Stoomoven (Siemens). Do or don't?

Discussie in 'De lounge' gestart door juf21, 28 aug 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. juf21

    juf21 Bekend lid

    20 mei 2012
    726
    139
    43
    Hoi meiden,

    Wij zijn een keuken aan het uitzoeken voor onze nieuwbouwwoning.
    Ik bak veel, dus we hebben gekozen voor 2 ovens. De ene wordt een oven ivm magnetron. De andere willen we ivm stoom.
    Nu heb ik twee mensen gesproken die zeiden dat er veel vocht onderin blijft liggen, wat veel werk is om schoon te maken. De keukenadviseur zei dat die mensen dan iets verkeerd doen, want er zit een automatische droogfunctie (oid, weet niet precies meer) op.

    Wat is jullie ervaring met een stoomoven? Herkent iemand het, van het vocht? Of hebben die twee het inderdaad niet goed begrepen?
    :roflmao:

    Graag alleen een reactie over wel of geen stoomoven, en waarom (niet).
    Ik wil geen discussie starten over waarom wij twee ovens nemen. ;)
    Bedankt alvast!
     
  2. juf21

    juf21 Bekend lid

    20 mei 2012
    726
    139
    43
     
  3. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    8.330
    8.332
    113
    Amsterdam
    Je moet je denk ik vooral afvragen ga je het veel gebruiken. Wij hebben ook 2 ovens, een normale en een combi. Maar als je veel kookt en bakt is de combi echt nog steeds inferieur aan de gewone. Wij hebben daarom nu wederom niet voor een stoomoven gekozen. Dan gebruik ik net zo lief een pan om het zo te zeggen.
     
  4. vruchtje24

    vruchtje24 VIP lid

    2 jan 2007
    13.186
    431
    83
    Vrouw
    home sweet home
    Zelf geen ervaring mee, maar een vriendin van mij wel en is helemaal happy ermee. Een do dus;)
     
  5. Do1981

    Do1981 VIP lid

    9 dec 2016
    5.483
    3.341
    113
    Wij hebben deze combi ook. Een oven met magnetron en een oven met stoom. Alleen dan van neff (zou je ook nog naar kunnen kijken, zo handig dat die deur er in schuift, en is zelfde concern)

    ik moet zeggen dat ik de stoom functie niet super, super vaak gebruik. Maar vind het wel heel handig voor groente. Je groente is wel lekkerder. Er zit idd droog functie op, maar je moet wel altijd schoonmaken/ droog maken na afloop.
    Ik gooi toch sneller groente in de pan. Net wat makkelijker. Het gaat in vlagen/periodes dat ik de stoomoven ervoor gebruik.
    Maar wat ik wel super veel gebruik is de oven functie met stoom. Dat heet bij die ban ons cicloterm hetelucht. Oven met klein beetje stoom. Worden gerechten minder droog van. Gek voorbeeld, maar bijvoorbeeld oliebollen zijn nog lekkerder dan vers bijna als je ze zo opwarmt.

    Als het alternatief een ‘gewone’ oven is zou ik altijd voor die stoom combi gaan
     
  6. juf21

    juf21 Bekend lid

    20 mei 2012
    726
    139
    43
    We willen geen gewone stoomoven.
    We willen vooral twee ovens. De één in combi met een magnetron, en de andere in combi met stoom.
     
  7. Valenti

    Valenti Actief lid

    11 feb 2013
    457
    15
    18
    Ik heb dezelfde combinatie en gebruik beide ovens even vaak. Er blijft idd geen water liggen want die wordt automatisch weg gepompt. Geeft hij ook aan. Behalve stomen is de optie bakken met stoom helemaal top en de optie regenereren helemaal top. Eten opwarmen alsof het net is gemaakt .
     
  8. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    13.073
    12.030
    113
    Wij hebben 1x combi oven/ magnetron (hoog model) en 1x combi oven/ stoomoven en ik moet eerlijk zeggen dat we de stoomfunctie nog weinig gebruiken, maar dat komt ook door het gebrek aan tijd. Als de jongste wat ouder wordt, verwacht ik dat we hier wel meer mee doen. En wat we ermee hebben gemaakt is goed bevallen! Overigens ook alles van Siemens.
     
  9. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.394
    5.298
    113
    Wij hebben dit in onze huidige keuken (7 jaar oud), maar in de nieuwe (nieuw huis, huidige keuken is nog prima ;)) komt er naast de oven/magnetron een gewone oven. We gebruiken de stoomfunctie echt maar heel weinig, dus heb dan liever een grotere gewone oven. Plus ik heb een instantpot, dus daar kan ik ook prima in stomen. Maar er zijn genoeg mensen die wel heel erg fan zijn. Als ik hem meer zou gebruiken, was ik in de nieuwe keuken wel voor een versie gegaan met een vulslang en niet met een reservoir (want daar wordt de oven kleiner van en als je hem weinig gebruikt, moet je dat water steeds verversen. Ik dacht wel dat ik heb gezien dat het reservoir nu anders zit, waardoor je minder ruimteverlies hebt).
    Wij hebben trouwens Neff, maar dat hoort bij bosch/siemens, dus vergelijkbaar.
    Die van ons heeft geen automatische droogfunctie, dus dat weet ik niet. In ieder geval heb je het vocht redelijk vlot weg met een spons.
     
  10. 1986Lynn

    1986Lynn Fanatiek lid

    3 sep 2009
    2.636
    379
    83
    ..
    Wij hebben ook 2 keer deze combinatie aan ovens gehad (hebben 5 jaar geleden en 3 jaar geleden nieuwe keukens gekocht in de toenmalige woningen). De eerste gaf wel nog veel water onder in, ook na droogfunctie. De tweede niet. Volgend jaar wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd en we hebben dan opnieuw gekozen voor magnetron/oven en stoom/oven. Van Siemens en Neff hebben wij ze (gehad).
     
