Ik zou contact op nemen met het AMC. Zij doen onderzoek naar bestaande medicatie met minder bijwerkingen. Er zijn artikelen over te lezen. Alleen moet je kind net in het profiel passen.
Methylfenidaat maakte haar minder hyperactief, ze leek prikkels beter te verwerken en was iets minder snel afgeleid ( = adequate werking). Maar de prijs die we hiervoor betaalden: - rebound (en dat is echt niet leuk...) als uitgewerkt was - inslaapproblemen, sliep nooit voor 22:30 uur (en in avond was medicatie uitgewerkt dus dat was stuiteren en geen rust voor ons) - verminderde eetlust, maar Honger als medicatie uitgewerkt was (halve avond bezig met eten, eten en zeuren om eten) - na paar maanden gebruik toenemend boos, dwars en prikkelbaar. Lusteloos en weinig initiatief, niet kunnen spelen, snel ruzie. Werd echt een ander kind op momenten dat medicatie werkte. Dexamfetamine was vergelijkbaar. Op zich deed het wat het moest doen, maar ook weer met veel bijwerkingen. De boosheid en somberheid overdag was nog erger, was echt ons kind niet meer. Ook kreeg ze veel last van separatieangst in avond. En toen Aripiprazol. Dat deed ook goed wat het moet doen, haalde scherpe kantjes er vanaf, wat meer ontspannen e.d. Maar flink toegenomen eetlust (en gewichtstoename), obstipatie (met buikpijn hierdoor) en ernstige slapeloosheid (om de paar dagen een zeer slechte nacht, met nauwelijks slapen, en dus ook niet voor mij...). Die laatste was echt een dealbreaker, was niet te doen en in mijn beleving ook echt niet goed voor haar. Dus we hebben het weer afgebouwd. Ze mag nu risperidon proberen... we moeten kijken wat dat gaat doen. Inmiddels weet ik dat mensen met zowel ASS als ADHD relatief minder effect hebben en meer bijwerkingen dan mensen die dezelfde middelen krijgen voor 'alleen' ADHD of ASS. Ze valt daarmee in een categorie die wat dat betreft moeilijker te behandelen is.
Erg lastig allemaal. Van risperidon is in zijn algemeenheid de eetlust en gewichtstoename nog erger, maar er zijn zeker uitzonderingen. En onze zoon werd er in het begin best suf van, we gaven het aan het eind van de middag en dan sliep hij heel goed. Maar was maar een tijdelijk effect. Onze zoon heeft een sterk verstoorde melatonine-spiegel, zelfs de allerlaagste dosering van 0,1 mg was teveel toen hij jonger was en werkte voor het inslapen (maar niet doorslapen) een paar avonden en dan niet meer. Inmiddels werkt 0,1 mg redelijk en moeten we nog maar heel zelden een paar nachten overslaan, zodat het niet gaat stapelen. Eigenlijk bizar, als het zomaar voorgeschreven wordt, dan starten ze vaak met een dosis van 1 mg bij veel jongere kinderen, terwijl bekend is dat bij ass soms de melatonine-huishouding sterk verstoord is (bij zoon wel heel extreem).
Wat late reactie van mij, sorry, maar bedankt voor je uitgebreide antwoord! Hier vooral angst en overprikkeling, maar antipsychotica en SSRI's, oef... pittig hoor! We gaan eerst nog maar de PMT in