Hier krijgen ze ook de leesbladen mee naar huis maar gewoon om te oefenen Ik ga niet zeggen dat ze snel moet lezen maar gewoon oefenen we de woordjes en de zinnetjes zonder de tijd in de gaten te houden Ze scoort echt ruim binnen de tijd Ja ze hebben bij ons ook leestoetsen na elk thema Vooral om te kijken welk niveau bij je kind past
Ik heb het inderdaad over de snelheidstoets. Wij oefenen elke avond 10 tot 15 minuutjes met lezen. De oefenbladen die zij meekrijgt vanwege de moeite met 2 letter en daarnaast simpele boekjes. Dit vind ik verder prima, gaat gewoon op een leuke manier. Maar hiernaast willen ze nu dus ook graag dat ze op de snelheidstoets oefent. Het is het prestatiegerichte wat mij gewoon een beetje een naar gevoel geeft. Mijn oudste had moeite met lezen en door het leuk te houden en samen veel boekjes te lezen is zij nu een prima lezer. Ook natuurlijk door de hulp van school waar ik heel blij mee ben. Maar nu bij de middelste krijg ik hier gewoon een heel ander gevoel bij, terwijl zij thuis een prima lezer is. De druk die er dus nu al is om zo veel mogelijk woorden te lezen, waardoor ze dus ook meer fouten gaat maken voelt voor mij niet goed.
Misschien heb je hier wat aan als je met school in gesprek gaat. http://geletterdheidenschoolsucces.blogspot.com/2019/10/kritisch-omgaan-met-de-dmt.html
Mijn jongste zoon zit ook in groep 3. Ik weet dat hij in ieder geval 1x een leestoets heeft gehad. Hij heeft er niks over verteld, maar zijn juf vertelde het in een korte babbel voor schooltijd. Die toets was om te kijken hoever de kinderen waren. Om in kaart te brengen welke leerlingen zwakker dan wel sterker waren op leesgebied. Hij krijgt ook regelmatig een leesblad mee. Met rijtjes woordjes. Die bladen 'moeten' meerdere keren gelezen worden. Dit is volgens mij juist om kinderen te leren woorden sneller te herkennen en dus sneller te lezen. Verder lees ik samen met hem ook elke dag in een gewoon leesboekje. Hij heeft plezier in lezen, ook in die rijtjes. Dus voor hem allemaal geen probleem. Zijn oudere broer (zit inmiddels in groep 7) had er meer moeite mee. Hij had al zijn energie nodig om de schooldag door te komen. Hij had s avonds echt geen zin meer om nog te lezen. Nou dan niet, want het moet wel leuk blijven. Het kostte hem al zo veel. Ik zou gewoon lekker elke dag blijven lezen. Leeskilometers maken is gewoon belangrijk. Thuis oefenen is voor veel kinderen net dat beetje extra wat ze nodig hebben. Gewoon een boekje of rijtjes woordjes maakt volgens mij weinig uit.
Hier kregen ze in groep 3 een tas met een paar boeken mee die ze in 3 weken tijd moesten lezen, en daar zat ook wel een woordjesblad bij ( die wij standaard niet deden) Elke dag lezen is erg belangrijk ( schoot er bij ons vaak bij in maar moet ook eerlijk zeggen dat zoon bij begin groep 2 blijkbaar zichzelf al had leren lezen) Later bij het eindrapport zag ik dus dat er al citotoetsen waren gedaan ... Spelling,DTM en rekenen. Daarom moeten ze natuurlijk woordjes oefenen. Ik denk dat elke school er weer anders mee om gaat.
Hier krijgen wij ook geen leesbladen mee naar huis en worden er ook geen leestoetsen afgenomen. Hier heeft zoon 1 keer een leestest gehad om zijn niveau te bepalen, dit omdat hij wat voorligt op groepsgenoten. Ik denk dat iedere dag oefenen met lezen prima is, maar dat een toets met tijd veel druk op de kinderen legt. Ze zitten nog maar net in griep 3 en moeten nog erg wennen aan het feit dat er veel geleerd moet worden en er veel minder gespeeld wordt....
Even aan dochter gevraagd, maar hier nog geen rijtjes en op snelheid. En ook nog geen leestoets gehad.
Ik snap niet zo goed dat sommige het als presteren zien Ik vind het juist fijn om te weten of m’n kind het een beetje bij kan benen of dat we er thuis mee bezig moeten
Volgens mij is het vrij standaard dat iedere school thuis lezen stimuleert. Juist in groep 3. Dat is wat anders dan oefenbladen en testen met tijdsdruk. Oefenbladen zijn alleen aan de orde voor zwakke leerlingen. En 2x per jaar de avi test is meer dan genoeg.
