Nou zeg, heel flauw deze reactie.. zelf nooit jong geweest? Nu moet ik er ook niet meer aan denken, wekelijks op stap of naar een festival. Maar kan mij goed indenken dat sommige jongeren hier last van hebben. Het is ook alles eromheen wat is verandert. Er is niet persé een trauma nodig om psychische klachten te ontwikkelen toch?
Ik vind dat die hele Grand Prix ook niet door hoort te gaan, nee. En ik vind het ook belachelijk dat er mensen met waterkanonnen zijn weggespoten. Dat is inmiddels maanden geleden. Nu kun je prima in het park chillen.
Nee maar wel dat jongeren daardoor ook psychische problemen krijgen. Dat is idd niet met een festival opgelost. Ik hoop voor de jongeren dat alles snel weer normaal wordt.
Ik was van plan mij niet te mengen in dit topic, maar over het drugsgebruik wil ik toch een toevoeging doen. hier in het dorp zijn de problemen met drugsgebruik juist enorm toegenomen. waar de meeste jongeren misschien best wel eens een joint/pil/snuifje namen op een festival, zitten er nu juist hele groepen verveelde jongeren bij elkaar die uit verveling dan maar aan de drugs gaan. Er is niets anders te doen, nergens zijn ze welkom. Hier zijn dan ook veel ‘huisfeestjes’ waar weekenden lang en nu zelfs de hele vakantie door mensen onder invloed zijn. Iemand die dicht bij mij staat werkt al jaren in de jongeren, drugsgerelateerd. Volgens hem en collega’s zijn de problemen en opnames met jongeren echt meer dan verdubbeld. 1 bepaalde soort drugs is hier enorm in opkomst gekomen doordat je het op internet kan bestellen en het goedkoop is. Het mondt uit in volledig ontspoorde 14-15 jarigen, met psychoses en al erbij. En dan bedoel ik echt veel. Het is in mijn opinie dan ook niet realistisch om te denken dat zolang er geen festivals zijn, jongeren dus geen drugs gebruiken. Het tegendeel is waar. Ze vluchten in middelen door alle angsten, negativiteit, verveling, lockdowns etc.
De opmerking sloeg op een artikel waarbij de relatie door een festival organisator gelegd werd met psychische problemen bij jongeren vs geen festivals. Dat gaat echt veel te ver.
Helemaal mee eens dat ze dit vandaag doen! Het is niet medisch noodzakelijk nee maar hoeveel mensen zaten te klagen en te huilen dat ze niet naar de kapper konden..of hun nagels niet konden doen..kom op zeg. Hoop echt dat ze wat voor elkaar krijgen want zoals het nu gaat klopt het voor geen meter!
Ik snap niet waarom je zo dramatisch doet over plekken waar jongeren laagdrempelig terecht kunnen voor een test of prik. Prima als je niet gevaccineerd wilt worden. Maar als een ander dat wel wil, is het toch ook prima? Waarom zo hysterisch daarover? De meeste leeftijdsgroepen zijn nu gevaccineerd. Het aantal mensen dat nu nog (een 2e) prik moet halen is te klein om die grote vaccinatielocaties open te houden. Dat is gewoon niet efficiënt. Bovendien lagen die vaak toch wat verder buitenaf, op industrieterreinen of buiten de stad. Voor met name mensen zonder auto niet altijd even goed bereikbaar. Als je dan toch minder ruimte nodig hebt, is een mobiele locatie juist heel handig. Handig voor mensen die er gebruik van willen maken. En als jij er geen gebruik van wilt maken: ook prima. Ik maak ook (nog) geen gebruik van de bus voor de mammografie die geregeld bij ons sportcentrum staat. Maar het zou niet in me opkomen om te zeggen dat ik het zó erg vind dat die bus er staat, dat ik er geen woorden voor heb...
Een vriendin van me die bij de GGZ werkt met jeugd zegt dat dit voornamelijk door social media komt. De grote druk van het zien en gezien worden. Daaruit vloeien allemaal extra druk ( mooi zijn, dun zijn, leuk zijn, druk hebben, meedoen, vrienden hebben et cetera...)
Tuurlijk, doen alsof de coronacrisis geen invloed heeft op deze enorme problematiek bij onze jeugd en jongeren vind ik net zo naïef als mensen die doen alsof corona niet zo erg is. Ik werk zelf ook in de GGZ en ja, ik durf met 100 procent zekerheid te zeggen dat dit de reden is van de snel stijgende vraag om GGZ bij deze groep.
Ik denk dat het een combinatie is die elkaar heeft versterkt. Social media helpt natuurlijk niet mee met die influencers die er allemaal prachtig uit zien en de mooiste spullen hebben.
Ja, maar dan doe je wel alsof ze beide enorme invloed hebben. Ik denk dat Social media hooguit een paar procent bijdraagt aan dit probleem dus dat is gewoon om de zaken heen draaien naar mijn mening.
Ik weet bijna wel zeker dat Covid mentale problemen bij de jongeren in de hand werkt. Maar ik denk dat er meerdere factoren meespelen, waaronder dus idd de maatregelen (lockdowns) en schoolsluiting, maar ook dat we met z’n allen (en zéker onze jeugd) een bepaalde maakbaarheid van het leven verwacht. Niet voor niets is de term “curling ouders” in het leven geroepen. Wij ouders maken de grote fout elke oneffenheid van onze kinderen te willen wegpoetsen. “We” willen een picture-perfect leven en hedonisme viert hoogtij. Kunnen we überhaupt nog wel met tegenslagen omgaan? Soms vraag ik het mij af…
het is anders algemeen bekend dat eetstoornissen als sinds jaren toenemen en steeds jonger begint ten gevolgen van de druk door social media. Dat was voor covid19 tijd ook zo. Daarmee zeg ik niet dat er niets aan de hand is, maar deze specifieke stoornis vraag ik me af.
Nou helemaal prima toch dat jij en ik er anders over denken Ik zie het als een verkapte vervanging van de prikbussen. En het doel van de prikbussen is mijns inziens om zoveel mogelijk jongeren te vaccineren, niet om ze volledig te informeren over vaccinatie. Daarnaast denk ik dat je hiermee alsnog groepsdruk in de hand werkt. Maar bovenal heb ik echt totaal geen zin om hier weer een eindeloze discussie over aan te gaan, want daar gaan we niet uit komen.
Nogmaals: Er was nog nooit zo'n keiharde stijging als nu... Het is een heel groot probleem. https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2020/forse-stijging-aantal-crisismeldingen-jongeren-met-suicidaliteit-en-eetstoornissen-bij-jeugd-ggz Forse stijging crisismeldingen jongeren met suïcidaliteit en eetstoornissen Snelle actie nodig om toegankelijkheid en kwaliteit te bewaken. NVvp deelt zorgen. 23.12.2020 de Nederlandse ggz Er is een forse stijging van het aantal crisismeldingen bij jeugd ggz-instellingen. Dat blijkt uit een uitvraag van de Nederlandse ggz onder haar leden. Crisiszorg is zorg die verleend wordt aan kwetsbare kinderen in een acute crisis, zoals een ernstige depressie, acuut suïciderisico of een acute eetstoornis die dwangvoeding noodzakelijk maakt. De grootste problemen zijn te zien in de Randstad, West-Brabant en het oosten van het land. Instellingen die precieze cijfers aanleverden melden een stijging van 30-60% ten opzichte van voor de coronaperiode. In één geval was er een verdrievoudiging van de spoedaanmeldingen. Daarbij valt op dat de toename vooral te zien is bij kinderen en jongeren met eetstoornissen en suïcidaliteit.