Hoe gebeurt dit bij jullie in groep 4? Bij ons op papier. Kant 1 het rijtje van 10 sommen op volgorde, dus de tafel onder elkaar zoals hij hoort. Hier krijgen ze 1 minuut voor. Achterkant, 3 rijtjes van elk 5 sommen naast elkaar. En dan door elkaar uiteraard. Hiervoor ook 1 minuut. Daaronder nog 3 rijtjes van 5 sommen, weer 1 minuut. Ik vind dat kort. Mijn zoon kent de tafel goed, maar het lukt hem niet het binnen @ minuut op te schrijven. Dan mist ie 5 sommen of 6/7. Niet door het nadenken, maar door tijdgebrek. Ben benieuwd of overal de tijd zo kort is?
Ik zou in groep 4 uitgaan van ongeveer 5 tot 6 seconden per som. Al het schriftelijk is hè, mondeling kan het sneller. Wat me vooral opvalt: bij het hele rijtje op volgorde (10 sommen) krijgen ze 1 minuut. Dat is dus 6 seconde per som. Maar op de achterkant moeten dan 15 sommen gemaakt worden in 1 minuut. Dan heb je dus 4 seconden per som, terwijl door elkaar natuurlijk moeilijker is. Nu is het natuurlijk wel zo: al de meeste kinderen in de klas het wel halen, is het kennelijk geen vreemde norm. Maar voor ons is 4 seconde per som pas in groep 5-6.
Hier werken ze met 3 tafeldiploma’s waar je dus in groep 4 mee begint. De eerste is alleen het op volgorde opzeggen van alle tafels binnen 3 en een halve minuut. Het tweede Diploma 100 sommen willekeurige volgorde in 4 minuten, het laatste diploma 140 sommen in 4 minuten ook willekeurig. Hier halen een heel aantal kinderen in groep 6 nog hun tweede diploma.
Onze zoon heeft in groep 4 nooit een tafel diploma gehaald Heb nog nooit gehoord dat ze het afnemen. Volgens mij deden ze pas in Gr 5 en dan boven de 10 in Gr 6. Inmiddels andere school en ik heb het nog niet gehoord of en hoe ze dat doen.
Hier worden de tafels nu in groep 5 afgenomen. Mondeling. Eerst moeten ze de tafel opzeggen, dan alleen de antwoorden (4,8,12,16,20, etc) en daarna vraagt juf tafels door elkaar. Dit nadat er in de klas twee weken aan een tafel is gewerkt.
Als je wilt weten of het goed gememoriseerd is, moet het antwoord er binnen 3 seconden uitrollen, tel nog 2 seconden voor het opschrijven dan zit je op ongeveer 5 seconden per som. Dan zou je dus 12 sommen per minuut moeten kunnen doen. Voor 15 sommen is de tijd dus wat krap inderdaad. Vooral voor een kind wat moeite heeft met schrijven. Maar het hangt er ook vanaf wat voor 'beoordeling' er aan hangt. Gebruikt de juf het om te zien hoeveel vooruitgang er zit tussen twee toetsen of krijgen ze echt een onvoldoende als niet alle sommen gemaakt en goed zijn? Dat maakt nogal verschil. Toen ik nog voor middenbouw groepen stond deden we altijd de tafeltoets waarop 100 sommen stonden en dan kregen ze 5 minuten de tijd. Konden de leerlingen ook zelf zien hoeveel sommen ze elke keer 'vooruit' waren gegaan.
Bij de vorige toets had hij hem niet af, alle antwoorden wel goed en een 8. Vandaag de tafel van 5. En juist de 5 doet hij iets langer over om te schrijven dus deze tafel in zijn nadeel. Maar we weten nu wat de tijd is dus zullen vanaf nu meer gaan oefenen op het schrijven.
Op zich een beetje jammer dat het met een cijfer beoordeeld wordt, maar daar kun jij ook niks aan doen natuurlijk. Maar een 8 is wel goed natuurlijk! Ik zou het schrijven daarvoor niet speciaal gaan oefenen, dat is het doel uiteindelijk niet, tenzij je zoon het leuk vindt om te oefenen.
Hij had 25 sommen gemaakt van de 30, alles goed en een 8,8. Trots! Hij wil zelf een 10 maar komt omdat zijn zus ook altijd 10en had. Maar al meer afgekregen dan bij de vorige tafel dus komt vast goed. Een 8 vind ik al heel goed!
Hier moesten ze ook 100 sommen maken binnen 5 minuten. 97 of meer was een voldoende voor de tafel toets.
Hier werden de tafels altijd mondeling overhoord door de juf. Of er een tijd aan vast zat weet ik niet, daar heb ik de kinderen nooit over gehoord. Ze kregen een tafel om te oefenen en mochten dan zelf bij de juf aangeven als ze overhoord wilden worden (in principe binnen een bepaalde periode). Cijfers hebben ze er nooit voor gekregen. Ze kregen een tafeldiploma wanneer ze alle tafels goed hadden gedaan bij de overhoringen. Er kon dus verschil zitten tussen de kinderen in de klas met wanneer ze hun diploma behaalden, de ene deed er langer over dan de ander.
Ben ik nou de enige die geen idee heeft over tafels leren in groep 4 ? Weet wel dat ze ermee bezig zijn maar toetsen?
Nee ik had er ook nooit van gehoord dat ze dat toetsen. Hier heeft hij wel rekenen groep 4 overgeslagen, rekent nu groep 5, kent alle tafels maar nog nooit iets gehoord dat dat getoetst wordt. Ga het ook eens navragen bij zoon.
Nee hoor zoon zit in groep 5 en ze hebben het nog nooit gehad over een diploma. Inmiddels wel een andere school dus misschien hier?
Hier werden in groep 4 wel taal en rekentoetsen en tafeltoetsen afgenomen. Dat was 2 keer per jaar ofzo. Ik heb daar nooit zoveel van gevonden. Snap ook niet dat dat er mensen zijn die dat zo vreselijk vinden. Hoe moet je anders bepalen op welk niveau ze zitten. In groep 4 wordt het toch wel een stuk schoolser. Mijn dochter haf in groep 4 "huiswerk" iedere week. Lees een schrift met woordjes die ze over moest schrijven. Dit jaar heeft weer huiswerk in de vorm van een schrift met woordjes en nu ook dat ze zinnen moeten verzinnen met die woordjes. Daarnaast de afgelopen 5 weken iedere week een toets. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, rekenen en spelling/grammatica. Die ze overigens thuis geleerd heeft ook. Tevens regelmatig tafeltraining en krijgen de ouders met regelmaat her vriendelijk toch zeer dringend verzoek om dit thuis ook te oefenen. Ze zit in groep 5.
@Dubbelgeluk @owly @Olifantje1991 Net even gevraagd, ze zijn bezig met de tafels van 1,2,5 en 10 Als ik vraag naar een toets dan krijg ik als antwoord dat ze dat alleen bij de keer sommen hebben gehad.
Hier exact hetzelfde, O en de tafel van 3 wordt nu aan gewerkt. Maar geen toetsen binnen een bepaalde tijd.