  11. Tammie81

    Tammie81 Bekend lid

    8 okt 2014
    574
    119
    43
    Hier de stoomoven van Siemens gehad in ons vorige huis en dat was inderdaad een drama met schoonmaken iedere keer. Uiteindelijk daardoor de stoomoven dus amper gebruikt. Echt zo onwijs zonde van het geld geweest. We zijn echt een grote Siemens fan maar dit was dus echt een grote tegenvaller.

    Nu in ons nieuwe huis toch weer overstag gegaan voor een stoomoven maar dan van Gaggenau. Die zouden dit probleem niet moeten hebben. Althans dat hoop ik :|
     
  12. mama2bengeltjes

    mama2bengeltjes Fanatiek lid

    28 jan 2015
    1.198
    531
    113
    Hier hebben we zelfs 3 ovens in de keuken waaronder een van 90cm breed, combi oven en stoom oven. Het schoonmaken van de stoomoven vind ik wel meevallen en erg blij ermee. Ook heerlijk om brood in te bakken. Alle apparaten zijn van Siemens.
     
  13. Inge1984

    Inge1984 Fanatiek lid

    10 sep 2015
    1.800
    1.618
    113
    Wij hebben twee ovens van Siemsen die alles kunnen. Dus oven, magnetron en stomen. Er zit ook nog automatisch (pyrolytisch) reinigen op. Echt ideaal. Stoom functie gebruik ik overigens nauwelijks. Daarvoor had ik 'm ook niet gekocht maar het zat er gewoon bij.
     
  14. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    10.458
    11.973
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    In vriend zn huis een van Miele. Hij wordt echt zelden gebruikt. Maar als hij gebruikt wordt is hij niet persee moeilijk schoon te maken. Er zit ook een soort afvoerputje in geloof ik.
     
  15. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.262
    25.717
    113
    Geen discussie over twee ovens van mijn kant. Dat stukje kan ik je sowieso alleen maar aanraden. Wij hebben ook twee ovens: één met ook een magnetronfunctie en de ander is een hetelucht oven met stoomfunctie.
    Ik gebruik de stoomfunctie niet super veel. Dat komt waarschijnlijk omdat het geen volwaardige stoomoven is, waarbij je de temperatuur bij het stomen in kan stellen.
    Ik maak er bv wel gestoomde broodjes in (steamed buns, bapao), maar andere recepten die ik heb die in een stoomoven zouden kunnen, los ik op een andere manier op. Eigenlijk dus omdat de stoomfunctie daarvoor niet toereikend genoeg is. En groentes stomen oid doe ik in mijn crockpot express, dat werkt makkelijker.

    Hij is verder prima schoon te maken.
     
  16. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.683
    1.860
    113
    Als ik de stoom gebruik i.c.m. De oven dan is er geen vocht te bekennen.
    Als ik groente stoom dan js de oven wel wat natter. Ik heb dan 2 opties: even de theedoek erdoor of even open laten staan. Eerste optie is ook niet veel werk, de onderkant en het raam even afnemen.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.175
    6.577
    113
    Wij hebben zelf geen stoomovens, maar die ik bij anderen gezien heb, vind ik klein aan de binnenkant. Ik ben erg blij met mijn gewone oven, waarbij naast hetelucht ook boven/onderwarmte mogelijk is. Die gebruik ik voor het bakken van brood e.d.; de hetelucht voor ovenschotels. Dan kun je ook stapelen (kun je zo 4 pizza's tegelijk kwijt).

    Groenten stomen doe ik wel in een stoommandje. Kost een paar euro :)
     
  18. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Wij hebben exact hetzelfde als dat jij misschien wil aanschaffen dus ook een combi en een stoomoven Siemens. Die van ons zijn 5 jaar oud. Wij gebruiken de stoomoven functie heel vaak. We eten ongeveer 2 a 3 keer per week aardappels en die stomen we altijd in de oven en als we bijvoorbeeld bloemkool of zoiets erbij hebben dan gaat dit erin mee. Wij vinden het heel handig want je kan het programmeren en eerder op de dag al klaar maken. Wij bakken de aardappels dan altijd even af en dat is heerlijk en dat kost nog maar 5 minuten.
    Bij die van ons blijft wel inderdaad heel veel water onderin staan. Dit wordt niet afgezogen maar ik las hierboven dat dat bij iemand anders wel gebeurt dus misschien dat bij nieuwere varianten het wel gebeurt. Wij halen altijd met twee of drie keer met het vaatdoekje het ergste vocht weg en dan de droogfunctie aan. ik vind het zelf niet heel veel gedoe en wij gebruiken hem dus heel veel maar ik kan me voorstellen dat dat wisselt per persoon. Overigens gebruiken we de andere opties helemaal niet. Wij gebruiken voor overige functionaliteiten zoals broodjes bakken alleen de andere oven
     
  19. Do1981

    Do1981 VIP lid

    9 dec 2016
    5.483
    3.341
    113
    Ik lees hier een aantal keer dat de stoomoven klein is van binnen. Misschien zijn dat oudere modellen, maar onze combi stoomoven is gewoon een grote oven met oven functie die normaal is.
    Hier boven ook al een keer gezegd, die regeneratie stand is ook top!
    Het gaat dus niet alleen om de stoom functie, maar ook het bakken met stoom. Ideaal!
     

Deel Deze Pagina