VrAagje aan de dames met al wat oudere kindjes. Hoe hebben jullie de overgang van 1 dutje overdag naar geen dutjes overdag aangepakt. Mijn dochter van 2 jaar en 3 maanden wil geen dutjes meer overdag doen. Ze gaat dan krijsend naar bed en slaapt dan wel anderhalf uur uiteindelijk . En in de avond en nacht slaapt ze ook goed. Vind het spannend om uit te probeerden geen dutjes te doen overdag en heb geen zin om iedere dag een kind krijsend naar bed te doen.
Hier was het een tijdelijke fase. Maar hij wou helemaal niet meer slapen. Overdag en in de avond niet. Ging weer over en nu slaapt hij nog steeds 4 van de 7 dagen overdag. De andere 3 is hij pas 1400 thuis vanuit de psz. Vond dit wel een mooie overgang. Hij moet wel echt eerder naar bed die 3 dagen.
Bij een kindje dat overdag nog wel 1,5 uur slaapt en in de avond/nacht dan ook prima slaapt zou ik nog niet gaan proberen. Die heeft dan kennelijk de slaapjes overdag gewoon nog nodig. Misschien kijken naar het ritueel overdag of het tijdstip? Als ze hier gaat krijsen met slapen is het 9 van de 10 keer omdat ik haar te laat naar bed doe. Dan heeft ze kennelijk meer moeite met rust vinden en in slaap komen.
Toen ik bij onze oudste bemerkte dat hij in de middag niet meer sliep zodra ik 'm op bed had gelegd, heb ik op een zaterdag geprobeerd om eens een middagslaapje te skippen. Zou ie dan fris en fruitig de dag doorkomen, konden we de zondag óók zonder middagslaap proberen. Zou ie het totaal niet trekken, had ie de zondagmiddag nog om een nieuwe poging tot middagslapen te proberen. Met hem hebben we best lang gehad dat het altijd maar weer afwachten was hoe het ging. In het begin legde ik m vaak wel gewoon op bed. Ging ie slapen dan was dat mooi meegenomen. Zo niet, ook goed. In het begin was dat bijv. 2 dagen niet middagslapen, 1 dag wel, 1 dag niet, 3 dagen wel. Op een gegeven moment werden dat weken: 3 weken niet, 2 weken wel zoiets. Ik plande zelf nooit wat in de middag want z'n slaapje vond ik belangrijker dan een leuke afspraak. Nu met de jongste is het maar afwachten. Die start binnenkort op school en kan nog maar hooguit één middagslaap skippen. Dus waarschijnlijk gaan we starten met of halve dagen, of om en om (ene dag wel, andere dag geen school). Als je geen zin hebt een krijsend kind naar bed te doen zoals je zelf zegt, dan loont het wellicht toch de moeite om eens te proberen het slaapje te skippen. Al dan niet startend in het weekend.
Ik zou haar ook laten slapen nog. Misschien kan je het ook anders benoemen. We doen even een rust momentje. Prima als je niet wilt slapen, dan mag je in bed rustig een boekje lezen of knuffelen met je pop/knuffels. En wees de vermoeidheid voor. Misschien iets eerder brood eten en naar bed? Mijn dochter van 3,5 slaapt nog steeds een uur tussen de middag, Ik denk zeker 4 tot 5 dagen van de week.
Wat heb jij korte weken! Eens met de inhoud van je bericht: - wees vermoeidheid vóór. - geef er andere woorden aan. De bijna 4-jarige van ons is er sinds een maand mentaal ook wel klaar mee, maar zoals gezegd: lichamelijk dus echt nog niet. Dan zeg ik ook gewoon: prima als je niet wil slapen, maar je lijfje heeft wel rust nodig. Bij haar hoef ik overigens nooit te benoemen dat het wel belangrijk is dat ze moet gaan liggen. Bij de oudste doe ik dat wel (in de avond). Hij roept wel vaker dat ie niet moe is dan. Maar is een kind dat behoefte heeft aan voldoende "alleen-tijd" op een dag. En dat lukt nou eenmaal niet altijd even goed overdag, dus die wil graag 's avonds nog even een momentje voor zichzelf. Die mag tegenwoordig eerst nog even spelen (we wijzen aan op de klok tot hoe laat). Soms komt ie daarna nog een keer uit bed en zegt dan 'ik ben nog niet moe, wat kan ik nog doen?'. Dan mag ie nog één of een paar boekje(s) lezen en dan is het ook gewoon écht bedtijd. Bij hem is het nodig dat we specifiek benoemen dat daarna z'n licht uit moet en dat ie moet gaan liggen.
Ging vanzelf: hij was 4 jaar en deed zn laatste dutje in de eerste kraamweek. Wij noemden het later chilltijd. Of ik ging even bij hem liggen, sliep hij zo. Of hij sliep zelf al snel. Ik zei altijd: je hoeft niet te slapen, als je maar gewoon lekker rustig gaat liggen relaxen. Onze jongste wordt bijna 2 en gilt nu ook wel eens 'neeeeee bed!!' We gaan tegenwoordig gewoon naar boven de katten zoeken zeg ik dan, slaapzak aan en mag hij even in het grote bed drinken (hij krijgt nog borstvoeding) en dan is zijn lijfje al vlot in slaapmodus. Dan leg ik hem op bed en slaapt hij binnen 5 minuten
@hummeltje5 ik werk 3 dagen, maandag t/m woensdag. Bij de gastouder slaapt ze eigenlijk altijd. Maar op mijn vrije dagen wisselt het. Meestal wel 2x.
Zoon is 2 jaar en 8 maanden. Sinds een maand of twee wilde hij niet meer slapen terwijl hij daarvoor niet protesteerde. Dus toen zijn we ermee gestopt. Hij valt sporadisch nog in slaap op de bank s middags. En hij slaapt vaak wel op de opvang en dan is het altijd feest in de avond, dan slaapt hij niet voor 22u.
Mijn jongste is nu 3 jaar en 1 maand. Hij wil thuis absoluut niet meer naar bed tussen de middag maar kan eigenlijk niet zonder slaapje. Hij viel gewoon zittend op zijn stoel of speelgoed in slaap. Nu leg ik hem rond half 2 op de bank met een kleedje en dan slaapt hij een uurtje. Hij is een hele vaste slaper dus ik kan dan gewoon stofzuigen, schoonmaken enz.
Ja soms wel anderhalf uur, ben er ook niet heel blij mee. Ga binnenkort wel vragen of ze ook max 1 uur willen doen.
Hier beide jongens sinds ze twee jaar zijn zelden een middagslaapje. Je zou het om de dag kunnen gaan proberen, kijken of we dan minder weerstand is, ik vind het de strijd niet waard, tenzij ze het echt nodig hebben.
Mijn dochter begint al te gillen zodra ik der rond 12:00 uur aan kijk.. NEEE NEEEE IKKE NIET BED TOE! En dan heb ik nog niet eens iets gezegd Ik maak er dan een spelletje van. - kom we gaan aap op bed leggen - zullen we eens kijken of beer nog slaapt? - wie het eerste boven is Vaak gaat ze dan zonder morren wel mee. Ze slaapt nog 1,5 uur (langer mag niet) in de middag. Heel soms slaat ze het slaapje over als ze smorgens heeft uitgeslapen.