Klopt. Maar sls je een interview hebt met een oncoloog en je gaat een beetje doorzagen over de oorzaak van longkanker. Dan zou je zomaar een vergelijkbare uitspraak kunnen ontlokken over rokers. Dat het hem aan het hart gaat als hij ziet hoe mensen hun eigen longen (en die van hun naaste) naar de knoppen roken. Edit. Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat je het mensen niet kwalijk kunt nemen dat de ellende hun aan het hart gaat. Zeker wanneer er zoveel is en een deel ervan zo gemakkelijk te voorkomen is.
@Saartje33 sterkte! ik las trouwens dat in Duitsland 40% van de IC bedden is gereserveerd voor covid19 patiënten. Weet iemand hoeveel dat in NL is? @nelta weet jij dat misschien?
Nee dat is weer wat anders. Maar als je hoort dat (gechargeerd) alle jonge mensen op de ic gezonde ongevaccineerden zijn. En alle gevaccineerden die er liggen veelal ouder zijn en zo ongeveer allemaal comorbiditeit hebben. Daar gaat het mij om.
Ik kan best een lijstje geven met ziektes waar je niets kan aan doen hoor. Ik en samen veel met mij kanker en ex kanker patiënten hebben helemaal NIETS fout gedaan en liggen helemaal niet in het ziekenhuis omdat ze het zelf veroorzaakt hebben. Maar ook daar krijgen mensen te horen dat ze moeten wachten, omdat de IC vol ligt .
Maar het is zo. 70% van de mensen met COVID op de IC is niet gevaccineerd. Dat betekent niet dat ze niet moeten worden behandeld, zeker wel, maar het betekent wel dat ongevaccineerde een relatief zware belasting vormen op de toch al beperkte IC capaciteit.
Oh Jazeker. Ik heb zelf een tijd op de bestralingsafdeling gewerkt en daar zei een arts ook wel eens dat hij het heel moeilijk vond om te zien dat een roker na het bestralen van de longen gewoon weer doorging. Logisch toch?
Niemand zegt dat je iets fout hebt gedaan maar ook bij kanker zijn er heel veel factoren van invloed waar je zelf wel een rol in kan spelen
Ik vind het lastig. Ik heb dit altijd gevonden, maar ik merk dat de twijfel bij me toeneemt. En ik haat dwang en verplichting, maar de zorg moet toch wel toegankelijk blijven voor iedereen?
Ik vind het ook heel lastig. Ik ben zelf ook gevaccineerd en ben voor zelfbeschikking over je eigen lichaam. In die zin ben ik dus ook niet voor dwang of indirecte dwang door het ontnemen van bepaalde vrijheden. Ik denk wel dat het goed zou zijn als er een financiële prikkel zou komen. Op die manier kunnen mensen dan zelf de afweging maken maar een tegenargument hierbij is natuurlijk dat je dan de mensen met een kleinere portemonnee toch weer indirect dwingt
Nee je moet ze wel behandelen, maar tegelijkertijd moet je de groep ongevaccineerden constant het gevoel geven een last te zijn ? Ik begrijp dat gewoon niet. Ik vind m'n kind ook wel eens lastig en word er soms moe van.. Dat is dan gewoon zo, maar beetje sneu en gemeen om dat constant te herhalen tegen hem.
Ik zie het als een feitelijke vaststelling. Niet als een reden om gemeen te zijn. Ik vind het vergelijk met een kind dat zich lastig gedraagt een moeilijke. Je wordt er moe van, maar je zegt er niets van?
Ik ga ook niet constant herhalen tegen mijn kind dat ik soms moe van hem word, maar als ik compleet overprikkeld 10 dingen tegelijk moet doen en hij gaat dan heel erg hard schreeuwen tijdens een spelletje, dan zag ik wel tegen hem dat hij nu stil moet zijn of uit de kamer moet gaan. Soms is het spoed en dan gelden reguliere zaken niet. Op dit moment loopt de zorg compleet over,dan is het de verantwoordelijkheid van iedere volwassene om zijn/haar best te doen om niet bij te dragen aan extra verspreiding en ziekte. En daar hoort voor een aanzienlijke groep mensen ook vaccineren bij.
Zoals ik dus zei is er ook een grote groep die helemaal niets fout deed en dus de 12 vinkjes kan zetten en toch kanker krijgt. Ook daar zijn mensen die te horen krijgen dat hun ingreep moet uitgesteld worden.
Ik zeg ook niet dat jij of wie dan ook iets fout doet. Ik zeg dat iemand behandelen (en zien lijden) emotioneel moeilijk kan zijn als je weet dat dst eenvoudig voorkomen had kunnen worden. En in geval van de longkanker uit mijn voorbeeld is dat vaak door roken.
Geen idee, maar dat is afhankelijk van de fase waarin wij zitten. Wij krijgen van het Roaz door hoeveel bedden we vrij moeten houden.
Maar ik denk wel dat verlagen van werkdruk veel kan doen. Dat je als vpk gewoon bezig bent met mensen, ipv bureaucratische rompslomp en tig formulieren invullen. Gewoon tijd hebt om even te praten met je patiënten, ipv snel snel weer verder. Dat je wat in te brengen hebt over je rooster ook bv.
Ik ga ook niet mee dat ongevaccineerden een last zijn voor de zorg, maar alle covid19 patiënten belasten de zorg. En betreft een verhoogd risico voor zwangere vrouwen bij een covid19 besmetting is al veel langer bekend door de cijfers van vorig jaar. Ze zijn kwetsbaarder door hun verminderde immuunsysteem en kunnen bij IC opname niet op hun buik worden gelegd, door de verminderde zuurstofsaturatie en mogelijke complicaties moet het kindje eerder gehaald worden met keizersnede terwijl de moeder in coma ligt, partner mag er niet bij zijn. Zulke situaties zijn echt verschrikkelijk. Ik heb dit vorig jaar al gehoord van een SEH arts. Ik weet niet hoe vaak het voorkomt, maar het gebeurt wel. https://www.lareb.nl/mvm-kennis-pagina?id=1462 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnant-people.html