Coronanieuws deel 12

Discussie in 'Gezondheid algemeen' gestart door Liekje81, 19 nov 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.848
    4.103
    113
    Ja inderdaad
     
    littlemunchkin vindt dit leuk.
  2. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.886
    6.416
    113
    Maar zo vaak hoef je toch niet naar niet-essentiële winkels?
     
    nizzie86 vindt dit leuk.
  3. Philou

    Philou Fanatiek lid

    20 apr 2019
    1.926
    5.855
    113
    Inderdaad, dan kun je toch beter op een sportveld staan. Scheelt dat jouw zoon dan nog wel beweging krijgt, maar ik kan me voorstellen dat voor veel oudere kinderen die uurtjes in de avond hun enige beweging is.
    Klopt, en het valt ook niet meer uit te leggen. Wel elkaar op school mogen lopen besmetten, maar niet met elkaar mogen sporten in de buitenlucht op een heel groot veld. Ik kan me zo herinneren dat er tijdens de vorige schoolsluiting nog wel getraind mocht worden, en nu ineens niet meer. Nee, dat zullen ze hier niet gaan begrijpen. Ik weet dat er echt ergere dingen zijn hoor, maar het slaat gewoon nergens op en dat ergert me.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  4. Edr89

    Edr89 Bekend lid

    20 jun 2016
    678
    1.073
    93
    Dat snap ik zeker. Althans, als het om het opleiden van nieuwe IC medewerkers gaat. En ook daar zijn vast dingen voor te bedenken die kunnen helpen. Verkorte opleidingen voor een beperkt aantal handelingen die de IC al wat ontlasten, ik noem maar wat?

    Maarja, als al die tijd al geroepen wordt en geroepen blijft worden dat het op korte termijn niet kan, dan hebben we het niet meer over korte termijn he. Maar over inmiddels bijna 2 jaar.

    En trouwens, ook op korte termijn kan er een hoop. Ik noem maar iets: als ze vanavond op de persconferentie een dringende oproep doen aan oud-zorgmedewerkers, maar ook aan mensen buiten de zorg, om (tijdelijk) te helpen in de zorg, zouden er vast al een hoop mensen opstaan. Ga plannen bedenken waarmee de zorg ontlast kan worden door buitenstaanders. Roep op om zorgmedewerkers te ontlasten door voor ze te koken, op kinderen te passen, honden uit te laten, boodschappen te doen,..

    Dus ja, het is véél te makkelijk om continu te roepen (niet jij persoonlijk) dat het op korte termijn niet kan.
     
  5. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.886
    6.416
    113
    Dat zijn ook dingen die al gebeuren - mijn moeder is bv ook gebeld als gepensioneerd zorgmedewerker met de vraag of ze in wil springen. Zij gaat 24 uur aan de slag.
    Hier in de omgeving worden veel kinderen opgevangen van zorgmedewerkers, ik vang zelf ook een kindje van een familielid op bv.

    Maar er is structureel gewoon meer opgeleid personeel nodig, die tover je niet tevoorschijn binnen 2 jaar.

    Ik ben het er zeker wel mee eens dat er veel meer moet worden geïnvesteerd in de zorg.
     
    nizzie86 en femkes vinden dit leuk.
  6. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Maar dan staat er een doodzieke covid patient voor de deur en die kan en mag je niet weigeren.
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.965
    15.006
    113
    Ja dan ben je gebonden aan thuisbezorgen of enkel in t weekend je boodschappen doen...Wat je noemt een hele verbetering qua beperking, bijna iedereen tegelijk :|
     
  8. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.965
    15.006
    113
  9. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.915
    3.937
    113
    Boodschappen doen kan wel na 17.00 uur... gaat alleen om niet-essentiele winkels.
     
  10. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    In Schotland overlijden vijf keer zoveel gevaccineerden als niet-gevaccineerden. En Belgische ziekenhuizen nemen momenteel twee keer zoveel gevaccineerde als niet-gevaccineerde coronapatiënten op. Wat zegt dat over de werkzaamheid van de coronavaccins?


    Heeft vaccinatie tegen corona zin?

