Ik zie heel veel cv's voorbij komen op een dag. Voor mij is een big no-no een foto met filters eroverheen. Binnenkort ga ik zelf een nieuw cv maken. Wat vinden jullie echt niet kunnen?
Ik vind het raar als mensen er geen relevante dingen op zetten. Bijv dat je vroeger een bijbaantje had in een supermarkt. Voor je eerste baan prima maar als je al 10 jaar werkervaring hebt als hoog opgeleid persoon dan vind ik het raar.
Geen uitleg over wat je verantwoordelijkheden waren bij een rol en wat je hebt gedaan. Geen motivatiebrief, maar alleen CV sturen.
in deze trant: is het ook raar om al mijn stageplaatsen er op te zetten? ik ben verpleegkundige en verloskundige met nog een specialisatie pediatrie. Heb dus heel erg veel stageplaatsen verzameld in de loop der jaren, waarvan de ene al relevanter is dan de andere. Heb nog niet zo veel werkervaring. en dan nog een vraagje: moet ik ergens vermelden dat ik momenteel al 3+ jaar werkonbekwaam ben door ziekte? we verhuizen binnenkort een uur verderop en als ik (hopelijk snel) weer ga kunnen werken zal ik sowieso ergens anders moete solliciteren. Heb momenteel wel een voltijds contract, dus het lijkt alsof ik al lang op dezelfde plaats werk, maar in werkelijkheid ben ik na een half jaar ziek uitgevallen. Het voelt een beetje als liegen of verzwijgen om er niks over te zeggen, maar wil ook niet mijn kans vergooien natuurlijk.
3 jaar niet werken lijkt me in je vakgebied wel erg lang. Je blijft door te doen steeds leren. Ik zou me in jouw geval eerst afvragen ben je weer in staat te werken. Wat zijn de kaders waar binnen je weer wilt gaan starten. Daarbij je relevante werkervaring vermelden. Maar vooral tijdens het gesprek aangeven wat je afgelopen jaren precies zijn geweest, en hoe je nu weer ziet dat jij weer fit for work bent. Ik zou dat niet in de cv vermelden.
Cv zonder foto. Rommelig cv, dus met veel verschillende lettertypes of kleurtjes etc. Halve engelse teksten en half nederlands. Kies een taal en doe het in die taal, en niet met van die halve trendy kreten ofzo.
Zeggen dat zakelijk Engels goed is in woord en geschrift, maar dan een motivatie en CV in leveren met fouten en half nederlands. Verschillende lettertypen en kleuren kan ik ook niet goed tegen.
Ik vond het enorm slordig als het verkeerde bedrijf op de brief stond. Zowel als geadresseerde of de zin " daarom zou ik graag bij bedrijf X werken' terwijl wij bedrijf Y zijn. Vaak stuurden we dan terug " U hebt het verkeerde bedrijf gemaild, maar veel succes met bedrijf X'.
Spelfouten en overig slecht Nederlands (of bijv. Engels als je in het Engels zou moeten solliciteren). Verder vind ik het ook wel wat van de functie afhangen hoe een CV eruit mag zien. Als het een functie is waarbij creativiteit belangrijk is, dan zou ik een CV met een creatieve indeling en lettertypes wat minder snel een probleem vinden. Maar over het algemeen inderdaad gewoon graag een serieus CV zonder tierelantijnen. En meestal moet een CV ook niet te lang zijn maar laatst nog CV's van zo'n 15 kantjes gezien Maar dat is normaal voor de functie waar het om ging, hoogleraar. Dan is het belangrijk dat er een volledige publicatielijst en nog meer in het CV zijn opgenomen.
Foto's die niet zakelijk of professioneel zijn. Ik heb daadwerkelijk wel eens een foto gezien die duidelijk op een feestje gemaakt was. Van mij hoeft een foto niet eens. Maar als je het doet dan een neutraal of zakelijke foto. Een cv dat meerdere pagina's lang is. Vaak vol met cursussen en projecten. Dat leest echt niemand dus kort het in of zet relevante zaken erbij. Tenzij het absoluut gebruikelijk is voor de functie. Vermelden dat je op de basisschool hebt gezeten (met naam en plaats erbij). Iemand die thuis was bij de kinderen en dat als baan weergeeft (inclusief taakbeschrijving).
@artie: Ligt er aan hoe lang die stages geleden zijn, hoeveel het er zijn en hoe relevant de stages voor de functie, lijkt me. Ik heb vroeger wel eens dingen ‘samen genomen’, zo iets als ‘tussen dat en dat jaartal heb ik verschillende bijbaantjes gehad in die en die sectoren waar ik dat en dat gedaan heb’, zeg maar.
Hoe zou je dat dan willen beschrijven? Mijn partner is bijv al sinds 12 jaar huisman/thuisblijfpapa en wil binnenkort weer proberen een baan te vinden. Hoe verklaar je dan dat je al 12 jaar niet in loondienst hebt gewerkt? Dus ja, in zo´n situatie zou ik wel een ´verklaring´ voor een dergelijk groot gat in het CV willen schrijven (als sollicitant om heel lastige vragen te voorkomen) dan wel lezen (als werkgever)
Heb je een groot/lang CV, dan wil een voorblad wel helpen. Een soort van samenvatting waarin je aangeeft hoeveel jaar ervaring je hebt in verschillende taken/verantwoordelijkheden/werkvelden en bijv in steekwoorden je sterke punten. Ik heb gemerkt, dat ik er juist bovenuitsprong OMDAT ik werkte met een voorblad. verder inderdaad een neutrale foto, mocht je een foto willen sturen check brief en CV op schrijffouten of beter, láát te chekcen, zelf zie je je schrijffouten op een bepaald moment niet meer heb je niet de juiste diploma´s maar wel de werkervaring, begin dan met je werkervaring en schrijf in een later stadium je opleidingen etc Is het andersom, dan begin je met je opleiding en later noem je je werkervaring
Oh echt?! Hoezo dat? Ik heb dan altijd het idee dat ze je uitnodigen/afwijzen op uiterlijk, wat eigenlijk niks uit moet maken.
Ja ik vond dat gedoe met een foto erop doen ook stom. Vooral als heel je werk al niets met uiterlijk te maken heeft. En waarom zou je iemand daarop willen beoordelen dan? Zijn je ervaringen etc. niet belangrijker dan hoe je eruit ziet? Slecht Nederlands vind ik (ook in spreektaal) wel een afknapper.
Idiote e-mailadressen. Ik zie in mijn werk soms echt de meest achterlijke dingen voorbij komen. Wodkagirl73@hotmail.com, lamzakjohn@gmail.com, dat soort dingen. Was ooit misschien grappig, maar niet voor professioneel gebruik
Ja inderdaad ooit wellicht grappig, maar maak dan mijn part een tweede emailadres aan met meer professionele uitstraling.... Edit: typo
Dat is iets dat je prima uit kunt leggen in een brief. Maar huisvader of moeder is geen beroep en hoort dus niet thuis op een cv. Zeker niet met een taakomschrijving erbij. Iedere werkgever kan bedenken wat je thuis doet aan huishoudelijke taken of zorgen voor de kinderen. Stel dat je man in die periode vrijwilligerswerk heeft gedaan (op school of bij de sportclub etc) dan zou ik dat natuurlijk wel vermelden. Vanzelfsprekend zullen er vragen komen waarom iemand 12 jaar thuis heeft gezeten en waarom iemand nu wel weer wat wil of kan gaan doen. Als hij dat goed kan uitleggen hoeft het geen probleem te vormen (afhankelijk van het soort werk en welke vaardigheden of diploma's nodig zijn).