Klas overslaan op de basisschool en naar de middelbare

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door botervliegje, 11 dec 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Ervaring mee, mijn oudste is van half groep 3 naar half groep 4 gegaan. Is 11 en zit in de brugklas vwo+. Het gaat goed met haar, ze heeft wel wat aansluiting maar is niet het populaire kind van de klas. Ze werkt hard en neemt het serieus.

    Mijn zoon zit in groep 8, hij is 10 als hij naar de middelbare gaat (is van half groep 5 naar half groep 6 gegaan in de eerste lockdown).
    Social emotioneel groeit hij hard maar dat is ook nodig, hij ligt daarin nog wat achter. Hij weegt zo'n 30 kilo en is net 1.40.... Dus ja, een kleine nog.
    Voor hem ben ik wel echt benauwder dan voor mijn dochter. Hij heeft ook meer een hekel aan school en is minder gemotiveerd om bijvoorbeeld huiswerk te maken. We zitten er bovenop een houden hem in de gaten, de school gaat hem ook in de gaten houden en dus hoop ik dat het hem goed gaat daar. Maar dat gevoel dat je bekruipt begrijp ik helemaal...
     
  2. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Niet tegen TS gericht, maar heel algemeen: het valt me op dat bij vertraging (zittenblijven dus) er volgens mij niemand is die erover nadenkt of het kind sociaal en/of emotioneel te ver voor gaat lopen op de anderen en zich daardoor eenzaam gaat voelen. Gek vind ik dat altijd.

    En verder is onze oudste met 10 naar de middelbare school gegaan. Was inderdaad een lastige overstap, maar ik vraag me af (naar mezelf kijkend) of dat 1 of 2 jaar later heel anders zou zijn. De gevoeligheid blijft toch wel, zij heeft met name moeite met de omgangsvormen en ze kijkt zelf enorm naar leeftijd, vindt dat zelf een dingetje. De jongste zit nu met 6 in groep 5 en die draait daar zonder enig probleem, mee, die is dan ook idioot lang (1,35 meter) en heeft minder twijfels over zichzelf. Beiden werden mega ongelukkig door een veel te laag tempo, zelfs op fulltime HB liepen/lopen ze niet tegen moeilijkheden aan, dus iets anders zou ik niet weten.

    Is natuurlijk allemaal anders dan aan het eind van de basisschool versnellen, maar net zoals hierboven is gezegd: je doet wat nu goed is/lijkt voor je kind. Blijkt dat later een doublure fijn zou zijn, kan dat nog prima. Niets is voor altijd.
     
    MissXray, Kolibrie2 en Jo79 vinden dit leuk.
  3. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.317
    216
    63
    Hier maak ik me ook zorgen na versnelling. Onze zoon heeft groep 2 en groep 3 in 1 jaar gedaan en zit nu met 9 jaar in groep 7. Presteert nog erg hoog, maar zijn executieve functies zijn echt zwaar onvoldoende. Krijgt zijn werk niet af, komt niet aan pluswerk toe. Weinig focus en motivatie. Hierdoor wordt zijn uitstroom waarschijnlijk een stuk lager dan beoogd. Wij gaan insteken op een breed onderzoek om te kijken wat hem kan helpen.

    Snap je zorgen op sociaal emotioneel gebied. Ken wel verschillende kinderen die versneld zijn en dat gaat op het VO eigenlijk altijd goed.
     
  4. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.292
    10.263
    113
    De versnelling was een moeilijke keuze. Constant de twijfel of het een goed idee was. Uiteindelijk duurde het even voor ons als ouders om te zien dat echt een goede keuze was.

    Hij ging alleen sneller dan ze hadden verwacht. Inmiddels zit hij op een hb school omdat het een betere plek is. Ze proberen daar echt te kijken of hij jonger van school zal gaan of dat hij blijft en veel verrijking zal krijgen.

    Ze kijken naar het kind wat past en of ze er klaar voor zijn.
    Ze krijgen naast de gewone lesstof ook andere dingen.

    Hebben ze bij jullie in de buurt geen overgangsklassen. Daar zou je naar kunnen informeren. Bij de scholen informeren hoe ze kinderen die jonger zijn kunnen begeleiden. Ze is vast niet de enige in de buurt. Al kan het zijn dat ze niet naar de dichtstbijzijnde school gaat.

    Onze knul zit nog maar in groep 5 (7) en heeft als voordeel dat hij lang is (1.39)

    Bij ons vertelde zelf dat de school wat op 6 min afstand zit waarschijnlijk niet de beste keuze zal zijn. De andere school zal een 30/40 min fietsen zijn.
     
  5. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Executieve functies ontwikkel je dan ook pas als tiener, eerder is je brein daar niet klaar voor. Overigens kan je ze ook alleen ontwikkelen als je ze nodig hebt. In dit geval lijk ik te lezen dat je zoon nog geen druk voelt om ze te gaan gebruiken. Hij krijgt dus niet het juiste aangeboden.
     
    Madeliefke vindt dit leuk.
  6. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Terugkijkend op mijn schoolleven had ik ook nergens aansluiting. Net als mijn kind ben ik ook uhb. Dat weet ik overigens pas een paar jaar. Ik had, zowel binnen als buiten school, nergens aansluiting, mijn brein is nu eenmaal anders dan dat van 99,8% van de mensen. Kan ik ook niet helpen. Ik heb nu een paar mensen gevonden om me heen die net zo snel kunnen denken als ik en dat voelt ineens zo vertrouwd. Maar daarvoor heb ik altijd het gevoel gehad een alien te zijn.
    Dat wil ik mijn zoontje besparen, maar dat kan niet. Hij zit ook bij die 0,2% van hoogste iq’s. De kans dat hij iemand op school tegen komt die daar ook bij hoort, is minimaal. Dus daar gaat hij het niet vinden. Dat hebben we geaccepteerd. We hebben voor hem een jongetje gevonden die wel hetzelfde is en zij zijn goede vrienden geworden. Ik hoop dat die vriendschap het gemis op school wat goed kan maken.
     
  7. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Dit herken ik zo! Gelukkig heb ik uiteindelijk ook mensen om me heen gevonden waar ik mezelf kan zijn. Maar ze zijn nooit zoals ik :cry:

    Het idiote is dat mijn retentie ook heel raar is. Zo heb ik in groep 4 met de lerares van mijn oudste een gesprek gehad over of ze wel mee kon komen. Die keek me heel raar aan. Ze zit nu op het VWO met allemaal negens. Maar voor mijn referentie was ze heel traag :roflmao: Ach ja, we leren elke dag bij :cool:

    Maar als ik zo jouw verhaal lees zou het misschien hoe dan ook wel zijn geweest dat ik een zware school periode zou hebben gehad. Hmmm, moet ik even laten bezinken.
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    #28 NiekeKris, 12 dec 2021
    Laatst bewerkt: 12 dec 2021
    Ik denk eigenlijk dat heel veel mensen nooit iemand ‘zoals zij’ ontmoeten. Soms heb je het geluk, maar ook een vergelijkbaar IQ biedt geen garantie voor een klik. Maar goed, misschien is dat vanuit ‘alien-oogpunt’ bekeken… Al geloof ik niet dat ik uhb ben of er in de buurt kom… ;)

    Aansluiting is absoluut belangrijk. Maar ook juist dat (of eigenlijk: ook dat) kan reden zijn tot versnelling. Door de ervaringen met de oudste, hebben we de jongste (ook) laten versnellen. Zij had 0,0 aansluiting bij kinderen die een jaar jonger waren, al haar vriendinnen waren ouder. Haar koste wat kost langer laten kleuteren, zou dus juist zorgen dat de aansluiting weg was en ze alleen zou komen te staan. Ze is dus met haar vriendinnen mee naar groep 3 gegaan. Wat de toekomst brengt weten we niet, maar op dat moment was dat de beste keuze (en wat iemand toen schreef: in sommige gevallen is zowel overslaan als niet overslaan een keuze).
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  9. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.891
    4.387
    113
    Hoe oud is ze als ze naar de brugklas gaat?
     
  10. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    Wat ben ik blij dat het nog even duurt voor m’n zoon naar de middelbare school mag. Hij wordt in januari 6, zit in groep 3 nu. Op zich valt het wel mee, hij is maar paar maand jonger dan de anderen in z’n klas. Maar het idee dat hij met 10 jaar groep 8 in gaat en dus pas halverwege de brugklas 12 wordt voelt wel gek.
    Maar daar zijn we nog lang niet. We zien wel wat er de komende 5 jaar komt. Voor nu was het in ieder geval een goede keuze om het kleuteren te verkorten.

