die zorgindicatie nog niet geregeld is zou dit wel voor kunnen komen.
     
    Syane vindt dit leuk.
  7. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik vind het ook wel gek dat er niet naar toe gewerkt is. Ik weet vrijwel zeker dat als pleegdochter van zus nog in een instelling had gezeten dit iets was waar ze met haar voogd naar naartoe had gaan werken.
     
    Chechi vindt dit leuk.
  8. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Hij is er inderdaad geplaatst met een jeugd indicatie. Ze zetten hem volgens mij niet om naar een volwassene indicatie omdat hij geen begeleid wonen doelen meer heeft (alhoewel je je kan afvragen of een kamer zoeken geen doel op zichzelf is maar goed). Ze vinden dat hij prima op zichzelf kan wonen en geen begeleiding nodig heeft. Maar fijn om te horen dat het niet de dagelijkse gang van zaken is, dan heb ik volgende week wat te ruziën met wat mensen daar.
     
  9. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.205
    149
    63
    Vanaf zijn 18e zal de jeugdzorg indicatie stoppen en valt hij onder de volwassenzorg. Je mag van een organisatie verwachten dat zij het proces naar volwassenzorg begeleiden, zoals indicatie aanvragen bij de gemeente en toeleiden naar een geschikte beschermde woonplek. Of anders toeleiden naar zelfstandige huisvesting.
    Mij lijkt dat ze die zorgplicht hebben en niet iemand ineens aan zijn lot overlaten.

    Is er een (toeziend) voogd aanwezig? Ook daar mag je van verwachten dat ze ondersteunen na een goede plek vanaf zijn 18e.
    Ik zou daar eens aan de bel trekken.
     
  10. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.889
    16.248
    113
    #10 Ysabella, 23 jul 2021
    Laatst bewerkt: 23 jul 2021
    Een vriendin van mij heeft dit destijds ook gehad, die stond met 18 jaar zo opeens op straat. Te bizar voor woorden.
    Ik hoop dat de gene die getagd zijn je verder kunnen helpen, zij weten hopelijk welke lijntjes jullie kunnen uitzetten zodat hij goede begeleiding kan krijgen en woonruimte.

    Het is toch wat, word je uit huis geplaatst omdat de situatie thuis niet leefbaar is ‘gooit’ de organisatie jouw op je 18e uit huis omdat je dan officieel volwassen bent. Dit zou echt op de politieke agenda moeten belanden zodat er een wetswijziging kan plaatsvinden. Ik zou dus ook een mail sturen naar de gene die hier in de Tweede-Kamer over gaat. :oops::thumup:
     
    Krily, Paardenbloem, Sado en 4 anderen vinden dit leuk.
  11. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.461
    10.663
    113
    Dat is niet de gebruikelijke gang van zaken. Wel kan het zijn dat een plaatsing kan stoppen als er geen WMO-zorg of WLZ-zorg aan volwassenen geboden wordt door de instelling. Maar dan moet men ruim op tijd gaan zoeken naar een vervolgplek. Uiteraard met de jongere samen waarbij de jongere zelf ook wel echt inzet moet tonen. Het moet uiteraard niet zo zijn dat een jongere niks doet en de instelling hard aan het werk gaat. Soms vinden jongeren ook dat ze er recht op hebben dat anderen heel hard voor hen lopen zonder dat ze zelf enige inzet tonen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan kan het zijn dat er een maand voor 18 jaar heel hard wordt gezegd dat het stopt. Maar dan is daar al van alles aan vooraf gegaan. En is er vaak genoeg over gecommuniceerd wat er verwacht wordt. Soms is zo’n interventie nodig. Een jongere kan dit dan aan de buitenwacht als zielig verhaal brengen. Het is dus sowieso zaak om dat uit te sluiten.

    In principe zijn er om de zoveel tijd planbesprekingen en daar wordt ook een verslag van gemaakt. Sowieso is er een plan van aanpak met ook daarin de doelen. En die worden telkens geëvalueerd. Vraag anders eens of je die verslagen mag lezen.
    Als een doel is dat de jongere zelfstandig is en zelfstandig woont dan wordt er bijv samen met de jongere gezocht naar een vervolgplek met 18 jaar en bijv uitkering aangevraagd, de jongere wordt geleerd hoe administratie te doen enzovoorts. Kamertraining is er juist voor dat een jongere alles leert om zelfstandig verder te kunnen.

    Er moet een plaatser zijn. Dat is een instantie die de verwijzing heeft geschreven. Vaak is dat een gezinsvoogd van bijv Bureau Jeugdzorg of een gezinscoach van de gemeente of het CJG. Als de verwijzing van de huisarts is gekomen dan is met de arts teruggekoppeld hoe het gaat. Maar meer gebruikelijk is dus een gezinsvoogd of gezinscoach.

    Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord. Vraag gerust wat je nog meer wil weten.
     
    bulakgirl, YaelStone en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  12. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Ja er is een toeziend voogd, die ga ik volgende week maandag direct benaderen. Zo irritant dat het nu weekend is...... pfffff.
     
    Syane vindt dit leuk.
  13. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    Chechi vindt dit leuk.
  14. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Ik ga zeker naar verslagen vragen ed. Als mijn broertje er een potje van maakt kan ik het ergens wel begrijpen, maar tegelijkertijd ook niet wat dit is ook wat je kan verwachten bij een jongen met een rugzak. Je zou dan denken aan opschalen zorg, maar goed. Wat opvallend is is dat destijds is afgesproken dat wanneer zaken niet goed verlopen (bijv hij werkt niet mee etc) dit teruggekoppeld zou worden naar mijn vader. Echter is dit nooit gedaan en kreeg hij vandaag opeens het telefoontje dat zijn zoon dus eruit wordt gezet.

    Ik ga deze dingen meenemen en volgende week het gesprek aan met zijn toeziend voogd (die overigens al jaren dingen nalaat).
     
  15. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.675
    33.044
    113
    Is er een voogd of een gezinsvoogd?
    Want dat maakt deels verschil.
     
    Syane vindt dit leuk.
  16. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.461
    10.663
    113
    Als het goed is heeft je broertje die verslagen zelf ook. Zo niet, dan moet je wel zijn toestemming hebben om die te mogen lezen cq ontvangen.
    Toeziend voogd is een oude term, die bestaat niet. Als er een OTS is dan is het een jeugdbeschermer (ook wel gezinsvoogd genoemd) die deze maatregel uitvoerde. Of het is een voogd (die ook jeugdbeschermer heet maar een voogdijmaatregel uitvoert). De jeugdbeschermer moet vervolghulp voor na de 18 jaar regelen. Bijv bij de WMO van de gemeente. Soms wordt dat ook uitbesteed aan de instantie die de zorg nu verleend maar dan moet dat duidelijk afgesproken zijn. De jeugdbeschermer moet een plan voor richting 18 jaar en daarna schrijven. Dat moet ook met de jongere besproken worden.
    Het hebben van woonruimte en inkomen vanaf 18 jaar is een zeer gebruikelijk doel voor jongeren op kamertraining. Dus dan kan prima zo gesteld worden.
     
    GossipGirlxoxo en Iertje81 vinden dit leuk.
  17. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.675
    33.044
    113
    Ik had het niet beter kunnen zeggen :D
     
    Syane vindt dit leuk.
  18. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.675
    33.044
    113
    Dit klopt niet helemaal al heb je in de basis een punt. Heel veel is ook afhankelijk van de gemeente waar broertje woont en wat ze ingekocht hebben.
     
  19. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.675
    33.044
    113
    Geloof me dat dit al jaren op de agenda staat. Jeugdzorg ligt niet voor niets al jaren onder vuur.
     
    Syane vindt dit leuk.
  20. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Dat zeg je gewoon omdat je bang bent dat ze gaat mailen en je uit huis plaats bonus word afgepakt.


    Grapje mensen....
     
    Mop81 en Iertje81 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina