Coronanieuws deel 11

Discussie in 'Gezondheid algemeen' gestart door Liekje81, 30 okt 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    #1281 SAARC, 5 nov 2021
    Laatst bewerkt: 5 nov 2021
    In het stuk gister op nu.nl (weet ff niet waar het is gedeeld hier) stond dat er onder jongeren de lageropgeleide meer ongevaccineerden zijn en onder volwassenen juist meer lager opgeleiden een prik hebben gehad dus meer de hoger opgeleide volwassenen geen vaccin heeft.
     
  2. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    En toch he, er zit echt wel wat in hoor. Bij ons in het gezin, ben ik de enige die een paar kilootjes teveel heeft. Niet eens zo heel veel, misschien 5 of zo voordat ik weer op een goed BMI zit. En ik was degene die echt heel ziek was, terwijl de rest alleen verkouden was of symptoomloos.
    Na corona was ik trouwens zoveel afgevallen dat mijn gewicht wel weer goed was, haha. Alleen doordat ik nul conditie had en wekenlang bijna alleen maar op de bank heb gezeten, zijn ze er helaas wel weer bijgekomen en nou raak ik ze niet meer kwijt.
     
    cowgirl80 vindt dit leuk.
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.766
    18.911
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Dat hoeft ook niet waar te zijn. Het kan ook zijn dat een jong & gezond persoon zonder vaccin bijvoorbeeld een 2 keer grotere kans heeft om in het ziekenhuis te komen dan een vergelijkbare gevaccineerde en een ongezonde oudere in vergelijking een 30 keer grotere kans.

    Waarbij ik prima kan begrijpen dat jongen gezonde mensen denken 'een verdubbeling van een zeer minimaal kleine kans, is nog steeds erg weinig'.

    17x meer kans is trouwens ook niet hetzelfde als 17% meer kans.
     
    littlemunchkin, Fuddey en Mamafiets vinden dit leuk.
  4. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    #1284 SAARC, 5 nov 2021
    Laatst bewerkt: 5 nov 2021
    Een poos terug heb ik een artikel gedeeld over een arts in België die onderzoek deed naar de waarom de een meer last van heeft dan de ander, volgens hem was het tekort aan selenium en zink een veel grotere boosdoener dan overgewicht.
    Edit deze post in deel 10:

    https://www.ad.nl/gezond/onderzoekers-doen-opmerkelijke-ontdekking-bepaalt-voeding-hoe-ziek-je-wordt-van-corona~adcd294a/

    Dit is ook wel een belangrijk punt, naast het vitamine D stuk. Nog belangrijker dan je bmi dus. ( is een premium artikel die in incognito wel kunt lezen)
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Dank voor je aanvulling.
    Dat is wel een verschillende ja :roflmao:. Sorry ben niet heel helder. Lig ook ziek te zijn hier (test was gelukkig negatief)
     
    femkes vindt dit leuk.
  6. Leesteken

    Leesteken Fanatiek lid

    14 okt 2018
    3.698
    3.491
    113
    Het valt mij op dat de enige die het woord 'wappie' in de mond nemen degene zijn die tegen alle maatregelen en vaccineren etc zijn... ik vind het maar bijzonder.

    (ik moet nog bijlezen)
     
  7. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Dat is juist het grote probleem van deze tijd. Iedereen roept maar van alles zonder enige kennis te hebben van hoe je statistiek moet bedrijven, medische data moet interpreteren of kennis van epidemiologie te hebben.
     
    chrystel73, Suzy85, Lizoe en 4 anderen vinden dit leuk.
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.814
    113
    Kan het niet lezen helaas, maar interessant in elk geval. Ga eens kijken of ik het ergers anders kan vinden. Slik gelukkig extra zink en selenium ivm met schildklier, maar laatste tijd wat laks mee geweest, even weer op letten dus
     
  9. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.814
    113
    Zal best kunnen hoor, was meer om te laten zien dat je zomaar overal conclusies uit kun trekken.
     
  10. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Ook niet meer incognito? Jammer want het is een goed stuk. Hij gaf zelfs aan dat hij van de patiënten die werden opgenomen al kon zien aan de bloedwaarden wie er waarschijnlijk wel en wie niet naar de ic moesten.
     
  11. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.664
    18.730
    113
    Vrouw
    @suus1983
    Jeroen Bossaert 12 okt. 2021
    Mensen die erg ziek worden van het coronavirus, vertonen een opmerkelijke gelijkenis, blijkt uit een nieuwe studie van wetenschappers van de Universiteit Gent. Ze bestudeerden daarvoor het bloed van 138 coronapatiënten die vorig jaar opgenomen werden in de ziekenhuizen UZ Gent en AZ Jan Palfijn. ,,We wilden nagaan hoe het zat met het niveau van bepaalde voedingsstoffen in het bloed van de patiënten”, legt professor Gijs Du Laing uit.

    Als bio-ingenieur is Du Laing al langer gespecialiseerd in zogenaamde ‘micronutriënten’, microscopisch kleine voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. ,,Uit eerdere studies wisten we dat mensen met tekorten aan bepaalde voedingselementen bij sommige virale infecties veel heviger ziek worden. We wilden nagaan of dat voor Covid-19 ook zo was.”
    De analyse van de Belgische Covid-patiënten legde alvast iets opmerkelijks bloot. ,,Bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden, bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben.”

    Bij de Covid-patiënten die het niet haalden, hadden zeven op de tien een ernstig tekort aan zowel selenium als zink. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder uitgesproken was, overleefden Covid-19 vaker en genazen vlotter. ,,Zij werden duidelijk minder zwaar ziek.”

    Bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden, bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink te hebben

    Professor Gijs Du Laing (UGent)
    Een selenium- of zinktekort in het bloed bij ziekenhuisopname bleek zelfs een belangrijkere risicofactor dan het optreden van diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten. ,,Wat toch wel opmerkelijk is”, merkt Du Laing op. ,,Want over al die aandoeningen als risicofactor voor ernstige Covid-ziekte wordt voortdurend gesproken, maar over een te laag gehalte aan selenium of zink in het bloed niet. Ons onderzoek geeft aan dat deze risicofactor wél een rol kan spelen.”

    Duitsland en China
    Du Laing en zijn collega’s staan niet alleen met die theorie. Eerder werd in Duitsland een soortgelijke studie gepubliceerd. Ook daar bleek dat het gehalte van selenium en zink in het bloed bij Covid-patiënten opvallend sterk samenhing met hoe groot hun overlevingskansen waren. ,,En in China ontdekte men al dat regio’s waar mensen voldoende selenium in het bloed hebben, veel minder Covid-overlijdens tellen”, klinkt het bij de Belgische onderzoekers.

    Zink en selenium kan je vinden in vlees en vis. Dus voor gezonde mensen met een normaal immuunsysteem zal het vaak volstaan om evenwichtig te eten

    Professor Gijs Du Laing (UGent)
    Betekent het dat we allemaal voedingssupplementen met selenium en zink moeten gaan slikken? ,,Zo ver zou ik niet willen gaan”, zegt Du Laing. ,,Beide elementen kan je ook al vinden in vlees en vis. Dus voor gezonde mensen met een normaal immuunsysteem zal het vaak volstaan om evenwichtig te eten. Voor mensen in kwetsbare groepen ligt dat anders. Omdat zij vaak grotere tekorten vertonen, kan het zinvol zijn dat ze extra selenium en zink innemen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan diabetespatiënten of kankerpatiënten en aan bejaarde mensen in woonzorgcentra.”

    Vooral aan de voeding in die woonzorgcentra zou volgens Du Laing dringend gewerkt moeten worden. ,,Als je weet dat daar heel veel kwetsbare mensen bij elkaar zitten, zou men extra aandacht moeten hebben voor selenium en zink in het dieet. Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, terwijl velen ook een tekort aan selenium en zink hebben voor een goede werking van hun immuunsysteem. Ook huisartsen en specialisten zouden kunnen nagaan hoe het zit met de gehaltes in het bloed van de risicopatiënten die ze zien.”

    Covid-cijfers
    De vraag is of er een daling van het aantal Covid-overlijdens en het aantal Covid-patiënten op de ic zou ontstaan als risicopatiënten de komende weken massaal zink en selenium zouden krijgen. ,,Op basis van onze studie kunnen we dat niet met zekerheid stellen”, zegt Du Laing.

    ,,We weten echter al lang dat die voedingselementen essentieel zijn voor een goede werking van het immuunsysteem en hebben nu wel aanwijzingen dat tekorten een rol kunnen spelen in het ziekteverloop. Maar er is meer onderzoek nodig om dat te bevestigen.” Wie morgen start met een selenium- of zinkkuur, krikt zijn gehalte bovendien niet onmiddellijk op. ,,Het duurt meestal enkele weken voordat de status in het bloed op een optimaal peil is.”

    In Finland krikt de overheid het seleniumgehalte in groenten al decennia kunstmatig op via meststoffen. Wat opvalt is dat het een van de landen is waar de Covid-sterfte opvallend laag ligt

    Professor Gijs Du Laing (UGent)
    Du Laing vindt wel dat er gekeken moet worden naar hoe we de niveaus van zink en selenium in de volledige bevolking kunnen opkrikken. Niet alleen tijdens de coronacrisis, maar permanent.

    ,,Want het kan mensen ook wapenen tegen andere infectieziektes. Historisch hebben veel mensen in heel West-Europa een tekort, vooral in de kwetsbare groepen. In de toekomst kan dat effect zelfs nog vergroten, omdat we steeds minder vlees en vis eten. Het kan dan ook zinvol zijn om dat eens grondig te onderzoeken. In Zwitserland hebben ze onlangs beslist zo’n onderzoek op te starten: ze willen daar een beter zicht op hoe groot de tekorten in de bevolking zijn en vooral waar ze het grootst zijn. Op basis van die resultaten kan je dan een preventiebeleid voeren rond voeding en voedingssupplementen.”

    Du Laing verwijst naar Finland, waar de overheid decennia geleden al besliste selenium toe te voegen aan meststoffen in de landbouw. ,,Op die manier werd het seleniumgehalte in groenten en graangewassen kunstmatig verhoogd. Wat opvalt, is dat Finland een van de landen is waar de Covid-sterfte opvallend laag ligt. Dat zal uiteraard met meerdere factoren te maken hebben, maar ik vraag me af of het toeval is dat men uitgerekend die bevolking al tientallen jaren preventief ‘wapent’ met extra selenium.”
     
    femkes en suus1983 vinden dit leuk.
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Wat flauw weer zeg, je weet niks meer te zeggen, dus schuif je het af op propaganda. Dan houdt de discussie wat mij betreft meteen op, als jij mensen zo ziet (slachtoffer van propaganda) ipv te luisteren naar wat ze zeggen.
    Overigens zijn ongevaccineerden ook niet uitgesloten van propaganda, dus misschien ook eens naar jezelf kijken?
     
    Jippie, Philou, Suzy85 en 9 anderen vinden dit leuk.
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.814
    113
    @Neuzeke

    Dank je!
    Heel interessant. Ik ga dus weer heel trouw slikken, kan sowieso geen kwaad. Heb een opname probleem, dus zal uit mijzelf niet genoeg binnen krijgen.
     
  14. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.891
    4.387
    113
    Klopt, in tijden van voetbalcompetities hebben we 17 mln bondscoaches en in tijden van pandemieën hebben we 17 mln virologen.
     
    Suzy85, amdaa, julia80 en 5 anderen vinden dit leuk.
  15. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.446
    4.241
    113
    Mensen met obesitas houden wel meer bedden vrij dan alleen Corona. Dat geldt ook voor rokers.
    Gewoon gezonder gaan leven. Medische obesitas natuurlijk uitgezonderd.

    Mijn vader heeft 3,5 week in het ziekenhuis gelegen ivm maagkanker. De ene na de andere buurman-vrouw gehad voor een maagverkleining. Echt aan de lopende band. 1,5 - 2 dagen een ziekenhuisbed bezet. Dit zijn toch echt niet noodzakelijke operaties die zelfs voorkomen hadden kunnen worden. Skippen die handel nu. Gewoon beter begeleiden, harder optreden en zelf afvallen. Daar is genoeg andere hulp in te krijgen te beginnen met psychische hulp want daar zal vaak het probleem zitten.
    Nee dit is geen oordeel want ook een maagverkleining doe je niet voor je lol en is niet perse de makkelijke weg kiezen maar obesitas is in de meeste gevallen wel een consequentie van eigen gedrag.
     
    tuc vindt dit leuk.
  16. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.446
    4.241
    113
    zelfs een paar kilo kan een groot verschil maken bijv in suikerziekte. Dat kan net je suikerwaardes doen stabiliseren.
     
  17. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.446
    4.241
    113

    Ik ben niet tegen vaccineren of tegen maatregelen maar wel tegen buitensluiten en tweestrijd. En tegen de leugens vanuit de overheid. Oh ja en ik geloof ook dat er veel meer achter dit hele gebeuren zit. Ben met regelmaat voor gek of wappie verklaard maar er vallen nu toch heel veel puzzelstukjes op de plek die door velen hier als niet passend werden beschouwd.
    Dus tsja al die wappies ook maar gewoon in hun waarde laten? Geloof niet klakkeloos alles wat de overheid, Social media en het nieuws je voorspiegelt maar blijf echt kritisch nadenken.
     
  18. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Dst had ik gelezen inderdaad.
    Zou het kunnen dat obese mensen vaker tekort hebben aan deze stoffen?

    Ik heb de laatste tijd mijn voeding bijgehouden op de eetmeter. Fie houd naast calorieën eiwit, vet en koolhydraten ook je vitamines en mineralen bij.
    Zink zit goed bij mij.
    Bij selenium staat dit:

    Voor selenium zijn te weinig gegevens om een goede aanbevolen inname te kunnen vaststellen. In Nederland komen normaal gesproken geen selenium-tekorten voor.

    Selenium zit bijvoorbeeld in deze Schijf van Vijf-producten: vis, bepaalde soorten ongezouten noten (vooral paranoten), mager vlees en volkoren graanproducten.

    Misschien moeten ze hier toch een richtlijn voor gaan geven. Want blijkbaar klopt het niet meer dat er geen tekorten voorkomen. Je merkt het tekort alleen pas wanneer je covid hebt.
    Gelukkig eet ik graag vis :)
     
  19. Anne2019

    Anne2019 Fanatiek lid

    14 apr 2019
    1.902
    2.692
    113
    Toch denk ik als je echt het virus eronder wil hebben en met een qr pas wil werken (waar ik absoluut niet voor ben) moet je werken met 1g namelijk alleen getest
    Dan heb je alles veel beter in beeld.
     
    Edr89 en SAARC vinden dit leuk.
  20. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Geen idee, in het stuk staat ook dat we met z'n allen minder vlees en vis eten en dus senioren vaak nog minder, ik denk dus dat daar al een probleem in zit. + dat vegetarisch en vegan eten ook in opmars is en dan mis je dus een grote bron voor b12 selenium en zink.
     

Deel Deze Pagina