Ik had een poosje geleden al een topic geopend over mijn vader. Hij heeft hartfalen en copd en ging in korte tijd heel erg achteruit. De huisarts heeft toen een terminaal-verklaring gegeven en een thuiszorg organisatie ingeschakeld die gespecialiseerd is in terminale zorg en heel veel uren zorg levert. Mijn vader kan niet meer zelf uit bed en is incontinent. Echter de afgelopen 2 maanden is hij niet verder achteruit gegaan en deze organisatie zegt dat ze de zorg niet kunnen voortzetten omdat hij niet echt terminaal lijkt. Mijn vader wil niet naar een verpleeghuis .. en de huisarts zegt dat hij dan maar terug moet naar “gewone” thuiszorg met max 4 zorgmomenten per dag. Maar… ik kan me dat gewoon niet voorstellen dat dit kan. Gebeurt dat echt? Dat we mensen die niet meer uit bed kunnen en in hun incontinentiemateriaal laten liggen met 4x p dag thuiszorg? Dat is toch niet te doen? Als ik nu zie hoe lang ze smorgens bezig zijn met hem wassen, bed verschonen, medicijnen geven en ontbijt geven… Ik vind dat de huisarts zich te makkelijk neerlegt bij dat mijn vader niet naar een verpleeghuis wil, hij zou best kunnen uitleggen dat het gewoon nodig is en niet anders kan… wat vinden jullie?
Moeilijk he maar dit gebeurd echt helaas. Wij maken dit ook geregeld mee in de thuiszorg. Wij hebben meerdere clienten (gehad) waar dit aan de orde was. Er wordt door verschillende partijen gepraat met de cliënt maar als ze echt niet willen heb je een probleem. Zolang ze geen gevaar voor zichzelf of een ander zijn kun je ze niet dwingen. Hierdoor zie je soms echt schrijnende situaties. Heel veel sterkte in elk geval!
Ja helaas gebeurd dit als mensen echt niet willen verhuizen naar een verpleeghuis. En dat levert schijnende gevallen op, als er verder weinig netwerk is om op terug te vallen. Zouden jullie een schema kunnen maken met een groep mensen of zijn er niet veel die wat kunnen doen. Sterkte ermee!
Ik ben enigskind en verder is er niemand. Ik ben al eerder half overspannen geweest van de situatie en ik wil mijn gezin dit niet nog een keer aandoen. Als mijn vader voet bij stuk houdt dan word ik voor het blok gezet, maar er komt echt een moment dat mijn emmer vol zit en ik ook niet meer kan doen.
Lastig he, deze situaties. Komt helaas vaker voor. Oude mensen hebben het al vele jaren op hun eigen manier gedaan, en laten dat soms moeilijk los. En wat betreft de indicatie, ook de huisarts heeft geen glazen bol. Zolang je vader wilsbekwaam is, mag hij een verpleeghuisopname weigeren. Dat thuiszorgorganisaties niet langdurig de intensieve terminale zorg kunnen leveren, is begrijpelijk. Dus hoe vervelend ook, er zijn denk ik een paar opties: - hij laat zich alsnog overtuigen door jullie/huisarts/thuiszorg - je gaat een juridisch gevecht aan met het CIZ om meer zorg te krijgen (kost veel tijd en energie, er zijn wel bureaus die hierbij kunnen helpen) - jullie organiseren zelf het deel van de zorg dat de thuiszorg niet op mag pakken, door dit zelf te doen of prive zorg in te huren (kost veel tijd of veel geld) - je laat het erop aankomen en pakt de mindere zorgmomenten. Dan kan het zijn dat het wel aardig blijkt te werken (en incomateriaal is erop gemaakt om urine gedurende vele uren prima en comfortabel op te vangen, alleen ontlasting moet hij natuurlijk niet te lang in zitten), dat hij zelf inziet dat het zo niet gaat, of dat hij achteruit gaat (door de ziekte zelf of door minder activiteit etc) en alsnog een zwaardere indicatie krijgt, of uiteindelijk met spoed wordt opgenomen in het verpleeghuis of in het ziekenhuis en van daar eventueel naar het verpleeghuis.
Geen ervaring vwb thuiszorg, wel verpleeghuis. Schoonvader ligt in verpleeghuis nav hersenbloeding (dus toen geen discussie oid hierover, was duidelijk). Daar wordt hij ontzettend liefdevol en fijn verzorgd in een fijne omgeving. Ze hebben alle expertise beschikbaar en ook alle middelen. Wat door mijn hoofd schiet als ik je verhaal lees, zou het kunnen dat je vader een verkeerd beeld heeft van een verpleeghuis? Zou het misschien kunnen helpen om te kijken of je dit beeld bij kunt stellen om de overstap voor hem te vergemakkelijken? Ik weet niet of hij nog mobiel is in rolstoel? Misschien een optie om in de buurt eens in een verpleeghuis te gaan kijken oid? misschien niet relevant. In ieder geval veel sterkte! Tropenjaren
Bedankt voor je uitleg. Ik wil vooralsnog inzetten op scenario 1 en/of 3. Er is wel iets van spaargeld en wat mij betreft spenderen we dat aan extra zorg. Bij scenario 4 vraag ik me wel af hoever hij nog achteruit hij moet gaan dan voor een spoedopname. Hij is nu al volkomen hulpeloos. Die ziekenhuisopname komt er niet meer, dat heeft hij al met de huisarts besproken dat hij niet meer naar een ziekenhuis wil.
Ik denk ook dat hij een verkeerd beeld heeft. Hij is helaas niet meer mobiel. Erheen gaan om te kijken is niet mogelijk, hem erheen vervoeren zal al een enorme klus zijn. Bedankt voor je reactie.
lastig hoor. heel veel wijsheid met jullie aanpak. Pas goed op jezelf en hoop dat de huisarts goed kan ondersteunen!
Een patiënt van mij, ook volledig hulpbehoevend maar zwaarwegende redenen om thuis te willen blijven, heeft veel gehad aan een mantelzorgmakelaar om thuis (veel) meer geregeld te krijgen. https://hulpvoormantelzorgers.nl/#vak
Ok ik hou het in gedachten. Op zich is de verpleegkundige van de huidige thuiszorg organisatie ook hee betrokken en ze is niet van plan ons zonder zorg achter te laten. Ik heb zelf alleen geen compleet plaatje van wat er allemaal mogelijk is en hoe het allemaal werkt in zorgland. Voor mijn gevoel is het onmogelijk om hem alleen te laten met 4x p dag thuiszorg… maar dat komt dus blijkbaar vaker voor.
Helaas kan iemand inderdaad terug gezet worden naar gewone thuiszorg als iemand niet terminaal blijkt, heb ook meegemaakt dat mensen vanuit een hospice weer naar huis gingen. Overleg goed met de wijkverpleegkundige welke zorg er thuis ingezet kan worden en wat er dan nog over blijft. Zijn de 4-5 momenten op een dag voldoende om ervoor te zorgen dat je vader verzorgd is? Als ik naar cliënten kijk lukt het over het algemeen wel om er in die momenten voor te zorgen dat iemand schoon en fris is, op gezette tijden schoon incontinentiemateriaal ed. Maar ik zou zeker nog wel met je vader in gesprek gaan en de huisarts en wijkverpleegkundige dit ook laten doen wanneer jullie inschatten dat het thuis geen houdbare situatie is. Nu kan je vader nog meedenken over waar hij naartoe zou kunnen verhuizen, bij een spoedopname heb je vaak geen keuze.