Dé oplossing om speelgoed te ordenen, compleet te houden én netjes op te bergen

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Nina Sanders, 3 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Dan is het zoals ik eerder zei consequent meehelpen, op het kdv/pzs/go kunnen alle kinderen het ook;)
     
    rijo vindt dit leuk.
  2. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Jep. Doet O ook wel hoor. Maar het is meer dat ik een efficiënt systeem zoek. Ze hebben genoeg maar ik wil het gewoon op een mooie, verantwoorde manier opbergen aan het einde van de dag. Geen zooi overal en nergens. Ze hoeven geen 100 dingen tegelijk (willen ze ook niet). Maar ik wil de boel wel compleet houden en ze genoeg kunnen aanbieden - wat ze vervolgens zelf opruimen
     
  3. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Ik vind die gelabelde bakken wel een optie..
     
  4. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.540
    7.043
    113
    Hier hebben we de regel juist niet van 1 ding pakken en pas het volgende als het eerste opgeruimd is.
    Ze bouwen met de kapla een parkeergarage, daar gaat de duplo trein doorheen, maïs is nodig om op de vrachtwagens te vervoeren, en de stickstorm is ook leuk om parkeerplaatsen mee te maken. En oh ja, als hij de smaak echt flink te pakken heeft dan komt er nog een dierentuin bij met de plastic dieren.

    Maargoed, ik hou van opgeruimd, dus losse manden o.i.d. gebruik ik hier niet echt. De keukenkast is lekker groot, dus 2 planken en 2 grote laden vol knutselspullen. De jongste heeft 3 ikea bakken in de tv kast met wat speelgoed, ooit netjes gesorteerd, na 1 dag weer alles door elkaar. Maar ik knikker alles er gewoon in elke avond, dan zie ik het tenminste niet meer.
    Op dit moment staat ook de tipi tent opgeklapt in een hoek, omdat ze die nu even leuk vindt. Maar meestal staat die in de bijkeuken in een hoekje.
    En tussen piano en muur in staat de kaplabak met daarop de bak duplo en stickstorm. Maar die zie ik dus niet, gordijn zit er ook nog eens voor. Zodra de bijkeuken af is gaan die bakken daar in een kast.
    En verder staat het op de slaapkamers. Derde heeft van die rolbakken onder zijn bed met autootjes, treinbaan en boeken.
    Ohja, we hebben een diepe pax kast in het kantoor voor Donald duckjes (2 van die diepe planken vol dozen met die dingen :oops:) en de spelletjes en puzzels.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  5. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.127
    15.635
    113
    Vrouw
    Of zoiets(als je daar plek voor hebt natuurlijk)
    Ipv bakken dan mandjes maar wel opbergbaar aan een haak ipv allemaal losse modellen op de grond.

    20211003_212934.jpg 20211003_212904.jpg 20211003_212851.jpg
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  6. Paris91

    Paris91 Fanatiek lid

    22 jul 2017
    1.345
    1.249
    113
    Vrouw
    #46 Paris91, 3 okt 2021
    Laatst bewerkt: 3 okt 2021


    Zij heeft zoveel goede tips op haar YouTube en Insta.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  7. emmen88

    emmen88 Actief lid

    1 sep 2014
    357
    463
    63
    Wij hebben het meeste speelgoed boven staan. De kinderen sjouwen alles de hele dag naar beneden, want daar spelen ze het liefst. Dus ze hebben alle drie een eigen kratje en 's avonds moeten ze met opruimen al hun spullen in hun kratje mikken en het kratje mee naar hun kamer nemen en de boel weer opbergen (voor de jongste doe ik dat nog).
    Duplo, spelletjes en knutselspullen hebben we wel standaard beneden.
    Het systeem is niet waterdicht overigens, want als ik een paar avonden alleen ben met de kinderen heb ik geen tijd/zin in het gedoe met de kratjes en dan puilen die dingen na een paar dagen uit maar het idee werkt op zich wel als je wat meer discipline hebt als ik:rolleyes:
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  8. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.151
    1.943
    113
    Dit. Ik sta voor de klas en aan het eind van de dag staat alles weer waar het hoort. We doen het eerst samen en later kunnen ze het zelf. Ik zorg ervoor dat we niet teveel in, bijvoorbeeld, de bouwhoek hebben staan. Hoe meer er in de kast staat, hoe meer er uit gehaald wordt. Het opruimen duurt dan vanzelfsprekend een eeuwigheid ;) Afwisselen is het toverwoord. Zo doen we het thuis ook, maar we zijn dan ook gezegend met een grote zolder waar we speelgoed neer kunnen zetten om het op een later moment weer om te wisselen met wat anders. En we hebben nu ook een grote speelkamer voor de kinderen, dat is echt heel fijn....

    Mijn tips in het algemeen, voor wie ze kan gebruiken:
    - Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen spiegelen het gedrag van hun ouders. Ruim samen op.
    - Less is more. Kinderen raken het overzicht kwijt als er teveel spullen zijn. Wissel speelgoed af indien mogelijk.
    - Benoem dat jullie samen de kamer weer netjes gaan maken en dat alle spullen weer terug moeten worden gezet op de plek waar ze horen. Dus de duplo hoort in de duplo bak, de auto's in de autobak. 'We gaan opruimen' is te breed, want als een kind alle spullen bij elkaar in een bak heeft gestopt, is alles opgeruimd, toch? ;)
    - Houd er rekening mee dat een kind pas goed kan opruimen als het daar aan toe is.
     
    Neuzeke, TanjaK en Nina Sanders vinden dit leuk.
  9. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Leuke ideeën komen voorbij, dank voor de tips! :D
     
  10. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    834
    640
    93
    Vrouw
    voor boeken dit:
    https://www.ikea.com/nl/nl/p/flisat-wandopberger-00290778/
    op de hoogte waar ze zelf de boeken in kunnen doen, maar niet te laag zodat de kleinste zich niet kan stoten. Het liefst voor elk kind een eigen rek. (Het is niet zo moelijk om zoiets ook zelf te maken)
    [​IMG]


    voor aparte dingen, knuffels, popjes,
    https://www.bol.com/nl/nl/p/hangende-deur-schoenenzak-xl-schoenen-opbergen-opbergtas-organizer-opbergzak-opbergsysteem/9200000065090679/?bltgh=lVmY0piSQjnRKbBzo3tFgg.2_17.23.ProductImage
    [​IMG]

    grote doorzichtige bakken (eventueel stapelbaarv) oor lego, playmobil etc. of als je daar geen ruimte voor hebt, aan de muur in stoffen zakken ophangen.
    Met bakken met wieltjes hebben we geen goede ervaringen omdat het dan al het speelgoed eruit gekieperd wordt om er een treintje oid van te maken.

    en dit voor het opbergen van puzzels en bordspelletjes
    https://www.ikea.com/nl/nl/p/stuk-opberger-met-7-vakken-blauwgrijs-30493944/
    (als je ruimte hebt in je kledingkast om zoiets op te hangen)_
    [​IMG]


    Verder kan je vaak extra planken maken in boekenkasten en ligkasten, waardoor je minder hoeft te stapelen en heet allemaal veel overzichtelijker wordt.
    In mijn keukenkast heb ik b.v. een extra plank boven de glazen en bekers gemaakt, zodat daar de kinderbekers, bordjes en waterflesjes op staan.

    Als je het niet erg vind om meerdere boxen/kratten te hebben, zou je op de boxen foto's van je kinderen kunnen plakken en van het speelgoed dat erin zou moeten, zodat ze weten waar wat in moet. Als foto's geen optie is (vanwege kleine vingertjes die alles wat los en vast zit lospeuteren) kan je er ook iets op tekenen met een permanente stift. B.v. een bloempje voor A, een hartje voor B, en een simpele afbeelding van het speelgoed.

