Oef Ik wist dat er nog veel mensen met klachten lopen. Maar dit zo te lezen is wel erg heftig. Betekent ook wel eea op economisch gebied. Minder mensen die (volledig) kunnen werken. Meer mensen die een uitkering moeten aanvragen. Dat is minder inkomen en hogere kosten. Plus nog de extra zorgkosten voor deze mensen. En dan heb ik nog niet eens nagedacht over de persoonlijke impact van gezondheidsverlies op het leven van al die mensen.
Besmettingen gaan dus juist niet met kleine stapjes, die verdubbelen elke 2/3 dagen met deze variant. Besmettingen zonder klachten geldt alleen voor kinderen en niet voor hun ouders en grootouders.
Ik vind ook dat we kwetsbaren meer zouden moeten isoleren dan we nu doen. Ik ben niet voor de complete lockdowns van verpleeghuizen zoals we eerder hadden, maar ik denk wel dat we in het geheel als volwassenen wat kritischer zouden moeten zijn op onze contacten. Als ik mij niet vergis is jouw vader besmet omdat hij op visite kwam en jouw dochter knuffelde toen jij al wist dat je besmet was. Dat is waarom gezinsleden in quarantaine moeten bij een positieve test in het gezin.
Vreselijk. Sterkte. Snap je trigger. Die heb ik bij long covid. En mensen die denken dat dat hun niet kan overkomen. Gelukkig valt het voor de meeste mensen wel echt mee. Je weet alleen nooit vooraf hoe het zal lopen.
Oké, hij is op visite tijdens je positieve test? Moet ik het zo lezen? Maar vader en dochter knuffelen terwijl jij test?
Je krijgt er geen nieuwe besmettingen door. Dus als jullie verder niet ziek zijn zou ik dat door laten gaan. Enne... goed ontsmetten van binnenuit Champagne werkt goed daarin. Door de bubbels
Ik heb ook een trigger voor long covid. Dit is voor mij de reden waarom ik heb gekozen om te vaccineren. Ik ben niet bang voor corona maar wel bang om mijn longen bloot te stellen aan het virus. Ook juist voor de kinderen. Liever vaccineren dan straks zo ziek worden dat de longen toch een tik krijgen. En ze moeten nog zo lang met deze longen.
In Vlaanderen is er wel ook "nieuws". De cultuursector is na een betoging/protest ( dat trouwens heel correct is verlopen, geen incidenten) ook naar de Raad van State gestapt. Deze heeft beslist dat de beslissing om de theaters en cultuurcentra te sluiten disproportioneel was. Hierop heeft het kernkabinet beslist om de laatste beslissing om deze te sluiten te schrappen en terug te gaan naar openen maar met restricties. (max 200 personen) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/28/raad-van-state-over-sluiting-cultuursector/
Probleem is dat het gewoon onmogelijk is om kwetsbare mensen te isoleren. De meest kwetsbare mensen zijn vrijwel altijd afhankelijk van zorg. Als ik kijk naar mijn eigen oma's: de één woont in een verpleeghuis en is door dementie volledig zorgafhankelijk. De andere woont weliswaar nog in haar eigen huis, maar heeft wel minstens 2x per dag thuiszorg over de vloer. Je kunt 90-jarigen niet zonder zorg laten zitten. Al is het maar vanwege iets simpels als steunkousen. En je kunt niet van die verzorgenden en verpleegkundigen verwachten dat zij dan maar hun hele privé-leven on hold zetten en volledig in isolatie gaan leven. Dat zijn ook gewoon mensen met een partner die ergens werkt, kinderen die naar school gaan etc. Daar heb je dus sowieso een schakel die zorgt voor overdracht tussen generaties. En het is onmogelijk die schakel te verwijderen. En dan heb ik het nog niet eens over het sociale aspect. Het feit dat ook mensen met een kwetsbare gezondheid gewoon hun (klein-)kinderen willen zien. Dat is een schakel die je in theorie misschien zou kunnen verwijderen. Maar in de praktijk zeer moeizaam (hoe vervang je dan de mantelzorgers?) En sowieso: zeer onwenselijk om dat contact te verbreken. Mijn (schoon-)ouders zijn allemaal eind 60. Niet zo kwetsbaar als de 90-jarige oma's. Maar wel risicogroep. Isoleren zou betekenen dat ze hun kinderen en kleinkinderen niet mogen zien. Nooit meer. Dat mijn vader moet stoppen met zijn vrijwilligerswerk. Dat ze nergens meer naar toe mogen. Dat kun je ze net zo goed nu meteen een nekschot geven. Ook deze overdracht tussen generaties is niet te voorkomen. Ik vind wel dat er op een gegeven moment een omslag moet komen. Waarbij we misschien van ouderen wat grotere offers gaan vragen dan van de jongeren. Want nu is het in de praktijk andersom. Maar we moeten wel reëel blijven: je kunt die groep niet volledig isoleren. Je houdt altijd overdracht. Dus zullen alle andere leeftijdsgroepen altijd ook moeten bijdragen.
Ik vind dat die omslag wel echt moet komen. Verzorgende kunnen beschermingsmiddelen gebruiken wat al risico's beperkt. Veel medewerkers testen preventief, je haalt niet elke besmetting eruit, maar elke besmetting die je filtert is in deze gevallen mooi meegenomen. Hetzelfde geldt voor testen voor we op visite gaan en ook extra alert op klachten na visite en misschien nog een keer na visite testen. Door achteraf ook te testen voorkom je niet dat je de persoon die je hebt bezocht mogelijk besmet, maar kun je wel die persoon direct maatregelen laten nemen. Ik vind het trouwens wel lastig dat het stoppen van vrijwilligerswerk voor je vader (in ieder geval tijdelijk in de winter) te ver zou gaan, maar we nu wel een extra week kerstvakantie voor kinderen hebben en er een heel reële kans is dat de kinderen weer langer thuiszitten. Waarom zou jouw vader recht hebben op vrijwilligerswerk, terwijl hij daarmee direct risico loopt, maar mijn kinderen geen recht op onderwijs?
Maar die golf stopt ook vanzelf, omdat de meeste kinderen het al hebben gehad. Volgens onderzoek heeft 2/3 van de kinderen het al (al dan niet ongemerkt) gehad. Als ik in onze omgeving kijkt klopt dit ook wel.
Huh, waar lees je in mijn stuk dat de scholen dicht zouden moeten voor het vrijwilligerswerk van mijn vader?
Voor de meeste mensen valt het ook gewoon mee. Ik word vooral getriggerd door mensen die doen alsof de halve wereldbevolking bij bosjes dood neervallen
Helemaal mee eens. En dus kun je besmettingen bij ouderen echt niet helemaal voorkomen. Voorzichtigheid en gezond verstand gebruiken..
Mee eens dat je meer gericht kan kijken waar maatregelen meer nodig zijn. En zeker naar de toekomst moet je echt kijken hoe het leven weer door kan gaan. Maar als ik in mijn omgeving kijk naar impact op ouderen vs de jongeren dan zie ik juist bij de oudere generatie dat ze er meer last van hebben. Mij kinderen vermaken zich de hele vakantie prima met (online) gamen. Missen niks aan sociale contacten. Mijn moeder voelt zich vaak alleen. Waar ze vroeger dagelijks aanloop had van jan en alleman heeft ze nu nog maar een paar buurtjes waar ze regelmatig een bakkie mee doet. Haar vrijwilligerswerk (op school, dus ook belangrijke functie voor de kinderen) ligt al twee jaar stil. Wat betreft het vrijwilligerswerk. Het gaat niet alleen om de vrijwilliger die dit graag doet. Ook de gene voor wie hij het doet heeft hier belang bij. Hoe denk je dat de maatschappij zou draaien zonder vrijwilligers? Scholen dicht raakt wat mij betreft te hard de kinderen. Maar ouderen isoleren krijg je echt niet voor elkaar zonder (grote) schade aan te richten. En daarbij zijn ouderen niet eens de enige risicogroep. Kort gezegd.... ik weet het ook niet hoe het dan wel moet
Precies. Ik ben er echt voorstander van om de jeugd te ontzien. Maar we moeten niet de illusie hebben dat het mogelijk is om voor jongeren alles maar vrij te laten en een schakel naar oudere generaties te voorkomen. Dat kan ècht niet. En dat is niet alleen maar een kwestie van 'dan moeten ouderen maar voorzichtiger zijn en zichzelf maar wat meer isoleren'. Want dat is in de praktijk onmogelijk vanwege zorgbehoefte en onwenselijk, nee: onmenselijk om mensen te verbieden contact te hebben met familieleden.