Als je heel stijf vast houdt aan de AVI-niveaus en je kinderen alleen maar boeken laat lezen met het AVI-niveau dat zij behaald hebben, dan zou je dat niveau wat mij betreft best vaker mogen testen. Juíst in groep 3. Genoeg kinderen die als een trein er doorheen gaan en dan zitten ze gedwongen van die mega fantastische AVI-start of M3 boekjes te lezen tot ze eindelijk weer getoetst worden…
Hier per 2 dagen een nieuwe letter. Onze zoon loopt nu al compleet vast. Komt van cl2 waar dit langzamer ging naar cluster 4 waar reguliere tempo/onderwijs aangeboden word. Eerste lees toetsen zijn al gemaakt en dus ook niet goed. De voorbereiding heeft hij niet gehad. En daardoor moeten we nu extra aanpoten. Over school niks te klagen die pakken het meteen op net als zijn begeleider vanuit het arrangement en de logopedist.
Even ter aanvulling onze zoon heeft een fonologische taal stoornis, hij zal niet leren lezen zoals ze het nu aanbieden. Hoort wel dat in het woord aap een p zit maar hoort niet waar. Hij zal dus visueel moeten leren lezen.
Hier had hij vorig jaar in groep 3 nooit huiswerk of blaadjes mee naar huis met rijtjes erop. Nu loopt hij wel voor dus kan zijn dat andere kinderen het wel gehad hebben, maar heb er geen andere moeders over gehoord. Ze hadden wel een 'rijtjesboek' die hoorde gewoon bij de methode en dat lazen ze elke dag in de klas. In de lockdown dat boekje gezien thuis, maar verder niet. Dus ik denk dat ze dat hier gewoon op school oefenen, op tempo lezen voor de DMT toets zeg maar.
Hier hebben ze ook die toetsen, DMT inderdaad en mijn kids hebben het nog nooit voor elkaar gekregen om er een voldoende voor te scoren. Zelfs mijn oudste niet in groep 8. Wij hebben nooit een lijst gehad om te oefenen, misschien was het beter gegaan als we dat wel kregen, geen idee.
Ik weet het eerlijk gezegd niet meer zo goed maar die oefenbladen met rijtjes woorden kreeg mijn jongste in groep drie wel. Hier doen ze de zgn herfstsignalering in groep 3 . Na 6 weken leesonderwijs wordt er een zeker niveau verwacht om juist het achterlopen te voorkomen in de verdere lesstof. Mijn dochter liep toen ook iets achter met het leestempo en heeft toen een x aantal keren extra leesonderwijs gehad en na een aantal keren was het optimaal en kon ze zonder problemen de lesstof weer oppakken. Ik vind de aandacht voor lezen alleen maar goed. Aantal weken terug kregen we een algemene mail van de groep 5 juffen van mijn dochter en daar vertelden ze dat er in deze groep een behoorlijke leesachterstand is. Ik was echt verbaasd. Onze dochter leest overigens erg goed en vindt het ook leuk om te doen maar we staan er dus gewoon slecht voor. Nu denk ik dat dit wel een gevolg zal kunnen zijn van de Corona en scholensluiting. Ik ben er dus wel een voorstander van dat ze dit aanmoedigen. Bij de oudste moest ik destijds in groep drie ook al op het matje komen omdat zijn leestoets slecht was gemaakt Die jongen is bijna 18 jaar en doet het verder prima.
Wat voor een lees tempo moeten ze dan hebben na 6 weken onderwijs? Hier zijn ze nog met letters oefenen bezig (in combi met woordjes uiteraard). Hier wordt er sowieso pas huiswerk meegegeven vanaf groep 7. Wij krijgen gewoon een gesprek als ze denken dat het echt niet goed verloopt (als in vermoeden dyslectie oid) Maar dan zitten we wel al wat verder in de jaren. En de rest sturen ze zelf bij en krijg je gewoon op de ouderavond te horen hoe het gaat. Hier gaat in ieder geval heel veel spelenderwijs nog.
In groep 3 heb je de herfstsignalering. Ondanks dat kinderen allemaal op hun eigen tempo ontwikkelen zit er wel een redelijk gelijke ontwikkeling bij de meeste kinderen. Daarop zijn ook de einddoelen per leerjaar gebaseerd. De herfstsignalering is dus ook zo'n meetmoment. Over het algemeen "moeten" kinderen in groep 3 in de herfst bepaalde dingen onder de knie hebben. Om dat te bekijken/te toetsen is de kans groot dat risicoleerlingen er al vlot uit worden gepikt. Risico op dyslexie oid. Het is geen zekerheid, niet voor niets mag dyslexie pas worden vastgesteld na 2 jaar leesonderwijs. Maar bepaalde signalen kunnen er al wel vroeg op wijzen. Het is dus goed dat ze die kinderen alvast in de gaten hebben.
@Hippopotamus Hier hebben wij nooit geoefend met rijtjes. En zeker niet op snelheid. Alleen tijdens de lockdown, thuisonderwijs. Maar ook dan hoefden we er niet bij te zitten met een stopwatch. Het geeft inderdaad het gevoel dat ze willen dat de kinderen bovengemiddeld gaan scoren.
Maar oefenen betekent niet per definitie er met een stopwatch naast zitten Ze zelf boekjes laten lezen of op hun tempo de woordjes oefenen voor 5 min is al voldoende je moet het als ouder wel leuk houden Ik heb met de oudste bijna nooit geoefend en die doet plus werk De middelste oefen ik wel mee en komt goed mee