    Oh ja, en autootjes (en andere metalen dingen) kan je ophangen aan een magnetische strip aan de muur, een (kast)deur of de zijkant van een kast.
     
    Saartje33 en Nina Sanders vinden dit leuk.
  11. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.295
    113
    Bij ons is veel ruimte en mag er ook wel wat blijven staan als ze met iets anders beginnen
    Maar ik maak er wel een gewoonte van om voor elk scherm-moment ze te laten opruimen, dat werkt het beste voor ons. Jij wil schermtijd hebben? eerst opruimen :)
    Wij zijn niet super netjes, maar toch worden dingen als houten rails, duplo, lego ed netjes gesorteerd. Zelfs onze 3-jarige weet al in welke bakken dat moet. Dat is een kwestie van zo rond de 2 jaar goed aanleren. Dus samen opruimen en vanaf 3 kunnen ze dat al grotendeels dan zonder je hulp(en dat werkt dus bij ons het beste als er de beloning van schermtijd opstaat, maar je zou ook kunnen zeggen voordat je een koekje krijgt oid. Iig niet vlak voor het naar bed gaan, daar hebben ze toch al geen zin in haha).
     
    Nina Sanders en Neuzeke vinden dit leuk.
  12. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.144
    15.214
    113
    Mijn oudste komt bij jou wonen:roflmao:
     
  13. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.179
    6.707
    113
    Vrouw
    Wij hebben twee Kallax kasten. Tenminste de tweede lijkt erop, maar is grenen en staat op pootjes. In de kallax kast hebben we twee ladeblokken. De oudste twee hebben elk hun eigen laatje en daar gaan hun kleinere papiergedoetjes in, of stuiterbal, of wat dan ook waar niemand anders aan mag zitten.
    Dan hebben we een mand met playmovil, een mand met hotwheel auto's, een mand met houten treinbaan, een mand met paw patrol voertuigen en een mand met grotere auto's. Wij hebben dus drie jongens ja :p
    We hebben alle duplo om mee te bouwen in een houten bankje, de sporen in een plastic bak in de trapkast en de treinen ook weer in een aparte plastic krat in de trapkast. In de trapkast staat ook ee autogarage en weggetjes en spelletjes en knutselspullen.

    Ik de kallaxkast die geen kallaxkast is hebben we veel boeken en ook nog wat spelletjes. Voor de jongste hebben we een mand met divers babyspeelgoed.

    Met name de lego vind ik lastig. Dat hebben we nu ook in plastic bakken en dat staat naast een extra tafel en staat niet zo mooi.

    Waar ik blij mee ben, is de rommelbakken, waar ik in feite alles gewoon in kan storten. Zoals die mand voor baby en de mand voor "grotere auto's", waar ook veel andere dingen in zitten.

    Ze weten hier heel goed wat waar hoort. Opruimen is niet altijd leuk, maar met beetje aanmoediging gaat het wel oke. We ruimen tussen avondeten en filmpje kijken vaak op.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  14. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    @Nina Sanders

    Ik zag dit nog in de blokker folder en moest aan jou denken :)
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Nina Sanders vindt dit leuk.
  15. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.973
    7.903
    113
    Vrouw
    Ik heb het woonkamer speelgoed/knutselspullen voornamelijk in doorzichtige bakjes liggen achter de deurtjes van een Besta. Zo kunnen ze gelijk zien wat erin zit. Alles heeft ook een vaste plek zodat ze zelf niet hoeven te puzzelen. Doosjes met spelletjes en leerdingen liggen los maar dat stapelt goed. De kast is prop vol, maar toch is alles makkelijk te pakken en terug te zetten. De duplo (treinen) en poppen paste niet goed in zulke bakken. Die hebben we in Kallax bakken gedaan.

    De lego heeft een speciale plek in mijn jongens hun kamer gekregen. Zo kunnen ze iets groots gaan opbouwen wat niet telkens afgebroken hoeft te worden. Daar ligt ook ander bouw speelgoed gesorteerd op kleur en soort.