    Als ik naar mezelf op de middelbare school kijk, miste ik ook heel wat. Ik ben niet versneld, was wel jong en had wel een jaar extra kunnen gebruiken voor ik ging studeren.
    Wat betreft aansluiting heeft het ook te maken met het type kind. Ik had toevallig wel aansluiting met de kinderen een leerjaar lager, maar hun interesses lagen ook gewoon anders. Een jaar later hadden zij en ik nog steeds geen interesse in drank en uitgaan enzo. Terwijl de leerlingen in mijn eigen jaar heel anders waren. Daar kwam een deel op woensdagochtend niet op school omdat dinsdagmiddag happy hour was in de kroeg.
    Die behoefte heb ik ook de 10 daarop volgende jaren niet gekregen. Haha.

    Dus ik denk dat het echt niet alleen van leeftijd afhangt.
     
    NiekeKris en Zonnestralen vinden dit leuk.
  11. botervliegje

    botervliegje Fanatiek lid

    30 dec 2007
    1.732
    72
    48
    Ze wordt in de lente 11.
     
  12. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Hier in de buurt is een school (papendrecht) die ook een tussenjaar aanbied voor kinderen die 'klaar' zijn met de basisschool, maar nog niet klaar voor de brugklas. Ook hebben ze meerdere opties voor hoogbegaafde kinderen. Zo ver is mijn kind niet- gewoon een vroege leerling met vwo advies. Maar op school zijn ze - naar mijn idee- wél gewend aan kinderen die sociaal emotioneel dus nog niet zo ver zijn als hun iq al is zeg maar.. En hebben ze daar ook begeleiding voor in huis. Is er in je omgeving geen school te vinden, waar méér is geregeld voor hoog begaafde kinderen?

    Onze dochter kijkt nu ook naar een jenaplanschool (waarop ze nu ook zit) - maar die gaat volgend jaar pas starten - dus dat maakt de keuze ook moeilijker. Ook het gebrek aan open dagen, maakt de keuze niet echt gemakkelijker.
     
  13. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.891
    4.387
    113
    Ik heb zelf een enkele nog 11-jarige in de brugklassen. Die hebben dan al eerder een groep overgeslagen, of ze worden in het najaar 12. Ja, ze zijn jong in doen en laten, maar meisjes zijn wat dat betreft iets voorlijker dan de jongens. Het gaat met name om het aansluiting vinden. En daar kan je erg weinig over zeggen, pas als het zover is.
     
    botervliegje vindt dit leuk.
  14. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    #34 MissXray, 12 dec 2021
    Laatst bewerkt door een moderator: 12 dec 2021
    Hier een 7 jarige in groep 5 en een 9 jarige in groep 7.

    Van welke maand in is je dochter? Gaat ze met 11 naar de middelbare? Dat is hier echt vrij gebruikelijk hoor. In de klas van onze oudste zitten denk ik minstens 10 kinderen die met 11 jaar naar de middelbare gaan.

    *edit, lees nu dat ze 11 is op de middelbare straks. Ze zal dan echt niet opvallen!*
     
    botervliegje vindt dit leuk.
  15. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Hier in de regio heet dat “groep 9”.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  16. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.842
    4.103
    113
    Hier heet dat tussenjaar met naam vd school ervoor
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Iedere school bedenkt daar weer z’n eigen naam voor, dat maakt het overzichtelijker. :rolleyes::| Net als met ‘plusklas’ voor peuters: de een heeft het dan over extra aanbod voor kinderen die meer aan kunnen, de ander juist over extra aanbod voor kinderen die bv. meer taalondersteuning nodig hebben… Lekker duidelijk.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  18. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Is dat daar op de basisschool? Ik zat te kijken bij de middelbare school die zo'n klas heeft. Zij noemen het groep 7-8.
     
  19. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Ja je zou toch denken dat hier meer over na gedacht zou moeten zijn. Ik vind het allemaal maar verwarrend met uitzoeken. De enige scholen waarbij ik makkelijk aan informatie kom zijn elite scholen. Misschien is het meer iets waar scholen zelf een overzicht van hebben. Maar als ouder is het wel zo prettig om de opties te weten die nog niet gegeven zijn voor het nemen van beslissingen die ervoor liggen.
     
  20. Mamavan2SE

    Mamavan2SE Fanatiek lid

    22 okt 2018
    4.210
    1.753
    113
    Vrouw
    Dat heet hier soool10-14
    https://sooool10-14.nl/

    Dan kunnen kids vanaf gr 7 naar het voortgezet.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina