Nee ze kunnen niet altijd opschalen. Daar moet wel ruimte voor in de indicatie zijn. En als die ruimte er niet is/de thuiszorg die ruimte niet krijgt dan houd het op
Als familie een bed in de woonkamer zetten? Of thuiszorg een hoog/laagbed laten bestellen. En heeft de thuiszorg niet door dat het niet goed gaat? Hebben ze überhaupt met jou regelmatig overleg over hoe het gaat?
Dus heb je een verhoging van indicatie nodig en zo te lezen is die er degelijk. Dus in gesprek met de wijkverpleegkundige van de organisatie en dan dingen gaan regelen
Hij heeft pas 2 maanden thuiszorg, omdat hij heel lang weigerde. Maar er heeft in die tijd nog nooit iemand gebeld. Ik heb nu wel een account om in zijn zorgdossier mee te kunnen lezen met de rapportages. Ik was inderdaad ook verbaasd dat geen van die thuiszorgdames eerder iets escaleerde. Ze hadden wel al 4x de huisarts gebeld, maar meer zorg leveren kwam niet in ze op. Ik ga morgen overleggen in met de wijkverpleegkundige over het bed in de woonkamer. Er is niet echt ruimte dus het wordt een kleine verbouwing.
Zo drukke dag gehad! Vandaag om 8u al de wijkverpleegkundige aan de lijn dat hij mijn alarmerende mail had gelezen. Dat was fijn dat hij er bovenop zat, boven verwachting. Hij ging de wlz-indicatie in gang zetten en voor nu extra zorg regelen met eten. ‘S morgens is er aan huis bloedgeprikt. Smiddags kwam de praktijkondersteunster langs om over vanalles te praten en ben ik de keuken aan het leegruimen geweest omdat een vriendelijke klusser heeft aangeboden deze rollator-proof te maken. Daarna nog gebeld met een partij voor personenalarmering en weer met de wijkverpleegkundige over hoe het zorgplan er nu precies uitziet… en morgen ga ik daadwerkelijk met m in het echt afspreken bij mijn vader thuis en dan hakken we een knoop door over het dilemma bed beneden/sleutelkluis/slimme deuropener. Heel erg bedankt voor jullie tips, dankzij jullie was ik al veel bekender met het jargon en de structuur van zorgland. Het heeft me echt heel erg geholpen!
Wauw meid je hebt flink doorgepakt! Wat ontzettend goed! Valt een last van je schouders hoop ik? Je bent echt heel goed bezig en wat fijn dat je zorgen gedeeld worden door de wijkverpleging! Veel succes verder!
Nou er is nog steeds een hoop te piekeren… hij staat ingeschreven voor een aanleunwoning, maar dat duurt misschien nog wel een jaar. Nu heeft de praktijkondersteunster tegen de wijkverpleegkundige gezegd dat het gaan om “extra overbruggingszorg” die ze nu leveren. Maar ja , misschien haalt hij dat jaar helemaal niet… en als hij straks een wlz-indicatie heeft, moeten we dan nog wel voor een aanleunwoning gaan, kunnen we niet beter in 1x door een verpleeghuis in. Lastige dilemma’s. En hij slaapt nu op de bank. Ik had de hoop dat hij misschien nog zelf naar boven zou kunnen maar ik denk niet dat dat nog gaat lukken. De thuiszorg wil een sleutelkluis, maar dat wil hij niet, vindt hij inbraakgevaarlijk. Bed beneden dan moet de eettafel weg, vindt hij ook niks. Mijn man wil wel een intercom-systeem aanleggen, maar die zijn snoeiduur en niet echt meer de investering waard voor zo kort vind ik dan weer. Dilemmas!
Pin-key? Ook erg duur maar veiliger dan een sleutelkluisje. Over bed beneden, overleggen met de wijk op welke wijze jullie dit doorduwen (evt op advies huisarts als hij daar meer naar luistert). De een luistert naar de huisarts, bij de ander moet familie het 'gewoon doen', soms is uitleggen van voor- en nadelen voldoende. Succes!