    Mijn dochter heeft alle toettoet op haar kamer. Voor haar 1 soort speelgoed wat allemaal zo de grote bak in kan.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  16. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.540
    7.043
    113
    Haha, ik gaf mijn man toen we nog geen kinderen hadden een 1 jarig abonnement op de Donald Duck. Dat is 14 jaar terug en het abonnement is nooit meer gestopt. Tussendoor regelmatig pockets en oudere jaargangen gekocht via mp voor de oudste tijdens vakanties enzo. Dus tja dan stapelt het zich op. Steeds neem ik me voor dat abonnement stop te zetten, ik vind het best duur, maar dan krijg ik mijn hele gezin over me heen :roflmao:
     
    toch3 en Nina Sanders vinden dit leuk.
  17. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    834
    640
    93
    Vrouw
    Kinderen van een jaar of twee hebben trouwens soms een heel ander idee over wat netjes opgeruimd is. Zo heb ik eens de fout gemaakt om alleen het speelgoed op te ruimen dat door het hele huis verspreid lag terwijl mijn kleindochter op stap was met haar ouders. Toen ze de volgende dag terug kwam was ze een beetje boos, omdat de autootjes DAAR stonden en ze "net" zo'n mooie garage gemaakt had (van een paar kussens) en de poppetjes op de grond moesten liggen want dan kwam de ambulance ze halen enz enz. Ik moest toen uitgebreid uitleggen dat ik moest vegen en soppen, omdat er kruimeltjes tussen lagen en er anders miertjes zouden komen. Daar moest ze even over nadenken en ging door het huis lopen en even later kwam ze terug met een kruimeltje op haar vingertje. Niet goed gedaan Oma! En toen ging alles de vloer weer op. Precies zoals het de vorige dag stond/lag. Want zo hoort het!
     
    toch3 vindt dit leuk.
  18. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.609
    13.152
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    @Nina Sanders: geen idEE of je nog wat eraan hebt, aangezien ik erg mosterd ben zo twee weken na het openen van je topic (en ik heb ook nul reacties gelezen, dus wie weet is het al gezegd):
    1. kindjes aanleren: 1 soort speelgoed per persoon per keer. Wil je iets anders? Dan ruim je eerst het ene op.
    Wij hebben een tamelijk kleine woonkamer en ik wil ook nog gewoon kunnen lopen zonder overal overheen te moeten stappen, dus dit heb ik er van begin af aan ''ingeramd''.
    De enige uitzondering die ik maak als ze met iets groots willen spelen. Zo ligt er momenteel een Toet Toet baan/circuit op de grond en die mag deze vakantie ook blijven liggen (totdat ik er gek van wordt :p). Einde van de vakantie gaat ie weer hup, de zakken in, want no way dat ik daarna nog dat immens grote speelgoed hier wil hebben liggen...
    2. sidenote voor wat betreft groot speelgoed zoals dat Toet Toet spul: 's avonds na het eten met de kindjes het grote speelgoed opruimen is ook een optie.
    3. speelgoed sorteren in gekleurde bakken: iedere soort z'n eigen kleur. En als de mogelijkheid er is: werken met picto's! Heel handig voor de kindjes.
    4. alle meuk (in mijn ogen dan ;)) van baby M. in een boxzak aan de box hangen (mits je een box hebt dan).
    Dit is waar ik even zo gauw op kwam..

    Ik heb nog nooit gehad dat ze bepaald speelgoed niet kunnen vinden. Ze weten precies waar het hoort te liggen (en dus ook ligt).
    Enige waar ik soms weleens mee moet helpen zoeken is een bepaald Lego stukje tussen de inmiddels Mount Everest aan Lego die we hier in huis hebben ;)
    Maar dat is ook niet zo gek want soms is dat gewoon zoeken naar een speld in een hooiberg :p
     
    TanjaK en Nina Sanders vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina