Reken op ongeveer 80 tot 100k aan extra kosten. Bij onze vrienden is hun nieuwbouwhuis bijna klaar. Zij hebben heel erg mazzel dat de man zelf een klusbedrijf heeft en heel veel zelf kan. Maar toch is mijn vriendin geschrokken van alles wat er alsnog overheen komt. Bouwmaterialen zijn ook schrikbarend duur. Ze gaat over 2 weken verhuizen. En ondanks dat alles echt prachtig wordt geeft ze nu al aan dat ze het nooit meer gaat doen. Het duurt ook nog erg lang voordat er een echte weg wordt neergelegd, pas als het laatste huis gebouwd is. Dus constant door de modder als je je oprit afgaat. Het duurt ook nog erg lang voordat de de wijk er mooi uit ziet qua groen. Als alles gepland is moet het ook allemaal nog groeien. Kortom...bij een nieuwbouwwoning komt nogal wat kijken. Het is een langdurig traject.
Dat laatste ligt een beetje aan het project. Wij wonen in een wijkje van nog geen 20 woningen, we hebben nooit door de modder hoeven rijden. Als het een nieuwbouwplan betreft met 100-en woningen, dan is dat vaak wel van toepassing ja. Wat je trouwens ook niet moet vergeten is raambekleding, dat kan je niet mee financieren, maar is ook best prijzig. Het beste kan je een overzicht maken van je budget en alle verschillende kosten posten en het budget verdelen door offertes te gaan opvragen, zodat je weet waar je aan toe bent.
Maakt inderdaad veel uit of je de eerste bent in een groot project of de laatste of dat het een klein project in bestaande bouw betreft. Waar we nu wonen in nieuwbouw, wijk stond er al grotendeels, dus wegen en bomen ed waren er al. Binnenkort gaan we verhuizen, weer nieuwbouw, ook weer een van de laatste blokken van een project. Wegen liggen er nog niet allemaal en groen is deels aangeplant, deels moet dat niet, maar het wordt zeker geen verhaal van jarenlange modderroute met twijgjes bomen. Ik weet niet meer hoeveel het meerwerk hier was, maar het loopt hard op als je het eea wilt verleggen of extra wilt laten aanbrengen. Wij laten het huis casco opleveren, omdat er met de bouw niet kan wat wij willen (en als het wel kan, voor een prijs die dermate hoog is, dat ik het afzetters vind), dat komt er na de bouw dus nog bij. Maar dingen als extra stopcontacten, verleggen van bepaalde lichtpunten, aansluitpunten in de keuken en badkamer en herindeling van de eerste verdieping tikt ook al aardig aan.
Leuk! Er staan al veel goede tips/uitleg. Hier 70.000 meerwerk meegefinancierd (voor keuken, badkamer, stucwerk, leidingen, uitbouw, elektriciteit). 60.000 eigen geld ingelegd voor vloer, complete inrichting (van raamdeco tot bank, tv, wasmachine en accessoires), tuin, bestrating oprit en pad tot achtertuin, alarm. Hier geen spijt van de keuzes en investering in een nieuwbouwhuis.
En vergeet niet dat er ook best wat kosten in raambekleding, verf en kleine dingen, zoals haakjes voor de handdoeken en lampen gaat zitten. Het loopt allemaal flink op!
20.000 is echt heel weinig, dat gaat waarschijnlijk wel op aan dingen die je niet kunt meefinancieren (gordijnen zijn ook niet goedkoop). Ik zou dus echt inzetten op maximaal lenen, dus een bouwdepot voor alles wat je wel kunt meefinancieren (keuken, badkamer, meerwerk, vloer, etc). Afhankelijk van de hypotheekverstrekker, kun je direct uit het bouwdepot facturen betalen (dat kan in ieder geval bij de rabobank, bij sommige hypotheekverstrekkers moet je geloof ik facturen indienen en dan betalen zij het uit). Als je bouwdepot niet op gaat, wordt daar gewoon een stukje hypotheek mee afgelost en je krijgt meestal dezelfde rente over het bouwdepot als je moet betalen over je hypotheek, dus maximaal bouwdepot is financieel ook niet ongunstig en dan hoef je tenminste niet keuzes te maken, die je eigenlijk niet wilt maken als je geld op is. Hier geen nieuwbouw gekocht (wel op georiënteerd), maar wel een huis wat we helemaal hebben laten renoveren, ons bouwdepot is helemaal opgegaan en ook ons spaargeld.
Ik zou zoveel mogelijk meefinancieren wat meegefinancierd kan worden met de bouw zodat je je spaargeld kan houden om je huis in te richten. Voor alle dingen die je niet kan meefinancieren is 20k al niet ontzettend veel. Natuurlijk ligt het ook aan je smaak en ga ik er even vanuit dat je hier alles nog voor nodig hebt, van raambekleding tot verlichting tot meubels en tv. Wij waren ongeveer 100k aan meerwerk kwijt en nog zo’n 100k voor de inrichting en tuin. Wij hebben wel qua meerwerk wat extra geld in de keuken en badkamer gestopt. Ja die zaten er wel bij, maar dan zeg maar een standaard keuken blokje van 3 meter. Badkamer getegeld tot 1.60 bijv. Een losse wastafel, geen kastjes de om je spullen en handdoeken kwijt te kunnen. Dan komt er toch nog een hoop bij wil je het naar je wens hebben.
Hou er rekening mee dat echt alles kwa meerwerk mega veel geld kost. Zoals stopcontacten laag willen ipv op 1.50 hoogte, extra stopcontacten, extra lichtpunten etc, kost je zo paar 1000 extra. Vrienden van ons hebben paar jaar terug nieuw gekocht. Wilde de stopcontacten op 20 cm hoogte hebben ipv op 1.5 meter en 5 stopcontacten extra. Kwam er 3000 euro bij dus die hebben het zo gelaten en vervolgens na oplevering de stopcontacten naar beneden laten zetten en 5 erbij laten plaatsen, waren ze serieus maar 900 euro kwijt.
Wij wonen nu ruim 2 jaar in onze nieuwbouw woning, je betaald nog een hoop naast de bouw kosten. Denk aan keuken, badkamer, vloeren, muren ed. Ik denk dat wij aan alles nog eens 60.000 euro kwijt waren en dan heb ik geen gordijnen, tuin ed meegerekend. Meerwerk verschild enorm per project, wij konden bijvoorbeeld schuiven met muren zonder dat dit ons extra kostte. Uiteraard betaalde we wel extra voor uitbouw, extra stopcontacten en extra schuifpui. Ik zou het trouwens zo weer doen, wij hebben alles laten doen en ons huis is echt helemaal naar ons zin. Ik heb geen kwastje aangeraakt en voorlopig hebben wij geen onderhoud aan ons huis. Ons volgende project word als we een mooi stuk grond kunnen vinden dan ook een huis laten ontwerpen en dan laten bouwen.
Dat ligt aan de standaarden, bij ons was alles 15 jaar geleden al laag, 3 jaar geleden ook. Maar je hebt gelijk, alles wat je ‘anders’ wilt kost geld. Maar misschien is het voor topicstarter prima.
De dingen die jullie allemaal veel noemen zoals het extra aanleggen van lichtpunten of stopcontacten is iets waar wij totaal nog miet bij nagedacht hebben haha. We hebben altijd in huurwoningen gezeten waarbij je dat natuurlijk niet kon doen. Stopcontacten zelf aanleggen hebben wij wel regelmatig gedaan. De 20k (hopelijk tegen die tijd 30 a 40k) eigen geld is dna inderdaad voor raambekleding en meubels. Alleen de woonkamer heb ik nieuwe meubels nodig, denk aan bank, salontafel, eettafel met stoelen, tv kast en een dressoir. De rest hebben we allemaal net nieuw! (TV, slaapkamers zijn allemaal net vernieuwd qua bed etc). Dus dat scheelt al wel iets gelukkig. We gaan proberen om alles wat mee te financieren is in een bouwdepot te krijgen zodat we die kosten dan niet van eigen geld hoeven doen. En de rest doen we dan met eigen geld! Ik weet dat 30 a 40k alsnog niet veel is, we kunnen ook alvast wat meubels kopen zodra de bouw begint, als ik de afmetingen weet dan weet ik ook wat er in kan en kan ik dit gewoon van ons loon doen ipv ons spaargeld. Ik krijg nog een dikke loonsverhoging en een aantal bonussen dus dat gaat allemaal extra naar ons potje haha. En dan hoop ik het daarmee te redden.
En de tuin aanleggen daar hebben wij een kennis voor die dat voor niet heel veel geld wil doen. Sorry als mijn berichten vol met typ fouten zitten maar mijn telefoon verandert soms automatisch naar iets wat ik niet wil hahah
Ja maar hou er rekening mee dat je de gehele bouwtijd met extra kosten zit. Enen en ander kan je hier lezen: https://www.hypotheker.nl/begrippenlijst/huis-kopen/bouwrente/
Maar dan nog: je moet wel voor een heel huis vloeren, ondervloeren en plinten kopen. Let bij je berekeningen op dat je dan wel de materialen meerekent.
Ik denk dat je je niet moet gaan verkijken op materiaal kosten alleen al. Zou maar eens rond gaan kijken wat alles kost, je gaat je echt kapot schrikken. Wij hebben echt met hele luxe materialen gewerkt deze keer en waren 150k kwijt en de tuin is nog niet gedaan. ons vorige nieuwbouwhuis ten tijde van crisis in 2012 waren we ook nog 30k extra kwijt en dat was om het zo te zeggen veel zelf doen en lowbudget.
Wij hebben nu geen nieuwbouw huis. Wel gehad maar dat was 15 jaar geleden, precieze bedragen weet ik niet meer. Weet wel dat het meerwerk je echt op kosten kan jagen. Ik wil alleen als tip geven om te kijken of je veel zelf kan doen of door vrienden/familie/kennissen te laten doen. Dat gaat stiekem toch echt wel wat geld schelen. Bijvoorbeeld iemand die de vloer kan leggen, komt stucen en schilderen. Geen lekbak voor wasmachine of buitenkraantje etc bij de meerwaarde erbij doen, maar zelf kopen bij de hornbach. Mijn broertje heeft toevallig net een nieuwbouw woning gekocht. Ze moeten nog gaan bouwen. Zij hebben geluk dat ze hun huidige huis met een flinke overwaarde zullen verkopen en nu flink meer kunnen lenen als toen ze hun huidige huis kochten. Verder is de schoonvader van mijn broertje heel handig, die kan bijvoorbeeld stucen/schilderen. Mijn vriend komt heel goedkoop de keuken zetten, kan hun vloer leggen en in andere dingen helpen. En m.b.t. de tuin, natuurlijk wil je alles tegelijk af hebben, maar de tuin kan ook later zodat je daarvoor opnieuw kan sparen. Mi
Bijna alles maar hier zit ook in de vloer en de muren en een deel aankleding en de keuken en badkamer en wc's dat zat een gedeelte in de bouw maar was minimaal dat is volgens mij ook niet wat iemand wil ... Nu zijn de prijzen nog meer geworden dus denk dat we met dat budget echt niet alles hadden kunnen doen.
@xSNDY19x: Ik zou niet eerder meubels gaan kopen, maar zoveel mogelijk sparen en de meubels kopen/bestellen zodra je ze nodig hebt. Je wint er niets mee met ze eerder te kopen. Je geeft het geld of dan uit of later. Wel moet je het dan natuurlijk apart zetten en niet bij de dagelijkse boodschappen stoppen en uitgeven.