Als hij al.achteruit gaat dan zou ik meteen kijken voor een verpleeghuis en niet meer naar een aanleunwoning. Wat zou de meerwaarde zijn van een aanleunwoning? Hij zal hulp moeten blijven krijgen voor maaltijden enz. En grote kans dat hij bij verslechtering wéér moet verhuizen. Sleutelkluis: wat voor een kluis wil de thuiszorg gaan gebruiken? Niet alles is inbraakgevoelig. En met alarmering zal er hoe dan ook een sleutelkluis moeten komen zodat ze bij alarmering het huis in kunnen komen. Bij ons hebben de clienten allemaal een sleutelkluis van clavisio. Deze zijn absoluut veilig en niet inbraakgevoelig. Alle medewerkers van de thuiszorg hebben een sleutel met pinnetjes die je in het slot moet duwen. Deze sleutel werkt op alle sleutelkluizen in onze wijk. Kluis wordt door een gespecialiseerd bedrijf aan de gevel of aan de deur bevestigd. Bij ons heeft de ambulance dienst/ravu ook een sleutel zodat ze in nood naar binnen kunnen. (Bij ons gaan alle alarmoproepen van clienten na 16.00 uur door naar de RAVU).
Zo zie je maar dat het bij iedere organisatie en regio anders is. RAVU kennen we bij ons niet. En een universele sleutelkast-sleutel ook niet. Ik moet wel zeggen dat ik het interessant vind om de verschillen te lezen!
Over woningen: de organisatie waar hij nu bij ingeschreven staat plaatst zzp1/4 in de aanleunwoningen en alleen de nog zwaardere gevallen kunnen terecht in het verpleeghuis. Ik weet niet wat waar de wijkverpleegkundige op uit komt. Ik denk zelf zzp4. Dan zouden we nu nog niet op verpleeghuis uitkomen. Over personen alarmering: de organisatie waar hij nu ingeschreven staat voor een woning doet ook personen alarmering aan huis, maar die krijgen zelf een sleutel. Er is daarvoor geen sleutelkluis nodig dus. Ik ga kijken naar clavisio. Edit ik zie nu dat je deze niet als particulier kan aanschaffen maar dat de thuiszorgorganisatie dat moet doen. Dat hebben ze niet bij ons.
RAVU is de ambulancedienst van Utrecht. In andere plaatsen zal het anders heten. Maar is dus gewoon de ambulance
Laat je even goed informeren over de kosten die hij moet gaan maken vanaf het moment dat de indicatie loopt en jij op de wachtlijst staat. Is tegenwoordig echt belachelijk geregeld namelijk. Het heeft mijn moeder er echt jaren van weerhouden om mijn vader op de wachtlijst van zijn keuze te plaatsen en waardoor hij nu in een ander verpleegtehuis zit (jong dementerend). Het CAK of CIZ (sorry, ben even kwijt welke van de 2) kan je daar meer over vertellen maar de wijkverpleegkundige wellicht ook.
Gaat je vader nog wel zelf naar het toilet of heeft hij daar ook hulp bij nodig? De thuiszorg heeft zoals ik het weet wel een max aan de momenten dat ze komen. Mijn schoonouders dachten dat ze met de alarmknop ook wel konden bellen voor een toilet bezoek, maar dat kan dus niet. Daar kwam op het laatst 6x thuiszorg.
Weer veel gebeurt vandaag: de wijkverpleegkundige is langsgeweest en heeft het hele huis bekeken en wat knopen doorgehakt. Hij regelt een hoog-laag bed en wij leggen een sleutelkluis aan. Hij gaat een wlz-indicatie in gang zetten en met de organisatie waar mijn vader staat ingeschreven voor een aanleunwoning overleggen wat de beste plek voor hem zou zijn. Echt een aardige man die wijkverpleegkundige, ik heb echt het gevoel dat hij me ontzorgt.
Dat is fijn, en belangrijk. Jij moet je zorgen kunnen delen met iemand als hem. Fijn dat het allemaal loopt nu.