Puur eten voor betere gemoedstoestand

Discussion in 'De lounge' started by Nummer4, Dec 30, 2021.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Asil

    Asil VIP lid

    Nov 14, 2018
    10,145
    9,746
    113
    Female
    Als ADHD-er met een gegeneraliseerde angststoornis en een vriend met ADHD en RLS kan ik 100% beamen dat bewust, vers en gezonder eten zeker invloed heeft in positieve zin. Heel veel succes.
     
    Kindje3, Nummer4 and medj1983 like this.
  2. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    Jun 12, 2012
    3,201
    509
    113
     
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    @medj1983
    Oh nog maar net. Dan ben ik heel benieuwd naar jouw bevindingen. Houd me op de hoogte!
    Ik begin morgen, nee, nog steeds geen goed voornemen, maar wel met ontbijten en een goede start voor de rest van de dag.

    Vriend zei net dat we straks wel kunnen frituren. Had eigenlijk AVG in gedachte maar frituren is eigenlijk ook wel lekker. Komt de diepvries eens leeg en vul ik het gewoon niet meer zo vaak aan.
    Voor later vanavond heb ik een paar schalen hapjes klaargemaakt, verschillende kaas soorten (pesto, walnoot, komijn) en paprika, komkommer, wat vlees voor de rest (ik ben vegetariër). Wraps (wortel en biet, leek me grappig maar zal vast vol E-nummers zitten) met roomkaas en zalm, of beenham voor de rest. Heb een dip van zure room met kruiden gemaakt voor de groenten.
    Natuurlijk liggen er nog 2 zakken chips in huis. Ik moet voortaan na de lunch boodschappen doen in plaats van halverwege de ochtend ;) Maar er komen nog wat verjaardagen in januari dus geen ramp. En het mag, met mate... ;)


    ---

    Plan voor morgen:
    Ontbijten met havermout of griekse yoghurt en een mix van noten/zaden/gedroogd en vers fruit. En misschien een scorebord (of app) voor de koppen thee die ik drink tegenover het frisdrank. Ik houd wel van een uitdaging. :p Oh en spa rood ipv cola.
    De lunch is hier altijd standaard met brood, vleeswaren of kaas en af en toe wat zoet beleg. Nou houd ik niet van zoet beleg, meer van hartig dus dat loopt wel los. Ben van plan om vaker een omelet te bakken en een rauwkost salade erbij te maken. Minder brood, meer rijstwafels, meer volkoren crackers of zelf brood bakken - dan weet je precies wat er in zit.

    Voortaan koop ik volkoren pasta's en grove rijst. En dan me niet laten verleiden door de aanbiedingen op pakjes/zakjes want daardoor heb ik ze eigenlijk in huis, niet omdat ik ze standaard gebruik.
    Zat nu ook rond te kijken naar online boodschappen bestellen. Dat voorkomt misschien toch meer de impuls aankopen zoals die zak m&ms bij de kassa telkens. Slimme supermarkt :p
     
    citroenrasp, Liva and medj1983 like this.
  4. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    Dec 1, 2007
    21,155
    8,129
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    Wat trouwens ook leuk is om te kijken is de serie: hoe word ik 100?

    Erg interessant en heel leuk om te kijken!
     
    Nummer4 likes this.
  5. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Ondertussen ontbeten met een smoothie van Griekse yoghurt en frambozen. (En een vers gebakken croissant :)
    Maar hey, het begin is er. :thumup:

    Mijn online (biowebwinkel) boodschappen komen woensdag, met een paar kilo spelt- en boekweitmeel zodat ik zelf brood kan gaan bakken. Vriend heeft een broodbakmachine voor me besteld :)
    Ben ook nog goedkoper uit dan in de supermarkt. Veel groente en fruit besteld (familie pakketten) en kon alles behalve ammoniak vinden qua week boodschappen.
     
    Asil, liset22 and medj1983 like this.
  6. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    Jun 12, 2012
    3,201
    509
    113
    Goedemiddag! Hier dag 3, ook maar even gewogen vanochtend, hetzelfde als half december gelukkig haha.
    Mijn dagmenu van vandaag:
    Ontbijt: een volkoren broodje met avocado, half plak kaas, een gebakken ei en 2 cappuccino
    Lunch: een kom verse groentesoep, een wafel van ei, half plak kaas, lijnzaad en psyllium vezels, en als toetje een clean proteine bar.
    Tussendoor: een verjaardag, hopelijk hebben ze kwarktaart, daar neem ik dan wat van.
    Avondeten: een frikandel uit de airfryer met fritessaus en rauwkost. En als toetje magere kwark met blauwe bessen, eiwitpoeder, psyllium vezels en kaneel.
    Tussendoor: 25 gram cashew of pistache noten.
    Samen 1600 calorieën

    Beetje een overkill aan zuivel haha, moet nog even kijken hoe ik dat wat ga balanceren. Maar vol zit ik wel, dat is fijn. jullie nog menu suggesties
     
    Asil likes this.
  7. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Ziet er goed uit, maar dat avondeten zou voor mij niet vullend zijn denk ik. Rauwkost vult heel even is mijn ervaring. Ga je dan 's avonds niet lopen snaaien?


    Vanavond kijk ik wel wat voor groente er in de koelkast ligt en daar baseer ik mijn avondeten op. Ik heb eigenlijk nooit een vast dag- of weekmenu in mijn hoofd. Ondanks het feit dat ik verder heel gestructureerd ben en eigenlijk niet impulsief, ben ik dat met het eten dan weer wel.
    Bij de supermarkt in het dorp hier ligt er eigenlijk altijd hetzelfde. Sla, tomaat, komkommer, broccoli, bloemkool, sperzieboontjes, wortelen, de reguliere groenten. Af en toe liggen er 3 pompoenen of een chinese kool maar dat gebeurt ook maar sporadisch. Het aanbod varieert niet echt. Dat is dan weer het mooie van een groentepakket met seizoensgroenten. Ik hoop zo dat deze biowebshop me bevalt want ik zocht al tijden naar een gevarieerd pakket hier in de omgeving wat tevens ook betaalbaar was. Deze week witte kool, pompoen, andijvie, prei, paprika en champignons.
     
  8. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    Apr 9, 2014
    3,637
    1,193
    113
    Ik eet sinds een aantal jaar low carb en doe aan behoorlijk extreem intermittent fasting (20-4). Het werkt als een tierelier voor mn mood. Soms is het bijna alsof ik aan de drugs ben, haha. Mn winterdepressies zijn sinds ik dit doe dan ook verleden tijd, net zoals de meest extreme moodswings gedurende mn cyclus. Ik doe overigens wel aan zo nu en dan een "cheat" avond of dag, met name in sociale situaties, maar limiteer me tot 1x per week. Daarna vind ik het meestal niet zo lastig om terug te bouncen, vooral niet als ik de dag erna mezelf even lekker flink in het zweet werk op mn fietsje.
    De andere dagen bestaan mn "foute snacks" uit keto snacks, meestal zelf gebakken. Het voelt dan nog steeds alsof ik mezelf iets heel lekkers gun, maar ik houd mn glucose spiegel wel mooi op peil. Bijkomend voordeel is dat ik inmiddels allerlei hele lekkere keto dingen kan maken, van brownies tot cakes en koekjes. De gemiddelde bezoeker proeft niet eens dat het niet the real thing is :).
     
    Asil, medj1983 and Kindje3 like this.
  9. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    Jul 16, 2007
    18,000
    1,841
    113
    Ik lees mee!
    Als ik gedurende mijn cyclus veel bende eet dan heb ik vanaf mijn eisprong tot mijn menstruatie last van PMS, doe ik dat niet dan heb ik er nagenoeg geen last van.
    Helaas 'vergeet' ik dat soms weer totdat ik weer enorme PMS klachten krijg.

    Ik drink ook enorm veel frisdrank weg, cola zero en 2 van die monsterblikken. Geen suiker, maar genoeg andere bende. Ik ben dit weekend al begonnen met afbouwen, maar ik vind het zo lastig om een alternatief te vinden. Maar goed, tot zover gaat het goed.
    Eten maken met pakjes en zakjes doe ik al weinig, maar ik merk dat ik de laatste maanden veel meer pasta, rijst eet bij mijn avond eten. Normaal liet ik dit staan.
    Brood eet ik al niet.

    Ik zeg vaak gekscherend 'ik eet kha tot 8 uur savonds'. Daarna gaat het bij mij vaak mis.
    Ik woon op de Antillen en heb sinds Augustus al non stop bezoek gehad dus dan pak je sneller iets lekkers in de avond.

    Dus ik ga ervoor, mede om die PMS klachten te verminderen, maar er mogen ook een paar kilo's van af.

    Ik hoop hier meer tips te lezen, ook zonder noten en zaden. Ik heb 3 kinderen met een anafylaxie voor noten en zaten. Op werk wil ik nog wel eens wat noten eten.

    Ik weet dat ik het heel goed kan volhouden, maar op een gegeven moment wordt het saai, omdat ik best creatief moet zijn, want of ze hebben het niet op het eiland of het is stervens duur.
     
    Nummer4 likes this.
  10. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    Jul 16, 2007
    18,000
    1,841
    113
    Heel herkenbaar, hier op het eiland heb je echt beperkt aanbod. Tomaten en komkommer heb ik altijd wel in huis. Maar in de supermarkt kom ik vaak niet verder dan sperzibonen, broccoli, wortelen en paprika's (waar je op een slechte dag 8 dollar voor 3 betaald).
    Er liggen dan wel heel veel pompoenen, cassaves en zoete aardappelen hier.
     
  11. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    Jun 12, 2012
    3,201
    509
    113
    Wat goed!! Wat eet je op een dag als ik mag vragen?
     
  12. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    Nov 29, 2013
    3,534
    3,869
    113
    Helemaal vleesloos lukt nog niet. Ik heb nog best veel in de vriezer liggen en ik ben wel zo dat ik geen eten ga weggooien of verspillen. Vandaag en morgen zijn de avondmaaltijden wel met vlees, hoewel wel alles gezond en zelf gemaakt.
    Van de week staan er wel al vegetarische maaltijden op het menu als diner, ook voor man en kinderen dus ben benieuwd. Onze zoon trok de vorige keer al zijn wenkbrauwen op en vroeg waar zijn vlees was :roflmao:
     
  13. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female

    Kan je daar misschien ook op een markt of bij de boeren kopen?
    Ik heb zelf een moestuin dus wat daar in het seizoen veelvuldig af komt vries ik in of maak ik in, dan kunnen we er het hele jaar nog van eten. Ik probeer dan ook de groenten te telen die niet regulier verkrijgbaar zijn hier.
    Datzelfde ook met onze fruitbomen, rassen appels en peren die niet zomaar in de supermarkt liggen. Helaas was het moestuinseizoen barslecht dit jaar dus heb ik weinig wintervoorraad :(
     
  14. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female

    Ik ben ook vleesloos gaan eten omdat ik merkte dat mijn darmen er zo veel moeite mee kregen, precies wat je eerder ook al beschrijft. Geen vlees meer bij het avondeten vond ik niet moeilijk, ik was al geen grote liefhebber en de voordelen waren zo groot dat het makkelijk vol te houden was.
    Ook hier wel vlees in de vriezer, en af en toe maak ik het wel voor de rest van het gezin maar we eten nu grotendeels vegetarisch. Het komt eigenlijk alleen in huis wanneer er bezoek is (BBQ), dan wil mijn vriend gewoon vlees eten. In het begin vond hij de pasta maar vreemd smaken, hij miste de structuur van het gehakt denk ik, maar na een paar keer heb ik hem er niet meer over gehoord. Mijn kinderen verkiezen een groente- of spinazieburger boven een hamburger ondertussen. Oh en de kaasburgers zijn ook favoriet, al komen die sporadisch voorbij hier.
    Wel probeer ik niet elke dag vleesvervangers te gebruiken, en gebruik ik voor een grote pan pasta of rijst maar 1 pakje gehakt of kipstukjes - en kunnen we er vaak 2 dagen van eten. Ik weet dat ze vol zitten met zout en andere toevoegingen dus dan liever vervangen met andere voedingsmiddelen dan een overdaad aan vleesvervangers.
     
  15. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    Jun 12, 2012
    3,201
    509
    113
    Hoi, hoe ging het vandaag?
    Hier wel goed, mijn dagmenu:
    Ontbijt een gebakken ei, beetje kaas en avocado, en wat rauwkost
    Lunch 2 low carb wraps met kaas en kipfilet en 0%curry, en een bult rauwkost met cottage cheese
    Snack handje cashewnoten en een smart proteine drankje
    Avondeten stampot boerenkool met bloemkoolrijst, spekjes en klein beetje rookworst, en mosterdsaus. (Het was lekkerder dan verwacht haha)
    Hierna 4 km gewandeld. Nu nog even denken of ik straks nog wat neem
    Vind het zo fijn dat ik niet de hele tijd hongerig ben! Dat had ik voorheen met bijvoorbeeld ww wel.
     
    Nummer4 likes this.
  16. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Tsja, hoe ging het... Ik heb het ontbijt overgeslagen (erg laat wakker) en de hele dag trek gehad. Een restje chips, en toen een handje pepernoten (er lag serieus nog een zak in de voorraadkast). Als lunch 3 (volkoren) cracottes met brie en paprika. Daarna wat gedroogd fruit tussendoor genomen. Vanavond spaghetti uit de diepvries opgewarmd. Ik had geen fut meer om te koken.

    Wat wel goed gaat is thee drinken. Heb geen cola in huis. :thumup: dag twee zonder frisdrank, tenminste als je spa rood niet meetelt.

    Vandaag boodschappen gedaan omdat ik ammoniak moest hebben en de Brinta voor de kinderen bijna op was en ik beide niet kan bestellen op de website waar ik de boodschappen heb besteld. Heb ook crackers met zaden en pitten meegenomen en passata.
    Nog even naar de m&ms bij de kassa staan staren maar laten liggen.

    Besef me nu wel dat goed ontbijten heel wat doet. Voelde me gister een stuk beter.
     
  17. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Ik heb vandaag nagedacht over welke gerechten ik ga maken de komende week met de groenten uit het groente pakket.

    Ik kwam op:
    - stamppot andijvie speciaal voor vriend, ik eet het niet.
    - rijst met witte kool, paprika en een boemboe pasta
    - spaghetti met prei, champignons en paprika
    - pompoensoep met zoete aardappel, rode ui en kokosmelk, met zelfgebakken broodjes en kruidenboter

    Ik heb nog broccoli en regenboog wortelen dus ook nog een keer avg en ik probeer zelf een speltpizza te maken wanneer de broodbakmachine binnen is. Er zit een pizzadeeg functie op. Nog nooit gedaan dus ben benieuwd hoe dat werkt.
     
  18. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,170
    10,678
    113
    Als vegetarier geef ik je mee: let op je eiwitten. Anders raak je niet verzadigd en hou je t niet vol. Je menu bevat op al deze dagen voorzover je vermeldt geen of een heel beperkte eiwitcomponent. Een keertje gaat dat best, maar uiteindelijk voel je dat.
    Dus experimenteer met peulvruchten, probeer die vleesvervangers uit, leef je uit met cashews, amandelen en hazelnoten, gooi stukjes kaas door je salade, neem een ruime portie champignons...
    Van een chipsontbijt naar verantwoord vegan is echt wel een heel grote stap hoor!

    (Ik vind boekweit en spelt trouwens echt niet lekker als mono graan, hopelijk bevalt het jou wel met de grote voorraden die je hebt ingeslagen!)
     
    Saartje33 and Nummer4 like this.
  19. Lola1982

    Lola1982 VIP lid

    Jul 16, 2007
    18,000
    1,841
    113
    Boeren heb je niet echt , wel verkopen ze wat ze zelf in e tuin hebben groeien langs de weg. Denk aan Mango's, pompoenen enzo. Maar heel beperkt. Echt vruchtbaar grond heb je niet, ik woon letterlijk op een rots in het water.
    Wij hebben zelf een Mango boom, krijgen wel regelmatig papayas, bananen en passievruchten van buren/collega's enzo.
    Wat groente betreft is het matig. Moet allemaal verscheept worden en dat krikt de prijs op.

    Ik ben ondertussen wel creatief hoor qua groente en helaas ook vaak aangewezen op dieprvries of pot groente!
     
  20. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Dank je voor je tips.
    De rijst en de spaghetti maak ik met elk een bakje vleesvervangers (gehakt/kipstukjes).
    We eten daarnaast bijna elke week wraps met meerdere soorten bonen (en gehakt of kipstukjes), dus ook qua peulvruchten zit het vaak in ons weekmenu. Champignons wil ik meer mee gaan doen, ik weet dat het een goede vleesvervanger is dus vanaf het moment dat we meer vegetarisch zijn gaan eten, zijn we ook meer champignons gaan eten. Hier gaat er wekelijks zo'n 500 gram door in het gezin.
    Salade maak ik inderdaad altijd met kaas, feta- of gewone kaasblokjes, en de pasta met mozarrella of geraspte kaas.
    Helemaal vegan is nooit een optie geweest, zuivel blijft altijd wel een beperkt deel van mijn inname en zo ook de honing (moet wel met de imkers hier in huis ;) ). Ik eet dagelijks kaas, maar zuivel ben ik voorzichtig mee i.v.m. mijn darmen.

    Noten zitten niet standaard in ons 'dieet' dus daar kan wel wat meer van, maar daarnet heb ik voor het eerst overnight oats klaargemaakt voor het ontbijt en daar gaat ook nog een handje noten overheen in de ochtend.

    Ik denk dat de grootste wijziging voor mijzelf is dat ik moet leren ontbijten, en over ga op gezondere versies van pasta en rijst. En inderdaad ook dat handje nootjes in plaats van chips ;)
    Wat betreft boekweit en spelt, we zullen het zien. Ik houd bijvoorbeeld van speltbrood maar zal sowieso ook wel andere soorten meel gebruiken, waarschijnlijk een mix van meelsoorten. Zal in het begin wel trial and error worden...
     

Share This Page