    Zeker weten. Hoe ouder en hoe zwakker mensen zijn, hoe meer gezondheidswinst een prik biedt.

    De dubieuze Britse nieuwsbron The Exposé spreekt van een ”pandemie van de gevaccineerden”. De website wijst erop dat 91 procent van de coronasterfte in Schotland onder gevaccineerden is. Betekent dit dat vaccinatie de kans op sterfte verhoogt?

    Nee. In absolute aantallen is er in Schotland inderdaad meer sterfte onder gevaccineerden. Tussen half augustus en begin november overleden er vijf keer zoveel gevaccineerden als ongevaccineerden aan corona.

    Dat zegt echter weinig over de effectiviteit van de vaccins. In Schotland is 88 procent van de 18-plussers ingeënt. Van de 60-plussers is zelfs 100 procent gevaccineerd. Dan is het niet verwonderlijk dat er meer gevaccineerden dan ongevaccineerden aan corona overlijden. Vaccinatie beschermt immers niet voor de volle 100 procent tegen ernstige Covid-19. Dat geldt zeker voor ouderen, mensen met een afweerstoornis of mensen die bijvoorbeeld vanwege een orgaantransplantatie medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken.

    [​IMG]
    beeld RD
    De relatieve sterftecijfers laten een compleet ander beeld zien. Per 100.000 niet-gevaccineerde Schotten is er juist drie keer méér sterfte aan corona dan onder een even grote groep gevaccineerden.

    In Belgische ziekenhuizen werden in de eerste twee weken van november twee keer zoveel gevaccineerde als niet-gevaccineerde coronapatiënten opgenomen. Wijst dat op een afnemende vaccineffectiviteit?

    Nee, de vaccinatiestatus van coronapatiënten in het ziekenhuis zegt vrijwel niets over de vaccineffectiviteit. Het enige wat deze verhouding duidelijk maakt, is dat vaccinatie niet alle ernstige ziekte voorkomt; maar dat is geen verrassing.

    Ongevaccineerden lopen nog altijd beduidend meer risico om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden dan gevaccineerden. Volgens Belgische cijfers verlaagt vaccinatie de kans op ziekenhuisopname bij 18- tot 64-jarigen met 82 procent. Bij 65-plussers is de bescherming nog 67 procent.

    In Gibraltar is 100 procent van de bevolking ingeënt. Toch heeft de overheid extra maatregelen afgekondigd vanwege het oprukkende coronavirus. Wat zegt dat over het nut van vaccinatie?

    [​IMG]
    Teststraat. De helft van de besmettingen is onder gevaccineerden. beeld ANP, Koen van Weel
    Gibraltar, een land aan de Middellandse Zee waar de hele bevolking is gevaccineerd, meldt nu gemiddeld 51 besmettingen per dag – het hoogste dagelijkse gemiddelde sinds 7 januari. De toename heeft te maken met een afnemende bescherming van de vaccins tegen een infectie. Vrijwel alle inwoners hadden in maart al twee prikken in de arm gehad. Er zijn sinds maart echter maar een handjevol mensen aan corona overleden.

    Vanwege de besmettingsgolf heeft de overheid extra coronaregels ingevoerd. Zo ontraadt ze het houden van grote feesten en recepties. Ook geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes en het openbaar vervoer.

    In hoeverre neemt de effectiviteit van vaccinatie tegen een infectie af?

    Best wel fors, wordt duidelijk uit meerdere studies. Zo neemt de bescherming van het Pfizervaccin tegen een infectie na vijf maanden af van 88 procent naar 47 procent, volgens Amerikaans onderzoek. Dit betekent dat een gevaccineerde dan nog altijd de helft minder kans heeft om besmet te raken dan een ongevaccineerde.

    Een Britse studie laat vergelijkbare cijfers zien. Het Pfizervaccin beschermt volgens dit onderzoek na twintig weken nog voor 70 procent tegen een infectie met de deltavariant. Bij 65-plussers is de effectiviteit van twee prikken na twintig weken lager (55 procent) dan bij 40- tot 64-jarigen (76 procent).

    Het AstraZenecavaccin beschermt na twintig weken nog met gemiddeld 47 procent tegen een besmetting, blijkt uit dit Britse onderzoek. Bij 65-plussers is de vaccineffectiviteit na die tijd nog lager: 37 procent.

    Uit Nederlandse cijfers blijkt dat een prik nog steeds vrij goed infecties en overdracht van het virus tegengaat. De bescherming tegen een infectie was in oktober ongeveer 75 procent, vertelde RIVM-baas Jaap van Dissel op 15 november tijdens een technische briefing. Ook remt vaccinatie de overdracht van het virus volgens hem met 50 tot 63 procent.

    De helft van de besmettingen is momenteel onder gevaccineerden, bleek dinsdag uit een wekelijks rapport van het RIVM. Verhoudingsgewijs vinden de meeste besmettingen echter onder ongevaccineerden plaats.

    Vooral bij de jongere mensen valt dat op: er worden drie keer zoveel mensen positief getest onder een groep van 100.000 niet of deels gevaccineerden van 12 tot 49 jaar, als in een even grote groep volledig gevaccineerden (zie graphic). Het werkelijke aantal besmettingen onder niet-gevaccineerden kan nog weleens beduidend hoger liggen. Onderzoek van I&O Research wees er eerder namelijk op dat van de ongevaccineerden 24 procent zich niet laat testen bij klachten, tegenover slechts 5 procent van de gevaccineerden.

    De redenering dat gevaccineerden zich minder voorzichtig gedragen dan ongevaccineerden en daardoor vaker besmet raken, klopt feitelijk dus niet.

    [​IMG]
    beeld RD
    Het vaccin beschermt dus steeds minder goed tegen infectie en overdracht van het virus. Geldt dat ook voor de bescherming tegen ernstige ziekte?

    Nee, daarin is nauwelijks een afname te bespeuren. De bescherming van vaccinatie tegen ziekenhuisopname was de afgelopen acht weken nog 92 procent en tegen ic-opname 96 procent, blijkt uit RIVM-gegevens van afgelopen donderdag. Eerder ging het om respectievelijk 94 en 97 procent.

    Dat betekent dat de kans om als volledig gevaccineerd persoon in het ziekenhuis te belanden nog altijd 12,5 keer lager is dan voor een niet-gevaccineerde. De kans om als gevaccineerde op de intensive care te belanden, is 25 keer zo klein.

    Let wel: dit zijn gemiddelde cijfers, die geen rekening houden met de leeftijdsverdeling. Zo beschermt het vaccin minder goed bij ouderen en medisch hoog-risicogroepen. Binnen een maand na twee prikken van het Pfizervaccin is een gemiddelde 70-plusser volgens RIVM-cijfers voor 91 procent tegen ziekenhuisopname beschermd. Na 25 weken is de bescherming nog 88 procent.

    Wat is de vaccinatiestatus van coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen?

    Van alle coronapatiënten die tussen 11 juli en 14 november in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, was 33 procent volledig gevaccineerd en 63 procent ongevaccineerd. De overige 4 procent betreft de deels gevaccineerden en degenen met een onbekende vaccinatiestatus.

    Die verhouding is aan het veranderen, nu er steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden. In de eerste twee weken van november was 47 procent van de opgenomen coronapatiënten volledig gevaccineerd en 51 procent ongevaccineerd.

    De belangrijkste oorzaak voor deze verschuiving is het feit dat gevaccineerden in de ruime meerderheid zijn. In Nederland is 85 procent van de 18-plussers volledig gevaccineerd; onder de 60-plussers is de vaccinatiegraad zelfs een dikke 90 procent.

    Op de intensive cares is nog steeds een ruime meerderheid van de coronapatiënten ongevaccineerd: 70 procent (zie graphic).

    Opvallend is dat gevaccineerde coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, gemiddeld twintig jaar ouder zijn dan ongevaccineerde patiënten. Dit heeft ermee te maken dat de vaccins bij ouderen minder goed werken, zeker als zij ook onderliggende aandoeningen hebben.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    JupitR, olleke, Maslov en 3 anderen vinden dit leuk.
  11. Wondertje2020

    Wondertje2020 Fanatiek lid

    6 aug 2020
    4.890
    5.127
    113
    Vrouw
    Maar nu worden niertransplantaties en kanker behandelingen toch ook afgebeld? Die worden in principe ook zorg geweigerd.. het enige verschil is dat het ene acute zorg is, en het andere acute zorg wordt..
     
    Liana84 vindt dit leuk.
  12. Eruanna

    Eruanna Fanatiek lid

    13 mei 2013
    1.084
    1.075
    113
    Edit: mosterd na de maaltijd, iemand anders heeft het artikel al geplaatst.
     
  13. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Klopt, maar ziekenhuizen hebben een zorgplicht en een kankerbehandeling is nog enigsinds planbaar. Iemand op de SEH kun je niet laten liggen. Daarnaast zijn de mensen die naar de IC gaan vaak doorstromers vanaf de reguliere afdeling. Je weet niet van tevoren wie dat gaan zijn, dus hoe wil je daarop gaan triëren?
     
  14. Wondertje2020

    Wondertje2020 Fanatiek lid

    6 aug 2020
    4.890
    5.127
    113
    Vrouw
    code zwart met beperkt aantal IC bedden voor covid19 patiënten, dus afschaling op korte termijn voor covidzorg om overbelasting van ziekenhuiszorg te beperken.
     
  15. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Volgens mij wordt er niet zozeer op de covidzorg afgeschaald, maar wordt er vooral gekeken naar wie de beste overlevingkans heeft bij een IC opname, onafhankelijk van de aandoening.
    Maar een covidpatient die je niet op de IC opneemt, ligt vaak wel al in het ziekenhuis.
     
    littlemunchkin vindt dit leuk.
  16. Septembre

    Septembre Bekend lid

    19 jan 2021
    973
    1.324
    93
    Er liggen zoveel mensen in het ziekenhuis die er niet hadden hoeven liggen. Eerlijk gezegd vind ik dat een oordeel en niet passend bij een zorgverlener. Wat dan met de kankerpatiënten die gerookt hebben, met onveilige producten gewerkt hebben, rond fabrieken wonen waar anti aanbaklagen geproduceerd worden. Wat dan met patiënten die er liggen vanwege een drankverslaving. Wat met de ouders wiens kinderen er liggen na roken, drinken of drugs gebruik in de zwangerschap. Wat met de sporters met een sportershart of de patiënten die jaarlijks binnenkomen na de grote marathon waarvan bewezen is dat het slecht voor je is. De Nijmeegse vierdaagse, wintersport en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hadden er allemaal niet hoeven liggen. Maar de persoon die op het moment gezond en dus geen preventieve medicatie neemt en later toch ziek wordt en bij die hele kleine groep hoort die toch in het ziekenhuis komt, nee die mensen gaan we scheef aankijken en nawijzen. En nu hebben we een nieuwe variant waartegen het huidige vaccin niet werkt. Gaan we nu overnieuw beginnen? Eerder postte iemand: het is en en. En de zorg helpen en inzetten op vaccineren en inzetten op een gezonde levensstijl. En stoppen met angst zaaien.
     
    SAARC, nizzie86, Liva en 8 anderen vinden dit leuk.
  17. Wondertje2020

    Wondertje2020 Fanatiek lid

    6 aug 2020
    4.890
    5.127
    113
    Vrouw
    toch worden er afspraken gemaakt met de overheid over capaciteit voor covid19 patiënten terwijl directeuren van ziekenhuizen aangeven dat ze die zorg niet meer aan kunnen op dit moment.
     
  18. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.965
    15.006
    113
    Nouja, dan zet t hier lokaal in elk geval al helemaal geen zoden aan de dijk. Dat sluit altijd al vroeg :roflmao:
     
  19. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Klopt, wij hebben ook zoveel bedden beschikbaar, maar als dat oploopt dan plaatsen we ze uit. Het ROAZ geeft aan hoeveel bedden wij beschikbaar moeten hebben en voor elke fase ligt een ander afschalingsplan klaar.
     

Deel Deze Pagina